Įkraunama...
Įkraunama...

Pensijų kaupimo fondai - 2

QUOTE(dowwe @ 2013 11 10, 12:48)
jei pasirašėte pirmą kartą naują pensijų kaupimo sutartį rugpjūčio mėnesį ir iki tol niekur nekaupėte, tai pasirinkimo neturite, nes visi 2013 metais pasirašo jau tik maksimalaus kaupimo variantą pagal naują įstatymą.
Pasirinkti turi gaimybę pasirašę ir kaupę iki 2013 metų.

Va kažkaip taip ir sakė, kad man net nėra iš ko rinktis, arba kaupiu maksimaliai, arba tik Sodroje... Tai vadinasi jau nieko ir negaliu keisti, t.y. pereiti prie mažesnės akcijų dalies investavime, daugiau obligacijų ar pan. unsure.gif O jei matysiu, kad nuostolingas man tas pensijos kaupimas, ar galima ką nors padaryti? Ar nebus jis nuostolingas, o bent jau tiek, kiek įnešu ir valstybė prideda liks, tiesiog nebus papildomos grąžos? g.gif turbūt kvailas klausimas, juk aišku, kad gali ir viskas sudegti, jei 100 proc. į akcijas unsure.gif tai kas tada man liks pensijai? unsure.gif ar tarkim po metų sukaupta suma fiksuojama ir sukaupta nebeinvestuojama toliau? Help doh.gif

O "pasirinkti" reikia iki lapkričio 30 d.
Atsakyti
QUOTE(dowwe @ 2013 11 09, 11:06)
o kaip pakeisti investavimo kryptį, nepakeitus pensijų fondo? Fondo keitimas = valdytojo (įmonės) keitimui, tad manau painiojate investicinį gyvybės draudimą su pensijų fondu  ax.gif ir klaidinate taip atsakant  ax.gif

QUOTE(Stiuardese @ 2013 11 09, 16:55)
Didelę tai kiek? Keisti fondą ir keisti valdytoją yra du visiškai nesusiję veiksmai.

Skaitau kelias dienas jusu susirasinejima del krypties/pensijos fondo keitimo, kuris nelabai nusimanancius dalyvius tikrai "supainioja" doh.gif
As sutinku su Stiuardese, nes mano sutartyje tikrai numatyta, kad galiu keisti krypti(pensiju fonda) t.y. is rizikingos pakeisti i labiau konservatyvia. Jau karta taip dariau, pasirinkau labiau rizikinga, uzteko interneto banke nusiusti zinute ir viskas buvo greitai sutvarkyta. Nesuprantu Dowwe, kodel rasote, kad negalima keisti pensijos fondo ? g.gif
Atsakyti
Jums bus naudinga pasiskaityti čia - Pensijų kaupimo kryžkelė: didesnės pajamos.

Aš laukiau galimybės pasitraukti iš II pakopos pensijų sistemos ir buvau viena iš pirmųjų pasinaudojusių šia teise. Esu iš tų pavargusių nuo nuolatos keičiamų taisyklių ir kurie planuoja ateitį skaičiuodami, todėl investuoju pati ir ten, kur geriausiai išmanau.

Dabartinė pensijų sistema gali būti pakeista vienu įstatymu ir neaišku, ką darys atėję po kitų ar dar kitų rinkimų būsimi valdantieji. Taip kad nepriimkite dabartinių sąlygų kaip tų, kurios bus ir ateityje, jos keistos n kartų praeityje ir dar bus keičiamos n kartų. Jei mėgstate kazino ir ruletę, tikrai patiks ir dalyvavimas II pakopoje. Bet savo senatvei taip kaupti...
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 10, 13:49)
Jums bus naudinga pasiskaityti čia - Pensijų kaupimo kryžkelė: didesnės pajamos.

Aš laukiau galimybės pasitraukti iš II pakopos pensijų sistemos ir buvau viena iš pirmųjų pasinaudojusių šia teise. Esu iš tų pavargusių nuo nuolatos keičiamų taisyklių ir kurie planuoja ateitį skaičiuodami, todėl investuoju pati ir ten, kur geriausiai išmanau.

