Sveikos, kepėjėlės
Aš irgi, aš irgi namuose duonelę kepiau!
Be duonkepės - orkaitėj, be mielių - raugą kelias dienas rauginau. Bet viso to laiko duona buvo tikrai verta, nes jau toookia skani gavos
Tamsi, ruginė ir, svarbiausia, naminė!
Jau rezgu mintis, kokią dabar dar kitokią išbandyti, nes oi, kaip patiko
O jei kažką sudominau, tai receptuku dalinuos (galima jį rasti ir "Virtuvės paslapčių" antram šių metų numeryje, o taip pas rezultatus su nuotraukom -
Saulėtoj virtuvėj)
Naminė ruginė duona1 etapas. Raugo ruošimas.1 stiklinė Viso grūdo miltų
1 stiklinė šilto vandens
Miltus ir kambario temperatūros vandenį maišyti šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždengti rankšluostėliu ir padėti šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras). Šiltai stovinčią kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susidaro burbuliukų, jaučiamas švelnus raugo kvapas.
2 etapas. Plikinio ruošimas.2 stiklinės Viso grūdo ruginių miltų
1 šaukštas kmynų
3 stiklinės verdančio vandens
1 stiklinė paruošto (išrūgusio) raugo
Į maišymo indą supilti ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (turi nelikti jo nepaveiktų miltų gumuliukų). Plikinį palikti ataušti (2-3 valandas). Tada sudėti paruoštą raugą, gerai išmaišyti ir palikti rūgti 12 valandų.
3 etapas. Tešlos ruošimas ir kepimas.Paruoštas (išplikęs) plikinys
1 stiklinė Viso grūdo miltų
1 stiklinė kvietinių miltų (550 D)
3 šaukštai cukraus
2 šaukšteliai druskos
1 šaukštas medaus
Į paruoštą plikinį suberti Viso grūdo ruginius miltus, kvietinius miltus, cukrų, druską, sudėti medų. Tešlą minkyti rankomis arba spiraliniu maišytuvu. Naudojant pastarąjį, iš pradžių maišyti 1-uoju greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-uoju greičiu, kol tešla taps vienalytė.
Suformuoti norimo dydžio duoneles (arba kepaliuką). Įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą skardą (kepaliuką į pailgą kepimo formą) ir kildinti 3 valandas laikant šiltai (apie 25 laipsnių patalpoje).
Kai pakils, pašauti į 250 laipsnių orkaitę ir kepti 10 minučių, kad susidarytų pluta. Tada sumažinti temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepti dar 15-20 minučių (kepaliuką kepti apie 30 minučių). Išimti, plutą nupurkšti vandeniu, kad suminkštėtų, apiberti sėklomis. Uždengti ir palikti ataušti.