Mano vakarykštis
angel food pyragas:
1 1/4 puodelio (125 g.) miltų (originalus receptas rašo "cake flour")
1 1/2 puodelio (300 g.) cukraus
1 1/2 puodelio (360 ml) kiaušinių baltymų (maždaug 12 baltymų)
1 a.š. vyno akmens (cream of tartar)
1/2 a.š. druskos
1 š. citrinos sulčių
2 a.š. vanilės ekstrakto
1/2 migdolų ekstrakto
Dubenyje sumaišyti pusę kiekio cukraus ir miltus, atidėti. Kitam inde išplakti baltymus, kol suputos, tada supilti druską, vyno akmenį, citrinos sultis ir plakti toliau iki standžių baltų putų ir po šaukštą supilti likusį cukrų, įplakti ekstraktus.
Po ketvirtį supilti miltų-cukraus mišinį ir išmaišyti keliais greitais judesiais, tarsi keliant baltymus į viršų visos masės, o ne maišant šaukštu paprastai - taip darant, baltymai gali sukristi.
Masę sukrėsti į
neišteptą riebalais 25cm skersmens formą su skyle viduryje (naudojau kekso formą), išlyginti paviršių ir kepti ~40min 180 laipsnių temperatūroj. Iškepus iškart apversti pyragą ir pamauti ant butelio/stiklinės ar panašiai. Šitaip jį vėsinti reikia ~1,5val., tada atsargiai atkrapštyti nuo formos irrr patiekti!
Mano patirtis buvo kiek kitokia, nei sako receptas
Pirmiausia, neįsivaizdavau, kur galėčiau gauti cream of tartar, vietoj jo dėjau ~ a.š. citrinos rūgšties miltelių. Be to, citrinos sultis pyliau iš akies, tad jų turbūt buvo irgi maždaug arbatinis šakštelis. Vietoj cake flour dėjau įprastus miltus + šakštą kukurūzų krakmolo. Nei vanilės, nei midolų ekstraktų nenaudojau, pyliau truputį migdolų esencijos, bet čia jau skonio reikalas. Ir dar- receptuose pastebėjau, kad cukrų naudoja miltinį arba bent jau su blenderiu truputį pasmulkintą - kadangi pirmam nesėkmingam bandymui išnaudojau miltinį cukrų, antram naudojau paprastą granuliuotą cukrų ir viskas gavosi visai šauniai. Dar viena linksma dalis prasidėjo, kai pamoviau jį atvėsti - po minutės visas pyragas iškrito iš formos
todėl vos vos sukrito, gaila. Nežinau, kaip reikės vėsint kitąkart. Kita vertus, bent jau nereikėjo vargti traukiant jo iš formos
O pyragas skanutis - labai lengvas, puikiai tinka su šviežiais vaisiais- jų rūgštumas puikiai atsveria pyrago saldumą. Žodžiu, ne paskutinis bandymas.