Dabartinė pensijų sistema gali būti pakeista vienu įstatymu ir neaišku, ką darys atėję po kitų ar dar kitų rinkimų būsimi valdantieji. Taip kad nepriimkite dabartinių sąlygų kaip tų, kurios bus ir ateityje, jos keistos n kartų praeityje ir dar bus keičiamos n kartų. Jei mėgstate kazino ir ruletę, tikrai patiks ir dalyvavimas II pakopoje. Bet savo senatvei taip kaupti...

tai pasirinkot kaupti tik Sodroje?
Atsakyti
QUOTE(Digse @ 2013 11 10, 13:58)
tai pasirinkot kaupti tik Sodroje?
Taip, minėjau jau tai kažkur anksčiau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 10, 14:30)
Taip, minėjau jau tai kažkur anksčiau smile.gif

aš skaičiau tuos straipsnius, bet ten kalbama tik apie tai, jei jau kaupei kažkur ir ar apsimoka kažką keisti. Dar ne visai aišku buvo, kai perskaičiau tą sąvoką "prisidėjimas asmeninėmis lėšomis", neva taip labiausiai apsimoka, tai ar čia turima omeny tuos 1-2 proc. nuo atlyginimo kur nuskaičiuos ir pridės valstybė, ar dar papildomas investavimas, kaip į III pakopos pensijų fondą? g.gif Manau vis tik gerai kol kas, kad pasirinkau pradėti kaupti II pakopoje, žiūrėsiu, kas iš to išeis. Vis tik dar daug kas gali keistis, o ir metų man visai nedaug, ta pensija taip toli atrodo..
Atsakyti
QUOTE(Digse @ 2013 11 10, 14:52)
aš skaičiau tuos straipsnius, bet ten kalbama tik apie tai, jei jau kaupei kažkur ir ar apsimoka kažką keisti. Dar ne visai aišku buvo, kai perskaičiau tą sąvoką "prisidėjimas asmeninėmis lėšomis", neva taip labiausiai apsimoka, tai ar čia turima omeny tuos 1-2 proc. nuo atlyginimo kur nuskaičiuos ir pridės valstybė, ar dar papildomas investavimas, kaip į III pakopos pensijų fondą?  g.gif Manau vis tik gerai kol kas, kad pasirinkau pradėti kaupti II pakopoje, žiūrėsiu, kas iš to išeis. Vis tik dar daug kas gali keistis, o ir metų man visai nedaug, ta pensija taip toli atrodo..
Čia kalba tik apie II pakopą. Gerai, kad perskaitėte. Kuo daugiau informacijos, tuo lengviau apsispręsti kur ir ką žiūrėti.

Kiekviena iš mūsų nuspręs pagal savo situaciją. Aš prieš priimdama sprendimą labai daug skaičiavau su savo skaičiais ir įvairiais variantais (turbūt profesinė liga) biggrin.gif
o apsisprendžiau pasižiūrėjus į savo ir pensijų fondo valdytojo rezultatus per tą patį laiko periodą. Tiek asmeniskai sukaupta suma, tiek jos metinė grąža nuo pensijų fondo rezultato skyrėsi ne keliais niekingais procentais, o kartais. Tai arba mūsų fondo valdytojai savo darbo nedaro/neišmano, arba aš genijus (save laikau tik mėgėja su hobiu investuoti, tai labiau tikėtina pirma priežastis) smile.gif
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 09, 18:22)
Perejimas is mano tuometinio II pakopos fondo i Finasta butu kainaves man nepriimtinai daug - daugiau nei 10% busimo anuiteto.

Nesu aš patyrusi investuotoja (t.y. nesu jokia investuotoja), negaliu lyginti savų investavimo rezultatų su pensijų fondų, bet man niekaip nesueina Aranos skaičiai. Kaip galėjo kainuoti daugiau nei 10 proc. būsimo anuiteto, jei šiuo metu perėjimo į kitą fondą mokesčiai yra max 0,05 proc. (vadinasi, tiek ir prarandate)? Remiuosi LB duomenimis. Manipuliuojate skaičiais rolleyes.gif
Dėl pačio pasirinkimo, kur kaupti ateičiai - patyrę investuotojai nededa visų kiaušinių į vieną pintinę. O jūs taip ir padarėte - viską patikėjote tik Sodrai ax.gif Gal ir teisingas sprendimas, tik tiek, kad darant tokį žingsnį skaičiavimai ne ką vertingesni nei intuicija, ir šiuo momentu niekas nežino, kokie įstatymai bus priimti rytoj. Tad mano pasirinkimas šiuo metu yra kaupti dalį pensijos II PF, į jį nepervedant jokių papildomų procentų. Ar pamenat, kaip prieš kažkiek metų valstybė žadėjo į PF pervedinėti virš 5 proc.?..
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 09, 18:22)
Ir dar, kur musu istatymuose numatyta galimybe atideti II pakopos pensijos anuiteto pirkima? Ačiū iš anksto.

