Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(gryneja @ 2010 03 15, 17:59)
Na as ko gero irgi busiu ne i ta tema pataikiusi,bet vis tiek paklausiu... ax.gif Zinau,kad i dekreta isleidzia nuo  30 savaites,ar ne?Bet gal yra kokiu isimciu?Na pavyzdziui jei dirbi naktini darba,pavojingomis salygomis ir t.t.,gal tas termina galima patrumpinti? Ir kadangi su pirmu lelium tas buvo neaktualu tai nesusigaudau-ar kai jau iseini i dekreta gauni pinigus ar tik kai vaikas gimsta?Dievazi geda,kad taip nieko nenusimanau blush2.gif Jei kas atsakys-is anksto aciu 4u.gif

Išleisti ankščiau į dekretą dėl jūsų išvardintų priežaščių galimybė nėra nustatyta, tačiau darbo kodeksas numato tam tikras "apsaugas" jūsų išvardintomis sąlygomis:

"278 straipsnis. Motinystės sauga
1. Nėščias, neseniai pagimdžiusias moteris ar krūtimi maitinančias moteris negalima įpareigoti dirbti esant tokioms darbo sąlygoms ir veiksniams, kurie gali turėti neigiamą poveikį moters ar kūdikio sveikatai. Nėščioms, neseniai pagimdžiusioms moterims ar krūtimi maitinančioms moterims kenksmingų darbo sąlygų ir pavojingų veiksnių sąrašą (toliau šiame straipsnyje – kenksmingų darbo sąlygų sąrašas) tvirtina Vyriausybė.
2. Darbdavys, vadovaudamasis kenksmingų darbo sąlygų sąrašu bei darbo aplinkos įvertinimo rezultatais, privalo nustatyti galimo poveikio pobūdį ir trukmę nėščios, neseniai pagimdžiusios moters ar krūtimi maitinančios moters saugai ir sveikatai. Nustatęs galimą poveikį, darbdavys privalo imtis laikinų priemonių tokiai rizikai pašalinti.
3. Jeigu pavojingų veiksnių neįmanoma pašalinti, darbdavys įgyvendina darbo sąlygų gerinimo priemones, kad nėščia, neseniai pagimdžiusi moteris ar krūtimi maitinanti moteris nebepatirtų tokių veiksnių poveikio. Jeigu pakeitus darbo sąlygas tokio poveikio neįmanoma pašalinti, darbdavys privalo perkelti tokią moterį (jos sutikimu) į kitą darbą (darbo vietą) toje pačioje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje.
4. Perkeltai į kitą darbą (darbo vietą) toje pačioje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje nėščiai, neseniai pagimdžiusiai moteriai ar krūtimi maitinančiai moteriai mokamas ne mažesnis kaip iki perkėlimo į kitą darbą (darbo vietą) gautas vidutinis darbo užmokestis.
5. Nesant galimybės nėščią moterį perkelti į kitą darbą (darbo vietą), neturintį neigiamo poveikio jos ar būsimo kūdikio sveikatai, nėščiai moteriai jos sutikimu suteikiamos atostogos iki nėštumo ir gimdymo atostogų ir jų metu mokamas jai priklausantis vidutinis mėnesinis darbo užmokestis.
6. Nesant galimybės neseniai pagimdžiusią moterį ar krūtimi maitinančią moterį po nėštumo ir gimdymo atostogų perkelti į kitą darbą (darbo vietą), neturintį neigiamo poveikio jos ar kūdikio sveikatai, tokiai moteriai jos sutikimu suteikiamos vaiko priežiūros atostogos, kol vaikui sueis vieneri metai, ir jai per tą laikotarpį mokamos įstatymų nustatytos motinystės socialinio draudimo pašalpos.
7. Kai nėščiai, neseniai pagimdžiusiai moteriai ar krūtimi maitinančiai moteriai reikia pasitikrinti sveikatą, ji privalo būti atleidžiama nuo darbo ir už tą laiką paliekamas vidutinis darbo užmokestis, jeigu pasitikrinti sveikatą reikia darbo metu.
8. Krūtimi maitinančiai moteriai, be bendros pertraukos pailsėti ir pavalgyti, ne rečiau kaip kas trys valandos suteikiamos ne trumpesnės kaip pusės valandos pertraukos kūdikiui maitinti. Moters pageidavimu pertraukas kūdikiui maitinti galima sujungti ar pridėti prie pertraukos pailsėti ir pavalgyti arba perkelti į darbo dienos pabaigą atitinkamai sutrumpinant darbo dieną. Pertraukos kūdikiui maitinti apmokamos pagal darbuotojos vidutinį darbo užmokestį.
9. Nėščias, neseniai pagimdžiusias moteris ar krūtimi maitinančias moteris skirti viršvalandiniams darbams be jų sutikimo draudžiama.
10. Nėščios, neseniai pagimdžiusios moterys ir krūtimi maitinančios moterys gali būti skiriamos dirbti naktį, poilsio ir švenčių dienomis bei siunčiamos į komandiruotes tik jų sutikimu. Jei tokios darbuotojos nesutinka dirbti naktį ir pateikia pažymą, kad toks darbas pakenktų jų saugai ir sveikatai, jos perkeliamos dirbti dieną. Jei dėl objektyvių priežasčių tokių darbuotojų neįmanoma perkelti į dieninį darbą, joms suteikiamos atostogos iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios arba vaiko priežiūros atostogos, kol vaikui sueis vieneri metai. Atostogų iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios metu mokamas darbuotojai priklausantis vidutinis mėnesinis darbo užmokestis."
Atsakyti
sveikos,

