Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka-55

Sveikos sodininkės 4u.gif
Aš pas jus su tokiu klausimu ax.gif gal galit patarti nuo ko pradėti man darbus doh.gif prie tėvų namo yra senas (dr nuo močiutės laikų) gėlių darželis ax.gif gėlės ten irgi nuo seno visokios daugiametės auga (įv. tulpės, lelijos, irisai, krokai, narczai ir pan.) Labai norėčiau pertvarkyt tą darželį,nes per ilgą laiką toks 'bardakėlis' tapo ir labai jis man nepatinka schmoll.gif bet net nežinau nuo ko pradėt doh.gif nueinu lyg nusiteiktus padaryt tvarką,o tik susinervinu,nes jau lyg ir per vėlu gėles daugiametes persodinėt, nes kaikurios ir žydi ir pan. Tad gal galit patart nuo ko man pradėt norint pertvarkyt jau seną gėlyną? Ar gal galit patart kur ieškot info apie tai? Esu tikrai žalia šiam reikale,tai labai reikia,kad kas užvestų ant kelio bigsmile.gif

Štai kaip maždaug atrodo mano 'grožis' blush2.gif
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

iš anksto didelis dėkui už patarimus,jei jų bus 4u.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(LauraSim @ 2010 05 03, 14:56)
Tad gal galit patart nuo ko man pradėt norint pertvarkyt jau seną gėlyną?

sena pertvarkyti reikia pradeti nuo zinojimo, koks bus/turetu buti naujas ax.gif .
Atsakyti
QUOTE(LauraSim @ 2010 05 03, 15:56)
nuo ko man pradėt norint pertvarkyt jau seną gėlyną?

Kaip pastebėjo vida777, reikia žinot, ką nori padaryti. Ir pasiplanuot, ką sodinsi, ką su kuo derinsi.
Norint panaudoti jau esamus augalus būtina žinoti, kas ir kur auga, koks augalo dekoratyvumo laikotarpis bei pikas (žydėjimas). Tuo tikslu galima metus stebėti, fotografuoti, užsirašyti.
O iš techninės pusės galima daryti taip: dabar nieko neliesti, vėliau nunykus svogūninių lapijai jas iškasti, susirūšiavus pasidėti iki rudens. Tada rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais persodinti daugiametes gėles papildant derinius naujomis (jei yra poreikis), o kiek vėliau pasodinti anksčiau iškastus svogūnus.
Kadangi ilgą laiką augo ten gėlės, prieš sodinant reiktų pasirūpint ir dirvožemiu, įmaišyt perpuvusio mėšlo ar pan.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 03 gegužės 2010 - 15:27
QUOTE(LauraSim @ 2010 05 03, 14:56)
Sveikos sodininkės  4u.gif
Aš pas jus su tokiu klausimu  ax.gif  gal galit patarti nuo ko pradėti man darbus  doh.gif  prie tėvų namo yra senas (dr nuo močiutės laikų) gėlių darželis  ax.gif  gėlės ten irgi nuo seno visokios daugiametės auga (įv. tulpės, lelijos, irisai, krokai, narczai ir pan.) Labai norėčiau pertvarkyt tą darželį,nes per ilgą laiką toks 'bardakėlis' tapo ir labai jis man nepatinka  schmoll.gif  bet net nežinau nuo ko pradėt  doh.gif  nueinu lyg nusiteiktus padaryt tvarką,o tik susinervinu,nes jau lyg ir per vėlu gėles daugiametes persodinėt, nes kaikurios ir žydi ir pan. Tad gal galit patart nuo ko man pradėt norint pertvarkyt jau seną gėlyną? Ar gal galit patart kur ieškot info apie tai? Esu tikrai žalia šiam reikale,tai labai reikia,kad kas užvestų ant kelio  bigsmile.gif

O kokia ten žolytė tarpuose tarp gėlių? Visai gražiai žiūrisi, na jei ne tie nurudimai. Man visų pirma norisi tas šaligatvio plyteles mest lauk ir vietoj jų plokščius akmenis sudėt. Iš tų gėlių kurias išvardinai, daugiausia pavasarinės/pirmos vasaros pusės, tad turbūt trūktų vasarą žydinčių ir nurudusius pavasarinių lapus pridengiančių.
Šiaip pati idėja graži - jaukus gėlynėlis, po kurį ir pasivaikščiot galima, net tik iš tolo grožėtis.
QUOTE(vida777 @ 2010 05 03, 15:07)
sena pertvarkyti reikia pradeti nuo zinojimo, koks bus/turetu buti naujas  ax.gif .

drinks_cheers.gif Pritariu. Jei neįsivaizduoji, kaip turi atrodyt naujas, nieko nebus. Pradžioj pabandyk suprasti, kas konkrečiai tau jame nepatinka, o ką norėtum palikti, o ko tau ten trūksta (gal žiedų vasarą?). Pvz., man turbūt nepatiktų tulpių liekanos joms nužydėjus. Na ir t.t.
Atsakyti
Sveikos,
Gal galyte patarti kokiu medzio mulciu mulcioti tujas ir gelynus?
Atsakyti
[quote=asedita,2010 05 03, 14:37]

nenorėčiau būt kategoriška ,bet mano atveju tai tikrai kurmis ,nes aplink alpinariumą veja ,kaip subomborduota,o ir ant alpinariumo yra nedidelių kupstelių iškeltų ir kelios landos.Manau akmenys tau nepadės - apeis aplink ,geriau jau tikrai kaip merginos siūlo įdėt,,kvepalų,,tada kas ten begyvena turėtų sureguot .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Feniksas45: 03 gegužės 2010 - 16:50
QUOTE(zmogs @ 2010 05 03, 16:46)

aš auginu mughus ,tai labai panaši į tą antroje nuotraukoje ,o vat pirmoje ,kažkaip abejoju ar gali būti mughus .

