Prisipazinsiu kad kol kas pati nedariau, bet tikrai zadu
Tarybinių ledų recepto beieškant:
===========================
Receptas Nr.1 Tarybinis plombyras
Sudėtis:
5 kiaušinio tryniai
0.5 L riebios grietinėlės (heavy cream 30-40% rieb.)
1 puodelis liesos grietinėlės (light cream 18-30% rieb.)
1 puodelis cukraus
Vanilės ekstraktas pagal skonį arba vanilės cukrus 1/2 šaukštelio
Papildymai pagal pageidavimą (neprivalomi):
200 g razinų jei pageidaujama
arba
200 g išlydyto juodojo šokolado įmaišoma į trynio masę
arba
įdėti saldaus kondensuoto pieno prieš užšaldant
arba
1/2 puodelio kavos įmaišyti į trynio masę
Paruošimas:
Kiaušinio trynius sumaišyti su cukrum kol ištirps cukrus, po to atskiesti liesa grietinėle, įdėti vanilės. Kaitinti lėtai ant mažos ugnies nuolat maišant beveik iki virimo, kad sutirštėtų masė, bet jokiu būdu neužvirinti.
Supilti gautą masę į indą ir atvėsinti, kol šiek tiek sutirštės ir taps pusiau kieta. Riebią grietinėlę išplakti mikseriu, kol taps labai tiršta (kieta). Sumaišyti ką tik suplaktą riebią grietinę su prieš tai pagaminta ir atvėsinta mase. Jei pageidaujama, galima įdėti razinų, ar šokolado gabalėlių. Viską sumaišyti ir atšaldyti šaldiklyje ar šaldymo kameroje.
- - -
Receptas Nr.2 Rusiškas plombyras "Slivočnij"
Sudėtis:
1 -1/2 puodelio susmulkintų vaisių
2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
1 šaukštelis migdolų ekstrakto
3 puodeliai atšaldytos riebios grietinėlės
1/2 puodelio cukraus pudros
1/2 puodelio išbalintų, skrudintų migdolų sutrintų į miltus
Paruošimas:
Į indą supilti susmulkintus išmirkytus vaisius ir apipurkšti (apšlakstyti) vanilės ir migdolų ekstraktu ir palikti 15 minučių.
Atšaldytame maišytuvo inde suplakti riebią grietinėlę, kol pradės kietėti, palaipsniui plakant įmaišyti cukraus pudrą po šaukštą kaskart ir plakt kol taps standi ir "stovės". Mentele sudėti paruoštą vaisių mišinį ir sutrintus migdolus ir gerai išmaišyti, kad pasiskirtytų tolygiai masėje. Sudėti į indą, uždengti ir atšaldyti 4 val. kad sukietėtų.
- - -
Receptas Nr. 3 Grietinėlės-pieno ledai
Sudėtis:
210 ml grietinėlės 33% riebumo
3 kiaušinio tryniai
210 ml pieno
130 g cukraus (*šis kiekis gali būti stipriai per didelis, pasirinkti pagal skonį)
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
Paruošimas:
Puode supilus pieną užkaitinti iki virimo, nugriebti putas ir išjungus atvėsinti iki kūno temperatūros.
Kiaušinio trynius sudėti kartu su cukrum ir vaniliniu cukrum ir išsukti į vientisą masę kol ištirps cukrus, Maišant trynių masę, siaura srovele pamažu supilti pieną Gautą masę kaitinti ant viryklės ant mažiausios ugnies nuolat maišant mediniu šaukštu ar mentele, kol masė sutirštės. Svarbu neperkaitinti iki virimo. Įsitikinti, kada masė yra jau paruošta, galima apvertus šaukštą perbraukti pirštu. Jei nuo piršto masė persiskirs ir susidarys griovelis, reiškia ši darbo dalis baigta.
Paruoštą masę atvėsinti (galima įstatyti į indą su šaltu vandeniu) ir šiek tiek atšaldyti šaldytuve. Grietinėlę (atskirai) suplakti, kad būtų standi ir "stovėtų" ir supilus į atšaldytą masę sumaišyti. Perdėti į šaldymui patogų indą ir ppstatyti į šaldiklį ar šaldymo kamerą 2-3 valandom..
Pastaba: prieš pradedant gaminti ledus siūloma nustatyti iš anksto didesnį šaltį šaldiklyje.
Po 2-3 val išimti ledus, perdėti į didesnį atšaldytą indą ir greitai išplakti mikseriu, kol ledai nepradėjo tirpti. Išplakus perdėti atgal į šaldymo indą ir patalpinti į šaldiklį 3 valandoms. Po kurių veiksmą pakartoti. Pakartotinas išplakimas sumažina vandens ledo gabaliukus ir padaro masę vientisesne. Vėl šaldyti 3 val.
Prieš pateikiant ledus, patartina juos išimti iš šaldiklio ir palaikyti 20 minučių šaldytuve.
- - -
Receptas Nr.4 Ledai su sutirštintu pienu
Sudėtis:
600-800 ml riebios grietinėlės apie 33% riebumo
350 - 400 g sutirštinto pieno
Paruošimas:
Suplakti grietinėlę iki standumo, plakant supilti pieną (nuo jo kiekio priklausys ir saldumas). Suplaktą masę atšaldyti 3 recepte nurodytu būdu.