Niekados nenorėjau tikėti, kad man teks čia aiškintis ir pasakoti, kaip kas buvo Kadangi mūsų versle negalioja taisyklė: Net ir bloga reklama yra reklama, jaučiuosi įsipareigojęs prieš visus savo buvusius ir būsimus klientus šiek tiek aprašyti paminėtą situaciją. OK, apie viską iš pradžių... Kiek pamenu, pirmą kartą buvome susitikę su Katytee ir pažiūrėjome vieną mano filmuką. Greit pažiūrėjome, jie gan greitai apsisprendė ir paliko avansą bei rezervavo šią dieną. Gal ir žadėjome keletą dienų prieš tai susitikti, tiksliai nepamenu... Praktiškai visuomet jaunieji pasako, ką konkrečiai jie norėtų matyti savo filme (daugiau bažnyčios, išleidimą ar kitą), sutariam dėl muzikos pageidavimų (jei tokių pageidavimų yra) ir problemų dėl to nebūna. Dėl filmavimo ypatumų... Įsijunkite televizorių ir perbėkite keletą kanalų. Kiek tik matysite filmų, visuose jų bus kadrai, kur vieno iš veikėjų pakirpta šukuosena ar nėra viso peties kadre. Ir taip yra visur! Pabrėžiu: surežisuotame kine, kur kievienas kadras griežtai aptartas ir aktoriai kartais vaikšto kreida apibrėžtuose ratuose, kad tik būtų ten, kur reikia režisieriui! O jei mes dar pradėsime režisuoti vestuves, tai gausime visą krūvą dirbtinų šypsenų ir per prievartą išspaustų bučinių. Plius, nepamirškime, kad mes tik prisitaikome prie esamos padėties, jei jau tėvai stovi vienoje vietoje ir su ašaromis akyse laukia grižtančių susituokusių vaikų, mes tikrai nepulsime jų stumdyti į mums patogią vietą. Tik galime palipti, iškelti kamerą ar kiek atsitraukti. O jei daugiau vietos nėra? O jei už manęs durys ar siena? Katytee, juk pati prašei nieko nevaidinti, o viską gaudyti natūraliai, pameni?! Tai štai... Mano nuomone, geriau jau kiek neteisingas, bet tikras, natūralus epizodas, nei dirbtinis ar suvaidintas iš trečiojo karto teisingas komponavimas... Tai liečia visus, jaunosios nuomone, kompoziciškai neteisingai nufilmuotus kadrus...
Torto pjovimas. Jei būtume filmavę visą tortą ir jaunuosius visu ūgiu, garantuoju, visiems būtų kilęs klausimas, ką jie ten veikia? Lyg ir tortą pjauna, ar ne? Juk akcentuojamas ne jaunųjų stovėjimas, o jų rankų veiksmas. Paprastai filmuojama nuo jaunųjų viršugalvio iki torto vidurio ir kadro viduryje turime dvi rankas, pjaunančias tortą.
Dėl keleto paminėtų iškirptų epizodų... Žiedo movimas buvo nufilmuotas iki pusės piršto, kai jis užstrigo. Toliau, kai jaunoji jėga bando grūsti žiedą ant jaunikio piršto, atleiskite man, tai man tikrai nepasirodė romantiškas ir didžiulės reikšmės veiksmas. Tiesiog filmuke atrodė, kad jis buvo užmautas sklandžiai ir su nuoširdžia šypsena veide.
Man buvo kiek keista girdėti tokius priekaištus, kad filmuke tik jaunieji eina į bažnyčią, o nėra pulko. Kadangi buvo nufilmuotas jaunosios išlipimas iš limuzino, ją pasitinkantis jaunikis ir jų pasisveikinimo bučinys, logiška tąsa yra jų (o ne viso pulko) ėjimas į bažnyčią. Pulkas šiuo atveju filmuke jų jau laukė viduje. Jaunoji man minėjo, kad jai šis epizodas buvo labai svarbus. Sorry, o iš kur man tai žinoti, kai niekas nieko NEPASAKĖ? Vestuvėse gali būti šimtai kažkam svarbių epizodų ir operatoriui viską pamatyti ar ispėti iš minčių, deja, tikrai neįmanoma. Jei būtų buve pasakyta: Giedriau, būtinai nufilmuok išlipančias iš limuzino pamerges ir mūsų visų ėjimą į bažnyčią? Nebūtų buvusios problemos, ar ne? Nufilmuojam, įdedam ir viskas OK. Tik va, smulkmenėlė, pasakyta taip NEBUVO!
Ir dar: drįstu teigti, kad tie Katytee paminėti epizodai ar smulkmenos tikrai per daug neįtakoja filmo eigos ir įvykių. Malonu ir tai, kad ir ji pati pripažįsta, kad visuomet iš paskutiniųjų stengiuosi filmavimo metu, retro filmuko įvertinimas taip pat buvo man netikėta ir džiugi naujiena.
Ir pabaigai: gerai pamasčius, nieko čia keista. Juk vidutiniškai per keletą metų turi atsirasti koks vienas klientas, kuriam net ir keletas sekundžių filmuke reiškia tiek daug.. Viešas manęs išplakimas man naudos ir populiarumo tikrai nepridės.. Na, bet ką jau padarysi, nenumirsiu aš dėl to... Tai yra mano darbas, kurį aš myliu ir jaučiuosi laimingas, galėdamas būti su jaunais žmonėmis ir įamžinti jų gražiausią gyvenimo dieną. Už mano nugaros stovi šimtai žmonių bei jaunųjų, kurie man dėkoja ir sako esantys laimingi, kad jiems pavyko susitikti su manimi. Tik jų nuoširdžių ir šiltų žodžių dėka jaučiuosi turintis teisę šiek tiek vertinti savo darbus ir didžiuotis jais... Ačiū Jums...
Su pagarba operatorius Giedrius.
na sakai, tu negalvojai kad tau rikes cia aiskintis, na o as negalvojau kad man reikes skustis.
* sakai tau niekas nepasake kad reiks nufilmuot pamerges islipancias is baznycios, ju sioki toki susitikima su pabroliais ir pulko ejima i baznycia!!
leiskit paklaust mielosios jaunosios kurios jau istekeje, ar nors vienos is jusu filmuotoje medziagoje sis epizodas buvo iskirptas? man atrodo tai naturalu kad jei yra pulkas tai ji reik ir nufilmuoti...
* matai, tau pasirode, kad tas sunkus ziedo movimas yra nereiksmingas, tau gal ne, bet man jo ir jei nebuvai del to tikras, reikejo paskaminti ir paklausti, kaip tai padarei del kitos vietos. kaip ir pats paminejai - man svarbu buvo naturalumas, todel ir tame ziedo movime nemaciau nieko blogo ir nereikejo to iskirpti...
aiksu, cia galim gincytis iki begalybes ir rodyti vienas i kita pirstais...niekada neprieisim bendro sprendimo....tau atrodys kad tu savo darba atlikai gerai, man - atrodys kitaip!
niekas taves cia nebande viesai isplakt, tiesiog isakiau savo nuomone, kuri tau buvo isakyta ir telefonu. o manau gal sis pasisakymas pravers kitoms jaunosioms ir zinos ko turi paklaust filmuotojo, kad paskui nebutu taip kaip man!
o zinai kas skaudziasia - kas tau tik eiline kliente, kuriai nelabai patiko tavo darbas; o man tas filmas isliks visam gyvenimui - tik deja ne toks kokio norejau