Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos III

QUOTE(Vilienė @ 2010 09 15, 08:53)
Dideli šaldikliai bei bulvių tonos rūsyje - tai žingsnis atgal, į natūrinį ūkį, viskas gražiai dažoma ekologijos spalva. Džiugu, kad rinkoje išvengiama tarpininko(PC) bet net jei esat bilas gatesas jus dar ir mėsininku ar kitos maisto produktų perdirbimo srities specialistu tampate. Ar ne logiška - aš kuriu ateities IT ar PN technologijas, esu visiškas savo srities profas, o jūs gaminkite, perdirbinėkite ir pateikite man gatavą produktą, būkite savo srities profai. Juk aš nepastatau jums PN ir sakau - dabar jūs dar apsišiltinkite sienas bei ventiliaciją įsirenkite patys? Ar darbo pasidalijimas jau nebeaktualus? Galim ir mūrininkais ir balerūnais būt kartu? Ekonominės realijos mus nubloškia į absurdą kaip šis...


Na matote, neviskas taip pavirsutiniska ir paprasta kaip pasakete. Ne EVOY bloskia viska i naturini uki. Musu mylima valdzia bloskia. Jau pamirsot ka neseniai padare? Oficialia nedarbo statistika lengviausia sumazint isbraukiant kas kelinta pgl "random" funkcija is bedarbiu sarasu. Turi zemes arba valda kaimiskoj vietovej, vadinasi darbo tau nereikia, lauk is sodros, bulviu irgi cibuliu gali pats uzsiaugint. Ir pramisi, nesvarbu kad jau ruduo ir tie ismestieji jau siemet nieko nebeuzaugins. Kai istojom i ES sunaikino visa naturini uki, visi atsisake ukio, gyvulius issinaikino, pasirase, kad niekada neaugins ir nepardavines, o dabar bac su ragais i subine mylima Tevyne.
Jiems geriau proteguoti stambiuosius verslininkus, slamsta stumdancius; is ten juk atkatai ir dovanos pareina, ne is eilinio zmogelio. Prabalsavai karta i 4 ar 5m ir laisvas, daugiau niekam neidomus.
Taigi darbo pasidalinima, kaip yra iprasta civilizuotam pasaulyje naikina is pat saknu ir auksciausiu lygmeniu.
Visos iniciatyvos numarinamos jei ne iskart tai iskart po viesuju rysiu trumputes akcijos skirtos spaudai ar EU.

Taigi kiek patys zmones turedami samoninguma leisis i pasyvius namus ir naujasias technologijas tiek ir tetures, ir nei kruopelyte daugiau.
Cia tas pats kas su saules ir vejo energetika versus atomine. Privatus kapitalas sauke: duokit zalia sviesa ir atriskit rankas, investiciju neprasom, padarysim daugiau galios is vejo nei atomine, kuria kadanors gal pastatys. Nifiga, nieko neleidzia, atmazai sniurais eina. Nesvarbu kad is atsinaujinanciu saltiniu isgaunama energija tokia maza, kad kelis kartus atsiliekam nuo isipareigojimu EU, bet ar EU spaudzia? Aisku kad ne. Jei atomines butume neuzdare va tada tai paspaustu.
Taigi jokio pagyvejimo nematau ir pasyviu ideju skatinimas tik is entuziastu ir verslininku puses. O valdzia greitu metu tures dar viena buda apmokestinti is kaminu virstancius angliu dumus. taigi nestatykime pasyviu, remkime buri (141) vagiu Gedo prospekto gale besiriejanciu ir lovi vienas i antra betraukanciu.
Visam sitam stabdymui yra labai rimta priezastis, neseniai suzinojau ir galai susivede, bet cia turbut jau kita tema. Pasakysiu tik tiek, kad skatinimo dar 10m tikrai nesulauksim, nors kalbejimo ir gali atsirasti. Va ko sulauksim tai nauju mokesciu, kuriu pirmiausiai "paglostys" antipasyvininkus, o paskui parduoti savo kiauru palociu "gali nesisekti".
Atsakyti
Jus, EVOY, neteisus, kai manote, kad vardan garazo atsisakoma pasyvumo. Man, asmeniskai, motyvas staytis pasyvuju, yra butent mazi eksploatavimo kastai ir,kaip pasekme, jei noresiu nama parduoti, kad jis butu aktuali ir paklausi preke. Nes po 10-20 metu, kitoki parduosiu, ko gero, tik pigiai. To noreciau isvengti. Del garazo - vel gi, tas tautiskasis faktorius- parduodant nama garazas bus pliusu. Kad ir vienai masinai. Prie jo galima ir technines patalpas priblokuoti, minimaliai sildomas, ir nereikes ju brangiose PN patalpose planuoti ir statyti.Vvel gi minusas statybu kastuose.
Kas liecia ekonomija- pigus garazas kainuotu kokius max kokius 20 000 Lt. Namanau, kad bendroje 300 000 Lt samatoje tai labai didele, esmine suma. Del auto - nu paziurekit, dauguma lietuviu vazineja su vidutine klases auto. Beje, 1.5 metu senumo vidutines klases masina mums kainavo 40 000 , dvigubai daugiau, nei garazas. Noriu pasakyti, kad jei surasiu 300 000 Lt, surasiu ir 20 000 Lt. Kaip sakoma, kiekvienam savo ir skonio reikalas.
O kvadraturos saskaita, manau, taupyti tikrai verta. Kazkur skaiciau, kad dabar besistatantiesji, stato nedideles kvadraturos namus. Tai kad keiciasi lietuviu mentalitetas, nebukit tokiu pesimistu. Tam didziausios reiksmes turejo, butent, lesu klausimas.
Del klojimiu - Vliene, su sita technlogija susipazinusi, bet-gasina ir mineti EVOY faktoriai visikai tesingi, kad tai gali buti grauziku veisykla, ir be to - nesu megeja visiskai sintetines chemines medziagos is vidaus;tai nesveika - putplastis is vidaus. Vokieciai gamina panasius gaminius, su 5 cm moline plokstele is vidaus. Jau geresne technologija, bet Lt del kainos neikandama.
Papildyta:
Labai gaila, kad neredau nuorodos, bet delfyje buvo rasoma apie nauja pasyvuji nama. Jis pavalios gormos, kad pagauti saule, kai ji buna bet kuriame taske. Vedinimas yra numatytas naturalus, akcentuojama, saules, sviesos ir gryno oro svarba namuose. Tai kertasi su Jusu teiginiu, kad be rekuperacines PN pavirs kankinimu kamera. Oro istraukimui numatyta sachta viduty namo. Valdo technologijos, langu atidaryma ir tt. Kiek kainuoja tokios protingo namo valdymo technologijos? gal panasiai, kaip rekuperacines irengimas?
Atsakyti
[quote=EVOY©,2010 09 15, 20:05]

