QUOTE(Pavasarine zemuoge @ 2011 07 04, 11:31)
Gal galite patarti, kaip naudoti levanda? Auginu namuose, kartais apkarpau, o lapelius sudziovinu. Bet nezinau, ar galima kokias arbateles gerti, ar naudoti kaip prieskoni i maista...
ištrauka iš straipsnio:
http://www.sodininky...roji-levanda-2/
Vaistinė žaliava- levandų žiedai. Renkami augalų masinio žydėjimo metu(liepos mėnesiais). Žiedynai su stiebų liekanomis, ne ilgesnėmis kaip 10cm, pjaunami sausą, giedrą dieną. Tinkamiausia džiovinti apšildomoje džiovykloje 30-35°C temperatūroje, kad būtų mažesnis eterinio aliejaus nuostolis, tačiau žaliava džiovinama ir perpučiamose stoginėse, atsargiai pavartant. Išdžiuvus žaliavai, išrenkami sausi stiebai. Žaliava stipraus, malonaus kvapo. Pakuojama į sandarius(stiklinius) indus; laikoma tamsioje, sausoje patalpoje. Tinka vartoti 1 metus. Žieduose susikaupia 1,8-2,9% eterinio aliejaus, kurio svarbiausios sudėtinės dalyslinaloilacetatas, linalolis, etano, sviesto, valerionų, kaprono rūgštys; žaliavoje rasta raugų(5,0-10,0%), kumarinų, karčiųjų medžiagų, ursolio rūgšties, flavonoidų, fitosterolių, vitamino C(iki 160mg%), mineralinių medžiagų(iki 8,0 %).
Vartojimas medicinojeŽaliava veikia antiseptiškai, švelniai raminamai, skatina tulžies išsiskyrimą, šalina žarnyno dujas, skatina virškinimą, mažina arterinį kraujospūdį, atpalaiduoja raumenų spazmus, ramina.
Liaudies medicinojeLevandų žiedai vartojami kaip spazmolitinė, diuretinė, skrandžio veiklą gerinanti priemonė, taip pat nuo meteorizmo. Ruošiamos vonios votims gydyti, jos stimuliuoja odos, medžiagų apykaitą, gerina miegą. Jų nuoviru plaunama galva, aromatizuojamos vonios. Levandų žiedų užpilu, kartu su ramunėlėmis, skalaujama gerklė sergant angina.
Atpalaiduoja raumenų spazmus
❖ 2 šaukštelius susmulkintų žiedynų užpilti stikline(200ml) verdančio vandens, po 10-15min nukošti ir išgerti per kelis kartus per dieną, o paskutinį kartą- vakare, prieš miegą.
Levandų aliejus
❖ Gerti po 1-4 lašus kelis kartus per dieną ant gabalėlio cukraus.
Vonelei
❖ 80-100g žaliavos užplikyti 1l verdančio vandens ir po 30min supilti į 10-20l vonelę.
MaistuiLevandos žiedai patiekalams suteikia savitą prieskonį, tik juos reikia vartoti labai mažais kiekiais. Dedama į padažus, žuvų sriubas, apkepus. Levandų aliejus vartojamas nealkoholinių gėrimų gamyboje, o ypač kulinarijoje.
Kitos panaudojimo sritys
-Levandų aliejus dažniausiai naudojamas parfumerijos, kosmetikos pramonėje. Literatūroje nurodoma, kad pasaulyje kasmet gaunama apie 350t levandų eterinio aliejaus.
- Žiedų dedama tarp drabužių, jie atbaido kandis, drabužiams suteikia malonų kvapą.
- Žiedai išskiria daug nektaro, iš jo pagamintas medus yra švelnaus aromato ir priskiriamas pirmai rūšiai.
- Želdynuose auginamas kaip dekoratyvus ir malonaus kvapo augalas.
Padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Netinka vartoti asmenims, alergiškiems tikrajai levandai. Prieš pradedant gydytis levandų preparatais rekomenduojama pasitarti su gydytoju.