QUOTE(aurejeae @ 2010 05 26, 22:52)
aciu labai
o va as nezinau kur ja panaudoti, man jos skonis toks idomus, man kad tik sodint
As ir tokia, nelabai zinojau kur panaudot, tai ir uzaugo grazuoles per visa gera sprindi
Va ka radau:
Pipirnė kryžmažiedžių šeimos 3060 cm aukščio žolinis augalas mėlynai žaliais dryžuotais lapais. Pipirnė lapai plunksniškai suskaidyti, viršutiniai ištisiniai, linijiški. Kai Pipirnė tyrinėtojai mano, kad ji kilusi iš Artimųjų Rytų. Pipirnė labai senas kultūrinis augalas. Pipirnė jau buvo žinomas senovės Egipte, Pipirnė ir Romoje. Romos legionieriai atnešė augalą į Centrinę Europą, Pipirnė jis labai paplito. Mūsų šalyje Pipirnė auga Užkaukazėje. Pipirnę galima Pipirnė inspektuose, šiltnamiuose, dėžėse.
Lapai turi Pipirnė garstyčių aliejaus ir mineralinių druskų (geležies, kalcio, jodo), vitamino C ir karotino. Dėl Pipirnė aitraus skonio Pipirnė įvairiai vartojami kaip žalumynai Pipirnė kitų patiekalų ir kaip prieskoniai sriuboms, padažams, sūriui, mėsai ir žuviai. Jaunų lapų Pipirnė labai tinka Pipirnė profilaktikai. Kartais į jas Pipirnė šiek tiek jaunų trūkažolės ir rūgštynių lapų.
Avitaminozėms gydyti ir jų profilaktikai, Pipirnė mažakraujystės galima gerti sultis, išspaustas iš antžeminės Pipirnė dalies. Sulčių siūloma gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus Pipirnė dieną. Grūstus pipirnės sėklų miltelius galima Pipirnė kaip dirginančią, į garstyčių lapelius panašią priemonę (paruošti Pipirnė pat kaip garstyčias). Pipirnė medicina išorinę skrofuliozę, niežų opas ir pūliuojančias žaizdas Pipirnė tepalu, pagamintu iš džiovintų grūstų sėklų ir žolės, sumaišytos su taukais Pipirnė lydytu sviestu Pipirnė 1:5.