Kūčiukų, arba šližikų, receptas
Ingredientai500 g kvietinių miltų
30 g mielių arba atitinkamas kiekis sausų mielių
50 g cukraus
1.5 puodelio vandens ar pieno
Pusė arbatinio šaukštelio druskos
Ketvirtis puodelio aguonų
Paruošimas-Užplikome aguonas verdančiu vandeniu, leidžiame pastovėti apie 30 min
-Tuo tarpu į puodelį sudedame mieles, šaukštelį cukraus, iki pusės pripilame kambario temperatūros vandens ar pieno. Tą puodelį dedame į lėkštę, kurioje įpilta karšto vandens (ne per karšto, kad galėtume kentėti įmerkę pirštą, nes kitaip nužudysite mieles). Per maždaug pusvalandį mielės pradės kilti ir burbuliuoti.
-Dubenyje gerai sumaišome miltus, cukrų, druską, sumetame nusunktas aguonas, tada supilame likusį vandenį ar pieną, bei pradėjusias burbuliuoti mieles
-Kiek paminkome, kad gautųsi vienalytė masė, bet per daug nesivarginkit
-Uždengiame dubenį plėvele (kad neišgaruotų vanduo ir nesudžiūtų tešla) ir dedame į drungną orkaitę porai valandų, kad tešla užkiltų
-Užkilusią tešlą gerai perminkome (apie 10 min)
-Tešlą supjaustome nedideliais gabalėliais, kuriuos suformuojame į gyvatės pavidalo 1 cm skersmens volelius
-Supjaustome volelius apie 1 cm dydžio gabalėliais
-Dedame supjaustytus šližikus ant kepimo skardos įkaitintoje iki 180C orkaitėje
-Kepame apie 15-20 min, kol lengvai paruduoja ir pasidaro traškūs
Pastabos
-Svarbu šližikus supjaustyti mažais gabalėliais, nes jie kepant kiek išsipučia. Jei tešlos gabalėliai bus didesni nei reikia, gausite gigantiškus išsipūtusius minkštus ir nelabai traškius šližikus. Gal ir taip neblogai, bet tai nebus traškučiai.
-Kai kurie receptai siųlo dėti aliejaus ar margarino kepiau pusę be riebalų, o pusę su 25 g augalinio aliejaus nematau esminio skirtumo.
-Kepant pavartykite šližikus, kad jie tolygiai iškeptų, nes kitaip dugnas gali pajuoduoti
-Po 15 min atidarykite orkaitę ir paragaukite, ar jau iškepę. Nesudeginkite! Jei minkštoki, kepkite dar 5 min.
-Net ir supjausčius mažais gabalėliais, centre šližikai gali būti minkštoki (nors ir gerai iškepę, bet bulkos konsistencijos) - kažkur mačiau rekomendaciją iškeptus šližikus padžiovinti orkaitėje - dabar bandau tai padaryti
Pradinė tešla
http://i1015.photobu...s/slizikai1.jpgUžkilusi tešla
http://i1015.photobu...s/slizikai2.jpgPrėskučiai, paruošti kepimui
http://i1015.photobu...s/slizikai3.jpgIškepti šližikai
http://i1015.photobu...s/slizikai4.jpgKiek smarkiau iškepti šližikai
http://i1015.photobu...s/slizikai5.jpg