Na kad kalbos eina apie jautiena, as pasidalinsiu keliais versienos receptukais. Man skaniau versiena, nes ji ne tokia kieta gaunas
Taigi
Versienos strogavonas 450 g versienos mesytes pjaustytos juostelemis
15 g dziovintu baravyku
200 g rudu pievagrybiu
1 svoguna
~ 100 grietineles
1/2 a.s. dijon garstyciu
druskos, pipiru, mesos prieskoniu
Mesyte susipjaustyti juostelemis, pasiprieskoniuoti ir palikti keleta val saldytuve , kad pasimarinuotu.
Baravykus uzsipilti karstu vandeniu ir palikti maziausiai 20 min , kad isbrinktu. Isemus nuvarvinti, susipjaustyti smulkiai o vandenuka persikosti, kad neliktu jokio smelio.
Pievagrybius susipjaustyti stambiai, svoguna - riekelemis.
Mesa per du kartus apkepti gerai ikaitusioje keptuve, kol issiskirs sultys ir ji igaus grazia spalva. Neissigasti, kad pridegs! gerai maisant to neatsitiks o mesyte bus tikrai sultinga. Atsideti i sona ( geriausia isukti i folga). Kelis lasus alyvuogiu aliejaus pilti i keptuve, sudeti svogunus ir troskinti kol jie suminkstes. Tada suberti pjaustytus baravykus bei pievagrybius, pakepinti kelias min. Supilti nuo baravyku likusi vandeni ir leisti 10 min troskintis. Supilti grietinele, paskaninti kuo tik sirdis geidzia, nepamirsti ideti garstyciu ir bei mesytes kartu su issiskyrusiomis sultimis. Uzbarstyti jei po ranka yra svieziomis zolelemis, uzvirti ir patiekti
Svediski versienos suktinukai 500 g versienos farso ( maliaus pati)
3 normalaus dydzio virtu bulviu ( ~150 g)
3 v.s. dziuveseliu
1/3 puodelio grietineles
2 v.s. vandens
1 v.s. krakmolo
1 kiausinio
1 svoguno
svoguno, druskos, pipiru, farso prieskoniu
svieziu zoleliu ( as dejau petrazoliu ir krapu)
Idarui : poro arba svieziu svoguno laisku
Svoguna susismulkinti ir pakepinti slakelyje sviesto kol jie suminkstes ir taps skaidrus. Leisti atvesti.
Farsa susimaisyti i vienalyte mase su praaususiu svogunu, sutrintomis bulvemis, kiausiniu, dziuveseliais, krakmolu, vandeniu, zolelemis bei paprieskoniuoti. Maistinele plevele pasistiesti ant stalo. Sudrekinti jos pavirsiu ir paskleisti farsa. Ant virsaus vel uzdeti maistine plevele ir iskocioti mase plonai staciakampio formos. Turi gautis +/- 16 mazu staciakampeliu. Ant kiekvieno deti pjaustyto poro ar svoguno laisku ir atsargiai susukti. Keptuveje ikaitinti pusiau alyvuogiu alieju su sviestu ir atsargiai apkepti iki grazaus rudumo ( bet aisku turi viskas iskepti). Isemus atsideti o keptuveje pasidaryti padaziuka: likusius riebaliukus uzbarstyti geru saukstu miltu, kepant pamaisyti vis. Uzpilti grietinele bei vandeniu, paskaninti. Sudeti suktinukus, uzspausti kelias cesnako skilteles ir kelias min uzdengus patroskinti
na ir paskutinis eterio tersimas
Astriai troskinta versiena ~ 600 g versienos mesytes (man rodos pas mane buvo is kumpio)
2 didesniu morku
2 svogunu
2-3 cesnako skilteliu
1 - 2 rozmarino sakeliu
druskos, pipiru, 1 a.s. cili pastos ( sambal oelek)
4-5 v.s. koncentruotos pomidoru pastos
svieziu zoleliu ( as turejau tik svoguno laisku)
Mesyte susipjaustyti mazais gabaleliais, morkas -juostelemis, svogunus bei cesnakus stambiais gabaleliais.
Mesyte galima arba sausoje , bet gerai ikaitintoje keptuveje kepti arba kaip as sykart dariau, tai gerai ikaitusiame aliejuje nuo dziovintu pomidoru per tris kartus kepiau
Tada susideti atgal mesyte i keptuve, suberti svogunus bei cesnaka ir dar viena kita min pakepinti. Ispausti pomidoru pasta, uzpilti 1/2 puodelio verdancio vandens, padruskinti bei pipirinti, imaisyti cili pasta bei idejus rozmarino sakeles leisti ant silpnos ugnies troskintis vis pamaisant. Po 10 min isemiau rozmarino sakele, idejau morkas ir leidau toliau troskintis kol mesyte buvo minksta. Na uztrunka gal kokia 15-20 min. Paskaninti jei dar truksta ko, imaisyti sviezias zoleles ir patiekti.