Įkraunama...
Įkraunama...

Pensijų kaupimo fondai - 2

QUOTE(Piranij@ @ 2013 11 08, 14:56)
Trumpu laikotarpiu geriau pasirinkto fondo nekeisti. Tie, kurie įkalbinėja jus pereiti, domisi tik jūsų perneštu turtu, o kiek jūs pati prarasite šokinėdama iš fondo į fondą jų tikrai nedomina.

Kaip suprasti TRUMPU LAIKOTARPIU??
Ar iš vis esantys AVIVOJE yra patenkinti, ten ir liekat??
Aš esu Swedbanke, bet savarstau ar likti ten. Mažai kas susikaupė.
Atsakyti
QUOTE(Piranij@ @ 2013 11 08, 13:56)
Trumpu laikotarpiu geriau pasirinkto fondo nekeisti. Tie, kurie įkalbinėja jus pereiti, domisi tik jūsų perneštu turtu, o kiek jūs pati prarasite šokinėdama iš fondo į fondą jų tikrai nedomina.

Vėjus rašot doh.gif
Papildyta:
QUOTE(Mistake @ 2013 11 08, 14:00)

Atsakymas Jums Lietuvos banko lentelėse. Swedas uodegoj pagal rezultatus, tai ir nesukaupėt.
Atsakyti
Mergaitės sos g.gif neseniai pasirašiau sutartį su Swedbanku, kur 1-2 proc. (su "stažu") nuskaičiuoja nuo atlyginimo, tiek pat prideda valstybė, bankas investuoja 100 proc. į akcijas (didžiausia rizika, neva didžiausia galima grąža) blink.gif Nesuprantu, kuom ten mane apžavėjo ta be perstojo pliurpianti konsultantė, bet bijau, kad padariau kvailystę doh.gif laimė, iki lapkričio 30 galima pakeisti, o tvarka įsigalios tik po 3 mėnesių. Gražiai ten ji man surašė skaičiukus ant lapo, kažkaip dabar galvoju, kad labai nelogiškus.. Tarkim, kad su Sodra va sukaupsite 800 lt pensijai, bet jei būsite šitam fonde, tai jau gausite 1400 lt pensijos... Bet tai kas tie skaičiai po 40 metų? Nu nesąmonė kažkokia.. unsure.gif dabar dar prisimenu įstrigusį sakinį: mūsų bankas sėkmingai investuoja, va, šiemet +10 proc. akcijose laimi, ai, na pernai buvo -6 proc... rolleyes.gif Dar vienas "perliukas" mano manymu: valstybė mato, kad Sodra bankrutuoja, skendi milijardinėse skolose, taigi dalinasi pensijos "našta" su bankais ir tą remia g.gif kažkaip keistai nuskambėjo. Mane iš tikrųjų nervino tas jos nepaliaujamas tarškėjimas ir net neįsiklausymas, ką aš noriu sužinoti, pvz. kiek sumažėja Sodros pensija, ar gal ji apskritai dingsta, kas nutinka banko bankroto atveju, ar yra kitų fondų, kuriuos galėčiau pasinagrinėti savarankiškai ir t.t. Esu žalia šiuose reikaluose ir dar tokia lengvai įtikinama, tai ir paskubėjau... O dar ekonomiką baigusi doh.gif blush2.gif Gal ką rekomenduosit? Dirbu ir žadu dirbti (na, kaip ir visi žada...) privačiame sektoriuje dar tik apie pusantrų metų, gaunu atlyginimą truputį didesnį nei vidutinis... Anksčiau jokių sutarčių pasirašius nebuvau, tai kaip supratau "kaupiau" tik Sodroje...
Atsakyti
QUOTE(Mistake @ 2013 11 08, 15:00)
mano srityje viskas, kas iki 5 metu, yra trumpasis laikotarpis, bet tai numatyta naudojamose vertinimo metodikose. Finansuose trumpasis laikotarpis yra iki 1 metu, vidutinis tarp 1 ir 3 metu, ilgasis - viskas, kas virs 3 metu. Tikiuosi atsakiau i Jusu klausima.
O mano patarimas Nikei bus toks pat. Kiekvienas fondo keitimas kainuoja didele busimo pensijos anuiteto dali. Taigi praktiskai apsimoka keisti investavimo krypti, bet ne fondo valdytoja pasiziurejus i galutini rezultata ir ivertinus praradimus. Tiesa, sito joks Jus pas save pereiti viliojantis konsultantas nepasakys smile.gif
QUOTE(Stiuardese @ 2013 11 08, 17:53)
Vėjus rašot  doh.gif
Papildyta:
Atsakymas Jums Lietuvos banko lentelėse. Swedas uodegoj pagal rezultatus, tai ir nesukaupėt.
Vejus? Piranij@ patare kaip nesuinteresuotas asmuo. O as vis dar laukiu Jusu Lenkijos situacijos vertinimo ne is spaudos ax.gif
QUOTE(Digse @ 2013 11 08, 22:17)
Konsultante Jums patare kaip is vadovelio - kuo jaunesnis zmogus, tuo didesne akciju dalis pasirinktoje investavimo kryptyje. O pensijos anuiteto dydis priklausys ir nuo padeties finansu rinkose tais metais, kai ji Jums apskaiciuos. Kas bus tais metais (kils jos ar leisis), kai iseidinesite i pensija po 30-40 metu... as prognozuoti nesiryzciau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 09, 10:19)
Kiekvienas fondo keitimas kainuoja didele busimo pensijos anuiteto dali. Taigi praktiskai apsimoka keisti investavimo krypti, bet ne fondo valdytoja pasiziurejus i galutini rezultata ir ivertinus praradimus.

