Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios duona,

Ar kas bandete kepti is optima linijos pirmos rusies miltu batona (su mielem) g.gif Na, visai neiskilo schmoll.gif Dabar galvoju, ar cia miltai kalti (anksciau kepdavau is Kauno grudu), ar mieles paseno?
Seimai labai daug juoko buvo is to stebuklo biggrin.gif
Atsakyti
paklausiu labai kvailo klausimo, ar raugui tinka nerupus miltai? blush2.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 04 26, 14:44)
Šiandien iškepiau du kepaliukus po 800gr, ruginė-kvietinė(50x50)
user posted image; user posted image



Labai graziai atrodo,o koks butu receptukas blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 04 23, 16:32)
Jeigu norit sunaudoti kuo daugiau šviežaus raugo kepkite du kepaliukus. Vieną galit padėti į šaldymo kamerą "juodai dienai". Jei norit kepti vieną kepaliuką , normas mažinkit perpus. Čia paprasčiausios ir skaniausios duonos su raugu receptas:
400gr ruginio raugo
200gr ruginių miltų
600gr gr kvietinių miltų
1v.š. druskos
460ml vandens.
0,5 a.š sausų mielių pirmam kartui. Sekantiems kepimams mielių nebereikia.
Viską sumaišyti ir minkyti tešlą. Gerai išminkius, duoti pailsėti tešlai apie pusvalandį. Po to dar kartą perminkyti trumpai ir suformuoti pailgus ar apvalius kepaliukus. galima sudėti į formas ar kokį puodą, pateptą aliejumi. Leisti pakilti apie 2-3val. Jei paspaudus pirštu, tešla lengvai atsistato į pirmykštę padėtį, reiškia pakilimas geras. Šiaip tešla turi pakilti dvigubai. Į įkaitintą orkaitę dėti kepaliukus ant skardos ar su formomis, prieš tai padarius įpjovas su l.aštriu peiliu ar padaryti duobutes su pirštu. Na ir kepam apie 10-15min prie 240* temperaturos, vėliau mažinam iki 200-190. Ir taip apie val. Nepamiršti padėti puodą su vandeniu. Aš taip smulkiai parašiau, kad vaikučiai neliūdėtų, kol skaitinėsite ankstesnius puslapius.

nesuprantu kam reik mieliu, jeigu su raugu g.gif ir dar noriu paklausti apie kokius cia ruginius miltus snekama?pilno grudo, ar smulkinti ruginiai miltai g.gif
Aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*tigriukas* @ 2010 04 28, 21:05)
nesuprantu kam reik mieliu, jeigu su raugu  g.gif ir dar noriu paklausti apie kokius cia ruginius miltus snekama?pilno grudo, ar smulkinti ruginiai miltai g.gif
Aciu 4u.gif


mielių reik pirmą kart iš tik pagaminto raugo kepant.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2010 04 28, 21:50)
mielių reik pirmą kart iš tik pagaminto raugo kepant.

poster_offtopic.gif jusu dvyniai gime ta pacia diena ir menesi kaip as miela ziuret biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pandora2006: 28 balandžio 2010 - 21:00
QUOTE(pandora2006 @ 2010 04 28, 18:33)
paklausiu labai kvailo klausimo, ar raugui tinka nerupus miltai?  blush2.gif  blush2.gif


Visai nekvailas klausymas. Nerupus miltai sunkiau rugsta. Geriausiai rugsta miltai tai vadinami pilno grudo, tokie pilksvos spalvos. Jie malami nevalyti nuo gemalo ir kt dalyku, tai turi daugiau maistiniu medziagu. Bet vel gi jau tesloje rupus miltai yra sunkesni ir juos sunkiau pakelti. Tai ir rekomenduojama rauginti rauga su rupiais, o kepant dapilti baltesnius. smile.gif

Papildyta:
QUOTE(*tigriukas* @ 2010 04 28, 20:05)
nesuprantu kam reik mieliu, jeigu su raugu  g.gif ir dar noriu paklausti apie kokius cia ruginius miltus snekama?pilno grudo, ar smulkinti ruginiai miltai g.gif
Aciu 4u.gif


Mieliu reikia nes raugas suveikia kiek kitaip nei mieles, raugas raugina tesloje esancius miltus o pakelia silpnai. Tam kad tesla pakelti tik su raugu, reikia laukti bent 4-6 val, o mums rezultatas reikalingas greiciau. smile.gif

Pilno grudo miltai tokie pat smulkus kaip ir kiti, (na beveik, nes malimas buna smulkesnis ir stambesnis, kaip 550, 405, 812 ir kt.) tik jie nevalyti nuo gemalu ir kt grudo sudedamuju daliu... baltiems miltams - malama tik tam tikra grudo dalis.
Papildyta:
QUOTE(rsc @ 2010 04 28, 18:28)
Ar kas bandete kepti is optima linijos pirmos rusies miltu batona (su mielem) g.gif Na, visai neiskilo schmoll.gif Dabar galvoju, ar cia miltai kalti (anksciau kepdavau is Kauno grudu), ar mieles paseno?
Seimai labai daug juoko buvo is to stebuklo biggrin.gif



