Sveiki.
Noriu paklaust. Siandiena jau isejau i dekreta. Gydytojas ta biliuteni issiunte netu i sodra. Man dave "pranesima apie isduota nestumo ir gimdymo atostogu pazymejima", pasake duot darbdaviui. Taigi klausimas iskila, ar turiu pirma nuvaziuot i sodra ir tvarkyt dokumentus, ar pirma ta pazymejima i darba nuvezt. Ar jie turi tarpusavy kazka bendro? Ar man prades skaiciuot dekretinius tik kai nuvesiu ta pazymejima i darba?
Tikiuosi kazkas suprasit apie ka cia klausiau. Stengiausi kuo aiskiau paklaust.
Aciu labai.
QUOTE(IwonaBogd @ 2010 04 19, 18:09)
Sveiki.
Noriu paklaust. Siandiena jau isejau i dekreta. Gydytojas ta biliuteni issiunte netu i sodra. Man dave "pranesima apie isduota nestumo ir gimdymo atostogu pazymejima", pasake duot darbdaviui. Taigi klausimas iskila, ar turiu pirma nuvaziuot i sodra ir tvarkyt dokumentus, ar pirma ta pazymejima i darba nuvezt. Ar jie turi tarpusavy kazka bendro? Ar man prades skaiciuot dekretinius tik kai nuvesiu ta pazymejima i darba?
Aciu labai.
Aciu labai.
na o kaip jus pateisinsit savo nebuvima darbe, jei darbdavys nezinos kad jūs išėjot į dekretą?
man atrodo ta pažyma tik informacinio pobūdžio, darbdaviui irgi kažkokią formą reik užpildyti ir priduoti sodrai.
Papildyta:
QUOTE(Ramunita @ 2010 04 19, 15:14)
Įmonėje gali būti skelbiama restrukturizacija. Žinau,kad ,pateikusios pažymą,atleisti negalima. o kaip yra restuktūrizacijos atveju?
na atleisti negali, tik gal kitą darbą pasiūlyti gali
atleisti gali, tik visiškai likvidavus darbdavį ar įmonei bankrutavus
QUOTE(Destiny73 @ 2010 04 20, 08:05)
na o kaip jus pateisinsit savo nebuvima darbe, jei darbdavys nezinos kad jūs išėjot į dekretą?
man atrodo ta pažyma tik informacinio pobūdžio, darbdaviui irgi kažkokią formą reik užpildyti ir priduoti sodrai.
Papildyta:
Papildyta:
Tai as i darba ir taip ruosiuosi nuvaziuot pasakyt ir duot ta forma.
Bet noriu tiksliai suzinot, ka turi padatyt darbdavys. Klausiu nes mano darbdavys toks "protingas", kad nieko is pirmo karto negali sutvarkyt. Su pirmu vaiku turejau po keleta kartu vazinetis, kad gerai padarytu. Karta net pati moteriske skambino is sodros ir jam aiskino, kaip kas turi atrodyt
QUOTE(IwonaBogd @ 2010 04 20, 07:24)
Tai as i darba ir taip ruosiuosi nuvaziuot pasakyt ir duot ta forma.
Bet noriu tiksliai suzinot, ka turi padatyt darbdavys. Klausiu nes mano darbdavys toks "protingas", kad nieko is pirmo karto negali sutvarkyt. Su pirmu vaiku turejau po keleta kartu vazinetis, kad gerai padarytu. Karta net pati moteriske skambino is sodros ir jam aiskino, kaip kas turi atrodyt
prašom, info iš sodros psl:
"Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistema
Ką reikia žinoti draudėjui (darbdaviui) apie elektroninę nedarbingumo pažymėjimų tvarkymo sistemą (EPTS)?
Kai apdraustasis asmuo kreipiasi į gydytoją ir yra pripažįstamas laikinai nedarbingu, gydytojas per elektroninę nedarbingumo pažymėjimų tvarkymo sistemą (EPTS) užpildo, pasirašo el. parašu ir pateikia Sodrai elektroninį pažymėjimą. Elektroninis pažymėjimas tai vienas laikinojo nedarbingumo laikotarpis, kuris gydytojo elektroniniu parašu patvirtinamas tik vieną kartą. Išrašytas elektroninis pažymėjimas per EPTS iš karto patenka į Sodrą. Asmeniui prašant gali būti atspausdinamas pranešimas apie išduotą pažymėjimą, kurį asmuo gali pateikti savo darbdaviui.
