Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka-55

QUOTE(leliumai @ 2010 05 19, 12:59)
Pirmas klausimas:
kas šiuo metu iš daugiamečių gėlių žydi mėlyna ar mėlynai violetine spalva (be aubrečių ir žemaūgių vilkdalgių)?
Reik mėlynos kompanijos visžalei rūdgrūdėlei, noriu pakeisti aubretes kažkuo kitu, bet panašios spalvos.

Pas mane siuo metu graziai melynai zydi bestiebis gencijonas. Bet del derejimo su rudgrudele, tai neturiu nuomones ax.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2010 05 19, 21:59)
Kazkada i sita tavo posta rasiau rasiau rasta, bet viskas dingo (nepamenu kodel) ir tingejau kartotis ax.gif 
Trumpai - suprantu nora isbandyti. O bet taciau..jei Pranzucijoje (Paryziuje) po metu tas vertikalus zeldinimas jau nebeatrodo taip gerai (kai kur augalu nebera, matomai neisgyveno), kai kur apsiure, tai Lt klimato salygomis..
Siaurine puse irgi nuteikia neypac drasiai:) Nes jei dar kokie silokai ir kabintusi, tai siaurineje puseje kas?
Atsiprasau uz skepticizma. Bus labai idomu pamatyti, jei isbandysi ir tau pavyks:

Vat labai panašios mintys ir mano galvoj sukasi verysad.gif Matyt nepabandžius nesužinosiu.
Aišku su pirmu paveiksliuku smarkiai perspaudžiau, tikrai nesitikiu tokio rezultato mūsų sąlygomis. Bet bent keliose sodininkavimo knygose esu mačiusi patarimus sodinti augalus į mūrijamų iš akmenų atraminių sienelių siūles - kažkas panašaus kaip antroj nuorodoj (gaila, kad labai mažutė nuotrauka). Aplamai tai labai nesiseka rasti tokių pavyzdžių. Būčiau labai dėkinga, jei kažkam akis už ko nors panašaus užkliūtų. Gal visgi įtrauksiu šitą 'grandprojektą' į ateinančio dešimtmečio planus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2010 05 19, 22:50)
Vat labai panašios mintys ir mano galvoj sukasi  verysad.gif  Matyt nepabandžius nesužinosiu. 
Aišku su pirmu paveiksliuku smarkiai perspaudžiau, tikrai nesitikiu tokio rezultato mūsų sąlygomis. Bet bent keliose sodininkavimo knygose esu mačiusi patarimus sodinti augalus į mūrijamų iš akmenų atraminių sienelių siūles - kažkas panašaus kaip antroj nuorodoj (gaila, kad labai mažutė nuotrauka). Aplamai tai labai nesiseka rasti tokių pavyzdžių. Būčiau labai dėkinga, jei kažkam akis už ko nors panašaus užkliūtų. Gal visgi įtrauksiu šitą 'grandprojektą' į ateinančio dešimtmečio planus  biggrin.gif

jeigu nori apzeldinti akmenine siena, tai tokiose daug visokiu zoliu veisiasi, bet jei kazkokia spec. "zaliuojanti" konstrukcija, kurios paruosimas yra pagrindinis ir svarbiausias dalykas, tada ir augalai ne problema g.gif .
Atsakyti
aciu visoms del tulpiu 4u.gif
pakomentuosiu savo spalvyna atsakydama i viena posta, kad nesikartociau.

QUOTE(smth1 @ 2010 05 19, 07:46)
Gal cia mano akys kitaip mato, bet ta vyno spalva kaip tu ja vadini cia PUIKIAI tinka. Ji tik siek tiek pasteliskesne uz violetine tulpiu spalva. Tik geltona galetu buti oranziniskesne, o siaip tai puiku. Ar cia mano kompas rodo ne taip, kaip reikia g.gif

ta vyno spalva laaabai sodri ir silta.
gal akys, gal kompas, arba gal skoniai ir norai/lukesciai 4u.gif
nenoriu ten didelio margumo, nes ir taip jau kiekvienas spygliuotis vis kitoks... blush2.gif
del geltonos - ji tokia ir turi buti, tik jos turetu buti daugiau (t.y. tulpiu geltonu), nes kitame kraste yra aukstos geltonos laumanes tokios pat spalvos.
T.p. is kitos puses siemet dar bordo dantytoji gaure kaput - ji puikiai papilde pernai violetine gama savo lapija plius geltoni ziedai vasara (atsodinsiu). Ir alune tamsi. pernai rodziausi ta kampa, buvo liuks. blush2.gif

