QUOTE(zarmenas @ 2010 11 13, 13:32)
Mielasis Dumble, reklamos nesidarau. Įtariate labai teisingai, aš pats esu architektas, vedęs architektę, mano tėvas taip pat architektas, dauguma mano draugų irgi architektai, inžinieriai, dizaineriai; tad galima teigti, kad įsigilinęs į nagrinėjamą klausimą.
Kaip ir rašiau, jei kalbame apie tik apie kažkokią projekto dalį - kaina kita būtų. Tačiau, jei kalbame apie pilną paketą, kai išsprendžiama tiek namas, tiek aplinka, tiek konstruktyvas, tiek visi tinklų pajungimai ir išimamas leidimas, 10000 nėra didelė kaina, o netgi žemiau vidurkio.
Aišku, projektas projektui nelygu, tad neina visko pagal vieną matmenį lyginti. Jei jums projektas - tai tik leidimas statybai ir "kažkokie popieriai, be kurių tiesiog neina legaliai statytis", tai ir 'projektas' ir jo kaina, aišku, gali būti ir perpus mažesnė. Čia kaip su statybos medžiagomis - jei jūsų prioritetas kaina, o ne kokybė, tai nereikia ir vandens drumsti - nueini į parduotuvę ir perki pigiausią. Ir turi negražų, nepatogų, kiaurą, bet
pigų rezultatą.
Iki šiol niekaip nesuprantu, kodėl žmonės nesuvokia projekto paskirties (iš esmės)? Projektas - ne kažkoks formalumas, kaip priimta manyti daugumos. Namas gi turi dirbti kaip gerai suderintas mechanizmas, nemanot? Va kodėl žmonės iš pradžių pastato namą, o tik tada pradeda galvoti, kaip jo viduje tvarkytis, kaip sklypą prie jo "pritempti", kur laidus, vamzdžius vedžiotis? Kai sveikas protas rėkia, kad tai reikėjo padaryti dar beprojektuojant, kad po to du kartus to pačio darbo nedaryti ir medžiagų negadinti (kad viskas maksimaliai dirbtų gyventojo patogumui, estetiniam pasitenkinimui ir nebūtų "oi, čia biskį nepagalvojau, apsiprasiu")... Ar jūs tiek naivus, kad manot apžiosite tokią užduotį pats, statybų metu?
Prisižiūrėjau tokio mąstymo atstovų savo praktikoje pakankamai, patikėkite - rezultatai
visada būna neprognozuojami ir
niekada optimalūs, taupūs ir apgalvoti.
Iš kitos, pusės, jei žmogui namas - tai tas pats daugiabučio butas, tik su stogu ir žemės lopinėliu, sudedu ginklus diskusijoje. Į pilną puodelį arbatos neįpilsi, tad jei tik tiek žmogus teturi supratimo, ne man jį "gydyti", vis tiek liksiu nesuprastas.
Reziume - 10000 už viską (iki leidimo statybai) yra nedidelė kaina. O jei nuo tos sumos atskaičiuosite mokesčius (ką pamiršote, garantuotai), gausite tik 4500 Lt. Iš šitos sumos duonai turi užtekti architektui, konstruktoriui ir tinklininkams. Sakykite ką norite, tai nėra daug, įvertinus kiek laiko visa ši komanda "sudegina" viskam atlikti ir suderinti.
Sėkmės.
Pilnai sutinku su Zarmenu ! Ir manau, net neverta ginčytis dėl dalykų, kurie turi tiek daug niuansų..
Na, bet kai kurie nepiktybiškai rašo, tiesiog gal nesuvokia esmės..O ir suprasti juos galima -juk tokio darbo nedirbant,iš kur gali žinoti ?
Su visomis dalimis ,su derinimais, leidimu (paketas,kaip sakote ir jei dar su aplinkos sutvarkymu-ne formaliu..)- tai už 10000 kažin ar pavyktų ...
Provincijose kainos tikrai yra žemesnės, bet ne iki tokio lygio, kad gyvenamo namo projektui su absoliučiai visomis dalimis ir derinimais bei leidimu pakaktų kokių 3000 lt. Tai nerealu..
Pasitaiko ir tokių atvejų, kad nusiperka pilietis projektą už kokius 2000,-lt ir galvoja, kad jau gaus leidimą
O kur "pririšimas" sklype ir kt.reikalingi sklypo planai,apiforminimas,derinimasir t.t...Dažnai taip ir klaidinami žmonės,savo kataloguose rašydami proj.kainas. Statytojai neįsigilina ir to pasekoje gaunasi piššš...Va tau ir pigus projektas
O kad projektas projektui nelygus - pavyzdžių N yra ... Pilnas internetas- toli ieškoti nereikia
Aplamai-manau, net ir mažiausią namelį projektuojant, reikia pasukti galvą gerokai.Kartais dar sudėtingiau ,negu didesnės apimties.
O kai žmonės rimtai diskutuoja, ne šiaip replikuoja-tai sveikintina.Ir kad domisi,ir ieško sau priimtino varianto-gerai.
Tik kai prasideda nepagrįsti pamokslavimai ar pasišaipymai- liūdesys.........