Armana, aš kaip ir Sayonara pasakysiu, kad sunku patarti. Rinkis kaip pati jauti, peržiūrėk daug nuotraukų darytų pasirinktu aparatu/-ais (flickriver.com labai palengvinta paieška pagal tag'us). Visa kita subjektyvu. Jei rinktumeis tarp Liubitelio ir rolėjaus, tai patarimas vienareikšmis būtų

bet čia renkiesi iš gerų aparatų, kur groja tik subjektyvi nuomonė

Taigi vat ir aš pristatau savo pasirinkimą

Nusipirkau Contax 645 su Planar T* 80/2,0. Kadangi norėjau su AF, tai pasirinkimas buvo tik tarp Mamiya 645 ir šito. Bet peržiūrėjus daug foto Flickre ir juos palyginus, visgi pasirinkau kad ir brangesnį, bet Contax. Dar aišku grojo ir 2,0 diafragma. Pirmi įspūdžiai - didokas gal, bet labai ergonomiškas, maloniai valdosi, absoliučiai foolproof

vienintelis kas trikdo, tai nemenkas juostos persukimo garsas. Bažnyčioje fotografuojant vestuves, turėtų kiek trikdyti, o gal tik man taip atrodo. Gal norisi, kad kiek arčiau fokusuotų, bet čia manau pripratimo reikalas, prie mamkės fokuso atstumo pripratau

atvirai - džiaugiuosi, išfotografavau 2 juosteles, keliose fokusas nuplaukęs, bet santykis nuplaukusio fokuso tikrai mažesnis, nei fotografavus su mamke.
Ir tiesa dar labai malonu visam pirkime buvo tai, kad nusipirkau kamerą iš labai malonaus žmogaus, menininko, kuris net ranka rašytą atviruką pridėjo prie visko. Ypatingai maloniai ir išsamiai viską aprašydavo. Tai yra man pirmasis atvejis, kai žmogus pirkimo-pardavimo reikalą ebay'juj priima taip asmeniškai. Jo tinklapis:
http://www.ernsthesse.com/Tai va kelios foto.