As kepu duona is Delonos, juoda duona natura. Visada juoda gaunasi su ruginiu salyklu ir skani labai
[attachmentid=195891]
QUOTE(kobriukas @ 2008 09 10, 15:26)
Sveikos visa saivaite valgau super skane duonyte bet va niekaip neprisiruosiu parasyt recepto
Plikinys:
125g rupiu ruginiu miltu
2 v.s. Malt extract
1 v.s. Molasses
2 v.s. kmynu(galima ir daugiau galima ir visai nedeti, cia jau skonio reikalas)
350ml verdancio vandens
viska gerai ismaisom kad nebutu miltu susokusiu gabalu ir paliekam atausti .
Ataususi supilam i duonkepe ir dadedam:
300g rupiu ruginiu miltu
100g kvietiniu miltu
2-3 v.s. saulegrazu(galima ir nedeti)
1 a.s druskos
1 v.s cukraus (kaupina)
1 v.s alyvu aliejaus
1.5 a.s sausu mieliu(pas mane toks plastikinis dvigalis saukstas prie kepimo masinos buvo tai vienam gale tipo arbalinis sauktelis tai as jo 1,5 ir dedu)
Skanaus!
Plikinys:
125g rupiu ruginiu miltu
2 v.s. Malt extract
1 v.s. Molasses
2 v.s. kmynu(galima ir daugiau galima ir visai nedeti, cia jau skonio reikalas)
350ml verdancio vandens
viska gerai ismaisom kad nebutu miltu susokusiu gabalu ir paliekam atausti .
Ataususi supilam i duonkepe ir dadedam:
300g rupiu ruginiu miltu
100g kvietiniu miltu
2-3 v.s. saulegrazu(galima ir nedeti)
1 a.s druskos
1 v.s cukraus (kaupina)
1 v.s alyvu aliejaus
1.5 a.s sausu mieliu(pas mane toks plastikinis dvigalis saukstas prie kepimo masinos buvo tai vienam gale tipo arbalinis sauktelis tai as jo 1,5 ir dedu)
Skanaus!
kepiau pagal šį receptą, bet man kažkodėl beveik neiškilo.
Skonis neblogas, bet jokio purumo ir labai kieta apačia.
Ir ką aš ne taip padariau
nedėjau tų visų salyklų, bet ar dėl jų taip galėjo atsitikt?
Labai žaviuosi jumis, kurios pačios kepat duoną. Aš beskaitinėdama irgi sugalvojau, tik neaišku man, kai dedat linų sėmenis ar jos maltos, ar ne?Gal kuri atsakysit greitu laiku. Ačiū.
QUOTE(konservatore @ 2010 03 31, 23:28)
Labai žaviuosi jumis, kurios pačios kepat duoną. Aš beskaitinėdama irgi sugalvojau, tik neaišku man, kai dedat linų sėmenis ar jos maltos, ar ne?Gal kuri atsakysit greitu laiku. Ačiū.
as dedu nemaltas
QUOTE(konservatore @ 2010 03 31, 23:28)
Labai žaviuosi jumis, kurios pačios kepat duoną. Aš beskaitinėdama irgi sugalvojau, tik neaišku man, kai dedat linų sėmenis ar jos maltos, ar ne?Gal kuri atsakysit greitu laiku. Ačiū.
Maltų niekad ir nebandžiau dėti,labai skanu su nemaltomis
QUOTE(laurechka @ 2010 03 30, 15:00)
Atsiprasiau raugo... Nuejau daryt nuosprendzio jam- o jis- suburbuliaves Tai greit duona uzmakalavau, jei gausis, atsiprasysiu
ar gerai gavosi? ne skol suburbuliavęs, tai dar tik pradinė stadija, aš tai po burbuliavimu dar pamaitinu, kad pakiltų panašiai kaip tešla, ir tik tuomet minkau iš jo tešlą.