Neįgyvendinamus? „Neįgyvendinama“ buvo nugabenti astronautus į mėnulį, ir gyvus grąžinti namo. Tačiau amerikiečiai tai padarė. „Neįgyvendinama“ buvo patikėti, kad kada nors sugrius Tarybų Sąjunga. Tačiau ji tapo istorija! Visa kita savaime nebeteko „Neįgyvendinama“ statuso- tai tik elementarus darbas.

Galima ir kontr-pavyzdzių pririnkti teiginiams aukščiau: jau nuo70-tųjų gyvenam komunizme, Sibiro upės teka į pietus. Nebūkit toks kategoriškas.

Kol nepakis lietuviška logika - tai neįgivendinama.
Tautiškasis mentalitetas nėra kokia tai siena, kurios neįmanoma perlipti. Tereikia pasirinkti tinkamas kopėčias. Be to, prisiminus kokiais tempais emigruoja tautiečiai: vis daugiau jų grįš su visai kitomis nuostatomis- ir taip stiprins Pasyvaus namo pozicijas. Vairavimo kultūros mane išmokė vokiečiai- tikrai ne mūsų kelių policija.

Tautiečiai emigrantai, deja, iš Vokietijos negrįš, dauguma - iš UK, kur px taupymas. Dar ir dabar Londone rasite single glassed langų. Pasyvumo jie tikrai ten neišmoks. Nesu tikras dėl Airijos, ten gal biedniakams aktualu, kaip ir mums. Dėkokit Gazpromui, tai didesnė jėga už vokiečių policiją, būtų dujom pigiom šėrę - niekam pasyvumo nereiktų.

Jūs bandote įtikti ne daugumai, bet tam rinkos segmentui, kuris turi daug proto ir truputi pinigų...
Kategoriškai niekam nenoriu įtikti. Prisitaikyti ir kaip tai koreguoti besistatančiojo išankstinius (dažniausiai niekuo nepagrįstus) nusistatymus- be abejo. Rinkos poreikiai ne kažkokiu būdu gimsta- jie formuojami. Šiandien Pasyvių namų rinkos segmentas- netoli nulinio. Priežastis: verslo tradicijose kaip tokiose- jos apverktinos. Pakeisk požiūrį- ir viskas sustos nuo galvos ant kojų. Nėra sudėtinga mėnesiams pasodinti planuojantį statybas kokioje tai svetainėje, kur jis pats galėtų dėliotis variantus „nuo A iki Z“, ir matytų išsamų galutinį variantą su kaina. Tik kol kas niekas tuo nebuvo užsiėmęs.

