Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos II

QUOTE(pagyvenus @ 2010 02 20, 14:45)
a) OK, nereikia tų skaičių  - čia priskaičiuota buvo daug ir įvairiai. "Prilipinti" pasyvumą brangiau. Jei tas atvejis, kai manai kad pastatytas standartas yra "klaida", tai už ją reikia "susimokėti".

cool.gif UB, Lt. Kaip dabar nežinau, padėtas prieš 8 su trupučiu mėn.  4u.gif
LR vyriausybės obligacijos, EUR'ai - gal net rizikingiau, nei LT ukiabankyje  biggrin.gif
Tai čia aš labai mėgėjiškai "iškaišiojau" - paskaitinėkite toje pačioje SM kaip "sukasi" profai.

žinot tą pasakymą, kad yra "melas", "grubus melas" ir "statistika"  4u.gif žiūrim į konkrečią mano situaciją - tas 100 kLt yra sutaupyti per statybinį bumą, skirti namo įrengimui. Ar jūs vis dar manote, kad aš juos kaupdama ir laikydama banke 2007-2008 metais praradau 7 proc. (2 metų infliaciją) "vertės"? Jei jau norite, paimkite gyvenamųjų būstų stabos statistinius rodiklius (ieškoti tingiu pati) - tame sektoriuje defliacija.

To paties dalyko vertė yra kiekvienam skirtinga - kam pingvinai rūpi, kam prieš kaimyną maža sąksaita pasigirti norisi, kam spaudoje apie savo namą perskaityti. 
Jei mes abu turėtume po 30kLt ir po namą su "kiaurokais" langais - jūs, kaip suprantu, nedvejodamas pakeistumėte langus, ir tikrai rastumėte nemažai argumetų šio sprendimo finansiniam naudingumui pagrįsti - sąskaitos mažos, nėra finansinių krizių rizikos. Aš ramiau juos laikyčiau banke ir taip pat sėkmingai įrodyčiau, kad finansiškai išlošiu - palūkanos dengia išlaidas už šildymą ir dar lieka, po 5 metų jei norėsiu, už tuos pačius susidėsiu geresnius langus.

Žodžiu šiame fronte nieko naujo - einu toliau įrenginėti "standarto". Beja, laukia pliusas, taip kad "pasyvumas" 90 proc. tautiečių artimiausią pusmetį taps mažai aktualus.


Super pasakyta. Vat pasirodo, kad moterys už vyrus geriau skaičiuoja pinigus ir skirtingai nei kai kurie kiti vertina įnvesticijų tikslingumą ir atsiperkamumą. Deja, bet daugelis tautiečių vis dar nemoka skaičiuoti savų pinigų. Pasirodo, kad kuproto ir krizė neišlygino - neišmoko lietuviai realiai vertinti pinigo naudos. Kiša pinigus kur papuola užuot tikrai paskaičiuotų jų tikslingumą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 20 vasario 2010 - 14:05
QUOTE(EVOY @ 2010 02 20, 14:36)
Patiko- užkabinote įdomų aspektą. Laikykime paminėtą sumą identišką investicijai į "Zero"/"Plius". Skaičiai iš lubų- tik bendram vaizdui.

1. variantas- banko mokamos palūkanos. Nediskutuojant, kokių palūkanų galite tikėtis po metų-kitų. Tik apie tai, kokias pajamas realiai gausite- savotiškas "į rankas":
* Metinė infliacija "suvalgo" savo "dalį" per metus susikaupusių palūkanų. Klausymas: ar prie normalių sąlygų ekonomikoje (ne krizės metu)- kas nors lieka iš palūkanų?
* Į savo "dalį" palūkanų kėsinasi ir "standartinio" būsto eksploatavimo kaštai, kurie kasmet tik augs- kai tuo metu mokamos palūkanos tik mažės (bent jau artimiausiems dešimtmečiams).
* Tai kas liks iš paminėtos sumos po kokių 30 metų (gal kiek grubokai: ar užteks jos vienoms laidutuvėms organizuoti)? Pvz. galima panaudoti bet kurią valiutą tam pačiam laikotarpiui (30 metų).

