QUOTE(IngridaB @ 2010 03 18, 13:03)
Gapo,kai įdėjo nuotrauką,galvojau,kad mano darželio prieskonių nuotrauka.
Na jau kaip pas mane veši raudonėlis,kasmet pripjaunu šluotas.Paskui pasiūvu maišelius ir kalėdoms dovanoju,pamaišiųs dar kokių nors vaistažolių.Šiemet žadu dar išretinti,nes jau miškas suaugo.Jei taip bus kaip pernai rišiu vantas pirčiai.O kodėl gi ne?Turėtų kvepėti.
Gavau dovanų iš Airijos apelsininių čiobrelių sėklų,vieną pokelį pasisėjau-dysgta.Dar turiu paprastųjų.Tik nelabai pas mane jiems žemė tinkama,tai nepasakyčiau,kad vešėtų.Ne smėlynai.
Dar pernai likau patenkinta pankoliais irgi labai vešėjo.Anyžinė ožiažolė gerai augo.Labai patiko,ant kiek vaikystėje nemėgau anyžio,kaip dabar pasikeitė skonis.Pirkau ir šiemet jų sėklas.Ant palangės persodinau žiemai paprastą anyžių,labai gerai peržiemojo.Man taip patinka į gėrimus jų dėti,gerą tokį gaivų skonį priduoda.Jonažolės nusipirkau sėklas turėsiu ekologinių darželyje nereikės ieškoti.Dar gerai medetkos,ramunėliai,labai gerai auga melisa(moterims jų arbata iš viso gerai).
Va bazilikas,mairūnas nelabai pas mane auga,reiks bandyti sodinti į šiltnamį,sako geraiu šiltnamyje auga.Rozmarinas gerai augo,įdomu kaip jis peržiemojo,šiek tiek uždengiau eglišakiais,ant palangės nelabai jam patiko.
Peletrūno pernai gavau daigą,labai skanu į varškėtukus dėti.Lauras auga ant palangės,tai nelabai jau belieka tų prieskonių kokių ir ieškotis.Patinka man,kai Oliveris gamina,jis tiek prieskonių deda visur,ypač rozmariną,šluotomis jo visur krauna.
Iš jo ir nusižiūrėjau tų apelsinių čiobrelių.
Čiobrelio yra nemažai rūšių. Darželiuose ir gėlynuose auginamas vaistinis, citrininis ir kt. Natūraliai auga paprastasis ir keturbriaunis priemolio, priesmėlio sausesnėse dirvose. Paprastąjį čiobrelį galima auginti ir darže, tik kuo prastesnės sąlygos, tuo geriau
. Užtai aš pasodinusi čiobrelių alpinariume, kur jų niekas nelepina ir auga neblogai.
Vaistinis čiobrelis gerai auga saulėtoje vietoje, kalkingoje, puveningoje dirvoje, bet visumoj šie augalai nėra reiklūs, užtai mane ir žavi. Nors jų prie namų pievose yra apsčiai, kaip ir raudonėlio ar jonažolės, bet gražūs augalai, kodėl jų nepasisodinus ir nepapuošus gėlyno ar daržo.
Savo vaistinėm savybėm ir poreikiais čiobrelis ir raudonėlis yra panašūs, tik pastarajam reikia kiek derlingesnės žemės.
Anyžinę ožiažolę ir pankolius aš irgi šiemet sėsiu. Prašau daugiau informacijos. Ar sulaukėt, kada žydės ir subrandins sėklas? Ar lapus galima skinti augimo metu? Bet aš apie tą gumbinį čia, nes toks būtent pavaizduotas ant sėklų pokelio. O gal gumbą jis suformuoja tik antraisiais metais?
Jonažolės krūmelį sakiau iš pievos persikelsiu į alpinariumą, arba yra stagarų, mačiau, kyšančių, parinksiu sėklų ir pamėginsiu pasėti. Gražios jos man.
Medetkų medetkų arbata moterims labai gerai
.
Vat peletrūno pasėjau, sudygo, formuoja tikruosius lapelius. Tikiuosi viskas bus gerai ir turėsiu prieskonių varškei paskaninti
.
Beje, apelsininis čiobrelis tai ne tas pats kas citrininis? Įdomu, koks kvapas jo, nes citrininis tai labai maloniai kvepia.
Rozmarinas pas mane ant palangės auga, nugnaibiau šakelių ir sukišau į žemę, gal prigis. Įdomus intensyvus jo kvapas, kai perbrauki su ranka. Bijojau jį naudoti, maniau kad ir patiekalui jis tokį intensyvų skonį duoda, bet marinuojant žasį dėjau jo, tai labai patiko.
QUOTE(tinuska87 @ 2010 03 18, 15:01)
...pas mus sode auga gelsvė, bet lyg ir neprisimenu, kad būčiau mačiusi sėklas... Klausimas: kaip ją dauginti? šaknimis?
Gelsvės dauginamos sėklomis ir vegetatyviškai. Tų metų subrendusios sėklos sėjamos iš rudens, sudygsta balandį. Galima sėti ir anksti pavasarį, tuomet daigai persodinami balandžio pabaigoje į nuolatinę vietą. Žydi antraisiais metais.
E-seklos pardavinėja sėklas.. Aš irgi jos norėčiau, bet man reiktų tik poros augalų. Gal bus pavasarį turgeliuose daigelių.
QUOTE(neducio mamyte @ 2010 03 18, 15:05)
tai kaip suprantu su baziliku nekas?as pasejau pries 2 dienas bet dar
Kas nekas? Reikia palaukti šiek tiek. Kantrybės. Ar tinkamai pasėjai?
Pas mane sudygo nauji ir seni kuo puikiausiai žaliuoja. Taip kad viskas su jais gerai.
QUOTE(neducio mamyte @ 2010 03 18, 15:19)
Kas apie čiobrelius? O per google bandei ieškot? Nes nesuprasi, kokios informacijos tau reikia
Ir ar iš tikrųjų jos reikia? Toj temoj, kurią buvai užvedus, atsakiau, bet jei pati paskui pasiklįsti, kur ką klausei ir per kelias temas perklausi, dingsta noras atsakinėt.