Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

sakykit, kokios yra nustatytos grindys dabar g.gif visur kiek ieškau info, tai kalba apie tai kaip bus nuo liepos pirmos dienos g.gif o man labai reikia info kokios grindys dabar, ar tokios yra? g.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Hegira @ 2010 01 17, 20:34)
Šis įstatymo pakeitimas patvirtintas rugsėjo mėnesį, o tas kur eina kalba apie visoms mamoms sumažintas pajamas patvirtintas grudžio pradžioje. Taigi paskaitykite ankstesnę temą, ten labai daug diskutuota apie tą pakeitimą ir apie mažinimą visoms mamoms... verysad.gif  Kad ir kaip mylim Lietuvą, bet liūdna dėl tokių dalykų ir prezidentės nepastovumo....  verysad.gif

Na, Hegira, aš vis tiek pasilieku prie savo išsakytos nuomonės ir vadovaujuosi dabar galiojančiu ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymu su visais šiai dienai esančiais pakeitimais. Ir jame tikrai nėra tokių nuostatų jog bus mažinama visoms mamoms.

Čia visi paskelbti įst. pakeitimai
http://www3.lrs.lt/p...r...r2=2&p_gal=

o čia pats ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas, galiojantis nuo 2010 01 05. čia yra įtraukti ir 2009 12 22 padaryti paskutiniai pakeitimai.

http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=

o čia 21 str. kuris nurodo motinystės (tėvystės) pašalpos dydį

21 straipsnis. Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis

1. Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 100 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, – 85 procentai pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Pastaba. 1 dalies nuostatos taikomos iki 2010 m. liepos 1 d.

1. Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 90 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, – 75 procentai pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Pastaba. 1 dalies nuostatos taikomos nuo 2010 m. liepos 1 d. naujai skiriamoms motinystės (tėvystės) pašalpoms.

Papildyta:
QUOTE(*sanel* @ 2010 01 17, 23:00)
sakykit, kokios yra nustatytos grindys dabar g.gif  visur kiek ieškau info, tai kalba apie tai kaip bus nuo liepos pirmos dienos g.gif o man labai reikia info kokios grindys dabar, ar tokios yra? g.gif  4u.gif

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 21str. 2d

2. Motinystės (tėvystės) pašalpa per mėnesį negali būti mažesnė nei vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį galiojusių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų trečdalis.

2010 patvirtintos draudžiamosios pajamos 1170lt taigi "grindys"390lt
Atsakyti
QUOTE(*sanel* @ 2010 01 17, 22:00)
sakykit, kokios yra nustatytos grindys dabar g.gif  visur kiek ieškau info, tai kalba apie tai kaip bus nuo liepos pirmos dienos g.gif o man labai reikia info kokios grindys dabar, ar tokios yra? g.gif  4u.gif

Kad lubos nustatytos tai girdėjau, bet apie grindis?.... g.gif Čia kas?

Jau radau. Kaip iš tų grindų pragyvent?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ninna_Ricci: 17 sausio 2010 - 22:59
SI menisi visems sumazino,bet kita visi gaus kaip reikia, cia tiesiog reikia dekraloti mokescius ir grazins ta ka sumazino si menesi
Atsakyti
amelly, jei oaskaitytumet praeita tema, tai suprastumet, kad cia simtas zmoniu ne siaip sau sako, kad mazina visoms. yra atskyras perskaiciavimo istatymas.

75. Asmenims, kurie teisę į motinystės (tėvystės) pašalpas įgijo iki 2010 m. birželio 30 d. ir kuriems šių pašalpų mokėjimas tęsiamas po 2010 m. liepos 1 d., nuo šios datos pašalpos perskaičiuojamos ir mokamos:

75.1. iki vaikui sukaks vieni metai – 90 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio...

75.2. iki vaikui sukaks dveji metai – 75 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio...

http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=
Atsakyti
Pradejau skaityti tuos istatymus ir t.t. nu ten taip man viskas sumalta....
Gal kas zinot, o kaip butu...
Esu vaiko prieziuros atostogose. Jei iseiciau i dekreta, kai pirmajam leliui butu tarp 2,5 metu iki 3 metu - kaip tada skaiciuotu pinigelius.
Girdejau, kad yra du budai, kuriuos mama gali pasirinkti, bet kaip juos pasirinkti?, t.y. as pageidauciau, kad skaiciuotu is pajamu pries iseinant su pirmu vaiku i dekreta.
Kiek tai yra realu? Ar neliksiu ant minimumo?

Arba sutrumpintai - is ko skaiciuoja sodra ismokas, jei i dekreta ir 2-ojo vaiko auginimo atostogas iseiciau, kol 1-asis vaikas butu nuo 2 - 3 metu.

