Sveikos kepėjėlės Susidomėjau duonos kepimu, pradėjau skaityti visas esamas temas, bet kol nieko ( jokios duonos ) nekepiau, tai nelabai ir suprantu ka skaitau Konspektuoju, rasinejuosi, traukiu visokius raugus is kompiuterio, mastau ar verta pirkti duonkepe ir t.t. Bet pradžiai, noriu paprašyti Jūsų pačio paprasčiausio duonos receptuko, tiesiog, kad pabandyciau kepti. Su mielemis "susidraugavau" nelabai senai, bet drąsos jau užtenka
QUOTE(Bijuna @ 2010 04 28, 10:26)
Sveikos kepėjėlės Susidomėjau duonos kepimu, pradėjau skaityti visas esamas temas, bet kol nieko ( jokios duonos ) nekepiau, tai nelabai ir suprantu ka skaitau Konspektuoju, rasinejuosi, traukiu visokius raugus is kompiuterio, mastau ar verta pirkti duonkepe ir t.t. Bet pradžiai, noriu paprašyti Jūsų pačio paprasčiausio duonos receptuko, tiesiog, kad pabandyciau kepti. Su mielemis "susidraugavau" nelabai senai, bet drąsos jau užtenka
Paprasčiausia duona:
330gr kvietinių Irūšies miltų
180gr rupių kvietinių miltų
1a.š. sausų mielių
1,5a.š.druskos
2v.š. aliejaus
330ml drungno vandens.
1v.š.kmynų (arba ko norit)
Mieles ištirpinti šiltame vandenyje ir palaikyti kokį 10min. Tada iš visų produktų išminkyti tešlą. Tešla turi būti elastinga, bet ne lipni. Jei limpa prie rankų - pridėti miltų. Išminkius palikti tešlą pakilimui apie 1 val. Tada suformuoti apvalų arba pailgą kepaliuką ir vėl palikti uždengus šiltai pakilimui. Kai kepaliukas pakilo , apibarstyti miltai, padaryti įpjovas ir dėti į karštai įkaitintą orkaitę su vandens dubeviu apačioje. Po pusvalandžio sumažinti temperatūrą iki 170* ir dar kepti apie pusvalandį.
QUOTE(Bijuna @ 2010 04 28, 10:26)
Sveikos kepėjėlės Susidomėjau duonos kepimu, pradėjau skaityti visas esamas temas, bet kol nieko ( jokios duonos ) nekepiau, tai nelabai ir suprantu ka skaitau Konspektuoju, rasinejuosi, traukiu visokius raugus is kompiuterio, mastau ar verta pirkti duonkepe ir t.t. Bet pradžiai, noriu paprašyti Jūsų pačio paprasčiausio duonos receptuko, tiesiog, kad pabandyciau kepti. Su mielemis "susidraugavau" nelabai senai, bet drąsos jau užtenka
Pasirinkit Nataliunciko ar terros duonas ir kepkit. Receptai tikrai ne kartą naujokų (ir ne tik) išbandyti .
QUOTE(Terra2 @ 2010 04 28, 12:35)
Paprasčiausia duona:
330gr kvietinių Irūšies miltų
180gr rupių kvietinių miltų
1a.š. sausų mielių
1,5a.š.druskos
2v.š. aliejaus
330ml drungno vandens.
1v.š.kmynų (arba ko norit)
Mieles ištirpinti šiltame vandenyje ir palaikyti kokį 10min. Tada iš visų produktų išminkyti tešlą. Tešla turi būti elastinga, bet ne lipni. Jei limpa prie rankų - pridėti miltų. Išminkius palikti tešlą pakilimui apie 1 val. Tada suformuoti apvalų arba pailgą kepaliuką ir vėl palikti uždengus šiltai pakilimui. Kai kepaliukas pakilo , apibarstyti miltai, padaryti įpjovas ir dėti į karštai įkaitintą orkaitę su vandens dubeviu apačioje. Po pusvalandžio sumažinti temperatūrą iki 170* ir dar kepti apie pusvalandį.
330gr kvietinių Irūšies miltų
180gr rupių kvietinių miltų
1a.š. sausų mielių
1,5a.š.druskos
2v.š. aliejaus
330ml drungno vandens.
1v.š.kmynų (arba ko norit)
Mieles ištirpinti šiltame vandenyje ir palaikyti kokį 10min. Tada iš visų produktų išminkyti tešlą. Tešla turi būti elastinga, bet ne lipni. Jei limpa prie rankų - pridėti miltų. Išminkius palikti tešlą pakilimui apie 1 val. Tada suformuoti apvalų arba pailgą kepaliuką ir vėl palikti uždengus šiltai pakilimui. Kai kepaliukas pakilo , apibarstyti miltai, padaryti įpjovas ir dėti į karštai įkaitintą orkaitę su vandens dubeviu apačioje. Po pusvalandžio sumažinti temperatūrą iki 170* ir dar kepti apie pusvalandį.
O cia miltu raidele svarbu?
Kokio karstumo ?
Papildyta:
O gal turite nuotraukyte kokius miltus perkate? Man miltu rusys, kol kas, sudetingiausiai duonos kepime atrodo
QUOTE(Bijuna @ 2010 04 28, 13:21)
O cia miltu raidele svarbu?
Kokio karstumo ?
Papildyta:
O gal turite nuotraukyte kokius miltus perkate? Man miltu rusys, kol kas, sudetingiausiai duonos kepime atrodo
Kokio karstumo ?
Papildyta:
O gal turite nuotraukyte kokius miltus perkate? Man miltu rusys, kol kas, sudetingiausiai duonos kepime atrodo
aš naudoju rupius kvietinius miltus( pas mus tik vienos rūšies ir yra, nebent malūnus galima pasirinkti), o iš kvietinių - tai Šiaulių malūno I rušies. Toks mėlynas pokas. Duonai kepti svarbu nenaudoti aukščiausios rūšies, nes gausis pyragas, o ne duona. Orkaitę reikia įkaitinti iki 240*.