Jei neiskilo galibuti kad mieles senos (jei paprastos), ar mieles susiliete su druska, kuri juos "gesina", ar jei mieles sausos, per anksti susiliete su vandeniu (skysciu), ar skystis buvo perdaug karstas ir jos zuvo... ar perdaug miltu ir tesla parsunki buvo, ar perskysta tesla ir dujos laisvai isejo is jos.... tu "ar" yra daug... nemenau kad miltai kalti, nebent seni labai, papelyje... blink.gif
Atsakyti
QUOTE(murge @ 2010 04 28, 23:08)

Pilno grudo miltai tokie pat smulkus kaip ir kiti, (na beveik, nes malimas buna smulkesnis ir stambesnis, kaip 550, 405, 812 ir kt.) tik jie nevalyti nuo gemalu ir kt grudo sudedamuju daliu...  baltiems miltams - malama tik tam tikra grudo dalis.


nu bent jau Malsenos pilno grudo tai tikrai rupus, dar rupesni uz kauno grudu rupius
as cia apie ruginius miltus

kepciau rytoj duona, raugas jau kaip ir isruges bet uzpirkau ir nesuvalgem kol raugo neturejau
kazi ji toliau raugint ar jau ryt i saldytuva kist g.gif nuo sekmadienio ryto rauginu
Atsakyti
QUOTE(qqte @ 2010 04 28, 23:22)
nu bent jau Malsenos pilno grudo tai tikrai rupus, dar rupesni uz kauno grudu rupius
as cia apie ruginius miltus

kepciau rytoj duona, raugas jau kaip ir isruges bet uzpirkau ir nesuvalgem kol raugo neturejau
kazi ji toliau raugint ar jau ryt i saldytuva kist  g.gif nuo sekmadienio ryto rauginu


Nesakau kad visi vienodi, sakau kad netaip suprantamas "pilnas grudas", zmogus mano, kad jie turi buti kaip kruopos ar daiginti kvieciai- stambiais gabalais. smile.gif

O rauga reikia pamaitinti, t.y. prideti biski ruginiu miltu ir vandens (jei tirstas) ir statyti i saldytuva. 4u.gif
Atsakyti
Sveikos. Nu va, iskepiau ir as savo pacia pirmaja duonele- bandele- ciabata ar dar kaio ja pavadinti biggrin.gif
user posted image
Kepiau pagal vakar sita receptuka Paprasčiausia duona:
330gr kvietinių Irūšies miltų
180gr rupių kvietinių miltų
1a.š. sausų mielių
1,5a.š.druskos
2v.š. aliejaus
330ml drungno vandens.
1v.š.kmynų (arba ko norit)
Mieles ištirpinti šiltame vandenyje ir palaikyti kokį 10min. Tada iš visų produktų išminkyti tešlą. Tešla turi būti elastinga, bet ne lipni. Jei limpa prie rankų - pridėti miltų. Išminkius palikti tešlą pakilimui apie 1 val. Tada suformuoti apvalų arba pailgą kepaliuką ir vėl palikti uždengus šiltai pakilimui. Kai kepaliukas pakilo , apibarstyti miltai, padaryti įpjovas ir dėti į karštai įkaitintą orkaitę su vandens dubeviu apačioje. Po pusvalandžio sumažinti temperatūrą iki 170* ir dar kepti apie pusvalandį.


Nu paprasta thumbup.gif Vietoje 180gr rupių kvietinių miltų, dejau ruginius miltus o siaip tai laikiausi recepturos mirksiukas.gif Gal kiek daugiau idejau sausu mieliu, bet jos nieko nepakenke.
Pastebejimas tik toks, kad man ilgai kepe g.gif Jeigu kepti orkaiteje, tai manau, kad labai kelia duonos kaina. Gal duonkepeje ji greiciau iskeptu?
Karsta labai patiko sunui, ryte su sviestu buvo dar skanesne thumbup.gif

Atsakyti
QUOTE(murge @ 2010 04 29, 00:08)
Mieliu reikia nes raugas suveikia kiek kitaip nei mieles, raugas raugina tesloje esancius miltus o pakelia silpnai. Tam kad tesla pakelti tik su raugu, reikia laukti bent 4-6 val, o mums rezultatas reikalingas greiciau. smile.gif

Minkant duona reik papildomai mieliu deti? rolleyes.gif Tai ar gerai supratau dabar as blush2.gif na, kad geriau kiltu?
Atsakyti
QUOTE(*tigriukas* @ 2010 04 29, 10:02)
Minkant duona reik papildomai mieliu deti? rolleyes.gif Tai ar gerai supratau dabar as blush2.gif na, kad geriau kiltu?


jeigu raugas geras tai nereikia. cia kalba eina apie greita rezultata tai jei nori duonos per 2-3 val tai tik su mielem (tada raugo galima visai nedeti arba ideti kokios nors rugsteles, kad vaidintu raugo skoni). su raugu ilgesnis zaidimas - duona reikia kildinti 4-8val. rolleyes.gif

o Terra recepte nurode mieles su salyga jeigu kepat su raugau PIRMA karta. buna taip kad raugas dar nera gerai iruges ir gali nepakankamai iskelti duona.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Margareta: 29 balandžio 2010 - 10:33