o kaip pakeisti investavimo kryptį, nepakeitus pensijų fondo? Fondo keitimas = valdytojo (įmonės) keitimui, tad manau painiojate investicinį gyvybės draudimą su pensijų fondu ax.gif ir klaidinate taip atsakant ax.gif
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 09, 10:19)
mano srityje viskas, kas iki 5 metu, yra trumpasis laikotarpis, bet tai numatyta naudojamose vertinimo metodikose. Finansuose trumpasis laikotarpis yra iki 1 metu, vidutinis tarp 1 ir 3 metu, ilgasis - viskas, kas virs 3 metu. Tikiuosi atsakiau i Jusu klausima.
O mano patarimas Nikei bus toks pat. Kiekvienas fondo keitimas kainuoja didele busimo pensijos anuiteto dali. Taigi praktiskai apsimoka keisti investavimo krypti, bet ne fondo valdytoja pasiziurejus i galutini rezultata ir ivertinus praradimus. Tiesa, sito joks Jus pas save pereiti viliojantis konsultantas nepasakys smile.gif  Vejus? Piranij@ patare kaip nesuinteresuotas asmuo. O as vis dar laukiu Jusu Lenkijos situacijos vertinimo ne is spaudos ax.gif  Konsultante Jums patare kaip is vadovelio - kuo jaunesnis zmogus, tuo didesne akciju dalis pasirinktoje investavimo kryptyje. O pensijos anuiteto dydis priklausys ir nuo padeties finansu rinkose tais metais, kai ji Jums apskaiciuos. Kas bus tais metais (kils jos ar leisis), kai iseidinesite i pensija po 30-40 metu... as prognozuoti nesiryzciau smile.gif

Didelę tai kiek? Keisti fondą ir keisti valdytoją yra du visiškai nesusiję veiksmai.

Apie Lenkiją skaitykite verslo žiniose.

Beje, anuiteto nebūtinai bėgt imt iškart sulaukus pensijos. Jei rinkose kokia nors nekokia situacija, visada galima išlaukti.
Atsakyti
QUOTE(dowwe @ 2013 11 09, 12:06)
o kaip pakeisti investavimo kryptį, nepakeitus pensijų fondo? Fondo keitimas = valdytojo (įmonės) keitimui, tad manau painiojate investicinį gyvybės draudimą su pensijų fondu  ax.gif ir klaidinate taip atsakant  ax.gif
kiekvienas II pakopos pensiju fondo valdytojas siulo kelis variantus su skirtinga akciju dalimi. Tarkim DNB II pakopoje ji svyruoja nuo 0 iki 50%. Paprastai kiekvienam besidraudzianciam patariama pradeti nuo rizikingiausio, t.y. su didziausia akciju dalimi. Su amzium jau rinktis mazesne.
QUOTE(Stiuardese @ 2013 11 09, 17:55)
Didelę tai kiek? Keisti fondą ir keisti valdytoją yra du visiškai nesusiję veiksmai.

Apie Lenkiją skaitykite verslo žiniose.

