sveikos
manau labai aktuoli tema. kaip visur pilna prideta visokiausiu priedu...maciau viena tokia buvo bet uzdaryta
pakalbekime ka galime uzsiauginti pacios.
Papildyta:
kaip norisi ivairiausiu prieskoniu turet,o akys traukte traukia pagunda nusipirkti parduotuveje akcijiniu prieskoniu,kuriuose pilna visokiausiu blogybiu ypac e 621,bet ar negalima uzsiauginti pacioms ta pati tik be priedu?
taipat vaistazoles nelabai parduotuveje rasi naturaliu ciobreliu o nuo senu senoves sako kad jie nuo kosulio gerai,tai ar negalima ju uzsiauginti pacioms ?
viskas apie vaistazoles ir prieskonius...
Aš pernai pavasarį pasisėjau čiobrelio, raudonėlio, dašio, tai prisipjoviau savo šeimynai arbatai. Vaistažoles sėjau į dėžutes, nes pasėtų darže nuo žolių niekaip nebeatskyriau . Pasidariau sode darželį specialiai vaistažolėms ir persodinau kai šalnos praėjo.Šiemet manau derlius dar didesnis bus, dar kitokių žolelių pasisėsiu. Smagu, kai gali nueit ir nusiskint. Pirktos vaistažolinės arbatos man visos šienu atsiduoda ir tiek.
Pirma prieskonių tema
Antra prieskonių, vaistažolių tema
Lauramedžių tema, vaistinių ramunėlių, levandų.
Šiais metais, kaip niekada ėmiau domėtis, kokius prieskonius galima užsiauginti pačiai, juk net juoduosius pipirus yra kuom pakeisti. Ir ne tik lietuviškais. Galima daug ką auginti patiems iš šiltamėgių prieskoninių žolelių ir daržovių, pvz. aštriųjų pipirų, imbierų.
Kas liečia vaistažoles: čiobrelių, raudonėlių, kmynų, liepžiedžių, mėtų, raktažolių, jonažolių, kraujažolių, takažolių ir kt.; galima prisirinkti pievose ir miškuose. Paprastai taip ir stengiuosi daryti. O su prieskoniais bus man atradimų metai. Juo labiau ir prekybininkai prisitaiko prie pirkėjų poreikių, pasiūlo vis daugiau prieskonių rūšių, ne tik tradicinius krapus, petražoles, mėtas, jau pamėgtus bazilikus, mairūnus, rozmarinus ir kt.
Kai kurių prieskonių ir prieskoninių žolelių skonines savybes galite rasti šiame puslapyje. Tik iš šio sąrašo, ne viską galime užsiauginti Lietuvoje. Nemanau, kad ir būtina, nes yra augalų, kurie gali atstoti įprastus pirktinius.
Prieskoniams yra naudojamos įvairios augalų dalys, dažniausiai džiovintos, bet kai kurios prieskoninės žolelės yra naudojamos šviežios, sūdomos, šaldomos, kai kurios tik taip išlaiko savo aromatą ir skonines savybes.
Beje, prieskoniai ne tik suteikia maistui ar gėrimams kitokį skonį, kvapą ir spalvą, bet ir turi gydantį poveikį.
Augalai, iš kurių gaunami prieskoniai ir prieskoninės žolelės, suprantama, būna vienmečiai, daugiamečiai ir dvimečiai, kaip antai, kmyniniai kuminai ar petražolės.
Antra prieskonių, vaistažolių tema
Lauramedžių tema, vaistinių ramunėlių, levandų.
Šiais metais, kaip niekada ėmiau domėtis, kokius prieskonius galima užsiauginti pačiai, juk net juoduosius pipirus yra kuom pakeisti. Ir ne tik lietuviškais. Galima daug ką auginti patiems iš šiltamėgių prieskoninių žolelių ir daržovių, pvz. aštriųjų pipirų, imbierų.