QUOTE(jursim @ 2010 03 30, 18:29)
sveikos kepejeles,
vis paskaitau, o parasyt ir ner kada, sian viriau cili sriuba ir prie sriubos kepiau Italiskas bandeles, dar sviesto padariau su cesnaku, prieskoniais ir krapais, tai sedziu dbr jau visa prisivalgius ir supermamas skaitau ta proga parodysiu ir savo bandeles, nu man jos liuksiskai gavosi, niam niam ir vienos, gal net geriau nei batonas koks....
vis paskaitau, o parasyt ir ner kada, sian viriau cili sriuba ir prie sriubos kepiau Italiskas bandeles, dar sviesto padariau su cesnaku, prieskoniais ir krapais, tai sedziu dbr jau visa prisivalgius ir supermamas skaitau ta proga parodysiu ir savo bandeles, nu man jos liuksiskai gavosi, niam niam ir vienos, gal net geriau nei batonas koks....
kaaaip skaniai atrodo.
eisiu pirkt kefyro ir minkyt čudo testo, bandysiu iš jos bandeles kaip nors išgaut.
QUOTE(laurechka @ 2010 03 30, 21:41)
Nepatinka man prapjauta duona mano.... Skonis geras, o vaizdas, kad plastelinas viduj.... Iskept tikrai turejo, nes visada 1val duonkepej kepu ta duona... O va cia nesigavo.... Jau nervai nelaiko... Ryt pabandysiu su mielem tokia pat iskept ir ziuresiu kaip gausis...
kiek laiko kildinai tešlą?
ar raugas buvo pakankamai pakilęs?
gali būti vis dėlto per trumpas kepimo laikas, ar per žema temperatūra.
jei tiek pat kepdavai su mielėm, tai nebūtinai su raugu vėl tas pats laikas. nors su mielėm nekepu, betman rodos jų pakilimas kitoks ir su raugu gali ilgiau kept.
QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 30, 22:13)
niaaaaam atrodo
QUOTE(laurechka @ 2010 03 30, 22:52)
Nataliuncik, o tu salykla is Delonos naudoji??? Nu pas tave duona JUODA tiesiog.... nesu isgavus tokios spalvos su salyklu is delonos....
nataliukchik atsakė, bet pasisakysiu ir aš -aš kepu iš deloninio, manau tarp jų gali būti skirtumas, bet jei noriu juodos duonos jį būtinai plikau, ir dedu gan daug, kelis valg šaukštus manau (šiaip nematuoju, šliūkštelnu iš akies).
QUOTE(Domukomama @ 2010 04 01, 08:29)
Labas rytas kepėjėlės darbštuolėlės noriu paklausti, gal kuri žinote, ką duoda duonytei ją užminkius palaikyti per nakti šaldytuve( aš apie tikra namine duona)
nu bent jau mano duonai tai turbūt nieko gero nedavė, nes jau dvi valandas laikau išėmus iš šsldytuvo, o duona visai nekyla
padėkit, kas netaip?
Jeigu kam ruginio ar kvietinio raugo reiktų, tai ir aš kasdien juo galiu pasidalinti (gyvenu Jeruzalėje)
Papildyta:
Kiek skaičiau rusų k. duonų kepėjų blog'uose, tai per naktį palaikius šaldytuve duonytę ji 'subręsta', tampa sodresnio kvapo Aš esu eksperimentavus..padariau du kepaliukus- vieną laikiau per naktį šaldytuve (kaip rekomenduota) ir kitą kepiau šiek tiek pakilus po kepaliuko suformavimo. Skanesnė buvo, kurios nelaikiau pernąkt Ta kita buvo ir rūgštesnė šiek tiek ir tikrai stipraus aromato (kas man nė vienoje duonoje nepatinka..nei raugo, nei mielinėje ).
