QUOTE(Upytė @ 2010 03 27, 19:52)
Perskaiciusi visa temą supratau, kad tai, kaip mes su kaimyne kepam duoną, yra nelabai...na kaip čia pasakius...duoniška
Va kaip mes darom (rasysiu be kiekiu):
kai noriu kepti duoną, imu iš šaldytuvo raugą, pridedu į jį visko, ko reikia duonos kepimui (išskyrus "pribambasus" - saulėgrąžas, kmynus, razinas ar pan) - miltus, avižinius dribsnius, selėnas, cukrų, druską (čia toks receptas, kurį man davė kaimynė). Išmaišom ir laikom mažiausiai 4 val, kol pakyla. Nuimam to iškilusio raugo (čia jau greičiau tešla, o ne raugas) maždaug 0,5 litro kitam kartui (dedam jį į šaldytuvą).
Tada į likusią tešlą pridedam "pribambasų (jei norim aišku) ir dedam kepti.
Gaunasi visai skani duonelė. Bet va supratau, kad kitam kartui pasilieku ne raugo, o pusiau raugo, pusiau tešlos. Bet kyla man jį puikiai (net sakyčiau per gerai).
Ar esat girdėję tokį receptą?
Aš kepu panašiai,pagal šitą receptą:
Sveikuolių duona
2/3 stiklinės kviečių sėlenų,
2/3 stiklinės avižinių dribsnių,
2/3 stiklinės linų sėmenų,
2/3 stiklinės saulėgrąžų,
1 kg miltų,
1 litras šilto vandens,
druskos,
sezamo sėklų skardos ištepimui ir apibarstymui.
Visas sėklas išmaišyti su miltais, įdėti raugą ir vandens su druska. Gerai išmaišyti (tešla būdavo tiršta, sukama mediniu šaukštu). 3 šaukštus tos masės atsidėti kitam kartui ir laikyti šaldytuve. Tešlą išdėti į formą išbarstytą sezamo sėklomis(dėdavau į pailgą kekso formą) ir laikyti 12 valandų kambario temperatūroje. Paviršių pabarstyti sezamo sėklomis. Kepti orkaitėje 1val. 15 min.