Sukakus pensijiniam amžiui įstatymai neverčia iš karto bėgti ir pirkti anuitetą. Ypač jeigu žmogus dar dirbantis ir eina įmokos. Tai turbūt ir vadina anuiteto pirkimo atidėjimu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Digse @ 2013 11 10, 12:04)
Va kažkaip taip ir sakė, kad man net nėra iš ko rinktis, arba kaupiu maksimaliai, arba tik Sodroje... Tai vadinasi jau nieko ir negaliu keisti, t.y. pereiti prie mažesnės akcijų dalies investavime, daugiau obligacijų ar pan. unsure.gif O jei matysiu, kad nuostolingas man tas pensijos kaupimas, ar galima ką nors padaryti? Ar nebus jis nuostolingas, o bent jau tiek, kiek įnešu ir valstybė prideda liks, tiesiog nebus papildomos grąžos? g.gif turbūt kvailas klausimas, juk aišku, kad gali ir viskas sudegti, jei 100 proc. į akcijas unsure.gif tai kas tada man liks pensijai?  unsure.gif  ar tarkim po metų sukaupta suma fiksuojama ir sukaupta nebeinvestuojama toliau? Help  doh.gif 

O "pasirinkti" reikia iki lapkričio 30 d.

jeigu sutartį pasirašėte rugpjūti, jau nebegalite jos atsisakyti, nes įstatymas leidžia per 30 dienų, nuo pasirašymo apsigalvoti bei nutraukti. Bet tame laike iki pensijos keisti fondą ar valdytoją juk galite, tiesiog nebegalite nutraukti pačios sutarties. Be to kas jums sakė, kad obligacijos negali būti nuostolingos? Dar vienas mitas mėgstamas pardavėjų doh.gif pensijų fonde viskas investuojama iki pat pensijos, t.y. dienos kai turite tam tikrą nustatytą amžių ir ateinate pasirašyti pensijos sutartį, bet tai irgi nereiškia, kad tą pačią dieną to amžiaus sulaukus privalote pasirašyti išmokos sutartį, jei dirbate, galite palaukti palankesnio momento rinkose pasirašyti pensijos išmoką.

QUOTE(Potrė @ 2013 11 10, 12:33)
Dowwe, kodel rasote, kad negalima keisti pensijos fondo ?  g.gif