Draudėjas, prisijungęs prie elektroninės draudėjų aptarnavimo sistemos (EDAS), gali peržiūrėti informaciją apie savo darbuotojo laikinąjį nedarbingumą. Jis turi pateikti Sodrai NP-SD pranešimą dėl pašalpos skyrimo su duomenimis apie ligos pašalpą iš darbdavio lėšų už dvi pirmąsias laikinojo nedarbingumo dienas, sutampančias su darbuotojo darbo grafiku, bei dėl ligos nedirbtą laiką. NP-SD pranešimas - tai senojo popierinio nedarbingumo pažymėjimo antrosios pusės (draudėjo informacijos) atitikmuo.
Sodra skiria pašalpą apdraustajam tik tada, kai iš asmens gauna elektroninį (per elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą SEGAS) arba popierinį prašymą skirti pašalpą ir iš draudėjo - elektroninį per EDAS arba popierinį NP-SD pranešimą.
Asmuo gali teikti prašymą Sodrai skirti pašalpą už visą laikinojo nedarbingumo laikotarpį jam pasibaigus arba, norėdamas gauti pašalpą dažniau ir greičiau, už konkretų laikinojo nedarbingumo laikotarpį, nurodytą konkrečiame elektroniniame pažymėjime.
Draudėjas ligos pašalpą iš darbdavio lėšų privalo apskaičiuoti ir pateikti Sodrai NP-SD pranešimą ne vėliau kaip per 10 darbo dienų, o nėštumo ir gimdymo atostogų atveju ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo asmens kreipimosi.
Aciu, mergaites, nuraminot.
Jei mano dekretas prasideda 2010-06-09, tai skaiciuosis laikotarpis 2009-06-01 - 2010-05-31?
Jei mano dekretas prasideda 2010-06-09, tai skaiciuosis laikotarpis 2009-06-01 - 2010-05-31?
QUOTE(swelnute @ 2010 04 20, 11:00)
Aciu, mergaites, nuraminot.
taip
Sveikos
Man ir mano draugei iškilo toks klausimas Aš į dekretą išeinu nuo birželio 28 d, o mano draugė liepos 5 d. Kiek žinau nuo liepos 1 keičiasi pašalpų išmokėjimo dydis (1 metus 90 proc, 2 metus 75 proc.) . Kokio didzio pašalpa bus man imokoma ir kokia mano draugei. Ačiū atsakiusioms
Man ir mano draugei iškilo toks klausimas Aš į dekretą išeinu nuo birželio 28 d, o mano draugė liepos 5 d. Kiek žinau nuo liepos 1 keičiasi pašalpų išmokėjimo dydis (1 metus 90 proc, 2 metus 75 proc.) . Kokio didzio pašalpa bus man imokoma ir kokia mano draugei. Ačiū atsakiusioms
Motinystės (dekreto) pašalpos dydis nesikeičia nei iki liepos, nei po liepos, abi gausite 100 proc.
Laba, noriu paklausti, kaip dabar skaičiuojasi dekretas?imami metai, ar pusė metų?Jei dabar pastoju, tai kaip skaičiuotų tada?
ačiū
ačiū
QUOTE(Minlina @ 2010 04 20, 20:55)
Motinystės (dekreto) pašalpos dydis nesikeičia nei iki liepos, nei po liepos, abi gausite 100 proc.
As kalbejau apie pasalpa, kuria gausime isejus i vaiko prieziuros atostogas. Nuo liepos mazes visoms ar tik naujai isejusioms i vaiko prieziuoros atostogas?
QUOTE(DASIK @ 2010 04 20, 20:17)
As kalbejau apie pasalpa, kuria gausime isejus i vaiko prieziuros atostogas. Nuo liepos mazes visoms ar tik naujai isejusioms i vaiko prieziuoros atostogas?
visoms. jau gaunančioms bus perskaičiuojama.
QUOTE(Ytė @ 2010 04 20, 20:05)
Laba, noriu paklausti, kaip dabar skaičiuojasi dekretas?imami metai, ar pusė metų?Jei dabar pastoju, tai kaip skaičiuotų tada?
ačiū
ačiū
jau senokai metai
QUOTE(amaliute @ 2010 04 21, 12:09)
tai zodziu zinancios apie dvynuku ismokas ir nezinancios neturi ka pasakyti kaip jos mokamos??? aciu
Tai dar laukiam ką nuspręs.