"Bandote įtikti" pavartota netinkamai, todėl ir nesupratot minties, gal reikėjo vartoti "taikotės į rinkos segmentą", segmentą su noru taupyti, realiom žiniom, bet maža perkamaja galia, kuriam idealu - butas (pagal vertę) bet ne namas.




Individuali statyba niekad nebus tokia pigi. Todėl jūsų idėja atrodo truputi utopinė...
Dėl „Individuali statyba niekad nebus tokia pigi“- žiauriai klystate. Čia jau prasidėtų kalba apie tai, ką galima nuveikti su karkasine statyba. Tik tokia diskusija būtų truputi ankstyva- šiuo metu nenorėčiau per daug detalizuoti.

NIEKADA individuali statyba savo kaštais neprilygs kapitalinei. 1kv. m pastatyti individualiam name kaštai ir 1kv.m daugiabutyje bus kitos eilės dydis

P.S. Gal pristabdysiu savo litanijas. Kol kas priverstas nedasakyti minties iki galo, ir tuo labiau- nenorėčiau kol kas detalizuoti. Be viso to- litanijos tampa vandens pilstymu.

Jūsų nekonkretumo priežastys nežinomos, todėl esat visiškai teisus dėl vandens pilstymo. Sunku suprast bei oponuot.

Jei Žaliųjų (tai nėra labai teigiama politinė jėga; ekstremalai, yra "prilaužę malkų", stabdantys progresą be didesnių studijų) nuostatos atitinka PN filosofiją - dėliokit, tai į temą.
Jūsų nuomonė man asmeniškai įdomi, nes atitinka įprastus stereotipus, su kuriais dar teks „pakariauti“ (tik kitoje erdvėje). Trumpai: Jūs visiškai neįsigilinęs į šia temą- todėl net nediskutuosiu su šiais keistais teiginiais.

Reikia suprasti, kad, deja, nelemta sužinoti "nuostatų atitinkančių PN filosofiją". Kagi, gaila. Visa kita - puiku, ne ta tema, ir jei labai gintumėte žaliuosius diskusija gali peraugti į barnį... Geriau net nepradėkim.


Kategoriškai ne logiška! Jei kas tai pakeitė savo mąstymą ir ateities viziją iki tiek, kad Pasyvus namas tapo priimtinu- kodėl jis turėtų maitintis pusiau maistu iš prekybos centrų? Kodėl jis turėtų finansuoti pieno keliones iš šalia gyvenančio ūkininko į kitą LT galą ir atgal- jei egzistuoja tiesioginiai keliai? Kodėl žmogus turi pirkti visokiais E prikimštą dešrą- jei ūkininko pagaminta „grynuolį“ turi kaip tai pakuoti/slėpti, nes visi namai nuo jos pakvimpa. Kodėl visokias gėrybes negali konservuoti jas išauginęs ūkininkas? Manote jis tai padarys prasčiau, nei koks Uspaskichas?
Kiekvienas profas savo srityje- be abejo! Ignoruojate tuos ūkininkus, kurie moka savo darbą ir mėgsta jį. Šiandien jie- kaip Pasyvus namai Standarto masėje. Tačiau tokių ūkininkų yra- ir jų tik daugėja. Mes juos galime skatinti, pasirinkę mokėti ne tarpininkams, o tiesiogiai. Tuo labiau, kad vartotojui tai pigiau. Kiekvienas dirbsime savo darbą- tačiau nustosime maitintis pusiau maistu. Kad teks kiek pakoreguoti pirkimo įpročius- nieko sudėtingo.

Čia jaučiuosi apšauktu PC propaguotoju. Pamiršot, ką rašiau praeitam poste. Ir gėrybes gali konservuoti (tegul taip ir daro), ir pieną perdirbinėja, bet tai turi daryti profas, o ne jūs ar aš pabaigę postringauti SM forume. Gal kooperatyvas "Pienas" įsivažiuos, sukurs konkurenciją pieno rinkoj, o tada nuspręs, kad be E š.. gaunas konkuruot su žvaigždėm ir sūriais, ir vėl bus ta pati bėda...Pirkimo įpročiai - be apsilankymų tiesiogiai pas ūkininką nelabai turite alternatyvos, juk neturite iliuzijos, kad turguose 100proc sveikas, pačių pagamintas maistas?

Pasidomėkite šia naująja ūkininkų karta- tikrai užkabins. Taipogi pasidomėkite kuo progresas pavertė maisto pramonę- be galo įdomi tema. Nuo kai kurių faktų garantuotai pakraupsite, ir „su tapkėmis“ keliaus į prioritetų sąrašo apačią. Ką galima atrasti prekybos centre, ko negali pasiūlyti ūkininkas? „Sriubos“ pakeliuose? Kaustiku dėl standumo ir blizgesio „pagardintų“ konservuotų agurkų? Kaip ten bebūtų- vis daugiau vartotojų atsisako tokio progreso, ir nedvejodami žengia žingsnį atgal...

