Įkraunama...
Įkraunama...

Donoras

QUOTE(Sicily @ 2006 11 11, 12:51)
Ar as teisingai nugirdau per seminara, kad Lietuvoje kol kas kiausinelio donoryste nera draudziama, tik spermos?

g.gif g.gif g.gif Kad kol kas įstatymiškai neapibrėžta nei vieną, nei kita, t.y. jeigu nedraudžiama, reikškia leidžiama, o veikia Lietuvoje tik SAM įsakymas 1999 m. gegužės 24 d. Nr. 248 “DĖL DIRBTINIO APVAISINIMO TVARKOS PATVIRTINIMO”

Tolsta_Laivas, aš tai pamėginčiau kreiptis į savo gydytoją, ji tikrai turėtų patarti kaip techniškai galima būtų viską atlikti. Ir tai tik TAVO šeimos sprendimas kokį būdą jus pasirinksite - anoniminį ar atvesite "savo" žmogų, aš tai kuo gero rinkčiausi "savo", t.y ieškočiau artimiausią giminaitę (sesuo, pusseserė, mama, jei dar vaisinga, trečios kartos pusseserė ir pan.) ar draugę (na, čia gali būti sunkiau, bet aš asmeniškai draugei duočiau ir jos prašyčiau, jei reikėtų). Tolsta_Laivas, wub.gif iš visos širdies aš tau linkiu didžiausios sėkmės, ir žinau, kad tavo sprendimas bus geriausias... 4u.gif 4u.gif 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(Natali @ 2007 01 22, 11:13)
g.gif  g.gif  g.gif Kad kol kas įstatymiškai neapibrėžta nei vieną, nei kita, t.y. jeigu nedraudžiama, reikškia leidžiama, o veikia Lietuvoje tik SAM įsakymas 1999 m. gegužės 24 d. Nr. 248 “DĖL DIRBTINIO APVAISINIMO TVARKOS PATVIRTINIMO”

Deja su įstatymais yra atvirkščiai, JEI NEUŽDRAUSTA AR NEPAMINĖTA ĮSTATYME - TAI NEREIŠKIA KAD LEIDŽIAMA (jei neklystu prie M ir V klinikos biologės buvo prisikabinę dėl to ir kai jinai pasakė, kad įstatyme nieko nepasakyta tai jai atsakė būtent taip kaip parašiau aš).
O dėl tos donorystės su savu žmogum, nu neįsivaizduoju kaip atrodytu jeigu manęs sesuo paprašytų kiaušinėlio aš duočiau, jinai pagimdytų ir aš pastoviai žiūrėdama į vaiką matyčiau ir žinočiau, kad čia yra mano vaikas, o jį augina mano sesuo. Va čia man būtų tikrai ne kas ir manau su laiku tai atsisuktų prieš mus pačius. Jau geriau anonimiškai, tikrai žinai kad niekas nieko nepareikalaus atiduoti.
Atsakyti
QUOTE(Nendrė @ 2007 01 22, 11:28)
Deja su įstatymais yra atvirkščiai, JEI NEUŽDRAUSTA AR NEPAMINĖTA ĮSTATYME - TAI NEREIŠKIA KAD LEIDŽIAMA (jei neklystu prie M ir V klinikos biologės buvo prisikabinę dėl to ir kai jinai pasakė, kad įstatyme nieko nepasakyta tai jai atsakė būtent taip kaip parašiau aš).

Nesu teisininkė, o gydytojai, su kuriais bendravau komentuoja būtent taip - neuždrausta, reiškia galima. Kaip aš galiu pažeisti tai ko nėra? g.gif

O dėl tos donorystės su savu žmogum, nu neįsivaizduoju kaip atrodytu jeigu manęs sesuo paprašytų kiaušinėlio aš duočiau, jinai pagimdytų ir aš pastoviai žiūrėdama į vaiką matyčiau ir žinočiau, kad čia yra mano vaikas, o  jį augina mano sesuo. Va čia man būtų tikrai ne kas ir manau su laiku tai atsisuktų prieš mus pačius. Jau geriau anonimiškai, tikrai žinai kad niekas nieko nepareikalaus atiduoti.