LABAI LABAI ACIU uz atsakymus.
Atsakyti
sutrumpintai - jūs turite teisę rinktis kad jums skaičiuotų kaip su pirmu vaiku jeigu į dekretą su antru išeinate per metus nuo vaiko auginimo atostogų su pirmuoju pasibaigimo, nesvarbu kiek jam metų. jei ėjote iki trejų metų - išėjus į dekretą su antruoju iki jam sueis ketveri - galite prašyti kad skaičiuotų kaip pirmajam. ant minimumo liksite jei gavote minimumą.

QUOTE(amellyy @ 2010 01 17, 22:42)
Na, Hegira, aš vis tiek pasilieku prie savo išsakytos nuomonės ir vadovaujuosi dabar galiojančiu ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymu su visais šiai dienai esančiais pakeitimais. Ir jame tikrai nėra tokių nuostatų jog bus mažinama visoms mamoms.

tikrai?
Atsakyti
Ačiū, Murka2008, šito aš nebuvau skaičius blush2.gif bet tada nesuprantu kaip galima rašyti įstatyme viena, o nutarime kita....gaunasi kažkoks žmonių klaidinimas, kai vienur rašoma, jog perskaičiuoja, kitur jog ne doh.gif ir abu galioja vienu metu....
Atsakyti
QUOTE(amellyy @ 2010 01 18, 12:51)
Ačiū, Murka2008, šito aš nebuvau skaičius  blush2.gif bet tada nesuprantu kaip galima rašyti įstatyme viena, o nutarime kita....gaunasi kažkoks žmonių klaidinimas, kai vienur rašoma, jog perskaičiuoja, kitur jog ne   doh.gif ir abu galioja vienu metu....

skaitom įstatymą:
Motinystės pašalpa apskaičiuojama ir mokama Vyriausybės tvirtinamų Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatų nustatyta tvarka.

Motinystės (tėvystės) pašalpa apskaičiuojama ir mokama Vyriausybės tvirtinamų Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatų nustatyta tvarka

kur čia klaidinimas? g.gif vienas kitam neprieštarauja. be to įstatyme nėra kalbama apie perskaičiavimą, tai nustatytą nutarime. ir tai nėra 'vienur viena, kitur kita'.

neperskaitymas kas parašyta nėra klaidinimas mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo l'eau: 18 sausio 2010 - 13:49
Pastaba. 1 dalies nuostatos taikomos nuo 2010 m. liepos 1 d. naujai skiriamoms motinystės (tėvystės) pašalpoms.

Aš turiu omeny šitą pastabą parašytą paryškintu šriftu prie įstatymo 21str 1d. na bent jau aš ją supratau vienareikšmiškai....

smile.gif
Atsakyti
QUOTE(amellyy @ 2010 01 18, 14:10)

Aš turiu omeny šitą pastabą parašytą paryškintu šriftu prie įstatymo 21str 1d. na bent jau aš ją supratau vienareikšmiškai....

smile.gif

aš irgi. ji ir taikoma naujai skiriamoms pašalpoms. apie perskaičiavimą kalbama poįstatyminiame akte. nebent jūs vienareikšmiškai sutapatinote skyrimą ir perskaičiavimą.

pabandysiu pateiktį pavyzdį, kad suprastumėte kad nėra jokio prieštaravimo tarp teiginių apie nuostatos taikymą naujai skiriamos pašalpoms ir perskaičiavimą jau paskirtoms.
keli teiginiai:
gėlės pražysta balandį. gegužę vyksta gėlių skynimas. skinamos pražydusios gėlės.

ar jūs įskaitote teiginį kad anksčiau nei balandį pražydusios gėlės skinamos nebus?
Atsakyti
QUOTE(R. Denisenko @ 2010 01 16, 14:45)
Paaiskinkit man prasau toki dalyka.Tarkim as esu vaiko prieziuros atostogose iki 2010 m.liepos 21 d. Visa si laika man Sodra moka atitinkamo dydzio ismoka,pagal pajamas is darbovietes.Sakykim vel pastojau ir gimdymo terminas yra 2010 m. rugsejo men.Kokia tvarka bus mokamos ismokos ir pagal kokias pajamas?

Labas, noreciau jusu paklausti, gal atsiras zinanciu:
Pas mane panasi situacija, tik nesuprantu - su pirmu vaiku pasalpa skaiciavo is pajamu uz buvusi ketvirti (t.y. uz tris menesius), o dabar skaiciuotu jau uz 12 menesiu?
Atsakyti