Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos II

atsargiai !!!

http://www.sib.lt/in...n...6&Itemid=36
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 15, 10:22)
Panašu, kad kol kas tik aš, Kaban ir Bronius manome, kad grynai pasyvus namas per brangus tipiniam lietuviui. Be to, būtų įdomu pamatyti, kas vakaruose statosi pasyvius namus - garantuoju, kad asmenys, kurių mėnesinės pajamos minimu 10-15 000 eurų, t.y. pakankamai turtingi žmonės. Todėl tesingai Bronius ir sako, kad padaryk šiltesnį nei standartas namą, kūrenk malkomis, ir sąskaitą už šildymą bus juokinga, o išlaidos namo statybai - beveik nepadidės.

Be to, Evoy pagaliau supratai, kad niekas nekalba apie bendrą pasyvaus namo astipirkimą, o mus domina tik tai, kiek reikia viršaus investuoti į pasyvų namą lyginant su standartiniu. Būtent apie šio skirtumo atsipirkimą ir investicijos naudą/tinkslingumą ir kalbame. Dauguma vakariečių pateikia, kad investicijos į pasyvų namą sudaro nuo 0 iki 15 proc. Tačiau šiuo atveju, mano galva, taisyklė galioja šiltensiems kraštams, pvz., Vokietija ar Austrija. Švedijos vidurys, kuris atitinka maždaug lietuvišką klimatą, kalba, kad invetsticijos į pasyvų namą sudaro apie 25 proc. Tai jau tikrai didelė suma. Nes jei pasyvus namas mums, lietuviams, papildomai kainuotų tik 5 ar bent jau 10 proc., beveik niekas apie standartinį ir nekalbėtų: būtų aišku, kad pasyvus apsimoka. O kol kas realių skaičių, pagrindžiančių, kad pasyvus namas apsimoka, aš nemačiau.

Todėl teisingai Kaban ir skaičiuoja savo namo pavyzdžiui, kiek ir kur jam reikia investuoti, kad sąskaitos už šildymą/šiltą vandenį sumažėtų, bet investicijos netaptų bevertės ir netektų vergauti bankui dėl paskolos/palūkanų. Todėl ir siūliau dar anksčiau aptarti ir pateikti konkrečius asmeninius pavyzdžius, kaip yra kiekvieno namas pastatytas ir kiek kainuoja jo šildymo išlaidos. Vienintelis Kaban ir aš (tiesa, daugiabutis) pateikėme ne mistinius, o realius skaičius.

niekaip nesuprantu kam is to jusu manymo yra naudos doh.gif kolkas nemaciau ne vieno rimto argumento pries apart buchalterines naudos. faktas, kad kas nori pigaus namo statysis pagal minimalius reikalavimus ir sildysis gal kazkuo ka isvis uz dyka gauna kaip atliekas, bet ka tai keicia, vistiek lieka faktas, kad pasyvus namas yra geresnis uz tradicini nama, jei tik jam uztenga finansiniu galimybiu isirengti biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cezas: 15 vasario 2010 - 10:56
QUOTE(cezas @ 2010 02 15, 11:47)
aciu uz rekomendacijas  thumbup.gif


profilis - salcio tiltas, per visa perimetra.. praktishkai tai pamatas putplasciui.. jei atremsite ta putplasti kazkuo kituo (pvz cokoli apsiltinsite) - tai as pvz nematau profilio prasmes..
Atsakyti
Pagyvenes įdėjo puikia nuorodą, kuri parodo, kad teorinės šilumos sąnaudos ženkliai skiriasi nuo praktinių. Nuorodą pakartosiu.

http://www.spec.lt/get.php?f.27250

Todėl dar kartą pakartosiu, kad teorija ir liks tik teorija ir kol realūs žmonės neapsigyvens realiame pasyviame name ir nepasakys, kokios yra realios energijos sąnaudos, tol viskas bus tik daugmaž paistalai su paklaida iki 50 proc.

