Na mane net azartas paeme, po svenciu raugsiu pyraga nuo nulio , be jokiu raugu. Ziuresiu kas gausis.
Ana karta dejau likusio kvietinio raugo, bet ten mieliu irgi nededama. (Kvietinio raugo paruosimas), zr. pacioj zinutes apacioj.
Dar paskambinau mamai, nes ji kartais likusi rauga i saldikli ikisdavo. Tai sake, kad vasara uzrugdavo pats i kokia 4 diena, o ziema tai pagelbedavo svieziu mieliu trupinuku (zirnio dydzio).
Manau, kad visi raugai megsta siluma, nes duonos kepimo temoj merginos raugina ruginius raugus net sildomose kaciu budose
QUOTE(Aissstute @ 2010 03 29, 21:25)
Man lygiai taip paciai buvo.. Pirma diena buvo burbuliuku, kitas likusias nieko
Onute33, o tu turejai raugo kai darei, ar darei viska nuo pradziu tik su miltais, cukrum ir pienu? Nu nesuprantu kame reikalas, gal per salta... O jau galvojau ant Velyku kepsiu
Onute33, o tu turejai raugo kai darei, ar darei viska nuo pradziu tik su miltais, cukrum ir pienu? Nu nesuprantu kame reikalas, gal per salta... O jau galvojau ant Velyku kepsiu
Man raugo dave.Pati nesu dariusi.Nezinau kas negerai
Papildyta:
QUOTE(laumupė @ 2010 03 30, 08:59)
Tai gal tikrai čia koks spec. raugas? Jei būsit pajūry, duokit žinutę, atpilsiu savojo
Va su kolega ką tik apie tai pakalbėjom, tai jis sako, gal reikia gryno kaimiško pieno, na kur prie didžiųjų PC automatuose pardavinėją ta nepasterizuotą su visom gerosiomis bakterijomis pieną. Su tokiu pabandyti užsiraugti tešlą
Va su kolega ką tik apie tai pakalbėjom, tai jis sako, gal reikia gryno kaimiško pieno, na kur prie didžiųjų PC automatuose pardavinėją ta nepasterizuotą su visom gerosiomis bakterijomis pieną. Su tokiu pabandyti užsiraugti tešlą
Na as tai kikrai nepilu kaimisko pieno.Kadangi pati vartoju tiktai 1%,tai toki ir pilu,bet pries tai puodeli su pienu pasildau 30sek.mikrobangej.Gal del to taip gerai rugsta Net saldytuve nemaitinamas ir nelieciamas puciasi kaip su mielem.
QUOTE(laumupė @ 2010 03 30, 09:56)
Nemaišyk su mikseriu, tik mediniu šaukštu ar medine mentele Mano kolegė užsimaišydavo tą pyragą su mikseriu, patingėdavo makaluoti su medinuku, tad nelabai koks ir iškepdavo tas Hermanas. Šiandien ji paprašė, kad jai atneščiau to raugo, bo pati sugadino ten kažką galutinai
Aš tai laikau virtuvėje ant lentynos uždengus švariu virtuviniu rankšluostuku. Vyras kitą mėnesį išvažiuoja į UK, nu nors imk ir įpilk tau to raugo į stiklainiuką
Aš tai laikau virtuvėje ant lentynos uždengus švariu virtuviniu rankšluostuku. Vyras kitą mėnesį išvažiuoja į UK, nu nors imk ir įpilk tau to raugo į stiklainiuką
Aciu, zuika, tau uz gerus norus be kolkas bandysiu pati isbris is savo klaidu tai sian maisysiu su mediniu saukstu, as gi sian prisiminiau, kad pas mus yra mazas kambariukas su boileriu, tai ten silta silta, ten ir nunesiau sian tesla, tai sian man pirma diena, nes vakar vakare uzraugiau, sian permaisysiu ir ziuresiu..
Rugiagele, matai, tau visgi pradejo burbuliukai kilt
NA MANO JAU KETVIRTA DIENA, NIEKAS NEBURBULIUOJA TOKIA LYG PLUTA UZSITRAUKĖ, PAMAISIAU SIANDIEN RYTE TAI ISKILO KAZKOKIE BURBULAI, STOVI JIE, ZIURESIU PER PIET BUS JU AR NE, BET PATI TESLA TAI NEI KYLA NEI BEGA PER KRASTUS PRAVALAS MAN SU JUO
QUOTE(GITALE @ 2010 03 31, 07:16)
NA MANO JAU KETVIRTA DIENA, NIEKAS NEBURBULIUOJA TOKIA LYG PLUTA UZSITRAUKĖ, PAMAISIAU SIANDIEN RYTE TAI ISKILO KAZKOKIE BURBULAI, STOVI JIE, ZIURESIU PER PIET BUS JU AR NE, BET PATI TESLA TAI NEI KYLA NEI BEGA PER KRASTUS PRAVALAS MAN SU JUO
Mano per krastus irgi nekyla. Bet burbuliuku mazu yra. Gal imesiu dar mieliu gabaleli. Ant saules padejau.
