Penktadieni dariau pirma karta torta masina, dariau Cipsiuko meduti, tik ne visa pertepinejau grietinele, tik kai kuriuos lakstus, kitus pertepiau grietines kremu su cukrum ir citrinos sultim. Tortas gavosi nezmoniskai didelis
Virsu aptepiau sviestiniu kremu ir ant jo padariau beze pagal Cipciuka, i kuria imaisiau spalvu ir aptepiau.. Man atrodo beze nesigavo, nes gelyciu jauciu buciau nepadarius, butu issileide, bet torta aptepiau labai plonu sluoksniu, tai ta beze isdziuvo ir buvo man super, as taip ir norejau, kad apdziutu.. Gaila, lygiai uztept neisejo ir matosi kai kur juosteles.. Aciu labai uz patarimus
*Keilai*, kuri man daug padejo
Papildyta:Dar sestadieniui dariau pauksciu pieno torta, nelabai nuotraukos kokyke tik kokia. Dariau pagal visur prisirankiotus receptus, ir is interneto ir is SM:
PAUKSCIU PIENO TORTAS
SOKOLADINIS BISKVITAS185 g minkšto sviesto
330 g cukraus (aš imu 3050 g mažiau)
2,5 a. š. vanilės ekstrakto (aš imiau pakelį vanilinio cukraus)
3 kiaušiniai
300 g miltų
2,53 a. š. kepimo miltelių
1,5 a. š. Sodos
80 g kakavos miltelių
280 ml kefyro.
PAUKSCIU PIENO SUFLE5 kiaušiniai
20 g želatinos
75 ml vandens želatinai brinkinti
1 stiklinė cukraus
1 a. š. su kaupu miltų
1/2 stiklinės pieno
150 gr. Sviesto
SIRUPAS SULAISTYMUI:Puse puodelio kavos
3-4 saukstai beilio
3 v.s. cukraus
SVIESTINIS KREMAS:250 g minkšto sviesto
200 g sutrištinto pienos su cukrumi
50 g šokolado
SOKOLADINIS GLAJUS:100 gr. juodo šokolado
70 gr. grietinėlės (35 % riebumo)
SOKOLADINIAI PAPUOSIMAI:100-150g. Balto sokolado isleidimui
Biskvito paruosimasĮkaitinti orkaitę iki 180° C.
Sviestą gerai išplakti su cukrumi, po to įdėti po vieną kiaušinius, kiekvieną kartą viską gerai išplakant. Miltus persijoti su kakava ir soda. Į sviesto-cukraus-kiaušinių masę pakaitomis nedidelėmis porcijomis dedame miltus ir kefyrą, kiekvieną kartą viską gerai išmaišant mikseriu.
Paruoštą masę supilti į 2628 cm formą ir iškepti. Kiek laiko reikės kepti, pasakyti negaliu, neaukšti biskvitai kepa ~30 min., aukšti ~50 min. ir ilgiau. Ar iškepė aš tikrinu mediniu pagaliuku jei jis švarus, bet ant jo kabo pora trupinių, laikas išimti. Su biskvitais nieko neatsitinka, jeigu orkaitė atidaroma anksčiau laiko, todėl geriau keletą kartų patikrinti, negu perlaikyti juos orkaitėje. Jeigu yra galimybė, tai juos geriau iškepti dieną prieš formuojant tortą su jais tuomet lengviau dirbti.
Kadangi as dariau biskvita ne sokoladini, tai nedejau kakavos, o miltu dejau 380g.
Suflė gaminimas.Želatiną užpilti vandeniu ir palikti apie 30 min., kad išbrinktų. (as naudojau Dr. Oetker , tai ja uzpyliau pries pat isleidziant, nes ji isbrinksta per maziau nei minute.. ) Trynius su puse cukraus išplakti iki purumo, persijoti į juos miltus, įmaišyti pieną. Masę su dubeniu dėti į puodą su verdančiu vandeniu ir virti vandens vonelėje, kol sutirštės (iki tokios konsistencijos, kokia buvo biskvito tešla). Nuolat pamaišyti, kad nesusidarytų gumuliukai. Sutirštėjusius trynius visiškai ataušinti. Išplakti kambario temperatūros minkštą sviestą ir toliau plakant, supilti ataušusius trynius. Plakti viską iki vientisos masės.
Baltymus su likusiu cukrumi išplakti iki standžių putų. Tada ištirpinti želatiną ir leisti vos-vos (!) atvėsti. Toliau plakant baltymus supilti į juos želatiną ir plakti iki visiško standumo. Išplaktus baltymus sumaišyti su trynių kremu - išmaišyti greitai, bet labai atsargiai (geriausia šaukštu, o jei plakti mikseriu, tai mažiausiu greičiu ir labai trumpai, nes baltymų masė gali sukristi)
Formą iškloti popieriumi. Biskvitą supjaustyti į du sluoksnius, vieną įdėti į formą, sudrėkinti sirupu pasidarytu is tam skirtu produktu,supilti paukščių piena. Uždengti kitu sudrekintu biskvitu is apacios, sudrėkinti likusiu sirupu dar is virsaus. Palikti sustingti nakčiai. Išimti iš formos, išlyginti sviestiniu kremu ir padengti viršų ir šonus šokoladiniu glajumi ir papuošti šokoladiniais papuošimais
Sviestinio kremo gaminimas:Sviestiniam kremui minkštą sviestą plakti, kol pasidarys purus. Tada palaipsniui pilti kondensuota pieną. Pabaigoje galima įberti vanilinio cukraus. Atidėti kremo paukščių pienui. Šokoladą ištripinti ir praaušusį supilti į kremą. Išplakti.
Šokoladinio glajaus paruošimas.Šokoladą sulaužyti gabaliukais, sudėti į puode supiltą grietinėlę ir irtirpinti viską iki vientisos masės ant mažos ugnies nuolat pamaišant. Glajų atvėsinti ir aplieti/aptepti juo sustingusį tortą. Kai glajus sustings, tortą galima papuošti.
Papuosimai: Isleisti balta sokolada ant garu voneles ir ant sviestinio popieriaus padaryti tvorele, taip pat drugelius bei kitus papuosimus. Palaukti kol pastings ir papuosti jais torta.