Tai yra tik tavo nuomonė ir psichologinis barjeras, kuris dar neaišku ar egzistuos iš tikrųjų. Kaip tada vertinti tuos žmonės, kurie būna donorais - kad jie kažkur palieka savo vaikus? Ar tau būtų lengviau, pvz., gyventi ir nežinoti kur tavo vaikas (kuris nėra įstatymiškai tavo), galu gale bet koks ddonoras atiduoda dalį savęs siekiant išgelbėti kenčiantį žmogų. Mano manymu, tai yra kilnu. O kaip gyventi, pvz., namiškiams, kurie sutiko atiduoti savo žmogaus organus ir žinoti, kad širdis, inkstai ir t.t kažkur gyvena... ? g.gif Manau, šitoje vietoje galima diskutuoti iki begalybės...

O kas pasiūlyme tau būtent atrodo nekorektiška? Kas nekorektiško pasiūlyme važiuoti į Latviją ten kur donorystė leidžiama, o ne darytis Lietuvoj kur jinai neleidžiama?

Nekomentuosiu. Turėjau galvoje ne turinį, o formą.
Atsakyti

Natali, kazkaip nesupratau, kas patarime buvo nekorektiska?
Nekorektiska siulyti tai, kas neleidziama. Tu teisi, LT istatymiskai uzdrausta tik spermos donoryste. Visgi, del kai kuriu priezasciu nei viena klinika neuzsiima ir kiausialasciu donoryste. Ar tu turi kitos informacijos? As - ne. Ir i mano kalbinimus nei viena klinika nesileido.
Kaip, pvz., del paprastos psichologines pagalbos nebuvimo - visose klinikose, kur uzsiima su donorais, privalomos konsultacijos su psichologais. Pas mus gi net to nera.
Ir dar - kaip juridiskai bus sutvarkyti vaiko dokumentus? Pvz., jusu vyras padarys DNR tyrimus ir, sutares su "donore", kuria, zinoma, seima pazins, "prikabins" jums, kad jus vaika pavogete? ar isviliojote..., ar dar ka...
Nu, sorry. Jei jau ka daryti, tai kad paskui galvos neskaudetu ir nereiketu plauku rautis del visokiu "triuku", kur prisidarai jaunysteje.
Atsakyti
Aš negalėčiau aukoti kiaušinėlio nei artimam, nei svetimam žmogui - gal tai ir humaniška to žmogaus atžvilgiu, bet gyvenčiau su įsitikinimu, kad kažkur yra dar vienas mano vaikas. Nėra tame mano pasakyme nieko pikta - tokie mano moraliniai ir galbūt metafiziniai įsitikinimai.
Tačiau nematau nieko bloga donorystėj apskritai, jei tai tik priimtina abiem pusėm (tiek aukojančioms lytines ląsteles, tiek jas priimančioms).

Kas link Mirėjos posto - pritariu nuomonei, kad jos poste nieko nekorektiško nematau. Gal tik kaip nelietuvė ji nelabai aiškiai išsireiškė - prašymas forume gauti kiaušinėlį skamba iš tiesų keistai - mano galva tik dėl tiesmukiškumo, bet kodėl gi ne g.gif smile.gif
Beje, žinau, kad daromi tokie dalykai (nesakysiu kur tongue.gif - apskritai kalbu) - susirandama pora, kuriai reikia daryti IVF, bet ji nelabai tam turi pinigų, jai apmokama visa stimuliacija, o ji už tai aukoja kiaušinėlių dalį.
Atsakyti
QUOTE(Natali @ 2007 01 22, 11:48)
Tai yra tik tavo nuomonė ir psichologinis barjeras, kuris dar neaišku ar egzistuos iš tikrųjų. Kaip tada vertinti tuos žmonės, kurie būna donorais - kad jie kažkur palieka savo vaikus? Ar tau būtų lengviau, pvz., gyventi ir nežinoti kur tavo vaikas (kuris nėra įstatymiškai tavo), galu gale bet koks ddonoras atiduoda dalį savęs siekiant išgelbėti kenčiantį žmogų. Mano manymu, tai yra kilnu. O kaip gyventi, pvz., namiškiams, kurie sutiko atiduoti savo žmogaus organus ir žinoti, kad širdis, inkstai ir t.t kažkur gyvena... ? g.gif Manau, šitoje vietoje galima diskutuoti iki begalybės...