Beje, čia keletas veikėjų užsižaidė su šiltino detalėm pamiršdami temos esmę: pasyvus namas ir jo variacijos.
Papildyta:
QUOTE(cezas @ 2010 02 15, 11:55)
niekaip nesuprantu kam is to jusu manymo yra naudos doh.gif  kolkas nemaciau ne vieno rimto argumento pries apart buchalterines naudos. faktas, kad kas nori pigaus namo statysis pagal minimalius reikalavimus ir sildysis gal kazkuo ka isvis uz dyka gauna kaip atliekas, bet ka tai keicia, vistiek lieka faktas, kad pasyvus namas yra geresnis uz tradicini nama, jei tik jam uztenga finansiniu galimybiu isirengti  biggrin.gif


Jei, cezai, esi aklas ir nematai nei vieno mano pateikto argumento, kuris leidžia susidaryti ir kitokią nuomonę, tai tau padėti gali tik daktarai. Žioplą ir bažnyčioj muša.

Be to, visi, kurie aklai kopijuoja pasyvaus namo įdėja, atsakykite į mano klausimą: ar jūs ir kituose gyvenimo srityse vadovaujatės pasyvumo, t.y. ekologinėmis, idėjomis? Ar perkate ekologiškus maisto produktus, ar žinote bent jau kas yra Tatulos programa ir kur Vilniuje būna ekoligiški turgeliai, ar naudojate ekoligiškus prirkinių maišelius, popierių ir kitas medžiagas, ar jūsų automobilis su katalizatoriumi ir atitinka jei ne Euro-5, tai bent jau Euro-5 aplinkosaugos normas, ar rūšiuojate atliekas ir visais kitais būdais paisote ekologiškų gyvenimo normų?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 15 vasario 2010 - 11:18
QUOTE(cezas @ 2010 02 15, 11:55)
niekaip nesuprantu kam is to jusu manymo yra naudos doh.gif  kolkas nemaciau ne vieno rimto argumento pries apart buchalterines naudos. faktas, kad kas nori pigaus namo statysis pagal minimalius reikalavimus ir sildysis gal kazkuo ka isvis uz dyka gauna kaip atliekas, bet ka tai keicia, vistiek lieka faktas, kad pasyvus namas yra geresnis uz tradicini nama, jei tik jam uztenga finansiniu galimybiu isirengti  biggrin.gif


zodis geresnis nieko konkretaus nepasako.. kiekvienam skirtingas.. "kad gauti atsakima reiki teisingai uzduoti klausima".. todel pradziai reikia suprasti kokia ideologija ytra pasyvaus namo.. Pradziai ideja "PN" buvo sumasinti silumine tersa - ne daug ne mazai, klimato gi atsilimas.. Kadangi zmoniu situo labai jau suinteresuoti neisejo - prasidejo kitu "tikslu" paieshka.. Dabar prisidejo ir energetinis badas - nafta brango, prasidejo prognozes kad baigsis kuras, viskas baisiai brangs - vel atgijo ideja..
aishq kodel ta tema eskaluojama statybinku - kuo brangesne preke, tuo daugiau ant jos uzdirbsi, galu gale ekonomkos skatinimas ir t.t. bet daugiabuciu renovacija pvz irgi stovi - todel kad gyventojai ne durn, ir kai pakishama sutartis pensininkui vergauti bankui 10 metu ir suma sumarum moketi daugiau - zmogui visishkai neidomus jokie valdzios genialus planai. Ekonomika standarto vs passyvu jau buvo apkalbeta ir kolkas niekas nepaneige skaiciu.. aishq yra kitokiu zmoniu - kurie statosi patys, kurie gauna medziagu papygiaska ar uz dyka wink.gif.. Yra turtingu, yra tokiu kurie vaikosi mados, yra dauguma tokiu, kuriems nera laiko gylinti - jiems pasake "PN" ir OK.. To siaip ir siekia dydzia gerbiamas EVOY - sukurti lygioj vietoj mada-aziotaza.. is esmes teisingas sprendimas marketingo - reikia pradedi, o poto zmones ir nesigilins ko ten reikia o ko ne.. bet man iskylo vienas klausimas..