Žengia atgal ir ką turim - valgydami be E gyvens 100metų, o su 67? Grįžę po darbų dar puola konservuot be kaustiko? Iš šaldiklio skerdienos išsitraukę puola dešrą gamint? Ryte stiklinėm akim į darbą - liuks darbo našumas. Nekelkit maisto pramonę į kiekvienus namus, geriau pamąstykite, kaip ją kontroliuoti, išvaduoti nuo monopolijų, sukurti tikrą rinką kur būtų vertinami bekautikiniai agurkai. Rinka sustatytų viską į vietas. Jums statybų profesionalui verta tobulinti konservavimo įgudžius? Jūs čia norit savo gyvenimo atradimą padaryt??? O gal truputi dėmesio savo profesinei veiklai galite skirt, gal iš to bus daugiau naudos nei super agurkai be E? Būtų juokinga jei nebūtų graudu.
Teiginys "vis daugiau vartotojų" - jei būtų taip, rinka neabejotinai reaguotų, uspaschis jau nebevakuotų su kaustiku.


Atkreipiu jūsų dėmesį, kad vis dar esam PN temoj... Laikas rišt tas blevyzgas, netinka čia.
Atsakyti
QUOTE(nikvik @ 2010 09 15, 21:51)
Jus, EVOY, neteisus, kai manote, kad vardan garazo atsisakoma pasyvumo.

Nikvik, praleidot kertinę Evoy sąlygą - jei turite už ką galite statyti - jūsų bėdos dėl garažo, bet jis bando išspausti pasyvų už standarto kainą. Čia visa problema, kodėl niekaip nesutariam.
Aš jums visiškai pritariu, kaip ir dauguma šioje temoje, tik mes neįvertinam Evoy pastatytos sąlygos - pigumas pirmiau.


Del klojimiu - Vliene, su sita technlogija susipazinusi, bet-gasina ir mineti EVOY faktoriai visikai tesingi, kad tai gali buti grauziku veisykla, ir be to - nesu megeja visiskai sintetines chemines medziagos is vidaus;tai nesveika - putplastis is vidaus. Vokieciai gamina panasius gaminius, su 5 cm moline plokstele is vidaus. Jau geresne technologija, bet Lt del kainos neikandama.

Graužikų tema jau girdėta, pabandykite padiskutuoti su bpicf ar thermodom, jie suras tinkamą būdą paguosti šia tema. Aš nebeprisimenu, kaip pagrindė "graužikų nesiveisimą". Putplastis iš vidaus - bėda ne didžiausia, pirkdama mėsą, sausainius ar kt. produktus atkreipkite dėmesį į polistirenines lėkšteles, kuriose gaunate maistą. Higienistai ne prieš. O kad ramiau miegotumėte - savo namą tinkuokite, nenaudokite gipso plokščių ir neturėsite sintetinės medžiagos iš vidaus smile.gif
Papildyta:

Labai gaila, kad neredau nuorodos, bet delfyje buvo rasoma apie nauja pasyvuji nama. Jis pavalios gormos, kad pagauti saule, kai ji buna bet kuriame taske. Vedinimas yra numatytas naturalus, akcentuojama, saules, sviesos ir gryno oro svarba namuose. Tai kertasi su Jusu teiginiu, kad be rekuperacines PN pavirs kankinimu kamera.

Ne, nesikerta, nes rekuperacinė kaip tik ir užtikrina šviežią, gryną ora namuose, tik be energijos nuostolių.

Oro istraukimui numatyta sachta viduty namo. Valdo technologijos, langu atidaryma ir tt. Kiek kainuoja tokios protingo namo valdymo technologijos? gal panasiai, kaip rekuperacines irengimas?

Deja, už pilnos protingo namo namo sistemos kainą galite įsirengti bent tris rekuperacines vedinimo sistemas. Bandžiau pasidomėti - be didesnės prabangos, tik tai, ko labai reikia pasyviam namui, sistema 60-100.000. Komplektuojančiųjų kainos nesveikos.


Papildyta:
[quote=Dario,2010 09 15, 20:47]
Na matote, neviskas taip pavirsutiniska ir paprasta kaip pasakete. Ne EVOY bloskia viska i naturini uki. Musu mylima valdzia bloskia.

Mūsų valdžia - monopolistų rankose, ji bloškia į savininkų, monopolijų glėbį, priešingai nuo natūrinio ūkio. Evoy bando rasti išeitį, bet jo siūlomas būdas labai primityvus.