jūs labai teisingai pastebėjote "galiu keisti krypti(pensiju fonda)" aš nerašiau, kad negalima keisti fondo, aš sakau, kad fondo keitimas (tarp kitko ne Stiuardesei, o Aranai) tolygu valdytojo keitimu, o pakeisti investavimo krypties, nepakeičiant fondo neįmanoma, pati tai patvirtinote " t.y. is rizikingos pakeisti i labiau konservatyvia. Jau karta taip dariau", tačiau supraskit gi pagaliau vieną dalyką, kad keisdami kaip sakot "kryptį(fondą)" jus tiesiog turimame fonde atliekate išmoką ir pinigai perkeliami į kitą, jūsų pasirinktą, vadinasi FIKSUOJATE savo fondo pelną/nuostolį, todėl ir teigiu, kad investavimo krypties keitimas neišgelbėja nuo praradimu, kaip aiškino Arana kad valdytojo keitimas būtų nuostolingas, bet tik vėliau parašė, kad dėl taikomų išėjimo mokesčių ko gero ax.gif
taigi visų pirma norėjau pabrėžti šioje diskusijoje apie pensijų fondus, kad nepainiokite sakydami keičiu investavimo kryptį ir nepatiriu jokių nuostolių, nes dažnas pensijų fondo keitimas tikrai nuostolingas, nei pvz. panašiame investiciniame gyvybės draugime, jūs galite visiškai nemokamai, be jokių praradimų pakeisti investicinę kryptį, tarkim naujas įmokas nukreipti tik į akcijas, nors iki tol buvote pasirinkusi tik obligacijas ir žinoma atvirkščiai. Taip pat nepainiokite tiesiog investicinio porfelio, kur patys galit spręsti į ką konkrečiai investuoti norite. Pensijų fondai tai ne asmeniniai investiciniai portfeliai, tai ilgalaikiai kolektyvinio investavimo finansiniai produktai. Ir tikrai ne virš metų ir net ne iki 5 metų yra pakankamas laikas pensijai sukaupti.
Atsakyti
QUOTE(Kodel @ 2013 11 10, 16:07)
Nesu aš patyrusi investuotoja (t.y. nesu jokia investuotoja), negaliu lyginti savų investavimo rezultatų su pensijų fondų, bet man niekaip nesueina Aranos skaičiai. Kaip galėjo kainuoti daugiau nei 10 proc. būsimo anuiteto, jei šiuo metu perėjimo į kitą fondą mokesčiai yra max 0,05 proc. (vadinasi, tiek ir prarandate)? Remiuosi LB duomenimis. Manipuliuojate skaičiais  rolleyes.gif 
Dėl pačio pasirinkimo, kur kaupti ateičiai - patyrę investuotojai nededa visų kiaušinių į vieną pintinę. O jūs taip ir padarėte - viską patikėjote tik Sodrai  ax.gif Gal ir teisingas sprendimas, tik tiek, kad darant tokį žingsnį skaičiavimai ne ką vertingesni nei intuicija, ir šiuo momentu niekas nežino, kokie įstatymai bus priimti rytoj. Tad mano pasirinkimas šiuo metu yra kaupti dalį pensijos II PF, į jį nepervedant jokių papildomų procentų. Ar pamenat, kaip prieš kažkiek metų valstybė žadėjo į PF pervedinėti virš 5 proc.?..
Skaiciai mano silpnybe, tik jais ir pasikliaunu. Kiekvieno rezultatas skirsis, nes skirtinga ir kaupimo pradzia, ir sukaupta suma, ir pasirinktas valdytojas, ir valdytojo parinkta fondo sudetis. Galiu kalbeti, tik apie save. Pasiziurekite, kiek dabar turetumete, jei i Coca Cola kompanija butumete investave 100 USD 1970 m. Gal tada bus aiskiau.
Emocijos yra blogas patarejas. Kiekvienas balansas, kiekviena metine ataskaita pasakoja idomia istorija. Ir apie vadovų kompetenciją, ir apie pasiektus rezultatus. Ypac, kai gali palyginti kelis is tos pacios srities.
As nesu profesionali investuotoja, tai mano hobis, uzimantis nuo 15 minuciu iki valandos kasdien. Todel ir nesuprantu, kaip gaunamas prastesnis rezultatas, kai profesionalai valdymui skiria 8 valandas kasdien smile.gif
Nors gal ir suprantu. Sia vasara teko su kompanija ir vienu is Lietuvos fondu valdytoju jachta pasiplaukioti, tai zmogus nuosirdziai pripazino, kad viskas del grieztu reikalavimu - diversifikuoja rizika pagal istatymus investuodami "akluoju budu", t.y. fiziškai neturėdami nei laiko, nei galimybių išanalizuoti į ką deda pinigus...

Dowwe, kaip is zmogaus, dirbancio banke, tavo patarimai aukso vertes. Jei teisingai atsimenu is ankstesniu post'u, pradzia buvo SEB?
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 10, 15:12)
Tiek asmeniskai sukaupta suma, tiek jos metinė grąža nuo pensijų fondo rezultato skyrėsi ne keliais niekingais procentais, o kartais. Tai arba mūsų fondo valdytojai savo darbo nedaro/neišmano, arba aš genijus (save laikau tik mėgėja su hobiu investuoti, tai labiau tikėtina pirma priežastis)  smile.gif

O jei ne paslaptis, ir gal jau anksčiau rašėt, bet nepastebėjau, kur kaupėt prieš tai? Ir gal yra kokia statistika, kam sėkmingiausiai sekasi, o kam prasčiausiai? Kažkur užkliuvo akis, kad Swedbankas uodegoj unsure.gif

Pasirašiau sutartį, bet dar nepraėjo 30 dienų, tai gal galėčiau pereiti į banką ar bendrovę, kam palankiau sekasi. Vis geriau gal, nei išvis neinvestuoti, pati neužsiimu tuo savarankiškai. O gal reikėtų, man lažybose neblogai sekasi biggrin.gif
Atsakyti