Beje, anuiteto nebūtinai bėgt imt iškart sulaukus pensijos. Jei rinkose kokia nors nekokia situacija, visada galima išlaukti.
Perejimas is mano tuometinio II pakopos fondo i Finasta butu kainaves man nepriimtinai daug - daugiau nei 10% busimo anuiteto.
Verslo zinias ir dar kelis uzsienio leidinius skaitau kasryt, darbas toks, bet kas spaudoje visada nepatikima ir dazniausiai tik ledkalnio virsunele. Visada idomiau zinoti situacija is insaideriu. Taigi, kaip ten su Lenkija Jusu nuomone?
Ir dar, kur musu istatymuose numatyta galimybe atideti II pakopos pensijos anuiteto pirkima? Ačiū iš anksto.
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 09, 17:22)
kiekvienas II pakopos pensiju fondo valdytojas siulo kelis variantus su skirtinga akciju dalimi. Tarkim DNB II pakopoje ji svyruoja nuo 0 iki 50%. Paprastai kiekvienam besidraudzianciam patariama pradeti nuo rizikingiausio, t.y. su didziausia akciju dalimi. Su amzium jau rinktis mazesne.

bet vistiek ar keiciat fonda ar valdytoja, deja fiksuojat tuomet saskaitoje esanti rezultata, o investavimo krypties pasirinkti negalit, kaip investiciniame draudime, tad neklaidinkit, geriau paaiskinti kad geriausia fonda keisti kai jo rezultatas aukstumose ir fiksuoti pelna
Atsakyti
QUOTE(dowwe @ 2013 11 09, 22:56)
bet vistiek ar keiciat fonda ar valdytoja, deja fiksuojat tuomet saskaitoje esanti rezultata, o investavimo krypties pasirinkti negalit, kaip investiciniame draudime, tad neklaidinkit, geriau paaiskinti kad geriausia fonda keisti kai jo rezultatas aukstumose ir fiksuoti pelna
Gaila, kad negaliu pasikelti savo buvusios II pakopos pensijos sutarties popierius ir pasiziureti, ar ten nenumatyta jokiu perejimo mokesciu, jei keiciu investavimo krypti su akciju dalimi nuo 70 iki 0%, bet uz perejima pas kita valdytoja, buciau susimokejus. Tuos kastus, kai reikejo apsispresti, skaiciavau su tiksliomis sumomis.
Kaip jus apibreziate investavimo krypties savoka, dowwe?
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2013 11 09, 23:45)
Gaila, kad negaliu pasikelti savo buvusios II pakopos pensijos sutarties popierius ir pasiziureti, ar ten nenumatyta jokiu perejimo mokesciu, jei keiciu investavimo krypti su akciju dalimi nuo 70 iki 0%, bet uz perejima pas kita valdytoja, buciau susimokejus. Tuos kastus, kai reikejo apsispresti, skaiciavau su tiksliomis sumomis.
Kaip jus apibreziate investavimo krypties savoka, dowwe?

o kam ieškoti sutarties, jei galit paskaityti taisykles? g.gif jose viskas detaliausiai ax.gif
į savo klausimą pirmą atsakykit Jūs, nes konkrečiame pensijų fonde nei vienas dalyvis negali pakeisti jo akcijų dalies nuo 70 proc. iki 0 proc. tai daro valdytojas, jei kalbat apie perėjimo mokesčius, taip sutinku, keičiant valdytoją gali tekti jį susimokėti, BET... keičiant pensijų fondą, ką iš Jūsų suprantu, kaip "investavimo krypties keitimą, kad būtų mažesnė akcijų dalis", jūs deja visiškai taip pat asmeniškai fiksuojate savo patirtą pelną/nuostolį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dowwe: 10 lapkričio 2013 - 10:07
Gal galite patikslinti terminus iki kada reikia pasirinkti? Taip pat jei sutartį pasirašiau šių metų rugpjūčio mėnesį, kokius pasirinkimus turiu?
Atsakyti
QUOTE(ŽaliaSmilga @ 2013 11 10, 11:20)
Gal galite patikslinti terminus iki kada reikia pasirinkti? Taip pat jei sutartį pasirašiau šių metų rugpjūčio mėnesį, kokius pasirinkimus turiu?

jei pasirašėte pirmą kartą naują pensijų kaupimo sutartį rugpjūčio mėnesį ir iki tol niekur nekaupėte, tai pasirinkimo neturite, nes visi 2013 metais pasirašo jau tik maksimalaus kaupimo variantą pagal naują įstatymą.
Pasirinkti turi gaimybę pasirašę ir kaupę iki 2013 metų.
Atsakyti