QUOTE(4xmama @ 2011 12 08, 07:42)
Balticgirl, tėvystės teisių atėmimas? dabar bandai šitą kelią? kažin ar įmanoma su LT esančiu tėveliu, kuris nėra recidivistas ar koks degradas. Manau tik kraštutiniais atvejais, tas teises atiminėja.
Nebandau, nors vaiku teises sake visos salygos yra ir patys rekomendavo. Taciau toki klausima reikia vesti atskira byla, kuri imanoma tik po skyrybu.
Pagal istatyma, jei tevas kelis metus neremia vaiko, jau galima atimti tevystes teises. Koks jis kaip zmogus, nelabai svarbu nes svarbiausia koks jo santykis su vaiku.
QUOTE(virga @ 2011 12 08, 08:12)
Jus vel ta pati per ta pati. Teismas nustate gyvenama vieta su mama. Mama Lietuvos piliete, reiskias cia gyvens ir vaikas kuri tevas gales lankyti? Kaip tevas gales lankyti vaika, jei mama su juo isvyks pav. i USA? Todel kitos salys ir reikalauja tevo sutikimo, kitaip tai vadinasi vaiko pagrobimas.
Vaiko pagrobima as suprantu kai gyvena du zmones ir turi vaika, vienas sugalvoja issikelti be kito zinios (kaip atsitiko Rinau buvusiam). Kitu atveju, skyrybu metu, tiek tevas tiek mama gyvena laisvai ir nevarzomi. Lietuvos pilieciam leidziama legaiai gyventi ne tik Lietuvoje siais laikais. Gali keistis vaiko lankymo grafikas, "nuskriaustas" tevas gali kreiptis del to ir is naujo nagrineti, kad jam nepatogu, sugrazinkit vaika arciau ar duokit man ilgesnes atostogas su juo, kazkas tokio. Bet mama de to netampa nusikaltele... Ir man atrodo, normalus lankantis/remiantis vaika tevas, niekada nebus paliktas be zinios kur jo vaikas yra. Nes normali mama nores, kad jis ir toliau bendrautu su vaiku ir butu jo gyvenime, kad ir kitoje salyje. Nezinau man paciai V.Europa neatrodo labai jau tolimas krastas, juolab patys "dinge" teveliai daznai ten neva "slepiasi" ir kurias naujus gyvenimus, patys pamazina bendravima su vaiku taip kad nematau kaip kazkoks teismas gali traktuoti tai kaip vaiko pagrobima. Man teisme sake ir dabar galiu isvaziuoti (iki skyrybu vaikai laikinai priteisti gyventi su manim, laikinai nes tokia praktika skyrybu metu), tai jei tas pats teismas stumia mane pazeisti istatyma, kaip gali tas pats teismas paskui mane nubausti?
As suvokiu, kad istatymai gali skirtis kiekvienoje salyje. Siuo klausimu apie NO istatymus nezinau. Gal jie reikalauja tokio rasto del savo salies istatymu, ir lietuves darosi, bet tikrai nesidaro, nes to reikalauja Lietuva. Pas mus tokiu istatymu nemaciau, nors nuorodas skaiciau, taciau tai nebuvo kaip rase 4xmama, teisiniai straipsniai. Tai yra rekomendacijos. Kitu atveju isvaziuojant is Lietuvos, i pasa butu dedamas stampas su istatymo numeriu, kuris pvz.reiskia "isvaziuoti ne ilgiau kaip 3men.", arba "ivaziuoti ne ilgiau kaip 3men.nebent yra atskiras leidimas gyventi nuolat", nes tokie stampukai bent jau JAV imigrantams, tikrai yra. Mano eks yra ne lietuvis, tai toki pat stampuka gavo atvykes i ta pacia Lietuva. Yra ir atskiri teisiniai straipsniai su numeriukais, kuriuos pazeidziant zmogus issiunciamas is salies. Bet kiek keliavau su vaikais, nei prie musu, nei prie Vokietijos, nei prie Prancuzijos, nei prie JAV sienu i mano vaiku pasus nieko tokio nezymejo. Tiesiog mamos pasidaro tai, as reikalaujama ten kur gyvena. JAV siuo klausimu skiriasi. Skyrybu metu ten buna nustatomi keli dalykai del vaiko - jo nuolatine gyv.vieta su vien is tevu, ir kas rupinsis jo sveikatos klausimais, teisiniais klausimais ir pan. Tai skirstoma i fizine ir teisine globa. Nes tarkim mama gali gauti fizine globa ir keltis su vaiku kur nori, bet neturint teisines globos, ji negales isimti vaikui keliones dokumentu, todel net apie atostogas uz salies ribu ji gali pamirsti nebent tam pasirasys tevas. Taip pat jei vaikas tarkim pakliutu i avarija ir reiktu priimti kazkokius sprendimus del jo sveikatos (ar palaikyti gyvybe su aparatais zinant, kad jis niekada nebus normalus, ar leisti jam numirti pvz.), tam irgi butu ieskomas tevas jei motina neturi pilnos teisines globos. Pas mus tokio skirstymo nera, nes pas mus nuolatine vaiko gyvenamoji vieta apima visus sprendimus kas liecia maza zmogu. Jei mama kelias i sali kur yra skirtingi reikalavimai, jai jau skiriantis reikia atitinkamai suformuluoti teisinius dalykus ziurint i ateiti, kad paskui isvengt atskiru teismu del leidimu ir t.t. Nesunku pakeist viena sakini skyrybu dokumente, o po skyrybu aisku tada jau tenka ieskoti tevo ir maldauti jo malones.
Man labai idomu, kaip konkreciau buvo ernestitac atveju? Nes ziurejau jos zinutes, tai isvykusi pirma karta ji buvo ne taip ir senai. Ar tam buvo teismai, UK? Ar tebuvo kazkoks gasdinantis laiskelis ir vyro, kad uzvesta bya Lietuvoje ir jus pagrobet vaika? As suprantu, kad tai turetu buti gan ilgas procesas, nebent jus iskart susidejot daiktus ir grizote namo. Visgi manau, kad pasiliekant UK, niekas nebutu jusu jega taip greit issiuntes be keliu teismu. Gal klystu... Tiesiog logiskai nelabai suprantu situacijos.