Taigi darbo pasidalinima, kaip yra iprasta civilizuotam pasaulyje naikina is pat saknu ir auksciausiu lygmeniu.

Su šiuo teiginiu sunku nesutikt, taip įtaka didelė, bet nebėra galimybių grįžti atgal, pasigaminti patiems visko, ko reikia neįmanoma.

Taigi kiek patys zmones turedami samoninguma leisis i pasyvius namus ir naujasias technologijas tiek ir tetures, ir nei kruopelyte daugiau.

Prisiminkite, kaip Lietuvoje įdiegė bulves - uždraudė auginti! Gal ir pasyvius namus tokiu būdu galima? O renovaciją ne galima, o reikia!

Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 09 15, 21:20)


nu NEIMANOMA pasyvaus pastatyti uz standarto kaina. Papildomas apsiltinimas + rekuperacine, geresni langai, tai jau PAPILDOMI pinigai. Atsisakyti nereikalingos kvadraturos???Kas ja SIAIS TIKRAI NELENGVAIS LAIKAIS NEREIKALINGA PLANUOJA????????TIk tie, kurie turi neribota biudzeta. Bet jie prie to NERIBOTO biudzeto gali sau leisti ir neribotos kvadraturos, bet PASYVU nama. Kur musu sklypas, statosi bent 5 namai, ir visi ne daugiau 150 kv. Tai tampa standartu Lietuvoje.
Papildyta:
Klausimas EVOY- o kuo bloga banali zvyras - smelis - putplastis - betonas plokste???
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nikvik: 15 rugsėjo 2010 - 22:55
Pabandysiu įsijungti į pokalbį iš praktinės, o ne teorinės pusės. Jau turiu projektavimo sąlygų sąvadą, t.y. reikalas bręsta link namo projekto. Mano sklypas Vilniuje Šiaurinėje Pilaitėje. Sklypas nedidelis - tik 6 a. Galvoju apie du variantus.

Pirmas. Statau šiek tiek šiltesnį už standartinį namą, darau rūsį po namu (greičiausiai po garažu), įsirengiu kieto kuro katilinę (rūsyje būtų sandėliuojamos ir malkos/briketai) ir galutiniame variante už šildymą per mėnesį moku apie 200 Lt.

Antras. Statau štai tokį tik kiek pakoreguotą, bet pasyvų namą:
http://www.haus.lt/i...o...9&Itemid=26

Jis mano sklype puikiai tinka pagal pasaulio šalis, o kadangi sklypas mažas į kaimynus beveik nebūtų langų. Visi langai išeitų į pietų pusę ir kiemą. Žinoma, reikėtų tik langų plotą sumažinti. Galbūt dar patį namą didinčiau iki kokių 140 kv. Statydamas šį namą kaip pasyvų galvoju apie šildymo sistemą. Manau, kad idealiausia būtų įsirengti geoterminį šildymą su vertikaliu kolektoriumi (sklypas mažas - horizontalus netilps, o ir gruntas - smėlingas). Kitas variantas - nedarau geoterminio šildymo, o namą, kuomet reikia, pasišildau židiniu (su ar be ortakiais). Galutiniame variante už tokio namo šildymą moku panašiai kaip su malkomis arba dar mažiau.

Apibendrinant: manau, kad pirmas variantas dėl rūsio ir didesnio ploto, kaip ir antras dėl pasyvaus namo standartų ir geoterminio šildymo kainuotų labai panašiai. Skirtumas tik tas, kad prie pirmo, jame gyvenant, reikėtų įdėti daugiau darbo, o antras būtų komfortiškesnis. Mane tik gąsdina du dalykai: ar geoterminis šildymas ne išeis iš rikiuotės, t.y. nesuges ir nebus per brangus eksploatuoti, o kalbant apie židinį - ar jo realiai pakaktų pasyviam namui. Pastarasis variantas atrodo patraukliausiai, nes sutaupoma labai daug pinigų palyginti su geoterminiu.
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 09 16, 11:48)

Jis mano sklype puikiai tinka pagal pasaulio šalis, o kadangi sklypas mažas į kaimynus beveik nebūtų langų. Visi langai išeitų į pietų pusę ir kiemą. Žinoma, reikėtų tik langų  plotą sumažinti.  Galbūt dar patį namą didinčiau iki kokių 140 kv. Statydamas šį namą kaip pasyvų galvoju apie šildymo sistemą. Manau, kad idealiausia būtų įsirengti geoterminį šildymą su vertikaliu kolektoriumi (sklypas mažas - horizontalus netilps, o ir gruntas - smėlingas). Kitas variantas - nedarau geoterminio šildymo, o namą, kuomet reikia, pasišildau židiniu (su ar be ortakiais). Galutiniame variante už tokio namo šildymą moku panašiai kaip su malkomis arba dar mažiau.