Kas liečia vaistažoles: čiobrelių, raudonėlių, kmynų, liepžiedžių, mėtų, raktažolių, jonažolių, kraujažolių, takažolių ir kt.; galima prisirinkti pievose ir miškuose. Paprastai taip ir stengiuosi daryti. O su prieskoniais bus man atradimų metai. Juo labiau ir prekybininkai prisitaiko prie pirkėjų poreikių, pasiūlo vis daugiau prieskonių rūšių, ne tik tradicinius krapus, petražoles, mėtas, jau pamėgtus bazilikus, mairūnus, rozmarinus ir kt.
Kai kurių prieskonių ir prieskoninių žolelių skonines savybes galite rasti šiame puslapyje. Tik iš šio sąrašo, ne viską galime užsiauginti Lietuvoje. Nemanau, kad ir būtina, nes yra augalų, kurie gali atstoti įprastus pirktinius.
Prieskoniams yra naudojamos įvairios augalų dalys, dažniausiai džiovintos, bet kai kurios prieskoninės žolelės yra naudojamos šviežios, sūdomos, šaldomos, kai kurios tik taip išlaiko savo aromatą ir skonines savybes.
Beje, prieskoniai ne tik suteikia maistui ar gėrimams kitokį skonį, kvapą ir spalvą, bet ir turi gydantį poveikį.
Augalai, iš kurių gaunami prieskoniai ir prieskoninės žolelės, suprantama, būna vienmečiai, daugiamečiai ir dvimečiai, kaip antai, kmyniniai kuminai ar petražolės.
Gapo,kai įdėjo nuotrauką,galvojau,kad mano darželio prieskonių nuotrauka. Na jau kaip pas mane veši raudonėlis,kasmet pripjaunu šluotas.Paskui pasiūvu maišelius ir kalėdoms dovanoju,pamaišiųs dar kokių nors vaistažolių.Šiemet žadu dar išretinti,nes jau miškas suaugo.Jei taip bus kaip pernai rišiu vantas pirčiai.O kodėl gi ne?Turėtų kvepėti.
Gavau dovanų iš Airijos apelsininių čiobrelių sėklų,vieną pokelį pasisėjau-dysgta.Dar turiu paprastųjų.Tik nelabai pas mane jiems žemė tinkama,tai nepasakyčiau,kad vešėtų.Ne smėlynai.
Dar pernai likau patenkinta pankoliais irgi labai vešėjo.Anyžinė ožiažolė gerai augo.Labai patiko,ant kiek vaikystėje nemėgau anyžio,kaip dabar pasikeitė skonis.Pirkau ir šiemet jų sėklas.Ant palangės persodinau žiemai paprastą anyžių,labai gerai peržiemojo.Man taip patinka į gėrimus jų dėti,gerą tokį gaivų skonį priduoda.Jonažolės nusipirkau sėklas turėsiu ekologinių darželyje nereikės ieškoti.Dar gerai medetkos,ramunėliai,labai gerai auga melisa(moterims jų arbata iš viso gerai). Va bazilikas,mairūnas nelabai pas mane auga,reiks bandyti sodinti į šiltnamį,sako geraiu šiltnamyje auga.Rozmarinas gerai augo,įdomu kaip jis peržiemojo,šiek tiek uždengiau eglišakiais,ant palangės nelabai jam patiko. Peletrūno pernai gavau daigą,labai skanu į varškėtukus dėti.Lauras auga ant palangės,tai nelabai jau belieka tų prieskonių kokių ir ieškotis.Patinka man,kai Oliveris gamina,jis tiek prieskonių deda visur,ypač rozmariną,šluotomis jo visur krauna. Iš jo ir nusižiūrėjau tų apelsinių čiobrelių.
Gavau dovanų iš Airijos apelsininių čiobrelių sėklų,vieną pokelį pasisėjau-dysgta.Dar turiu paprastųjų.Tik nelabai pas mane jiems žemė tinkama,tai nepasakyčiau,kad vešėtų.Ne smėlynai.