Visa sezona ten kartojasi ziedu spalvos saltai rozine/ivairi violetine/geltona/balta:
jau zydejo geltoni krokai, violet.sachm.margutes, geltoni narcizai, tulpes tarde.
skleidziasi gvaizdes, kitoj puse zydi anders.uolaskele;
zydes auksaziedis cesnakas, silinge alleksander, smulkioji nakvisele (nusalo), ciobreliai, juka, cesnakas kristofo, silokai aukstesnieji (zalialapis, bordalapis, margalapis), bordines miskanto varpos, aspodelina, astras lady in black, virzis, gal dar kazka praleidau...

dar ten yra aukstas sibir.vilkdalgis - reikia iskelti kuo greiciau, nes per daug melynas.

jai kada nors pasiseks ir man suzydes knifofija - kazkodel isitikinusi, kad ''nesusipjaus'' ziedo spalva mano akiai.

QUOTE(leliumai @ 2010 05 19, 09:01)
Rokoko, gražiai sužaista spalvomis 4u.gif Man patiko gėlyno vaizdas su rausvais auskarėliais ir bordo lapija thumbup.gif

drinks_cheers.gif auskarelis siemet ''atsistojo i savo vieta'' del paprasciausio dalyko - pasalinau is paradines gelyno puses buvusia issibarsciusia raudonaja ziognage - ji ir su raktazoliu spalvomis pykosi - va dabar aisku smile.gif

siaip tam gelynui nekeliu dideliu reikalavimu del spalvu: esu minejusi, kad svarbiausia ten man - nenutrukstamas kuo gausesnis zydejimas.

QUOTE(leliumai @ 2010 05 19, 13:25)
Vaisgina.
Ar jos normaliai augtų aukščiau minėtomis sąlygomis?
Gal yra kažkokios veislės, geriau pakeliančios tokias sąlygas, bet taip pat gausiai žydinčios?

yra kazkuri veisle. Knifofija minejusi, kad kazkuriai butinai reikalinga saule - tik tas egzempliorius buvo ypatingais lapais: lyg pilkais, lyg karameliniais, zodziu, idomiai margais. ziedai vis tiek butu melyni smile.gif

[quote=Žydriausia,2010 05 19, 13:27]

pasakyciau panasia kritika ka jau sake.
siulau: jei nori palikti ta konika, tai kvadrata ''skelk'' mintyse istrizai pusiau i dvi zonas, ir toje antroje zonoje kampe pasirink antra ''rimta'' pavesini augala. dabar medeliu per daug.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rokoko: 19 gegužės 2010 - 23:24
QUOTE(zmogs @ 2010 05 19, 22:49)
O vat kur realiai LT tą robiniją galima įsigyti? Aš jau senokai varvinu į ją akis, bet nerandu pas mus  blink.gif Žalią radau, geltonos nea.

QUOTE(smth1 @ 2010 05 19, 22:59)
Zapyskio medelynas, Soltra, 'Pas Arnolda'- tokia pavirsutiniska paieska atlikus:)

'Pas Arnoldą' skelbia turį, bet neturi (skambinau). Soltra ir Zapyškio medelynas (jo aikštelė Vilniuje prie "Iki" Ukmergės g.) man atrodo kosminių kainų vietos - nors konkrečiai šiam augalui neskambinau, neklausiau. Dar radau internete http://www.siandieni...r.lt/medelynas/ po 43Lt - ar tikrai turi dar irgi neskambinau.
Atsakyti
Sveikos mergaites turiu bedas: mano rododendra nezydi lapai parudave pradejo kristi ziedai irgi nukrito, leidzia naujus lapus gal atsigaus?o ir migdolas, sukrove pupurus bet buvo salnos ziuriu pumpurai parudave pradejo kristis, o ir lapai vos skleidziasi, ziema buvo podyneje salia namo lyg tai prigijo persodinus.... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Žydriausia @ 2010 05 19, 17:11)
aciu uz kritika, as gi ekperimentuoju, o esme tame, kad praktiskai naudojau visus turimus augalus, stengiaus nieko labai nepirkt
del conicos, tai ikeliau ne ta fotke, ji ten todel, kad yra taip-is varteliu abieju pusiu ji yra
user posted image

nu tas vazonas ten kol kas siaip pastatytas, jo apacioj irgi bus akmenukai, gal tik kazkokie kitokie, nei aplink.
Nu augalai gal ir nedera, nors galima sakyt kol kas visis spygliuociai (turetu deret), isskyrus elebora g.gif
del formos, irgi sutinku, nors jie ten beveik susodinti taisyklingai i eiles.