priesh pora metus mes su EVOY gan smarkiai ginciojames del 2 temu: GEO SS ir grindinis sildimas.. EVOY tada buvo tokiu sistemu salininkas bei propaguotojas, as kaip ir prieshininkas, irodinejau kad neapsimoka.. dabar zmones dalaiskim patikejo jo argumentais su daug nuorodu ir t.t. ir isirenge tas sistemas.. ir kas dabar? dabar jims reikia investuoti papildomai pinigu, kad padaryti namus passyvais? bet tada nei GEO SS nei grindu sildimo jiems jau nereikes.. ar nieko jiems daryti nereikia - tai tada iseina kad passyvus namas nera siektinis idealas..

nesupraskite klaidingai smile.gif as nekaltiu EVOY apgaule ar panasiai.. tiesiog praejo tik 2 metai - ir zmoniu investicijos - dydziules beje - jau praktishkai bevercios pagal siolaikine mada smile.gif tai kas bus po 2 metu dar? bus ZERO namas smile.gif ar saules namas smile.gif kurie nubrauks viska, kas buvo iki to.. poto isaishkes, kad eina ne atsilima o atsalimas - ir bus sugalvota dar kokia nors naujove smile.gif negi jums, zmones, kurie kasdien mato per TV reklamas, tai nieko nerimena? Metodikos gi tos pacios.. 5 peiliukas gilett... supermagnetukai.. erkiu encefalitas.. pauksciu gripas.. kiauliu gripas.. jus skatina isleisti daugiau pinigu smile.gif ir keikurie dziaugsmingai sako - joooo!!! cia geeeras! isleisiu daugiau pinigu geresniam namui biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 15, 01:09)
taip keista matyti argumenta - namas neturi atsipirkti, todel mes statom pasyvu nama, kad maziau moketi uz sildima.. kur logika?? yra pasirinkimas: 1 sumoketi daug pinigu - pastatyti pasyvu ir moketi maziau uz sildima 2. Sumoketi maziau, pastatyi standarta ir moketi daugiau uz sildima..

Na viso pirmo me visi gali sau laisti isleisti daugiau pinigu smile.gif Nu neturi: Ir bankas neduoda smile.gif Tai ka, statyti 2gubai mazesni pasyvu? Ir vergauti bankui likusi gyvenima uz tai, kad negavai to ko norejai? Arba pastatyti dydesni nama - sumoketi maziau - moketi bankui maziau - ir moketi daugiau uz sildima.. Na kodel tai blogai? Suma sumarum 2 variantas yra ir pigesnis.. Dejau gi lentele - vien sienu atsiperkamumas - 20 metu.. nekalbant apie visus kitus navorotus.. ir ten ir ten - issimokejimas, tik va kraneli bankui neusuksi, kai panorejus, ir siltos ziemos nuo saltos jis neskiria smile.gif o ir vasaros nuo ziemos irgi neskiria biggrin.gif Kazkodel bijoma ateities, viskas ten niuru ir baisu.. nu tai kas trukdo uzsukt savo namo 150 kv ir ju nesildyti, o sildyti tik ta maza kambariuka kur

sedesi senatveje vienishas apsikabines TV arba kompa su maza pensija

Vis statote norus auksčiau galimybių, ir viešai deklaruojate jau senokai primirštą (bet vis dar mielą ausiai) šūkį: "Каждый по способностям, каждому по потребностям!". Dar blogiau: teigiate, kad didžioji dauguma (gyvenanti butuose)- niekada nesužinos apie kokią tai mistinę nirvaną, kuri apima tik gyvenančius individualiame name: besidarbuojančius prie savo KKK ar vejos; žiūrinčius, kaip jų mokinukas vaikas šalą stotelėje vidurį laukų; laukiant, kol bus vėl atstatytas elektros energijos tiekimas; ... O gal žmonės turi kiek platesnį interesų ratą, nei vien vergavimas savo būstui? Pasyvus namas- tai šioka tokia garantija, kad bus paprasčiau "prasisukti" ateityje. Ir nieko daugiau.

Kodėl taip išskiriate? Vertę turi tik vienas skaičius- bendra mokėjimu suma per metus, kur įtraukti būsto eksploatavimo kaštai, vertės atstatymo kaštai, "duoklė" bankui (jei yra), transporto kaštai (darbas, parduotuvė, vaikai, ...). Pagal tokį "derinuką" ir galima dėlioti "kiekvienam savo"- o ne traukiojant atskirus punktus iš konteksto. Būkime realistai- ir gyvenimas pateiks mažiau nemalonių pokštų. Gal būt abu norėtume įsikurti kame tai panašaus, bet abu ten greičiausiai nepateksime- net ir bandydami "prasmukti" kaip kekšiai. Ir jei "negavai to ko norėjai"- gal paprasčiausiai tik kiek per daug norėjai?

