QUOTE(Toliai @ 2011 02 23, 22:29)
O dabar apie šiandien Kauno dramos teatre matytą spektaklį
"Šmėklos" (rež.A. Areima). Iš tiesų reikėjo jį man pamatyt. Na, bent jau dabartinei būsenai labai tinkamas buvo. Kai kas kėlė nuostabą, tai sunku įsivaizduoti kokį triukšmą pjesė sukėlė tuo metu kai buvo parašyta (1881m.). Spektaklis sužadino smalsumą apie jį pasidomėti plačiau.
Spektaklis drama. Gryna, išgyventa, kartais gal kiek perpausta, bet iš esmės įtraukė, labai. Ir galvot ir analizuot ir išvadas sau pasidaryt ir tikrai iš spektaklio šį tą išsinešiau. Spektaklis apie šeimą, melą/mitą ir tikrovę, beprasmį aukojimasi ir darbą vardan darbo, gyvenimo džiaugsmą.
Rekomenduočiau.
Man pati pjesė patiko, įdomus siužetas.
Bet Areimos pastatymas - ne
Mačiau tris Areimos režisuotus spektaklius - "Sugrįžimas į dykumą", "Laimingi" ir "Šmėklos". Pastebėjau, kad kartojasi 'štampai', aktoriai 'pervaidina' (ko labai nemėgstu). Na kodėl, norint pabrėžti kažkokią mintį, reikia greitai eiti ar bėgti ratu penkis kartus? arba užšokti ant sofos ar specialiai tam pastatytų kopėčių (žaidimas 'vertikale')? arba pulti po kojų ir tik tada monologą sakyti?
Per daug man jo spektakliuose egzaltacijos.
O "Šmėklose" - tokiame 'šiaurietiškame' spektaklyje - tai ir išvis netiko.
Žodžiu, drama gera, bet man tai pavyzdys, kaip režisierius gali sugadinti (ar bent jau gerokai apgadinti) gerą pjesę.
Vilniaus Jaunimo teatras irgi yra pastatęs Ibsen "Šmėklas", girdėjau gerų atsiliepimų. Gal kas matėte?