Vakar kepiau natulianciko ruginę su slyvom pagal savo interpretaciją. Kepiau iš pusės normos, dėjau apie 150g dž.slyvų ir abrikosų, saulėgrąžų, sėlenėlių, sezamo sėklų, 3-4 šaukštus salyklo, kepiau orkaitėjė-tai dar papildomai ir ruginių miltų pyliau. Skanu . Tik kitą kartą džiovintų vaisių dėsiu dar daugiau, gal dar lazdyno riešutų...
Amadeja, labaigrazi duona
kalbat apie mieles. siaip tai mieles zuta +70 (atrodo) laipsniu temperaturoje, juk neveltui sakoma, kad negali svieziu mieliu uzpilti per kartsu vandeniu arba raugui pamaitinti negalima per karsta vandeni pilti. o juk duona ir mieliniai kepiniai kepdami pasiekia aukstesne nei 70C temperatura..tai kaip ten gali likti gyvu mieliagrybiu?
o duona kepu su raugu nes, noru tikros namines duonos kartu ir skonis kitoks.
kalbat apie mieles. siaip tai mieles zuta +70 (atrodo) laipsniu temperaturoje, juk neveltui sakoma, kad negali svieziu mieliu uzpilti per kartsu vandeniu arba raugui pamaitinti negalima per karsta vandeni pilti. o juk duona ir mieliniai kepiniai kepdami pasiekia aukstesne nei 70C temperatura..tai kaip ten gali likti gyvu mieliagrybiu?
o duona kepu su raugu nes, noru tikros namines duonos kartu ir skonis kitoks.
QUOTE(Margareta @ 2010 03 29, 14:57)
kalbat apie mieles. siaip tai mieles zuta +70 (atrodo) laipsniu temperaturoje, juk neveltui sakoma, kad negali svieziu mieliu uzpilti per kartsu vandeniu arba raugui pamaitinti negalima per karsta vandeni pilti. o juk duona ir mieliniai kepiniai kepdami pasiekia aukstesne nei 70C temperatura..tai kaip ten gali likti gyvu mieliagrybiu?
nuraminot
o tai kažkaip baisiai nuskambėjo apie tuos patologinius mikroorganizmus.
Tesla maisiau duonkepeje...
Bandelės su džemu:
* Sviestas Sviestas, 75 gramai
* Pienas Pienas, 250 mililitrų
* Kvietiniai miltai Kvietiniai miltai, 500 gramų
* Mielės Mielės, 30 gramų
* Cukrus Cukrus, 70 gramų
* Uogienė Uogienė, pagal skonį
Gaminimas:
Užminkome mielinę tešlą, pakildiname. Receptai ir patiekalai iškočiojame ir supjaustome norimo dydžio stačiakampiais, kurių vieną galą keletą kartų įpjauname.
Receptai ir patiekalai norimo džemo (uogienės) ir sulankstome bandeles. Receptai ir patiekalai šiltai kad pakiltų. Dedame į įkaitintą orkaitę Receptai ir patiekalai 210 laipsnių ir kepame Receptai ir patiekalai 15 min.
Viršų apglaistome cukraus Receptai ir patiekalai išsukta su citrinos sultimis, arba Receptai ir patiekalai cukraus pudra.
Bandelės su džemu:
* Sviestas Sviestas, 75 gramai
* Pienas Pienas, 250 mililitrų
* Kvietiniai miltai Kvietiniai miltai, 500 gramų
* Mielės Mielės, 30 gramų
* Cukrus Cukrus, 70 gramų
* Uogienė Uogienė, pagal skonį
Gaminimas:
Užminkome mielinę tešlą, pakildiname. Receptai ir patiekalai iškočiojame ir supjaustome norimo dydžio stačiakampiais, kurių vieną galą keletą kartų įpjauname.
Receptai ir patiekalai norimo džemo (uogienės) ir sulankstome bandeles. Receptai ir patiekalai šiltai kad pakiltų. Dedame į įkaitintą orkaitę Receptai ir patiekalai 210 laipsnių ir kepame Receptai ir patiekalai 15 min.
Viršų apglaistome cukraus Receptai ir patiekalai išsukta su citrinos sultimis, arba Receptai ir patiekalai cukraus pudra.
QUOTE(Terra2 @ 2010 03 29, 14:01)
O kas liečia raugą, tai juk, iš mūsų protėvių istorijos , argi kas duoną kepdavo su mielėmis. O gal jų ir nebūdavo.
O kas tada iškelia raugą, leiskite paklausti?
Alaus mielės - senos kaip pasaulis..