Dėl TV kiek suabejočiau- naujienos apie visiškai susenusios Zvonkės nuotykius, jau gali nieko nebedominti. O dėl compo- absoliuti tiesa: pasaulį pakeis interneto gretis, o ne kas tai kitka.
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 15, 11:23)
zodis geresnis nieko konkretaus nepasako.. kiekvienam skirtingas.. "kad gauti atsakima reiki teisingai uzduoti klausima".. todel pradziai reikia suprasti kokia ideologija ytra pasyvaus namo.. Pradziai ideja "PN" buvo sumasinti silumine tersa - ne daug ne mazai, klimato gi atsilimas.. Kadangi zmoniu situo labai jau suinteresuoti neisejo - prasidejo kitu "tikslu" paieshka.. Dabar prisidejo ir energetinis badas - nafta brango, prasidejo prognozes kad baigsis kuras, viskas baisiai brangs - vel atgijo ideja..
aishq kodel ta tema eskaluojama statybinku  - kuo brangesne preke, tuo daugiau ant jos uzdirbsi, galu gale ekonomkos skatinimas ir t.t. bet daugiabuciu renovacija pvz irgi stovi - todel kad gyventojai ne durn, ir kai pakishama sutartis pensininkui vergauti bankui 10 metu ir suma sumarum moketi daugiau - zmogui visishkai neidomus jokie valdzios genialus planai. Ekonomika standarto vs passyvu jau buvo apkalbeta ir kolkas niekas nepaneige skaiciu.. aishq yra kitokiu zmoniu - kurie statosi patys, kurie gauna medziagu papygiaska ar uz dyka wink.gif.. Yra turtingu, yra tokiu kurie vaikosi mados, yra dauguma tokiu, kuriems nera laiko gylinti - jiems pasake "PN" ir OK.. To siaip ir siekia dydzia gerbiamas EVOY - sukurti lygioj vietoj mada-aziotaza.. is esmes teisingas sprendimas marketingo - reikia pradedi, o poto zmones ir nesigilins ko ten reikia o ko ne.. bet man iskylo vienas klausimas..

priesh pora metus mes su EVOY gan smarkiai ginciojames del 2 temu: GEO SS ir grindinis sildimas.. EVOY tada buvo tokiu sistemu salininkas bei propaguotojas, as kaip ir prieshininkas, irodinejau kad neapsimoka.. dabar zmones dalaiskim patikejo jo argumentais su daug nuorodu ir t.t. ir isirenge tas sistemas.. ir kas dabar? dabar jims reikia investuoti papildomai pinigu, kad padaryti namus passyvais? bet tada nei GEO SS nei grindu sildimo jiems jau nereikes.. ar nieko jiems daryti nereikia - tai tada iseina kad passyvus namas nera siektinis idealas..

nesupraskite klaidingai smile.gif as nekaltiu EVOY apgaule ar panasiai.. tiesiog praejo tik 2 metai - ir zmoniu investicijos - dydziules beje - jau praktishkai bevercios pagal siolaikine mada smile.gif tai kas bus po 2 metu dar? bus ZERO namas smile.gif ar saules namas smile.gif kurie nubrauks viska, kas buvo iki to.. poto isaishkes, kad eina ne atsilima o atsalimas - ir bus sugalvota dar kokia nors naujove smile.gif negi jums, zmones, kurie kasdien mato per TV reklamas, tai nieko nerimena?  Metodikos gi tos pacios.. 5 peiliukas gilett... supermagnetukai.. erkiu encefalitas.. pauksciu gripas.. kiauliu gripas.. jus skatina isleisti daugiau pinigu smile.gif ir keikurie dziaugsmingai sako - joooo!!! cia geeeras! isleisiu daugiau pinigu geresniam namui biggrin.gif

nesvarbu ar bus atsilimas ar atsalimas termo izoliacija visada pades islaikyti komfortiska temperatura patalpose smile.gif o del energijos tai niekas nepaneigs kad jos taupymas yra geris smile.gif lietuva neturi pakankamu energijos istekliu todel sumazinos jos sanaudas stipriai padidiname nepriklausomybe nuo istekliu, juk kiekvienas kai statosi sau nama svajoja, kad bustas butu kuo maziau priklausomas
Atsakyti
Kaban, šaunuolis. Pataikei tiesiai į dešimtuką. thumbup.gif Tik abejojantys žmonės gali surasti bent šiek tiek tiesos, o ne aklai sekantis mados tendencijas.