Papildyta:
QUOTE(Domukomama @ 2010 04 01, 08:29)
Labas rytas kepėjėlės darbštuolėlės noriu paklausti, gal kuri žinote, ką duoda duonytei ją užminkius palaikyti per nakti šaldytuve( aš apie tikra namine duona)
Kiek skaičiau rusų k. duonų kepėjų blog'uose, tai per naktį palaikius šaldytuve duonytę ji 'subręsta', tampa sodresnio kvapo Aš esu eksperimentavus..padariau du kepaliukus- vieną laikiau per naktį šaldytuve (kaip rekomenduota) ir kitą kepiau šiek tiek pakilus po kepaliuko suformavimo. Skanesnė buvo, kurios nelaikiau pernąkt Ta kita buvo ir rūgštesnė šiek tiek ir tikrai stipraus aromato (kas man nė vienoje duonoje nepatinka..nei raugo, nei mielinėje ).
sveikos kepejeles
prisiskaiciau kaip jus cia sauniai kepat duonytes, uzsinorejau ir as
pradejau nuo lenkiskos duoneles is Sonatinos blogo, pirma karta dariau dideli kepaliuka, ir bijodama kad neiskeps perkepiau siek tiek, pluta storoka buvo, ir greit apdziuvo, o prie kepimo popieriaus prilipo neatgramdomai bet skonis buvo geras
vakar vietoj didelio kepalo padariau mazu kepaliuku daug ir kepiau trumpiau, gavosi puikiai
stai pasirodau
bet gi uzsimaniau ir juoda rugine duonele isikept, raugas jau rugsta nuo pirmadienio, siandien pamaitinau antra karta, atrodo lyg ir neblogai
noreciau jau rytoj ir kept duonyte, bet kiek supratau is jusu pasisakymu kad su tokiu jaunu raugu duonyte neiskyla ir reika pirmam kartui kelis gramus mieliu idet
kadangi jau visu temu perskaityt nebespesiu gal galit man i klausimus atsakyti:
1. tie keli gramai svieziu slapiu ar sausu mieliu turi buti?
2.kada jos dedamos i duonos tesla?ar uzmaisius ir rauginant ar jau minkat tesla pries dejima i skarda?dekui is anksto uz atsakymus
prisiskaiciau kaip jus cia sauniai kepat duonytes, uzsinorejau ir as
pradejau nuo lenkiskos duoneles is Sonatinos blogo, pirma karta dariau dideli kepaliuka, ir bijodama kad neiskeps perkepiau siek tiek, pluta storoka buvo, ir greit apdziuvo, o prie kepimo popieriaus prilipo neatgramdomai bet skonis buvo geras
vakar vietoj didelio kepalo padariau mazu kepaliuku daug ir kepiau trumpiau, gavosi puikiai
stai pasirodau
bet gi uzsimaniau ir juoda rugine duonele isikept, raugas jau rugsta nuo pirmadienio, siandien pamaitinau antra karta, atrodo lyg ir neblogai
noreciau jau rytoj ir kept duonyte, bet kiek supratau is jusu pasisakymu kad su tokiu jaunu raugu duonyte neiskyla ir reika pirmam kartui kelis gramus mieliu idet
kadangi jau visu temu perskaityt nebespesiu gal galit man i klausimus atsakyti:
1. tie keli gramai svieziu slapiu ar sausu mieliu turi buti?
2.kada jos dedamos i duonos tesla?ar uzmaisius ir rauginant ar jau minkat tesla pries dejima i skarda?dekui is anksto uz atsakymus
QUOTE(Fedes @ 2010 04 01, 07:18)
jei tiek pat kepdavai su mielėm, tai nebūtinai su raugu vėl tas pats laikas. nors su mielėm nekepu, betman rodos jų pakilimas kitoks ir su raugu gali ilgiau kept.
Na, as kepu tik duonkepej... Tai manau tempa visada tokia pati buna... Nebent su raugu netinkama kept duonkepej... Bet sventem nekepsiu su raugu, kepsiu su mielem....
QUOTE(qqte @ 2010 04 01, 11:50)
kadangi jau visu temu perskaityt nebespesiu gal galit man i klausimus atsakyti:
1. tie keli gramai svieziu slapiu ar sausu mieliu turi buti?
2.kada jos dedamos i duonos tesla?ar uzmaisius ir rauginant ar jau minkat tesla pries dejima i skarda?dekui is anksto uz atsakymus
Mielės dedamos minkant pagrindinę tešlą, nesvarbu sausos ar presuotos. Tada tešla kildinama formoje arba ne (jūsų pasirinkimas) ir kepama.