QUOTE(Izolda @ 2008 07 11, 13:27)
Aš ir taip tikėjausi, kad imunitetą turėsiu, nes nuo vaikystės su visokiom katėm augus, o ir daržoves ne visada švarias valgydavau.
Na tik man gydytoja pasakė, kad jau kai ketvirtas mėnuo, jau nelabai ta toksoplazmozė ir pavojinga jei apsikrėsčiau, nes jau placenta susiformavus ir vaikelį apsaugotų. Na bet man įtartinai nuskambėjo, nes skaičiau, kad jei esi nesirgusi, ai nėštumo metu vis periodiškai reikia dėl jos tirtis ar neapsikrėtei ir, jei ką, gydytis. Tai va, man labai ir įdomi tavo daktarės nuomonė.
O daugiau kitokių spec. tyrimų ir nesidariau, daug turbūt ir neesu girdėjusi. O dėl toksoplazmozės draugės įkalbėjo.
Matai, su tuo apsikrėtimu vėlesniam nėštume bėda ta, kad - taip teigia medikai infektologai ir spec. literatūra - didėja tikimybė vaikui užsikrėsti procentualiai, o ne mažėja. Kaip tik atvirkščiai, nei sako taviškė gydytoja. Placenta iš tiesų saugo vaiką, faktas. Bet tie infekciniai antikūniai, IgM'ai, jie gali prasiskverbti, jei jų susidarys daug. O daug gali susidaryti, jei nebus gydoma. Todėl
reikėtų žinoti, ar ji persirgusi, ar ne, o jei ne - atitinkamai saugotis ir pasidaryt gal kokį porą toxo tyrimų per visą nėštumą.
Apskritai dauguma moterų yra toxo persirgusios, o nepersirgusių iki nėštumo - mažuma. Va ta mažuma turi labai save prižiūrėt - maistas, švara (kas dėl gyvuliukų laikymo labiausia), ir pan.
Ta gydytoja tik dalinai teisi dėl vieno punkto - jei užsikrečiama vėlesniam nėštume, toxo nespėja vaikui labai pakenkti.ankstyvojo nėštumo pakenkimai gali būti didesni. Bet tai gal jau geriau, kad visai nepakenktų, negi ne?
va tam ir reikia tos kontrolės.
Dar kad būtų aiškiau, priminsiu kažką panašaus į formulę, kurią skaičiau vienam straipsnyje apie toxo:
Ankstyvasis nėštumas (maždaug iki 14 sav.) - jei susirgta ūmia infekcija, vaikui perduoti tikimybė apie 25 proc. Pakenkimų proc. nedidelis, bet jie dažniausiai sunkūs, galimas persileidimas.
Vėlesnis nėštumas - vis didėja tikimybė perduoti infekciją, bet pakenkimai lengvesni (deja, irgi neguodžiantys).
Vėlyvas nėštumas (apie 30 sav.) - tikimybė perduoti infekciją apie 65 proc. ir daugiau, pakenkimai nėra sunkūs arba jų nėra, bet visgi...
Statistika iš atminties, tai galiu klysti kokiais kelias proc., bet kadangi man tai buvo aktualu, prisimenu neblogai...
Ji negalioja, jei
gydosi, tada viskas keičiasi į gerą pusę labai smarkiai.