Apibendrinant: manau, kad pirmas variantas dėl rūsio ir didesnio ploto, kaip ir antras dėl pasyvaus namo standartų ir geoterminio šildymo kainuotų labai panašiai. Skirtumas tik tas, kad prie pirmo, jame gyvenant, reikėtų įdėti daugiau darbo, o antras būtų komfortiškesnis. Mane tik gąsdina du dalykai: ar geoterminis šildymas ne išeis iš rikiuotės, t.y. nesuges ir nebus per brangus eksploatuoti, o kalbant apie židinį - ar jo realiai pakaktų pasyviam namui. Pastarasis variantas atrodo patraukliausiai, nes sutaupoma labai daug pinigų palyginti su geoterminiu.


Isiterpsiu ... del sildymo su zidiniu ( su ortakiais ) . Nedarykit to , nuosirdziai patariu . Vienas buves bendradarbis jau tokio atsisake , mano sesuo irgi nusvylo nagus .
+ tik vienas - romantika , grazu kai zidinyje liepsna raitosi . Daugiau ju nera ...
"-"
1. Vienas didziausiu minusu - pelenus reiks is zidinio krapstyt , idealiai ne nuoteku , 100 % , ju neiskrapstysit , pamatysit , kad netrukus pajuodys tas kambarys , kur zidinys yra . Tipo yra tokie kibireliai , kur prie siubliu jungiasi , kad istraukt pelenus is zidinio . Bet ir su jais vistiek prisidrabsto pelenu . Dar priedo buna , kad oro slegis ar siaip kas musa dumus atidarius zidinio dureles - pajuodusios uzuolaidos tam kamdaryje garantuotos .
2. Oras yra prastas silumos laidininkas , jo silumine inercija prasta , Bus silta tik tol , kol bus liepsna zidinyje . Uzges liepsna , netrukus praaus ir kambariai ... Na taip , svaigstat apie pasyvu , bet realiai vistiek bus reikalinga pasildyt . Kodel kokiais 90 % daromas centralinis vandeninis sildymas ? Todel , kad vandens silumine inercija yra gera . Ir tai yra pasiteisine ...
3. Galu gale atsibos tas zidinio KURENIMAS . Katilinej nuejai , sumetei malkas , pribyrejo ar dar kas uzsijuodino - po menesio gali issivalyt . O juk cia kambarys - na nebent skiriasi tvarkos "supratimas" , gali but ir prisiukslinta prie zidinio , nu ka as zinau ...

Nuosirdziausi linkejimai nedaryt sildymo sistemos tik su zidiniu ...
Atsakyti
Neatkreipiau dėmesio ar čia kur nors buvo užsiminta ir aptarta apie ES direktyvą "2010/31/es". Jos linkas:

http://eur-lex.europ...013:0035:LT:PDF

Čia kalbama, kad visoje ES (ir Lietuvoje, žinoma) nuo 2020 gruodžio 31 d. bus privalomi beveik nulinės energijos pastatai. Kokį pastatą galima laikyti "beveik nulinės energijos" turės apibrėžti kiekviena šalis įvertinus savo sąlygas.

Esminiai dalykai yra tokie:

1. Pastato energinis naudingumas nustatomas remiantis apskaičiuotu arba faktiškai per metus suvartojamu energijos kiekiu, kurio reikia įvairiems su įprastu pastato naudojimu susijusiems poreikiams patenkinti, ir atspindi šildymo energijos ir vėsinimo energijos (energija, būtina siekiant išvengti perkaitimo) poreikius, kad pastate būtų užtikrintos numatytos temperatūros sąlygos, taip pat buitinio karšto vandens poreikius.
2. Metodika nustatoma atsižvelgiant bent į šiuos aspektus:
a) toliau išvardytas faktinės šiluminės pastato, įskaitant jo vidaus pertvaras, charakteristikas:
i) šiluminis laidumas;
ii) izoliacija;
iii) pasyvus šildymas;
iv) vėsinimo elementai; ir
v) šiluminiai tilteliai;
cool.gif šildymo įrangą ir aprūpinimą karštu vandeniu, taip pat jų izoliacijos charakteristikas;
c) oro kondicionavimo įrenginius;
d) natūralų ir mechaninį vėdinimą, prireikus įskaitant sandarumą;
e) įmontuotą apšvietimo įrangą (daugiausia negyvenamųjų namų sektoriuje);
f) pastato projektą, padėtį ir orientavimą, įskaitant išorines klimato sąlygas;
g) pasyviąją saulės sistemą ir apsaugą nuo saulės spinduliavimo;
h) patalpų mikroklimato sąlygas, įskaitant numatomą patalpų mikroklimatą;
i) vidinę apkrovą.
3. Išsamus beveik nulinės energijos pastatų apibrėžties taikymas praktikoje valstybėje narėje, atsižvelgiant į nacionalines, regionines ir vietos sąlygas bei įskaitant suvartojamos pirminės energijos skaitinį rodiklį, išreikštą kWh/m 2 per metus. Pirminės energijos vartojimui nustatyti naudojami pirminės energijos veiksniai gali būti grindžiami nacionalinėmis
arba regioninėmis vidutinėmis metinėmis vertėmis ir juose gali būti atsižvelgiama į atitinkamus Europos standartus.