Žinoma kad tai tik mano nuomonė. 4u.gif Taip - tai mano psichologinis barjeras, jei matyčiau kiekvieną dieną prieš akis zujantį savo vaiką ir girdėčiau kaip jis ne mane, o mano sesę vadina mama, nu tikrai kažkaip negerai jausčiausi. Pvz draugės vaikiukas kai tik pradėjo kalbėti, vadino ir mane ir drauge mama, tikrai ir man ne koks jausmas buvo ir mačiau kad draugei ne kas.
Nesakau kad donorystė kiaušinėlių blogai, viskas tvarkoj, bet jei duočiau - tai geriau galvoti, kad atidaviau kažkokį organą kuris padėjo kitiems, bet kai duodi artimam žmogui, tu matai kaip iš to ką tu davei gimė vaikas, nu niekaip negalėčiau atskirti to vaiko nuo savęs.
Atsakyti
na as tai zinote neatmesciau artimiausios giminystes moteru donorystes.... manau ir vienas ir kitas budas gali sukelti ivairiausiu jausmu ir minciu, vienas kaip kad Nendre sako, galvociau kad pas seseri mano ( tik ne "mano" o dalinai mano) vaikas, kitas...o jeigu mano gimes vaikas ims ir isimyles savo "seseri" juk pasaulis mazhas...taip kad chia ir vienu ir kitu atveju galima visko prisigalvoti ir del visko sukti smegenis...galima nesukti nei del vieno nei del kito. as turbut visgi labai stipriai pagalvociau apie artimiausius...toki nuosavybes jausma gali tikrai atsverti altruizmas ir pasiaukojimas, ir laimes suteikimas kitam...nezinau..chia visgi kiekvienam spresti...

tik tokiu artimu zmogum tada turi pasitiketi daugiau nei 100 proc. ..
o ir myleti toki pusiau sava vaika galima nebyliai..bet zhinoma ne visiems tai duota, todel ir ne visi vienodai renkasi iseitis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo euromergele: 22 sausio 2007 - 13:15
QUOTE(euromergele @ 2007 01 22, 12:48)
...toki nuosavybes jausma gali tikrai atsverti altruizmas ir pasiaukojimas, ir laimes suteikimas kitam...nezinau..chia visgi kiekvienam spresti...

Aš tai tikrai ne altruistė biggrin.gif
O šiaip tai aišku, kad kiekvienam spręsti, visų mąstymai skirtingi ir jausmai skirtingi. Žiūrėk vienas ramiai siekia savo tikslo, o kiti dėl kiekvienos smulkmenos šokinėja ir pergyvena, o kas bus jeigu taip padaryti, o kas jeigu taip. Tai čia turbūt ir reikia bandyti save įsivaizduoti ir tokioj ir tokioj situacijoje, kur atrodys kad geriau ir ramiau, taip ir daryti. Ane?
Tolsta laivas, sėkmės didžiausios.
Atsakyti
Aš maniau, kad šis forumas skirtas rasti atsakymus į tam tikrus klausimus, kurie ir yra suskirstyti pagal temas, gal netaip? g.gif Žmonių, turinčių visišką sterilumą nėra jau taip daug, dažniausiai besilankantys "Nesulaukiančioms gandro..." turi išspendžiamų problemų, bet ką daryti, jei diagnozė negailėstinga? pvz., spermatozoidų niekur nėra nei vieno arba folikulai nebręsta, arba nėra kiašidžių? g.gif Šie žmonės irgi turi teisę gyventi ir būti laimingi, o forume dažniau ieškome supratimo ir palaikymo, o ne patarimų.