Pateiksiu patį apsudriškiausią pavyzdį. Šeštadienį buvau kaime pas dėdę. Jis gyveną 160 kv name, nors palėpė neįrengta, todėl realiai išeina tik apie 80-90 kv. Namas žiauriai senas: 1970 m. pastatytas iš silikatinių plytų (tarp jų oro tarpas), langai senoviniai (1970 m.), durys irgi, stogas - šiferis. Visame name niekur nerasite vatos išskyrys ant palėpęs paerdangos. Ir ką gi: per metus už šildymą malkomis jie išleidžia apie 1500 Lt, t.y. per mėnesį apie 250 Lt, o 1 kv. šildymo kaina išeina 3,125 Lt. Tikrai neblogi skaičiai. Vasarą žadą į oro tarpą (apie 5 cm) išėmę po kelias plytas pripurkšti šiltalo ir susidėti naujus langus. Manau, kad namo šildymo išlaidos sumažės iki kokių 800-1000 Lt, o name bus ženkliai šilčiau - gal net per šiltą.

Kitas pavyzdys, kitos tetos namas - karkasinis 62 kv pastatytas apie 1960 m. Tėvukas prieš 5-6 metus jį visą apšiltino 5 cm vatą ir sudėjo naujus langus. Šildomas pečiumi, o malkoms išleidus maždaug 1200 Lt., pinigų užtenka 2 sezonams ir musm dar vasarą šašlykams dažnai pakepti. Taigi šiuo atveju 1 mėn. šildymo išlaidos tik 100 Lt arba 1 kv. kaina 1,61 Lt. Kad namas būtų dar šiltenis, tikrai pakanka pakeisti stogo dangą (dabar šiferis) ir jį apšiltinti. Tuomet 1200 Lt pakaks gal ir 3 sezonams.
Atsakyti
QUOTE(cezas @ 2010 02 15, 12:47)
aciu uz rekomendacijas  thumbup.gif



o tai jus tuo užsiimate, kazkaip praziurėjau wink.gif lyg ir per tiek laiko kiek skaitau SM turėčiau atskirti kas kurioj sferoje yra suinteresuoras asmuo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(cezas @ 2010 02 15, 12:33)
nesvarbu ar bus atsilimas ar atsalimas termo izoliacija visada pades islaikyti komfortiska temperatura patalpose  smile.gif o del energijos tai niekas nepaneigs kad jos taupymas yra geris  smile.gif  lietuva neturi pakankamu energijos istekliu todel sumazinos jos sanaudas stipriai padidiname nepriklausomybe nuo istekliu, juk kiekvienas kai statosi sau nama svajoja, kad bustas butu kuo maziau priklausomas


istekliu gali buti visokiu.. finansiniai istekliai pvz.. tai kodel jums mielesne priklausomybe nuo banko o ne priklausomybe nuo energijos istekliu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 02 15, 11:44)
istekliu gali buti visokiu.. finansiniai istekliai pvz.. tai kodel jums mielesne priklausomybe nuo banko o ne priklausomybe nuo energijos istekliu smile.gif

finansiniu istekliu lietuviai susikuria biggrin.gif
Atsakyti
Papildysiu pavyzdžius dėl senų namų. Tai tik parodo, kad su minimaliom investicijomis galima gauti maksimalią naudą, todėl šiuo atveju galime klabėti apie finansinę naudą. O jei tiek pirmą, tiek antrą namą apšiltinus iki šiandieninių STR standartų, piniginės ivetstijos kaime gyvenantiems žmonės būtų nepakaliamos ir vargiai atsipirktų.
Atsakyti