Esu registruota darbo birzoje, dabar laukiuosi, bet imone, kurioje dirbau jau bankrutavo.Turiu 12 men staza per paskutinius 24 men. I dekreta tureciau iseiti birzelio pabaigoje. Kaip supratau perskaiciusi tema, man butinai reikia isidarbinti, kad kazkas mane isleistu i dekreta, tada gauciau pasalpa, t.y. skaiciuotu pagal pajamas gautas pries pirma vaika.
Bet man iskilo klausimas:
1. ar galeciau isidarbinti 0,5 etato?
2. ar galeciau isidarbinti pagal terminuota ar laikina sutarti?
3. jei taip, tada kada ta terminuota sutartis turetu baigtis, ar kai tik iseisiu i dekreta (t.y.birzelio pabaigoje), ar kai jau iseisiu vaiko auginimo atostogu?

Is anksto aciu uz atsakymus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 03 15, 18:32)
taigi atsakyta n kartų - išmokos nepriklauso jei pastojama jau po bankroto. jums tai negalios. išmokas gausite kokias priklauso ir kiek priklauso

išimčių nėra. išleisti anksčiau gali tik gydytojas. taip pat įmanoma prieš dekretą išeiti kasmetinių nepanaudotų atostogų.

Išleisti anksčiau negali net gydytojas, ir vėl klaidinate smile.gif
Atsakyti
gali esant komplikacijoms, visada galėjo paankstinti datą jei sutinka tartis. jeigu norite kad būtų taip, kaip nėra tai netampa klaidinimu, neklaidinkite rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Niktė @ 2010 03 15, 22:28)
Išleisti anksčiau negali net gydytojas, ir vėl klaidinate  smile.gif

gali mane isleido 28 sav.net pati daktare as su ja net nesitariau mirksiukas.gif
Atsakyti
Labai dekoju uz atsakymus visoms mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 03 15, 22:35)
gali esant komplikacijoms, visada galėjo paankstinti datą jei sutinka tartis. jeigu norite kad būtų taip, kaip nėra tai netampa klaidinimu, neklaidinkite rolleyes.gif

Aš pati norėjau išeiti anksčiau laiko, nes nėštumai komplikuoti, ir neišleido, nes į dekretą išelidžia tik nuo 30 sav. ir nepadeda net komisijos.
Šiandien kaip tik buvau poliklinikoj, ir pasakė kad negali išleisti anksčiau.
O jeigu jūs vis tiek teigiate kad gali, pateikite įst. smile.gif

QUOTE(meilikatyte @ 2010 03 16, 11:47)
gali mane isleido 28 sav.net pati daktare as su ja net nesitariau mirksiukas.gif

Matyt buvo data paankstinta
Atsakyti
QUOTE(Jurga 35 @ 2010 03 15, 18:31)
Sveikos, mamytes,

Suprantu, kad ne i sita tema itaikiau, bet esu naujoke, tai gal padesite susioreantuoti. Esu soke, todel sunkiai sukasi mintys. Pries pat ilgaji savaitgali gavau is Sodros gresminga laiska, kad atbuline data, nuo vasario 1 dienos, stabdomos motinystes ismokos. Pradedamas tyrimas. Norejau pasiklausti, kur tokio paties likimo mamos susirasineja? Kadangi esu rami del teisetai gautu pajamu, noreciau nepasiduoti... unsure.gif
Aciu


Ir nepasiduokite būtinai. Juk ne tik savo, bet ir savo vaiko teises reikia ginti... jis juk neapsigins.
Tokios mamos ir tėčiai renkasi štai čia:
Family genocide grupė
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RasaP: 16 kovo 2010 - 17:15
laba, noreciau kad paaiskintumete. I dekreta iseisiu rugpjucio men, i rankas iki to laiko gaunamas atlyginimas bus apie 1500 lt kiekviena men. Gal galite parasyti kokios galiu tiketis motinistes pasalpos ir vaiko prieziuros atostogu pinigeliu? ar vaiko prieziuros pinigeliai skaiciuojami nuo gaunamu pinigeliu ant popieriaus ar i rankas gaunamu?
Dekinga busiu atrasiusioms,galima ir i a.z.
Atsakyti
jei alga nesikeite, tai mazdaug tiek pat ir gausit, kaip gaudavot i rankas. 30 savaite ismokes iskart uz 4 menesiu, veliau mokes kas menesi ismoka 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kriste25 @ 2010 03 16, 21:15)
laba, noreciau kad paaiskintumete. I dekreta iseisiu rugpjucio men, i rankas iki to laiko gaunamas atlyginimas bus apie 1500 lt kiekviena men. Gal galite parasyti kokios galiu tiketis motinistes pasalpos ir vaiko prieziuros atostogu pinigeliu? ar vaiko prieziuros pinigeliai skaiciuojami nuo gaunamu pinigeliu ant popieriaus ar i rankas gaunamu?
Dekinga busiu atrasiusioms,galima ir i a.z.

uz dekreta gausite apie 6000 lt, juos ismokes neanksciau nei per pora savaiciu nuo isejimo i dekreta ( teoriskai-pridavus dokumentus sodrai per 15 darbo dienu turi pervesti pasalpa, praktiskai buna visko, tenka palaukti ir ilgiau).
vaiko prieziuros pinigelius pirmus metus gausite 90%(apie 1350lt) , antrus-75% (apie 1125lt)
Atsakyti
Tiksliai, as visai pamirsau, kad procentus gi sumazino doh.gif
Atsakyti