Kaunietės kepėjos, kur Jūs miltus perkate? ar yra koks "taškas" kur galima ir pigiau ir daugiau nei 2 kg. pakuotėm pirkti?
MANO FIRMINĖ DUONA su ruginiu raugu:
aš visada kepu po du kepalus, kurio vienas apie 1100gr. Normą sumažinus per pus - gausis vienas kepalas.
Plikiniui:
240gr kvietinių miltų
2 v.š kmynų
400ml verdančio vandens
1,5 v.š. salyklo (kai noriu visai šviesios duonos salyklo nededu ir sumažinu verdančio vandens kiekį iki 330ml)
Tešlai:
950gr kvietinių antrarūšių miltų
300gr vandens
5v.š.cukraus
2a.š.druskos
3v.š.aliejaus
360gr ruginio raugo(iš šaldytuvo paėmiau apie 100gr starterio, daviau pailsėti 1,5val. ir pamaitinau 200gr ruginių miltų+200gr vandens. Laikiau apie 12val. Nepamiršti atsidėti į šaldytuvą starterio)
Darbo eiga:
Plikiniui skirtus produktus užpyliau verdančiu vandeniu, išmaišiau (gavosi stangri košė) ir palikau atvėsti.
Kai plikinys atvėsta, pilam į jį gatavą raugą ir viską, kas skirta tešlai. Minkom rankutėmis apie 15min., kol gaunasi elastinga, nekieta tešla. Man prie rankų ta tešla nekimba, nes jei reikia dar dapilu aliejaus. Tik miltų jau daugiau nė gramo!
Indą, kuriame minkau, patepu aliejumi, sudedu suminkytą tešlą, aklinai uždengiu plėvele ir į orkaitę(neijungtą!). Taip palieku tešlai subręsti ir pakilti 6-8val. Jeigu palikti ilgesniam laikui - tai nieko neatsitiks, tik bus rūgštesnė duonelė. Man pats tas - 7val. Tada tešlą padalinu į dvi dalis, perminkau truputuką, suformuoju kepaliukus ir į formą. Galima tiesiog į skardą. Gerai išlaiko formą, kurią suformuoju. Patepu aliejumi, padarau įspaudimus su pirštais( galima ant viršaus prispausti bet kokių sėklų.aulėgrąžas ant vieno kepaliuko) ir palieku šiltai pakilimui apie 1,5-2val.. Tada į karštą (240*) orkaitę, kepaliukus apipurškiu vandeniu, į indą įpilu karšto vandens, kad susidarytų garas ir taip kepa 10min. (viršus-apačia). Po 10min. sumažinu iki 190* ir su tokia temperatūra baigiu kepti. Tiesa po 15min. išimu indą su vandeniu, dar apipurškiu nadeniu kepaliukus ir viskas. Tie du kepalai pas mane kepa 1val.
Tai duonai reikia ilgesnio laiko skirti, bet skonis to vertas. Tai tikrai nėra sudėtinga, tik gal aš perdaug smulkiai pripliurpiau.