Daugiau rasite nuorodoje, tačiau akivaizdu, kad ruošiamas dabar galiojančio STR'o pakeitimas. Belieka sulaukti pakeitimų ir sužinoti, koks bus nustatytas tas mistinis kWh/m 2 konkrečiai mūsų šalies atveju. Manau, kad sulauksime tikros revoliucijos statybų sektoriuje. Taip pat manau, kad dabar statantiems namus tikrai pats laikas galvoti apie pasyvų arba beveik nulinės energijos namą, nes jau labai greitai dabartiniai standartai bus visiškai niekam neįdomus ir nelikvidūs.
Atsakyti
QUOTE(nikvik @ 2010 09 15, 23:57)
nu NEIMANOMA pasyvaus pastatyti uz standarto kaina. Papildomas apsiltinimas + rekuperacine, geresni langai, tai jau PAPILDOMI pinigai. Atsisakyti nereikalingos kvadraturos???Kas ja SIAIS TIKRAI NELENGVAIS LAIKAIS NEREIKALINGA PLANUOJA????????TIk tie, kurie turi neribota biudzeta. Bet jie prie to NERIBOTO biudzeto gali sau leisti ir neribotos kvadraturos, bet PASYVU nama. Kur musu sklypas, statosi bent 5 namai, ir visi ne daugiau 150 kv. Tai tampa standartu Lietuvoje.
Na gal mane akmenim uzmetysit, bet statybu sektoriuje svelniai tariant as nenaujokas ir taip kategoriskai sakyti kad NEIMANOMA nereiketu. Galima. Metu begyje irodysiu faktais is savo namo. Kiek mano namas bus pasyvus parodys tik faktai, jokiais skaiciavimasi nepasitikiu. Tik faktines sanaudos pasakys.
Papildomo apsiltinimo kaina puikiai dengia kamino nestatymas. Vedinimo reikia betkuriam sandariam namui, nesvarbu ar jis pasyvus ar vos telpantis i siandienos STR. Rekupas kainuoja nuo 3000Lt. Dali sitos sumos padengia tai kad is vedinimo sistemos eliminuojasi ventiliatoriai, rekupas turi savo. Kitas dalykas yra technologiju kaip pasildyti ieinanti ora su sanaudomis artimomis 0Lt. Investicijos minimalios ir rekupas nebutinas. PVZ "stebuklingasis vamzdis". Vokieciai seniai tokius naudoja, o pas mus ju efektyvumas dar didesnis.
Kitas dalykas atsisakom KKK vien is medziagu sutaupoma 10 000 - 30 000Lt. O kur dar darbo kaina. Sita suma imerkus i atsinaujinancius energijos saltinius dar liks ir rekupui ir panaikinam ta keleto kWh/m deficita iki pasyvaus arba net iki zero. Taip pat nereikes katilines, kuro sandelio, pakaks nedideles technines patalpeles. Tai dar keli tukstanciai.
Trumpiau tariant pasyvus namas daugiau nei realu su tom pat sumom kaip eiliniam namukui. Pasyfke tikrai gali buti brangesne tik iki +10%. Nedaugiau. Jei daugiau, yra panaudota netinkami sprendimai. Reik ieskot kas negerai.
Savo namui i 0% brangiau netelpu tik todel kad statausi is einamuju uzdarbiu, be paskolu ir tada kai pries 4m pradejau popierizma ir statybas pasibijojau nerti i grynai pasyvu nama, o ir informacijos buvo minimum.
Todel atsirado pats nepigiausias kaminas, zidinys, KKK ir pan. Tai trukdo dabar pigiai pasiekti pasyvuma. Bet +10% neperlipu.
Gerai tik tai kad projekta pats dariau. Gerai orientavau pasaulio saliu atzvilgiu, parinkau tinkama architektura, kuri neisbrangina pacios statybos, netrukdo eiti pigiu pasyvumo keliu, langai orientuoti i saule ziema, vasara ant ju stogo seselis krinta ir pan. Panaudojau keleta eksperimentiniu sprendimu energijos taupymui, kolkas atrodo pasiteisino labiau nei maniau. Po sio sildymo sezono bus aiskiau.
Taigi pigus pasyvumas yra imanomas, bet jis turi prasideti dar perkant sklypa ir braizant projekta. Betkoks nereikalingas sprendimas gali itakot neigiamai. Kiekviena sprendima reikia skaiciuoti, investuoti ateiciai galima tik i atsiperkancius sprendimus. Brangus klinkerinis fasadas uz 40 000Lt su pasyvumu neturi nieko bendro ir niekada neatsiperka. Galit nesutikt bet su siuolaikinem ir i ateiti sviecianciom elektros kainom geoterminis uz 50 000Lt irgi neatsiperka. Tiek negyvensiu. kol atsipirks, o pasyvus namas tokio energijos poreikio netures, o siurblys 200m be gedimu irgi nedirbs. Tai tik pora pvz.
Pateisinu tik investicija i langus, apsiltinima ir sandaruma, ekonomiska vedinima, saules ir vejo sistemas ir pan. Zodziu tik tai kas atsiperka. Investavimas visur kitur yra svaistymasis prabangai ir turetu buti daromas tik esant tai prabangai skirtu pinigu, cia pgl kisene kiekvienam. Bet jokiu budu negali buti isores ar vidaus apdaila, baldai, dideles patalpos kazkokiu prioritetu. Tai yra niekada neatsiperkantys ir su metais keiciami dalykai.
Atsakyti
QUOTE(Dario @ 2010 09 16, 19:09)
Na gal mane akmenim uzmetysit, bet statybu sektoriuje svelniai tariant as nenaujokas ir taip kategoriskai sakyti kad NEIMANOMA nereiketu.

