QUOTE(Domukomama @ 2010 04 16, 22:41)
Viską minkau rankomis ir kepu orkaitėje. Rezultatas garantuotas.
SVEIKA DUONA
1 kg. miltų (200 g. kvietinių, 400 g. ruginių, 400 g. rupių ruginių - aš dedu tokiu santykiu, jei noriu juodesnės)
1 ltr. šilto vandens (tik ne karšto, kad ranka "nebijotų")
100/120 g. cukraus
2-3 arb. šaukštelius druskos
2-3 šaukšai raugo (tiek aš būnu atsidėjusi nuo praeito kepimo ir palaikiusi 1 parą kambario temperatūroje)
2/3 stiklinės (apie 2 saujas) linų semenų
2/3 stiklinės avižų sėlenų
2/3 stiklinės saulėgrąžų
2/3 stiklinės kmynų
2/3 stiklinės sezamo sėklų
Eiga:
1.Visus sausus (išskyrus cukrų ir druską, bet ir juos galima kartu) produktus susverti ir sudėti į indą.
2. Paimti kitą indą, įpilti šilto vandens (svarbiausia ne karšto. Čia aš ir buvau padariusi klaidą, įpyliau per karštą. Na įsisvaizduoti, kad jame reikėtų maudyti kūdykį
).
3. Į vandenį supilti cukrų ir druską. Pamaišyti. (Aš viską darau rankomis).
4. Įdėti raugą. Rankomis išmaišyti, kad nebūtų gumulėlių.
5. Į vandenį su cukrumi, druska ir raugu supilti birius produktus ir minkyti, minkyti ... kol paliks glotni. Vis pašlapinti rankas, kad nekibtų.
6. Atidėti apie 3 šaukštus raugo kitam kartui (aš nematuoju, maždaug). Laikyti šaldytuve.
7. Į aliejumi išteptą ir sezamo sėklomis pabarstytą skardą sudėti minklę, apglostyti šlapia ranka ir padėti po patalais 6 -8 val. (aš laikau 6 val.).
Kepimas:
8. Po 6-8 val. dėti į šaltą orkaitę (aš ir visos mano pažystamos aplink taip daro ir visoms puikiai išeina), nustatyti 200 C ir kepti 1 val. 10 min. (na gali būti 1 val. 15 min.).
9. Išėmus patepti plutą lašinukais ir apkloti drėgnu medvilniniu, lininiu rankšluostuku. Taip laikyti apie valandą (va čia jau valios ugdymas
).
10. Po valandos ji dar būna šilta, bet jau pjauti galima, bet kol galutinai atvės laikau susuktą į tą patį, jau išdžiuvusį rankšluostuką. O paskui į maišelį
Nu čia ir prirašiau
Atrodo nieko neužmiršau, nes receptą paskolinau kaimynei, kad atsišvietų.
p.s. vėliau prasideda improvizacija (su lašinukais, vaisiais). Tiesa, labai skanu įdėti gliaudytas moliūgų sėklas. Bet niekur nerandu pirkti.