del namo ir stiliaus, planuose artimiausiam penkmety yra numatryta nama apmryt dekoratyvinem plytom g.gif

nu net nezinau ka dar paskyt, gal vistik bandysiu taisyt kazka, o ne vel viska rayt lauk. Galu gale pabus siemet, matysiu kas ir kaip, gi matyti kaip as lengvai galiu imt viska ir pakeist. tongue.gif

del seno varianto, jis ir man buyvo grazu, taciau....egle nunyko (galima keisti kita, bet vargiai ar kuri egle augs negaudama apbsoliuciai saules), ir veja pavirto ne i veja, o oi samana, nor sodinta jau skirta pavesiui, tresta nupo samanu, taciau puse ploto vejos buvo vien samana. Tiesiog nepavyko arba labai sunkiai sekesi islaikyt sita ploteli grazu, per daug invesiticiju kasmet ir kol sulauki grazaus vaizdleio ateina ir liepa (sudygsta atseta veja). todel ir keitem, ne tpodel kad negrazu buvo g.gif

as manau kad galima palei zalia juosta susodinti vienodus augalus arbe zydincias geles, pvz kokia lobelija, ir ji savo krumeliai ta geometrine figura kiek susvelnintu,ji nebutu tokia ryski, uz jos galite ideti mulcio, tik ar jam nebus per daug dregmes.....jei ten taip slapia, as gal nesuprantu, bet gal tada kokio smelio sluoksni reik....Tai va, gelyciu reikia, manau padetu, o ta konika reiktu iskelti, na ir kas kad simetrija, bet ji tame kvadrate auga ir simetrija cia atpola...
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2010 05 20, 06:54)
'Pas Arnoldą' skelbia turį, bet neturi (skambinau). Soltra ir Zapyškio medelynas (jo aikštelė Vilniuje prie "Iki" Ukmergės g.) man atrodo kosminių kainų vietos - nors konkrečiai šiam augalui neskambinau, neklausiau. Dar radau internete http://www.siandieni...r.lt/medelynas/ po 43Lt - ar tikrai turi dar irgi neskambinau.

As tik norejau pasakyti, kad yra Lt pirkti tas medis;)
Papildyta:
QUOTE(rokoko @ 2010 05 20, 00:21)

jai kada nors pasiseks ir man suzydes knifofija - kazkodel isitikinusi, kad ''nesusipjaus'' ziedo spalva mano akiai.

Betgi ji oranzine. Silta.
Papildyta:
QUOTE(bitule @ 2010 05 19, 23:50)
Vat labai panašios mintys ir mano galvoj sukasi  verysad.gif  Matyt nepabandžius nesužinosiu. 
Aišku su pirmu paveiksliuku smarkiai perspaudžiau, tikrai nesitikiu tokio rezultato mūsų sąlygomis. Bet bent keliose sodininkavimo knygose esu mačiusi patarimus sodinti augalus į mūrijamų iš akmenų atraminių sienelių siūles - kažkas panašaus kaip antroj nuorodoj (gaila, kad labai mažutė nuotrauka). Aplamai tai labai nesiseka rasti tokių pavyzdžių. Būčiau labai dėkinga, jei kažkam akis už ko nors panašaus užkliūtų. Gal visgi įtrauksiu šitą 'grandprojektą' į ateinančio dešimtmečio planus  biggrin.gif

Jei turi minty tokia sienele, http://www.rojaussod...8...p=3&id=1502, tai as isivaizduoju, kad labai nereiklus maisto medziagom ir dregmei augalai gali augti. Bet kokie augalai pagal situos kriterijus augs visiskam pavesy g.gif
Atsakyti
Labukas,

noreciau jusu patarimo:Pas mane sode vienas slaitas toks nuozulnus buvo ,tai dabar sumaniau ji sukelt (gavau zemiu)tik va iskilo klausimas,ar galiu tas zemes pilt ant agrastu,serbentu stiebu?Ta prasme ar nieko kad uzpilsiu kokius 5-8cm?Ar reikia juos raut ir persodint?Ir ar avietems tas pats variantas galimas?Labai dekinga uz ats. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 05 19, 22:49)
Tik dar ką skaičiau apie geltonąją, kad ji baisiai nepakenčia genėjimo. Geriausia jos per visą gyvenimą neliesti.

aš irgi pasidalinsiu, ką perskaičiau apie robiniją 'Frisia' (M. Navasaitis):
"Nereiklus dirvožemiui. Pakantus sausroms. Jautrus šalčiui. Augintinas pavieniui arba grupėmis nuo vėjo apsaugotose vietose."