Tai yra niekada neatsiperkantys ir su metais keiciami dalykai.


Man tik vienas dalykas neaiškus: kuo gi šildysite savo namą? KKK - nėra, ŠS - nėra. Vien rekuperatoriumi?
Atsakyti
QUOTE(nikvik @ 2010 09 15, 21:51)
Kas liecia ekonomija- pigus garazas kainuotu kokius max kokius 20 000 Lt. Namanau, kad bendroje 300 000 Lt samatoje tai labai didele, esmine suma. Del auto - nu paziurekit, dauguma lietuviu vazineja su vidutine klases auto. Beje, 1.5 metu senumo vidutines klases masina mums kainavo 40 000 , dvigubai daugiau, nei garazas. Noriu pasakyti, kad jei surasiu 300 000 Lt, surasiu ir 20 000 Lt. Kaip sakoma, kiekvienam savo ir skonio reikalas.

Ateičiai žinosiu: svarbu neskubėti- ir nebereikės barškinti klaviatūros. Kadangi Dario gražiai išdėstė esmę- prisikabinsiu tik prie skaičiukų.
Taigi. Su savo pinigais- darote ką norite. 20.000 ten ar šen- koks kieno reikalas.
Tačiau. Kaip visai teisingai užklaustų kaban'as: o kur bankui mokamos palūkanos? 20.000 atveju- išsimėtys praktiškai po papildomą 1.000 kasmet. Keletas/keliolika tokių „20.000“- ir bendri mėnesiniai mokėjimai grės išaugti tiek (su tendencija kasmet „priaugti“), kad teks eiti į kompromisus dėl namo charakteristikų.
Pasyvus namas gali būtų priimtinu ne vien entuziastams. Tam tereikia, kad sueitų visi galai skaičiavimuose. Jei nesuvesti galų- negi Pasyvų namą kiši per prievartą? Todėl visą laiką kalbu tik apie pilnai/standartiškai įrengtą Pasyvų namą. Visa kita- kiekvienam pagal poreikius ir kišenę.
P.S. Kai kalbate apie gyvenamas ir technines patalpas kaip apie skirtingus dalykus- iš karto matosi kiek kiaurai jau persismelkėte pasyvia dvasia 4u.gif .
Atsakyti
QUOTE(nikvik @ 2010 09 15, 23:57)
o kuo bloga banali zvyras - smelis - putplastis - betonas plokste???

Jei klausiate apie smėlio pamatus- nieko blogo. Tereikia išmanančio žmogaus.
Jei klausiate apie švedišką plokštę- taipogi nieko ypatingai blogo. Tik galutiniame išpildyme (su grindų dangomis ir pan.) vienasluoksnis išpildymas bus truputi brangesnis (jei atmesti tautiškuosius patobulinimus, ir plokštę įrenginėti tiksliai pagal reikalavimus). Kiek/ar brangesnis- priklauso tik nuo vėliau naudojamų technologijų. Mūras, karkasas ar pan.- skirtingi išpildymai.
Atsakyti