Nu beveik viskas aisku , bandysiu kepti, bet nuotrauku nepazadu bijau, kad nesigaus O va ispudziais tai gal ir pasidalinsiu
QUOTE(Terra2 @ 2010 04 28, 14:18)
aš naudoju rupius kvietinius miltus( pas mus tik vienos rūšies ir yra, nebent malūnus galima pasirinkti), o iš kvietinių - tai Šiaulių malūno I rušies. Toks mėlynas pokas. Duonai kepti svarbu nenaudoti aukščiausios rūšies, nes gausis pyragas, o ne duona. Orkaitę reikia įkaitinti iki 240*.
tikrai kvietinius, nes tokių kažkaip neužmačiau maximoj
Vis noriu jūsų paklaust, kiek laiko kepat orkaitėj (kad ir tuos kepalus, kur vakar nuotraukas įmetėt)?
QUOTE(keistuole @ 2010 04 28, 15:44)
tikrai kvietinius, nes tokių kažkaip neužmačiau maximoj
Merginos, supratau, kad reikia kvietiniu I rušies, bet va rupiu kvietiniu, musu kaime galvoju, kad negausiu. Kokius tada pirkti tai paprasčiausiai duonai
QUOTE(Saulužė @ 2010 04 28, 16:01)
ačiū
tikrai nebuvau pastebėjus tokių
QUOTE(Bijuna @ 2010 04 28, 16:16)
Merginos, supratau, kad reikia kvietiniu I rušies, bet va rupiu kvietiniu, musu kaime galvoju, kad negausiu. Kokius tada pirkti tai paprasčiausiai duonai
aš ruginių kažkiek įmaišau
QUOTE(Bijuna @ 2010 04 28, 16:16)
Merginos, supratau, kad reikia kvietiniu I rušies, bet va rupiu kvietiniu, musu kaime galvoju, kad negausiu. Kokius tada pirkti tai paprasčiausiai duonai
teisingai keistuolė sako, pakeiskit ruginiais, tik tada reikės truputį daugiau vandens(ape 50ml)
Papildyta:
QUOTE(keistuole @ 2010 04 28, 15:44)
Vis noriu jūsų paklaust, kiek laiko kepat orkaitėj (kad ir tuos kepalus, kur vakar nuotraukas įmetėt)?
visada kepu po 2 kepalus ir 1 val.
Sveikos supermamos! Uzejau cia nes per gimtadieni vyrelis padovanojo duonkepe.
Vai vai, jau kelias dienas prie jos sedziu!....
Vyrelis sako- ziauru ziureti kaip as tesla minkau ( viena karta jo buvau paprasius paminkyti ) tai ir sugalvojo tokia dovana
Tai va, apie ka as cia... Nu duona ir bandeles visokias as darydavau ir anksciau, bet duonkepe- cia tai daiktas!!! Tik dabar ziurineju receptus nes ten jau reikia pagal svori, kitaip islips per krastus...
Su balta ir bulkomis viskas aisku... bet jau juoda- tokia kaip as megstu (perku tik Vilniaus juoda ar ajeru) tai nu niekaip, tai siandien supykau ir pasistaciau rauga!
O duona paprasciausia balta man labai skanu kai puse 550D ir puse 405D ar C sumaisau. Dar ir 812 miltai geri.
Jei trumpiau- eksperementuokit mamytes ne su ingridientais o su miltais ir priedais( prieskoniais, zolelem, dziovintais vaisiais, riesutais). O kada "teslos jausmas" ateis tai ir "pravalu" nebebus!
O dar merginos as va ka kartais padarau- i tesla vietoj vandens sulciu pilu. Tik tada reik maziau cukraus, ar jo visai nedet. Tinka ir darzoviu sultys.
PABANDYKIT Skanaus!!!
Brangioji nesijaudink del miltu taip stipriai, kokiu turi tokiu ir dek!
Vai vai, jau kelias dienas prie jos sedziu!....
Vyrelis sako- ziauru ziureti kaip as tesla minkau ( viena karta jo buvau paprasius paminkyti ) tai ir sugalvojo tokia dovana
Tai va, apie ka as cia... Nu duona ir bandeles visokias as darydavau ir anksciau, bet duonkepe- cia tai daiktas!!! Tik dabar ziurineju receptus nes ten jau reikia pagal svori, kitaip islips per krastus...
Su balta ir bulkomis viskas aisku... bet jau juoda- tokia kaip as megstu (perku tik Vilniaus juoda ar ajeru) tai nu niekaip, tai siandien supykau ir pasistaciau rauga!
O duona paprasciausia balta man labai skanu kai puse 550D ir puse 405D ar C sumaisau. Dar ir 812 miltai geri.
Jei trumpiau- eksperementuokit mamytes ne su ingridientais o su miltais ir priedais( prieskoniais, zolelem, dziovintais vaisiais, riesutais). O kada "teslos jausmas" ateis tai ir "pravalu" nebebus!
O dar merginos as va ka kartais padarau- i tesla vietoj vandens sulciu pilu. Tik tada reik maziau cukraus, ar jo visai nedet. Tinka ir darzoviu sultys.
PABANDYKIT Skanaus!!!
QUOTE(Bijuna @ 2010 04 28, 15:16)
Merginos, supratau, kad reikia kvietiniu I rušies, bet va rupiu kvietiniu, musu kaime galvoju, kad negausiu. Kokius tada pirkti tai paprasčiausiai duonai
Brangioji nesijaudink del miltu taip stipriai, kokiu turi tokiu ir dek!