Įkraunama...
Įkraunama...

Pensijų kaupimo fondai - 2

QUOTE(Digse @ 2013 11 10, 18:28)
O jei ne paslaptis, ir gal jau anksčiau rašėt, bet nepastebėjau, kur kaupėt prieš tai? Ir gal yra kokia statistika, kam sėkmingiausiai sekasi, o kam prasčiausiai? Kažkur užkliuvo akis, kad Swedbankas uodegoj  unsure.gif

Pasirašiau sutartį, bet dar nepraėjo 30 dienų, tai gal galėčiau pereiti į banką ar bendrovę, kam palankiau sekasi. Vis geriau gal, nei išvis neinvestuoti, pati neužsiimu tuo savarankiškai. O gal reikėtų, man lažybose neblogai sekasi biggrin.gif
Nerasiau, Digse, ir neparasysiu, nes pati kelis simtus zmoguciu II ir III pakopa apdraudziau savo laiku. Teko ir paciai apsidrausti, nes nepadoru buvo paslauga, kurios nenaudoju, sekmingai pardavineti (pasitaike vienas bjauriai landus klientas, teko nuo jo gelbetis) biggrin.gif
Istoriniai rezultatai negarantuoja tokių pačių ateityje, tai kurioje dabar "reitingo" lentelės vietoje šiuo metu, nelabai ką pasakys apie ateities rezultatus. Lietuvos bankas rengia ketvirtines apžvalgas (jose ne tik II, bet ir III pakopa). Jei turėsite noro, galite tiesiai susisiekti su Audriumi Šilgaliu, kuris atsakingas už šią sritį ir greičiausiai žino daugiausiai Lietuvoje, pdf - 2013 m. II ketvirtis smile.gif
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 10, 17:18)
Emocijos yra blogas patarejas.
viskas del grieztu reikalavimu - diversifikuoja rizika pagal istatymus investuodami "akluoju budu", t.y. fiziškai neturėdami nei laiko, nei galimybių išanalizuoti į ką deda pinigus...

Dowwe, kaip is zmogaus, dirbancio banke, tavo patarimai aukso vertes. Jei teisingai atsimenu is ankstesniu post'u, pradzia buvo SEB?

labai teisingai dėl išskirtų teiginių drinks_cheers.gif kiba su p. D.F. plaukiojot ax.gif o šiaip aš banke niekad nedirbau unsure.gif finansuose taip dirbu nuo 2004 metų, bet niekad nedirbau SEB banke mirksiukas.gif

QUOTE(Digse @ 2013 11 10, 17:28)
Ir gal yra kokia statistika, kam sėkmingiausiai sekasi, o kam prasčiausiai? Kažkur užkliuvo akis, kad Swedbankas uodegoj  unsure.gif

visa statistika, istorija yra tik praeities rezultatai, deja ne visi jie garantuoja tokią pačią ateitį, reikia tai suprasti mirksiukas.gif palyginti fondus be galo sunku (rašiau magistrinį iš fondų reitingavimo Lietuvoje), nes dabar suvienodinus įstatymus visų taikomi mokesčiai suvienodinti, mano nuomone skiriasi tik investavimo strategijos, požiūris į investavimo rezultato pasiekimo priemones (aklas pelnas bet kokia rizikos kaina, ar nuoseklus konservatyvus, bet užtikrintas) , nusimanymą rinkose ir jų išsamią analizę... deja fondų valdytojai irgi tokie patys žmonės, su emocijomis ir jausmais, ne visi jie tobuli robotai... bet jei žinotumėt kad kažkur net iki 90 proc. (nepamenu tikslaus skaičiaus, reiktų paieškot vėl tos info, nors dirbu su skaičiais, bet nuo jų galybės atmintyje lieka tik abstrakcijos) sandorių rinkose atlieka mašinos ribotai... suprastumėt kodėl diversifikavimas nelabai suveikia kartais ir kodėl rinkose sprogsta tokie burbulai cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Digse @ 2013 11 10, 17:28)
Pasirašiau sutartį, bet dar nepraėjo 30 dienų, tai gal galėčiau pereiti į banką ar bendrovę, kam palankiau sekasi. Vis geriau gal, nei išvis neinvestuoti, pati neužsiimu tuo savarankiškai. O gal reikėtų, man lažybose neblogai sekasi biggrin.gif

dar gi paskaičiau per kelis puslapius atgal visą Jūsų istoriją ir dar kartą noriu Jums paminėti svarbiausius dalykus, kas gal padės Jums dabar susivokti ką pirmiausia turite nuspręsti:
1. Pasirašius pensijos kaupimo sutartį, jūs galite ją nutraukti per 30 kalendorinių dienų, jeigu išvis nenorite dalyvauti privačiame pensijos kaupime. Verta Jums kaupti ar ne, atsakyti Jums negaliu, nes kiekvienas, kaip Arana rašė, asmeniškai priima šį sprendimus, įvertinęs savo asmeninę nepalyginamą informaciją (kaip pvz. stažą, algą, rizikos toleranciją, politines pažiūras, tikėjimą Sodrą ar privačiu kaupimu ir t.t....) tam net ir baigti ekonomikos nebūtina, tereikia aiškintis, klausti, gilintis, suprasti, visi tai galim, tik kartais neturim laiko ir kantrybės, nes daug lengviau kai kažkas už mus priima sprendimus ax.gif
2. Jeigu linkstate kaupti dalį pensijos ir privačiai - tai dabar Jūs dar tik pasirašėte ir jei per 30 dienų nuspręsite likti privačiame kaupime, kol kas pakeisti nei fondo, nei valdytojo negalėsite tol kol negausite pirmos įmokos į savo pensijos sąskaitą. Pirma įmoka Jus pasieks kaip sakė po 3 mėn. Ir per tą laiką irgi nenutiks nieko baisaus, ir per metus nenutiks, nes Jūsų pensija tik pradės kauptis.

