Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios duona

QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 26, 16:47)
Kita karta pamažink vandens kiekį


Ačiū 4u.gif
lyg ir viską griežtai pagal receptą dariau unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(shrekiuke @ 2010 03 26, 18:14)
Nu va pasiskaičiau biški. Turiu kol kas vieną klausimą, nes jau vieną duonelę išsirinkau kurią kepsiu smile.gif o kaip sakykit su salyklu ar jo yra pirkti paprastose pardės, o ką galima dėti vietoj jo?


pirkau www.delona.lt
Atsakyti
QUOTE(shrekiuke @ 2010 03 26, 17:14)
o kaip sakykit su salyklu ar jo yra pirkti paprastose pardės, o ką galima dėti vietoj jo?



Visuose prekybos centruose yra Klingu giros (atrodo), ~3 lt kainuoja, ten buna skysto salyklo 3 maiseliai ir mieliu 3 pakeliai. Tai viska galima panaudoti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(laselis @ 2010 03 25, 13:36)
Tai, kad lenkijoj tokiu miltu kg kainuoja 0,99zl (centais butu dar maziau, priklauso nuo kurso), tai Maxima irgi skaiciuoti moka  biggrin.gif , tai pradejo vezti lenkiskas prekes, mazciau jau ir lenkisko cukraus yra.
O del purskimo, tai manau vienodai lietuviai ar lenkai purskia. Kai pats neaugini, tai ir perki.



blink.gif Maxima plesikai


Atsakyti
QUOTE(shrekiuke @ 2010 03 26, 17:14)
Nu va pasiskaičiau biški. Turiu kol kas vieną klausimą, nes jau vieną duonelę išsirinkau kurią kepsiu smile.gif o kaip sakykit su salyklu ar jo yra pirkti paprastose pardės, o ką galima dėti vietoj jo?

Paprastoj nerasit, bet galima užsakyt
Vietoj jo galima cinamono, kava, kakao dėt, bet salyklo jais nepakeisit, neišgausit tikros duonos skonio

QUOTE(keistuole @ 2010 03 26, 18:10)
Ačiū  4u.gif
lyg ir viską griežtai pagal receptą dariau  unsure.gif

Ga miltai skiriasi
Atsakyti
Nufotkinau savo 100 proc rugine duona .gal kam pravers.

400g ruginio raugo
400g ruginiu miltu
2 a.s druskos
2v.s aliejaus
2v.s medaus
140ml vandens

miltus prasijojam ir ismaisom tesla is duotu produktu, miltu nedaugint, nes ruginiai vistiek lips prie ranku. Tesla apibarstom miltais, pridengiam ranksluosciu ir i saldytuva statom parai laiko.
Tada istraukiam tesla ir perdedam i aliejum sutepta forma, leidziam pakilt 3val, turi padvigubet.
orkaite ikaitinam iki 250 C.kepam 8-10min, paskui sumazinam 200-210C ir kepam 30-40min.
Apacioj statyt inda su vandeniu.
iskepus duonai leidziam pravest 30-40min.
****************
Miltai-raugas-vanduo
user posted image

Aliejus-medus-druska ir pilame vandenuka

user posted image

Kaip matote tesla kaip man tai per skysta .dadejau 50 gr miltu!!!

user posted image

Isminkome ir i saldytuva parai)

user posted image

Istraukiame is saldutuvo)

user posted image

Dedame i forma )

user posted image

O cia po 3 valandu

user posted image

250 laipsniu -7 min
200 laipsiu - 50 min thumbup.gif

user posted image

Minkstute ir skani juoda duona .Rugstoka.

user posted image

4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ulitka @ 2010 03 26, 20:12)
Nufotkinau savo 100 proc rugine duona .gal kam pravers.