Dar pernai likau patenkinta pankoliais irgi labai vešėjo.Anyžinė ožiažolė gerai augo.Labai patiko,ant kiek vaikystėje nemėgau anyžio,kaip dabar pasikeitė skonis.Pirkau ir šiemet jų sėklas.Ant palangės persodinau žiemai paprastą anyžių,labai gerai peržiemojo.Man taip patinka į gėrimus jų dėti,gerą tokį gaivų skonį priduoda.Jonažolės nusipirkau sėklas turėsiu ekologinių darželyje nereikės ieškoti.Dar gerai medetkos,ramunėliai,labai gerai auga melisa(moterims jų arbata iš viso gerai). Va bazilikas,mairūnas nelabai pas mane auga,reiks bandyti sodinti į šiltnamį,sako geraiu šiltnamyje auga.Rozmarinas gerai augo,įdomu kaip jis peržiemojo,šiek tiek uždengiau eglišakiais,ant palangės nelabai jam patiko. Peletrūno pernai gavau daigą,labai skanu į varškėtukus dėti.Lauras auga ant palangės,tai nelabai jau belieka tų prieskonių kokių ir ieškotis.Patinka man,kai Oliveris gamina,jis tiek prieskonių deda visur,ypač rozmariną,šluotomis jo visur krauna. Iš jo ir nusižiūrėjau tų apelsinių čiobrelių.
sveikutės ačiu uz temukę...
Prieskoniai ir mane be galo domina...iš vaistažolių auginu :medetkas,ramunėles,ežiuoles...Jos patinka,kad pačios prisisėja ir kitais metais nereikia sukt galvos bus ju ar nebus,visad pridygsta dar per daug...
Iš prieskoniu "idomesnių" pernai auginau bazilika ir pankoli...Bazilikas labai sunkiai augo,o pankolis išvarė kaip krapas,vos ne iki pažastų,o sėklų ir nesubrandino...Išroviau baisines šaknis,paskui pagalvojau,gal reikėjo palikti,o kitur skaičiau,kad jos valgomos,bet ka žinau...ar skanu
o dabar matėtė IKI yra retu augalu sėklu: uoginiai špinatai,valgomieji ridikai lapiniai,kvapnieji lipikai....kas čia per daiktas?
Ar kas auginote?ypač uoginiai špinatai sudomino,kokios tai uogytės kabo,parduotuvej dar nebuvau,bet eisiu būtinai apžiūrėti...
Prieskoniai ir mane be galo domina...iš vaistažolių auginu :medetkas,ramunėles,ežiuoles...Jos patinka,kad pačios prisisėja ir kitais metais nereikia sukt galvos bus ju ar nebus,visad pridygsta dar per daug...
Iš prieskoniu "idomesnių" pernai auginau bazilika ir pankoli...Bazilikas labai sunkiai augo,o pankolis išvarė kaip krapas,vos ne iki pažastų,o sėklų ir nesubrandino...Išroviau baisines šaknis,paskui pagalvojau,gal reikėjo palikti,o kitur skaičiau,kad jos valgomos,bet ka žinau...ar skanu
o dabar matėtė IKI yra retu augalu sėklu: uoginiai špinatai,valgomieji ridikai lapiniai,kvapnieji lipikai....kas čia per daiktas?
Ar kas auginote?ypač uoginiai špinatai sudomino,kokios tai uogytės kabo,parduotuvej dar nebuvau,bet eisiu būtinai apžiūrėti...
QUOTE(@akytė@ @ 2010 03 18, 15:20)
Ar kas auginote?ypač uoginiai špinatai sudomino,kokios tai uogytės kabo,parduotuvej dar nebuvau,bet eisiu būtinai apžiūrėti...