Dėl "korektiškumo"/"nekorektiškumo" biggrin.gif tai čia aš turėjau galvoje, kad į pagalbos šauksmą, mano nuomone, reikia reaguoti bent neutraliai, kaip minėjau, smulkiau komentuoti nenoriu, pasilieku prie savo nuomonės doh.gif .
Atsakyti
QUOTE(Natali @ 2007 01 22, 13:16)
Aš maniau, kad šis forumas skirtas rasti atsakymus į tam tikrus klausimus, kurie ir yra suskirstyti pagal temas, gal netaip?  g.gif  Žmonių, turinčių visišką sterilumą nėra jau taip daug, dažniausiai besilankantys "Nesulaukiančioms gandro..." turi išspendžiamų problemų, bet ką daryti, jei diagnozė negailėstinga? pvz., spermatozoidų niekur nėra nei vieno arba folikulai nebręsta, arba nėra kiašidžių?  g.gif Šie žmonės irgi turi teisę gyventi ir būti laimingi, o forume dažniau ieškome supratimo ir palaikymo, o ne patarimų.

O tai kas čia ko nors nepalaiko? Ar čia kas nors pasakė, kad kažkas neturi teisės kažko daryti? Ar pasakė, neik, nedaryk?... Nu lygtais ir ne, kaip tik kaip žmogus su tuo susidūręs pasidalino savo patirtim ir savo žiniomis, patarė pasikonsultuoti su gydytoja...
Vnž nesuprantu kas tau, Natali, netinka...
Atsakyti
QUOTE(Natali @ 2007 01 22, 13:16)
o forume dažniau ieškome supratimo ir palaikymo, o ne patarimų.

Na, kam ko reikia. Kam reikia eilini karta bet kam paverkslenti, kam reikia kaip tik patarimo ir pagalbos bei postumio veikti.
Sutinku su Daiva. As irgi apie tai galvojau - seseru kiausialasciu donoryste. Zinote, jei jau iskyla klausimas rimtai, o ne siaip sau (kad forume bile ka papliurpti, pasigincyti ir "iskelti" savo nepakartojama nuomone), tai tas kelias, deja deja... kad ir kaip kiltu pagunda... Ir del priezasciu sutinku...
Stai del ko, galvoju, reikia kreiptis siuo klausimu i tas klinikas, kur isspresti visi klausimai - nuo medicininiu iki juridiniu ir psichologiniu.
Jau ko nekenciu, tai sarlatanizmo ir pirma darymo, paskui galvojimo, ka ir kodel padarei.
Atsakyti
Natali mirksiukas.gif Taip jautriai sureagavai matyt todėl, kad artimiau pažįsti Tolsta_laivą (ar kaip čia sulinksiuoti ax.gif ). Ir žinai mane tai labai žavi ir džiugina - kad tu globoji saviškes - šaunuolė smile.gif
Tačiau - užsiparinai be reikalo biggrin.gif Niekas nieko nepuola, nieko nekritikuoja ir pan. Klausimas labai subtilus ir deja daug kam aktualus. kas gi jei ne ji turi teisę apie tai kalbėti, ir ne teoriškai....mudvi su Chiara - keturiasdešimtmetės...manęs likimas pasigailėjo ir aš turiu Artūrėlį...tačiau irgi galvojau apie donorinę kiaušialąstę....Chiara, kiek žinau, irgi apie tai galvoja.....Euromergelė eina kolkas neįveikiamu ivf keliu....na neatsiribokim gi bent jau viena nuo kitos.....NIEKAS NIEKO NENORI ĮŽEISTI wub.gif
Atsakyti