[quote=mariuks77,2010 02 22, 00:42]
P.S. Pasikartosiu: kas per įprotis atsakinėjant į postus- cituoti ištisas litanijas?
[/quote]
Norėjau patrinti, bet...
savo daro....
man tik keista, kad iki šiol nesupratot, kad su Mindaugas7 kalbate PN tema kaip forografai Nikon vs Canon (jau 50 metų). Midaugas7 remiasi suomiškų variantu, pas jus dominuoja vokiškas-austriškas. Abu aklai laikotės savo tiesų. Nors teorija ir ta pati, tik skiriasi skaičiai.
Kiek puslapių prirašytą vėjais... negi labai čia daug kam įdomu, kad jūsų PN vizijoj numatomas sexsodromas, ar, kad turit problemų su savo atžala, kurios poreikių kvatratūra net 4 m2 ? O rašėt apie savo PN viziją - gavosi velniai žino kas.
Kiekvienas iš mūsų esam individualūs ir PN įrengimas taip pat, bet konstrukcijos gali būti bendros, ar klystu ?
[/quote]
Viskas sudėliota labai tiksliai. Tik aš remiuosi ne suomių pavyzdžių, nes jų geografinė ilguma kerta 60''00', todėl ten privalo galioja kiti PN standartai. Aš remiuosi švediška patirtimi - ypač centrine jos dalimi apie Stokholmą, kuri geriausiai atitinka mūsų geografinę padėtį.
Papildyta:
QUOTE(degser @ 2010 02 22, 01:31)
keista, bet nesu negirdejes nei apie vokiska nei apie suomiska pasyvaus namo modeli...
ir kaip kazkas anksciau jau minejo pagrindinis pasyvaus namo rodiklis: 10-15kwh/m2 per metus... ne?
tokia stai pas mane susidarius pasyvaus namo vizija.
Teisingai. PN siekiamybė yra 15 kWh/m2 šildymui arba 120 kWh/m2 visoms energijos rūšims (elektra, šildymas ir t.t.) per metus. Tačiau esmė, kad priklausomai nuo kiekvienos šalies gamtinių sąlygų, skiriasi PN namo realizaciją. Imituoti gamtines sąlygas bei aibe kitų realybę atitinkančių aplinkybių ir sukurti PN projektą padeda speciali PHPP programa. Todėl jei Vokietijoje tarkim sienoje reikia 30 cm vatos, tai Švedijoje reikės - 40 cm vatos. O kiek reikės Lietuvoje? Dar svarbiau yra tai, kad jokia mūsų šalies institucija nėra apibrėžusi PN standartų (aplinkos ministerija turėjo ketinių, bet viskas tuomi ir baigėsi), o Kaune įsikūrusi kol kas tik mistinė PN organizacija - jokių kontaktų jie neturi. Taigi visa mūsų diskusija apie PN kol kas yra ir gali būti tik teorinė, nes nėra valstybiniu lygmeniu apibrėžtas tokio namo standartas. Todėl aš remiuosi švedų pavyzdžiu, nes Vokietija ir Austrija mums visiškai netinka.