Super thumbup.gif aš kantrybės neturėčiau taip fotografuot
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 02 08, 11:46)
Taigi, ruginis raugas "kitaip""
Patį pirmajį raugą geriausia daryti iš rupių ruginių mitų. Ruginiai miltai nėra tokie kaprizingi ir raugas pavyksta iš pirmo karto. Tuo labiau, kad ruginį raugą bet kada galima perdaryti į kvietinį ir atvirkščiai. Visa metodika paimta iš rusiško forumo ( nuorodą tuoj surasiu), viską išstudijavau ir jau daug kartų patikrinau praktikoje.
Pirminis raugas paruošiamas per 4 dienas, o 5ą dieną galima kepti duoną.
1diena:
Plastmasiniame, stikliniame ar kokiam kitame švariame inde išmaišyti 100gr rupių ruginių miltų ir 100-150ml drungno(40laipsnių) vandens. Masė turi gautis blynų tirštumo. Pirmam kartui reikia truputį daugiau vandens, kitiems maitinimams, naudosime po 100ml vandens. Nesandariai uždengti( aš uždengiau plastikiniu maišeliu ir prabadžiau skylutes, kad raugas kvėpuotų). Pastatome šiltai(vonioje ar prie radiatoriaus ir paliekame ramybėje 24 val.
2 diena:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
3 diena :
Ta pati procedūra kaip ir 2 dieną. Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
4 diena:
Šiandien raugą pamaitinsime paskutinį kartą. Kartojame jau įprastą procedūrą:
Raugą permaišome, dapilame 100gr rupių ruginių miltų ir 100ml drungno vandens. Viską sumaišome vėl nesandariai uždengiame ir paliekame šiltai 24 val.
5diena:
Raugas paruoštas! Galima kepti duoną. Tiesa, nuo visos raugo masės, reikia į atskirą indelį atsidėti apie 80-100gr raugo, uždaryti sandariai ir pasidėti į šaldytuvą. Taip raugas galės "miegoti" apie 2 savaites. Tą atidėtą raugą vokiečiai vadina "starteriu". Visiems duonų kepimams jau bus naudojamas tik starteris, kurį išėmę iš šaldytuvo ir pamaitinę, turėsime naują raugą, nuo kurio vėl atsidėsime 80-100gr "starterio" sekančiam kartui. Iš starterio pasiruošti naują raugą labai paprasta, apie tai parašysiu vėliau.
"PALANGOS" duona:
Kadangi raugas yra labai šviežias ir dar neturi pilnos galios, pirmam kartui reikia dėti apie 3-4 gr mielių. Sekantiems kepimams jų jau nereikės. Kadangi, aš kepiau iš karto du kepalus(apie 900 gr vienas kepaliukas}, tai man reikėjo:
400gr ruginio raugo
200gr ruginių miltų
600gr kvietinių miltų
1 v.š. druskos
2 v. š cukraus
2 v.š. kmynų
460gr vandens.
3-4gr. mielių.
Kadangi tokio kiekio mano duonkepė nepajėgi išmaišyti, tai maišiau per du kartus, viską dalindama į dvi dalis. Duonkepėje reikia maišyti apie 15-20min. Išimame tešlą iš duonkepės, pastatome šiltai ir duodame tešlai pailsėti 20-30 min. Per tą laiką tešla turi tik pailsėti, o ne pakilti. Tada rankomis permaišome ir formuojame pailgus arba apvalius 2 kepaliukus. Pabarstome skardą miltais arba patiesiame popierių, sudedame suformuotus kepaliukus ir pastatome šiltai 3 valandoms. Tešla turi pakilti dvigubai. Jei patalpa vėsoka, gali prireikti ir 4 val. Orkaitę įkaitinu iki 220 laipsnių, apačioje pastatau skardą arba dubeni su karštu vandeniu. Tada suformuotuose kepaliukuose darau 3-4 įpjovas aštriu peiliu, apipurškiu vandeniu arba pabarstau miltais. Kepti 10 min. 220 - temperatūroje, po to sumažinti temperatūrą iki 180* ir dar kepti apie 40-50 min.  Išimtą duoną uždengti dregnu rankšluoščiu ir atvėsinti ant grotelių. Superinė duona!
Žinoma, galima kepti ir iš pusės normos, bet kadangi pirmam kartui pasidariau tokį kiekį raugo, tai gaila buvo išmesti, nes sekantiems kartams reikia tik 80-100gr. starterio.
Jeigu kas nors bandysite šį metodą, tolimesnius veiksmus aprašysiu vėliau.

Atsiprasau, kad tokia ilgą žinutę paciatvau, bet ar čia tas žymusis terros raugas? ax.gif
Atsakyti
Upyte TAIP 4u.gif as vel su mielem tik kepu doh.gif neprisiruosiu naujai terlionei su raugu doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Nerutė @ 2010 03 26, 21:48)
Upyte TAIP  4u.gif  as vel su mielem tik kepu  doh.gif  neprisiruosiu naujai terlionei su raugu  doh.gif

Svarbu kad kepi ir skanu mirksiukas.gif
O ką senam raugui padarei?
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 26, 22:05)
O ką senam raugui padarei?

topsecret.gif nesakysiu blush2.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Nerutė @ 2010 03 26, 23:13)
topsecret.gif nesakysiu  blush2.gif  blush2.gif

Greit sakyk bigsmile.gif biggrin.gif
Atsakyti