galvojau mano bliudas nufotkintas, lygiai taip pat ir pas mene atrodo, bet nei kyla nei ka
nu man viena kepeja sako kaip gali kilti be mieliu? ta prasme prarugti gal ir gali, bet nera cia kelimo ingridientu, is tikruju pagalvojus lyg ir taip kas cia gali kelti taip smarkiai kad net per bliuda bega? pienas, cukrus, miltai.. nu niekas manau recepte kai kas nutyleta
QUOTE(GITALE @ 2010 03 31, 19:06)
nu man viena kepeja sako kaip gali kilti be mieliu? ta prasme prarugti gal ir gali, bet nera cia kelimo ingridientu, is tikruju pagalvojus lyg ir taip kas cia gali kelti taip smarkiai kad net per bliuda bega? pienas, cukrus, miltai.. nu niekas manau recepte kai kas nutyleta
Velnias zino gal as imesiu gabaleli mieliu, jau blogiau manau nebus o tada mieles dauginsis, ir turetu kilt pradet man patinka tokie eksperimentai, vistiek as ji isruginsiu
Papildyta:
Paziurejau i kvietinio raugo paruosima. Ten antroj dienoj jau viskas suputojo itariu turesim snipsta
QUOTE(GITALE @ 2010 03 31, 19:06)
nu man viena kepeja sako kaip gali kilti be mieliu? ta prasme prarugti gal ir gali, bet nera cia kelimo ingridientu, is tikruju pagalvojus lyg ir taip kas cia gali kelti taip smarkiai kad net per bliuda bega? pienas, cukrus, miltai.. nu niekas manau recepte kai kas nutyleta
Bet paziurek i kvietinio, ruginio raugu paruosima, tai ten irgi nera mieliu
Viskas, rytoj einu raugti Na, negali nerugti
Siaip ant grudu yra ten visokiu mieliagrybiu, kurie subujoja ir gaunasi tokios ale naturalios mieles
Va cia graziai parasyta: http://giedrius-v.li...com/100217.html
Cia kalba apie ruginius miltus, bet galvoju, kad kvietiniams galioja tas pats (kvietini rauga teko paciai daryti ir pavyko)
Cituoju:
"Paprasčiausiai, elementariausiai ruginei duonai reikia tik trijų ingredientų: ruginių miltų, vandens ir druskos. Ir viskas. Truputį pastangų, truputį kantrybės, ir eilinio buto sąlygomis gausis puikiausias gražiai iškilęs tamsiai rudas kepaliukas.
Pirmiausia, kas turėtų kristi į akis, yra tai, kad tarp ingredientų nėra nei mielių, nei kiaušinių, nei sodos. Nuo ko ji iškils?
Nuo raugo.
Aha, žinau, kad girdėtas žodis. Gal kam iš skaitančių ir ne tik girdėtas, bet ir matytas, uostytas, ar čiupinėtas, kuomet mamos ar močiutės sukinėjosi aplink įkaitusią duonkepę krosnį.
Taigi, pirmasis punktas būtų, kas tas raugas ir iš kur jo gauti.
Sistema yra labai elementari: sumaišai miltus su vandeniu, pastatai šiltai ir lauki, retkartėmis
pridėdamas miltų ir įpildamas vandens ir viską gerai permaišydamas. Viskas. Būtent taip tūkstantmečius duoną kepdavo mūsų propropro...protėviai. Pakuotos mielės gi atsirado tik XIXa, o iki tol, jeigu tau reikia mielių - užsiaugink jas pats, raugo pagalba.
Reikalas tas, kad ant rugių grūdų visuomet yra pilna mielių sporų. Rugius sumalus tos sporos niekur nedingsta, reikia tik jas protingai aktyvuoti, ir jos ims gyventi. Kiti šaltiniai teigia, jog mielės sugaudomos iš oro, tačiau tai labai paprasta patikrinti: miltus nuplikius verdančiu vandeniu ir palikus stovėti, raugas iš jų gaunasi retai. Na, bet aš užbėgu pats sau už akių."
As vakar truputuka svieziu mieliu imeciau, tai siandien matosi jau procesas. Na sikart kaip sakant jau sugadintas tikrasis receptas, bet kad neismest produktu, tai padariau jau savaip... kita karta bandysiu atidziai viska daryt, kad gautusi...
Va nuejau pamaisyt, tai zinokit ir kvapas, ir konsistencija dabar tokia kaip tikro raugo manau kaip kazkas minejo, kad saltu metu galima padet raugui truputi idedant mieliu. As dejau vakar du pupeles dydzio gabalelius. Ismaisiau gerai.