QUOTE(Nerutė @ 2010 04 10, 22:27)
man tik klausimas toks - kazkas rase apie apie tai kad anksciau su raugu kildindavo 4 val, o dabar uztenka 2, paporinkit kuom tas raugas pasikeicia ir KADA pasikeicia nzn ar aiskiai suformulavau klausima
As cia taip rasiau
Net ir nezinau, ka atsakyti
Kai tik pasidariau rauga bijojau, kad neiskils duonyte, tai dar dejau koki pora kartu po 0,5 a.s. mieliu. Laukdavau kol duonyte pakils dvigubai (kepimo inda laikydavau ant radiatoriaus) ir tada dedavau kepti. I laika nelabai ziurejau. Po to nusprendziau - gana mieles gadinti
Rauga laikau saldytuve, isimu is vakaro, pamaitinu, ryte ~9val. uzmaisau, apie 13 val. teslos jau buna padvigubeje, tai kepu. Po to pastebejau, kad kepant iprastu laiku, tesla buna vos nepatrigubejusi ir kepimo metu duonyte idumba, kuo toliau tuo labiau. Pradejau stebeti, kada tesla padvibubes, tada ir kepu. Kuo toliau, tuo labiau, tas laikas trumpejo. Dabar po uzmaisymo, uztenka 2 valandu kildinimo (2,5 val jei namie vesiau). Pas mus namie ~ 20 laipsniu. Isjungus sildyma sudedu produktus, jungiu mielines teslos progra (1val.25min.). Po to dar valandai palieku duonkepej ir kepu. Kol sildem, tai sudejus produktus jungdavau maisymo programa, tada isimdavau kibireli, dedavau ant radiatoriaus, mazdaug po 2 val. kepdavau.
Tiksliai atsakyti kodel laikas sutrumpejo tikrai negaliu, bet manau, kad raugas "sustiprejo"
Manau, kad reikia stebeti kiek ir kada teslos padvigubeja, tada deti kepti.
Nezinau, ar atsakiau i klausima?
Ir dar:
Ruginius miltus perku turguje: vadinasi ruginiai pasijoti 1lt/kg