p.s: mane "užmuša" požiūris, jei lažybose sekasi, tai eisiu investuoti, nu gi turi sektis lotuliukas.gif naivumas gera savybė, bet ne visose gyvenimo situacijose... nesupykit, tik šyptelėjau perskaičius mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(dowwe @ 2013 11 10, 19:42)

p.s: mane "užmuša" požiūris, jei lažybose sekasi, tai eisiu investuoti, nu gi turi sektis  lotuliukas.gif naivumas gera savybė, bet ne visose gyvenimo situacijose... nesupykit, tik šyptelėjau perskaičius  mirksiukas.gif

aš ten pajuokavau, puikiai žinau, kad tai rimtas darbas smile.gif

dėkoju už pasidalinimą žiniomis.
Atsakyti
Klausimas - ką galiu rinktis iki 11.30 jeigu šiuo metu esu tik Sodroj, pasimečiau jau su tais variantais g.gif
Ar galiu ir ar galėsiu vėliau pasirašyti sutartį su pensijų kaupimo fondu (laisvai pasirinktinai)? ar dabar tik glaima rinktis tarp sodros ir to siūlomo valstybės "remiamo" varianto?
Atsakyti
QUOTE(Carpe diem @ 2013 11 11, 10:43)
Klausimas - ką galiu rinktis iki 11.30 jeigu šiuo metu esu tik Sodroj, pasimečiau jau su tais variantais  g.gif
Ar galiu ir ar galėsiu vėliau pasirašyti sutartį su pensijų kaupimo fondu (laisvai pasirinktinai)? ar dabar tik glaima rinktis tarp sodros ir to siūlomo valstybės "remiamo" varianto?

jeigu iki šiol niekur nekaupėte privačiai, vadinasi bet kada galite dar sugalvoti ir nebūtinai iki 2013.11.30 kaupti privačiai, tačiau tik ant naujosios sistemos, t.y. kaupimo mokant papildomas įmokas nuo savo popierinio atlyginimo, senesnis įstatymo variantas galiojęs iki 2013.01.01 Jums jau nebeįmanomas kaip pasirinkimas ax.gif
Atsakyti
QUOTE(dowwe @ 2013 11 11, 20:19)
jeigu iki šiol niekur nekaupėte privačiai, vadinasi bet kada galite dar sugalvoti ir nebūtinai iki 2013.11.30 kaupti privačiai, tačiau tik ant naujosios sistemos, t.y. kaupimo mokant papildomas įmokas nuo savo popierinio atlyginimo, senesnis įstatymo variantas galiojęs iki 2013.01.01 Jums jau nebeįmanomas kaip pasirinkimas  ax.gif

tai grubiai lieka du galimi variantai - sodra arba tas kaupimas su valstybės pagalba, o jeigu man nereikia to papildomo procento, bet ir savo procento nenoriu atiduoti, tai tik sodra lieka? Nebegalima tiesiog kaip II pakopoj kaupti dalį privačiai nuo neprisidedant nuo dabartinio savo atlyginimo?
Atsakyti
QUOTE(Carpe diem @ 2013 11 11, 20:37)
tai grubiai lieka du galimi variantai - sodra arba tas kaupimas su valstybės pagalba, o jeigu man nereikia to papildomo procento, bet ir savo procento nenoriu atiduoti, tai tik sodra lieka? Nebegalima tiesiog kaip II pakopoj kaupti dalį privačiai nuo neprisidedant nuo dabartinio savo atlyginimo?

taip, jeigu anksčiau nekaupėte, tai to senojo varianto nebėra.
Atsakyti
Oficiali Lietuvos banko pažyma Seimui apie II pakopos pensijas. Vienas iš dokumentų su kuriuo susipažinau ieškodama informacijos, kuri padėtų apsispręsti. Gal padės ir dar kažkam smile.gif
Atsakyti
Arana, valstybės misija yra užtikrint minimalų pragyvenimo lygį, t.y. bazinę pensiją. Šiame Lietuvos Banko dokumente pabrėžiama, kad II pakopa - tai pakaitalas pirmai, bet aš noriu pabrėžti, kad pakaitalas papildomai pensijai. Taip, valstybė tikrai suinteresuota, kad daugiau uždirbantieji neišsilakstytų, bet asmeniškai aš pati matau, kad 1) algų lubos egzistuoja tik išmokoms iš sodros, bet ne įmokoms, 2) visuomenė tikrai senėja ir dabartinius pensininkus išlaiko daugiau dirbančiųjų negu išlaikys man išėjus į pensiją.
Taigi valstybės yra vieni motyvai sutelkti pas save kuo daugiau "klientų", kad disponuotų kuo didesnėmis lėšomis, pensijų fondų kiti, pelnu kvepiantys motyvai, o paprastiems žmonėms kas belieka? Tik dejuoti? wink.gif
Atsakyti
Kodel, o jus pastebejote, kad nuo komentaru susilaikiau. Tiesiog idejau dokumenta. Manau ji perskaicius kiekvienas savo nuomone tures ax.gif
Atsakyti
Skaičiai...skaičiai... įstatymai... pakeis ką nors, nepakeis... man dzin iš tikro. Man geriausias argumentas kaimynų 16-mečiui našlaičiui išmokėti 15000 lt, senam vaikystės draugui žuvus šeimai paveldėti 8500lt. Kur buvo ir yra Sodra? Dalyvauju nuo pat pirmos dienos ir dalyvausiu pagal max programą, kad ir koia ji tuo momentu bebūtų rolleyes.gif
Atsakyti