Kaip norma naudoju indeli , kuris buvo pridetas prie kepimo aparato -
1 indelis = 250 ml
*mamytės* duonelė
Plikinys :
1 indelis kvietiniu miltu
2 saukstai kmynu
1 saukstas linu semenu(jeigu norite)
300 ml verdancio vandens
Miltus , kmynus , semenis supilame i gilu dubeni ir uzplikome verdanciu vandeniu.Labai gerai ismaisome , kad neliktu gumuliuku - sunku , bet reikia
.Laukiam apie puse valandos , kol atsala plikinys,Jis gali buti siltas , bet nekarstas .
Maisymas ir kepimas :
1 indelis ruginiu miltu ( galima ruginius per puse maisyti su nesijotais)
3 - 4 indeliai kvietiniu miltu
1 indelis silto vandens
1 saukstas druskos
2 saukstai cukraus
2 saukstai sausu mieliu
2 saukstai saulegrazu
Atvesusi plikini dedame i kepimo aparata , ipilame vandeni , ruginius miltus .Ijungiame maisymo programa (pas mane nr. 8) , besimaisant pilame saulegrazas , 1 indeli kvietiniu miltu , druska , cukru , sausas mieles.Poto pilame dar du indelius kvietiniu miltu .Kai gerai issimaiso - ziurim kokia tesla- jei skystoka , limpanti dar ipilame miltu is paskutinio 6 indelio ( gaunasi viso 6 indeliai miltu : plikinyje 1 + ruginiai miltai 1 + 3-4 kvietiniu miltu).Kai baigiasi maisymas , paslapiname ranka ir apglostome teslos virsu , kad graziai kiltu.Kai tesla iskyla iki kepimo formos virsaus , nustatome kepimo programa - kepame 2 valandas(pas mane nr. 12).
Kai duona iskepa , isimame is formos , dedame ant kokiu nors groteliu , apipurskaime vandeniu ir uzdengiame ranksluosteliu.Skanaus
Labas rytas
Borodino duona
260g ruginiu miltu
310g kvietiniu
425ml verdancio vandens ar obuolių sulčių
2valg.s. sauso salyklo
2a.s. druskos
2valg.s. medaus
2.a.s. mieliu
3valg.s. aliejaus
1-2valg.š. sauso raugo (jei neturit, tai ir nereikia)
įvairių sėklų ( siemkių, sėmėnų, kmynų)
Ruginius miltus, medų, salyklą suberiu į duonkepės dubenėlį ir užplikau verdančiu vandeniu ar sultimis .palieku pusvalandžiui
po to sudedu likusius ingridientus išskyrus aliejų ir sėklas, ir paleidžiu minkymo programą, kai paminko kokį 20min. supilu aliejų, na o kai jau aliejus įsiminko sudedu ir sėklas.... šiaip visada stebiu tešlą - ar ne per kieta/minkšta ir jei reikia dedu šaukštą miltų ar skysčio. kai jau gerai išsiminko išjungiu minkymo programą ir palieku 2-3 valandoms pakilti. kai jau gražiai iškyla jungiu kepimo programą ir kepu valandą