Vat dėl to nusprendžiau rinktis vis tik raudonąjį ąžuolą 'Aurea' - pavasarį turėtų būti "ryškiai šviesiai geltonas, vėliau - gelsvos salotinės spalvos. <...> auga sparčiai. <...> Atsparus šalčiui. 3-9 zona."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 20 gegužės 2010 - 08:49
merginos, gal žinot ar yra bestiebių gencijonų žydinčių baltai ?pas mane puse kelmelio baltai ,likusi dalis mėlynai žydi biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2010 05 19, 23:16)
jeigu nori apzeldinti akmenine siena, tai tokiose daug visokiu zoliu veisiasi, bet jei kazkokia spec. "zaliuojanti" konstrukcija, kurios paruosimas yra pagrindinis ir svarbiausias dalykas, tada ir augalai ne problema  g.gif .

Visas reikalas krypsta link elementarios akmeninės sienos su kišenėmis augalams blush2.gif Vat man tas žolių sąrašas ir yra įdomiausias user posted image- kas augtų pavėsyje tarp akmenų be vandens?
QUOTE(smth1 @ 2010 05 20, 07:46)
Jei turi minty tokia sienele, http://www.rojaussod...8...p=3&id=1502,  tai as isivaizduoju, kad labai nereiklus maisto medziagom ir dregmei augalai gali augti. Bet kokie augalai pagal situos kriterijus augs visiskam pavesy g.gif

Taip, kažką panašaus įsivaizdavau, tik dvigubai aukštesnę ir vertikalią (kažin ar tai nekeis reikalo esmės? Juk kuo aukščiau, tuo didesnės problemos su vandeniu g.gif ). Tą vietą būtų galima pavadinti šviesiu pavėsiu (tiesioginės saulės niekada nebūna, bet ir tamsus maišas ten nėra), tai augaliukų gal būtų galima pritaikyt. Mastau apie šliaužiančią šilingę, pūkuotąją glažutę, žiemę ir panašius 'nemirtinguosius'. Tame straipsnelyje irgi yra vertų dėmesio kandidatūrų. Labai dėkinga už pagalbą aciuks.gif
QUOTE(zebrina @ 2010 05 20, 08:18)
noreciau jusu patarimo:Pas mane sode vienas slaitas toks nuozulnus buvo ,tai dabar sumaniau ji sukelt (gavau zemiu)tik va iskilo klausimas,ar galiu tas zemes pilt ant agrastu,serbentu stiebu?Ta prasme ar nieko kad uzpilsiu kokius 5-8cm?Ar reikia juos raut ir persodint?Ir ar avietems tas pats variantas galimas?Labai dekinga uz ats. 4u.gif

Na, pora cm gal nepakenks, bet beveik 10 - tai jau serbentams mirtis ax.gif Turbūt teks persodinti.
QUOTE(leliumai @ 2010 05 20, 08:49)
Vat dėl to nusprendžiau rinktis vis tik raudonąjį ąžuolą 'Aurea' - pavasarį turėtų būti "ryškiai šviesiai geltonas, vėliau - gelsvos salotinės spalvos. <...> auga sparčiai. <...> Atsparus šalčiui. 3-9 zona."

Nežinau kaip dėl 'Aurea', bet paprastas raudonasis ąžuolas yra gerokai invazinis. Labai sėjasi ir greitai auga, aplinkui gali tekt ravėti 'vaikučius'. Dekoratyvinių medžių ir krūmų enciklopedija apie juos rašo - "Vakarų Europoje jau laikomas miškų ir gamtinių rezervatų 'piktžole'".
Šiaip labai gražus medis, labai simpatiški giliukai (kaip iš multiko "Ledynmetis" lotuliukas.gif ), bet parke, aplink jį, pilnas pomiškis jaunų ąžuoliukų blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 20 gegužės 2010 - 09:58