Papildyta:
[quote=LauraSim,2010 05 03,
[/quote]

sakyčiau visai mielas ir jaukus ir be didelių pertvarkymų tavasis kampelis ax.gif
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2010 05 03, 15:56)
sitas dalykas man yra ir, turbut, liks nesuvokiamas - nama zmones stato dazniausiai 30/50-ciai metu, kiti, gal ir kelioms kartoms, o stai medelius susodina tik 5-iems metams i prieki  doh.gif  .
Paskui nori nenori reikia bonsus daryti arba ziureti i isplikusius sonus biggrin.gif .

As manau jau imu suvokti:) Lietuviai neturi tradicijos, kulturos - is to palikimo ir..supratimo apie tai kas tas apzeldinimas yra. Todel daliai zmoniu (kadangi jie su tuo nesusidure) atrodo, kad tai nera darbas, kuriam reikia specialiu ziniu. Krastovaizdzio architekto specialybe tik siais metais atsirado Klaipedos universitete. (Toks dalykas siaip, yra buves, kadaise. Bet nunykes.) As nieko nekritikuoju, tik siaip garsiai mastau.

Ir ne tik nezinojimas tai lemia. Suprantu, kad ta klaida daznai net nulemia ne nezinojimas, o emocijos. Pamatai, patinka, o paskiau bandai kazkur ikisti. Tai kur jau ten galvojimas kas po 10m.smile.gif Plano tai juk nera.

Materializmo amzius irgi man rodos padare savo.

Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 05 03, 15:46)
Dar klausimas. Įsigijau Pinus mugo pumilio ir Pinus mugo mughus. Parsivežus ant abiejų radau etiketes, kad tai mughus. Visgi patys augaliukai labai skirtingi. Tai dabar suabejojau, kas visgi ten pas mane - mugai, pumilio ar dar kokie biesai.. Gal jūs savo akylom akim įžiūrėsit, ar galima tikėtis, kad gavau tą ką ir pirkau?

Šitą pardavė kaip pumilio
user posted image

Šitoji mughus
user posted image

Pirmoji pumilio, antroji mughus.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2010 05 03, 19:02)
=

Ir ne tik nezinojimas tai lemia. Suprantu, kad ta klaida daznai net nulemia ne nezinojimas, o emocijos. Pamatai, patinka, o paskiau bandai kazkur ikisti. Tai kur jau ten galvojimas kas po 10m.smile.gif Plano tai juk nera.

Materializmo amzius irgi man rodos padare savo.

jums leidus isiterpsiu-as,pvz. is tu zmogeliu,kuriems noris cia ir dabar( ir materializmas cia butu ne prie ko)-ir neturiu visiskai kantrybes laukti kol uzsitrauks tusti protingi tarpai tarp augalu.Matau -isaugo isiplete-op uz kasu ir keliauja i gerene vieta.Tik medziu nejudinu( kai kuriu ax.gif ),o krumai ir geles migruoja. man tiesiog idomus kurybinis procesas. Ir turiu eilini karta ka paplanuoti,ka pasodinti.Taip kaip namu interjere-neturi viskas but isciupineta iki galo,dalis daiktu ir detaliu ateina su laiku.
Atsakyti
QUOTE(rozamunda @ 2010 05 03, 20:14)
jums leidus isiterpsiu-as,pvz. is tu zmogeliu,kuriems noris cia ir dabar( ir materializmas cia butu ne prie ko)-ir neturiu visiskai kantrybes laukti kol uzsitrauks tusti protingi tarpai tarp augalu.Matau -isaugo isiplete-op uz kasu ir keliauja i gerene vieta.Tik medziu nejudinu( kai kuriu ax.gif ),o krumai ir geles migruoja. man tiesiog idomus kurybinis procesas. Ir turiu eilini karta ka paplanuoti,ka pasodinti.Taip kaip namu interjere-neturi viskas but isciupineta iki galo,dalis daiktu ir detaliu ateina su laiku.

Matai yra skirtingi dalykai: interjero DETALES ir interjeras. Susikuri pagrinda- nusidazai sienas, susistatai baldus. Per laika atkeliaja kilimas, keramika, paveikslai, knygos ar dar kas. Dalis daiktu ir detaliu. Jei as karta i metus pakeisciau po sofa arba ja tampyciau is kambario i kambari, o ant galo kam nors dovanociau, nes cia jai nera tinkamos vietos, tai butu tikslesnis pavyzdys kalbant apie metai is metu tampomus augalus.
Neramios dusios, medelynu ir augalu pardaveju dziaugsmas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Feniksas45 @ 2010 05 03, 17:01)
aš auginu mughus ,tai labai panaši į tą antroje nuotraukoje ,o vat pirmoje ,kažkaip abejoju ar gali būti mughus .

QUOTE(Knifofija @ 2010 05 03, 18:55)
Pirmoji pumilio, antroji mughus.

Oi kaip ačiū, nuraminot. Tai dabar be dvejonių jau ir sodinsiu, o tai vis dar vazonuose..
Atsakyti