QUOTE(Šilingė @ 2010 03 29, 14:28)
Kiek žinau, alaus mielės ir tos laukinės, natūraliai gimstančios rauguose, nėra blogietės
O kokios tos 'laukinės, natūraliai gimstančios'? Tos pačios Saccharomyces
rauge gyvena mieles, tik jos ne kulturines t.y. ne uzaugintos labarotorijoje o taip vadinamos laukines. koks ju lotynikas pavadinimas nezinau
o va kuo jos skirasi nuo alaus mieliu taip pat nesuprantu. kaip jos aluje atsiranda tos mieles? turbut panasiu principu kaip ir rauge, tik alui nenaudojami rugiai o kvieciai, mieziai...
o va kuo jos skirasi nuo alaus mieliu taip pat nesuprantu. kaip jos aluje atsiranda tos mieles? turbut panasiu principu kaip ir rauge, tik alui nenaudojami rugiai o kvieciai, mieziai...
Visgi moterim nelabai patartina valgyt gaminius su mielėm, nes ir pienligės ir dar visoks brudas išlenda
O su raugu, mano vyro žodžiai, duona sotesne, nežinau kiek tiesos, bet per karta nesuvalgo visą kepalą
O su raugu, mano vyro žodžiai, duona sotesne, nežinau kiek tiesos, bet per karta nesuvalgo visą kepalą
Sveikos mamytes pasidariau rugini rauga pagal pirmame psl duota recepta iskepiau duonyte tik kazkodel nekilo man tesla pagal namines duonytes recepta. Turiu klausimeli kaip prikelti rauga antram kartui istraukus is saldytuvui kiek reikia pilti vandenuko ir miltu ant 80g raugo? Ačiū toms kurios atsakys
QUOTE(Domukomama @ 2010 03 29, 18:56)
Sveikos mamytes pasidariau rugini rauga pagal pirmame psl duota recepta iskepiau duonyte tik kazkodel nekilo man tesla pagal namines duonytes recepta. Turiu klausimeli kaip prikelti rauga antram kartui istraukus is saldytuvui kiek reikia pilti vandenuko ir miltu ant 80g raugo? Ačiū toms kurios atsakys
pirmą kartą kepant duoną su šviežiu raugu, reikia truputį įdėti mielių, nes raugas dar yra labai "jaunas". Vėliau to daryti nebereikia.
Jeigu reikia 80gr raugo, tai paimkit iš šaldytuvo raugą, palaikykit apie 1-2 val. kambario temperatūroje, tada išmaišykite ir pridėkite apie 80gr miltų+80ml vandens. Viską išmaišykite ir palikite 15-16 val. šiltai. Ir taip gausis Jums kepimui 80gr ir apie 80gr atsidėjimui sekančiam kartui.
Papildyta:
[B][B][I]Amadėja[/B],[/B][/I] labai graži, tikiuosi ir skani duonelė.
SuperBaba, o bandelių gražumas! Ar džemas neišbėgo?
Is Ulitkos gavau gatavo raugo Aciu jai.
Tik dabar suku makaule, ka geriausiai pradziai kepti Kad nepasisiukslinciau.
Dar noriu pkalsuti - kaip sveriate rauga - ar visos turite svarstykles? Gal yra koks protingas budas pasverti "is akies"
Gal ka patarsite - ka kepti, kad butu ne rugstu, saldziau, bet ne batonas. ot misle uzdaviau
Tik dabar suku makaule, ka geriausiai pradziai kepti Kad nepasisiukslinciau.
Dar noriu pkalsuti - kaip sveriate rauga - ar visos turite svarstykles? Gal yra koks protingas budas pasverti "is akies"
Gal ka patarsite - ka kepti, kad butu ne rugstu, saldziau, bet ne batonas. ot misle uzdaviau
Nukvaiwsiu tuoj nuo klausimu ir recepto rinkimosi
DDar klausimukas - jei man reikia raugo 400 gr (atrodo pagal Terros recepta), o as turiu tik 150 (duota Ulitkos), tai ar viskas cia gerai, jei as primaitinsiu rauga tiek daug? nes dar noriu pasilikti starteriui aiksu ir dar 55 draugems raugo duoti (juokauju). Na bent viena drauge issiziojusi laukia mano raugo).
Taigi - ar nepermaitinsiu raugo, jei pridesiu kokius 500 gr vandens ir miltu? Gal bandyt kept irmam kartui puse normos?
DDar klausimukas - jei man reikia raugo 400 gr (atrodo pagal Terros recepta), o as turiu tik 150 (duota Ulitkos), tai ar viskas cia gerai, jei as primaitinsiu rauga tiek daug? nes dar noriu pasilikti starteriui aiksu ir dar 55 draugems raugo duoti (juokauju). Na bent viena drauge issiziojusi laukia mano raugo).
Taigi - ar nepermaitinsiu raugo, jei pridesiu kokius 500 gr vandens ir miltu? Gal bandyt kept irmam kartui puse normos?