Auginu jau gal šešti metai.Pirkau pas bobutes daigelį,dabar kasmet užsisėja patys.Randu visur aš jų. Uogos,tai net nežinau be jokio skonio,tik turi daug kalio,gerai,kas serga širdies ligomis.Mano mama atvažiavųsi vis nusiskina.O šiaip rašo,kad galima išjų gaminti vyną,uogines,tik nežinau kokią plantaciją jų turėti,nes gi uogytės,tai mažos. Aš jų dedu kartais konservuojant agurkus,papuošti stiklainius.Daugiau nežinau kur juos dėti?
QUOTE(IngridaB @ 2010 03 18, 13:03)
Lauras auga ant palangės,tai nelabai jau belieka tų prieskonių kokių ir ieškotis.
O kur gavot lauro sėklų? norėčiau ir aš ant palangės užsiaugint
QUOTE(aure111 @ 2010 03 18, 15:45)
O kur gavot lauro sėklų? norėčiau ir aš ant palangės užsiaugint
Išsikeičiau su viena mama į kitą augaliuką.Šeštadienį mačiau Bauhofe laurai vazonėliuose,(atrodo Bauhofe,nu bijau pameluoti,19,99 lt).
gal kas zinot ka apie bazilika?
mano teta Švedijoje, visur ieškojo gelsvės, bet niekur nerado, taigi pažadėjau nusiųsti sėklų, bet... niekur jų nerandu, taigi pagalvojau, kad galbūt ši prieskoninė žolele (o gal vertėtų vadinti krūmu) sėklomis nesidaugina..?
pas mus sode auga gelsvė, bet lyg ir neprisimenu, kad būčiau mačiusi sėklas... Klausimas: kaip ją dauginti? šaknimis?
pas mus sode auga gelsvė, bet lyg ir neprisimenu, kad būčiau mačiusi sėklas... Klausimas: kaip ją dauginti? šaknimis?
QUOTE(@akytė@ @ 2010 03 18, 15:20)
sveikutės ačiu uz temukę...
Prieskoniai ir mane be galo domina...iš vaistažolių auginu :medetkas,ramunėles,ežiuoles...Jos patinka,kad pačios prisisėja ir kitais metais nereikia sukt galvos bus ju ar nebus,visad pridygsta dar per daug...
Iš prieskoniu "idomesnių" pernai auginau bazilika ir pankoli...Bazilikas labai sunkiai augo,o pankolis išvarė kaip krapas,vos ne iki pažastų,o sėklų ir nesubrandino...Išroviau baisines šaknis,paskui pagalvojau,gal reikėjo palikti,o kitur skaičiau,kad jos valgomos,bet ka žinau...ar skanu
o dabar matėtė IKI yra retu augalu sėklu: uoginiai špinatai,valgomieji ridikai lapiniai,kvapnieji lipikai....kas čia per daiktas?
Ar kas auginote?ypač uoginiai špinatai sudomino,kokios tai uogytės kabo,parduotuvej dar nebuvau,bet eisiu būtinai apžiūrėti...
Prieskoniai ir mane be galo domina...iš vaistažolių auginu :medetkas,ramunėles,ežiuoles...Jos patinka,kad pačios prisisėja ir kitais metais nereikia sukt galvos bus ju ar nebus,visad pridygsta dar per daug...
Iš prieskoniu "idomesnių" pernai auginau bazilika ir pankoli...Bazilikas labai sunkiai augo,o pankolis išvarė kaip krapas,vos ne iki pažastų,o sėklų ir nesubrandino...Išroviau baisines šaknis,paskui pagalvojau,gal reikėjo palikti,o kitur skaičiau,kad jos valgomos,bet ka žinau...ar skanu
o dabar matėtė IKI yra retu augalu sėklu: uoginiai špinatai,valgomieji ridikai lapiniai,kvapnieji lipikai....kas čia per daiktas?
Ar kas auginote?ypač uoginiai špinatai sudomino,kokios tai uogytės kabo,parduotuvej dar nebuvau,bet eisiu būtinai apžiūrėti...
tai kaip suprantu su baziliku nekas?as pasejau pries 2 dienas bet dar