2. variantas- investavimas į energetiškai nepriklausomą būstą.
* 100.000 Lt suma "nebeegzistuoja" = būsto eksploatavimo kaštai "nebeegzistuoja" ("Plius" nėra net ir vertės atstatymo kaštų) = ištverti bet kokius kataklizmus ekonomikoje nebesudaro didesnių problemų. Kelintiems metams nusistatysite "lūžio tašką" šio varianto naudai- čia jau skaičiuokitės kiekvienas pagal savo ateities viziją.

Kur aš čia pripainiojau?


Manau nepripainiojot niekur.
Gulintys banke pinigai yra blogis. Mano atveju jie ten guli dėl to, kad 1. kol kas neturiu pakankamai žinių ir patirties investavime; 2. pinigai taupyti trumpalaikiam tikslui - namo statybai.

Jei norite skaičiuoti "teoriškai", tai galima imti "statistinę" (tobuliausia melo rūšis) ilgalaikių investicijų grąžą - 10 proc. per metus. Viską reinvestuojant po 30 metų bus 1,7 mln. Lt. Kaip sakėt, suvalgys nemažą gabalą iš to standarto išlaikymo kainų augimas, infliacija, bet laidotuvės manau vis tiek galės būti prabangios 4u.gif

Namas, kaip "naudojimo prekė" ir namas, kaip "investicija" yra skirtingi dalykai. Ir kaip reikia mokintis investuoti į finansinius instrumentus, taip pat reikėtų mokintis investuoti į "namą". Krauti putplastį ant sienų ir sakyti, kad tai "investicija" labai jau profaniška. Elementarus pavyzdys - tušti daugiabučiai Naujoje Akmenėje. O kur garantijos, kad po 30 metų vietovė, kur stovi mano "Zero"/"Plius" namas nepataps tokio lygio dykyne - koks jūsų nuomone būtų tokios investicijos likvidumas?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pagyvenus: 20 vasario 2010 - 14:20
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 20, 15:04)
Super pasakyta. Vat pasirodo, kad moterys už vyrus geriau skaičiuoja pinigus ir skirtingai nei kai  kurie kiti vertina įnvesticijų tikslingumą ir atsiperkamumą. Deja, bet daugelis tautiečių vis dar nemoka skaičiuoti savų pinigų. Pasirodo, kad kuproto ir krizė neišlygino - neišmoko lietuviai realiai vertinti pinigo naudos. Kiša pinigus kur papuola užuot tikrai paskaičiuotų jų tikslingumą.

Ar ne gėda tokiame amžiuje slapstytis po moters sijonu?
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 02 20, 15:17)
Ar ne gėda tokiame amžiuje slapstytis po moters sijonu?


ar ne geda blevyzgoti ne i tema?
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2010 02 20, 13:56)
as puikiai suprantu tavo pozicija. Bet yra toks dalykas kaip lietuviskas mentalitetas, kurio pagrindinius bruozus nesunku isvardinti:
1) kiekvienas lietuvis uz visus viska zino geriau
2) didzioji dalis besistatanciuju namus lietuviu yra isitikinusi, kad didziojoje dalyje statybiniu operaciju galima sutaupyti "nezymiai" pakeitus medziagas, pakoregavus ju sunaudojamus kiekius ir t.t
3) kiekvienas lietuvis yra isitikines, kad kazkas ji stengiasi isdurti
4) tam tikra dalis lietuviu stengiasi isdurti kita lietuvi
Tokiu budu ir formuojamas lietuviskasis statybu fondas su visa lietuviskaja specifika..


SUPER! Tiesiai į dešimtuką! smile.gif
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 02 20, 15:17)

Dar karta ir as noreciau perspeti forumiecius, saugokites sio ponulio-naminio paukscio. Pinigelius is jo ismusti Jums nepavyks net "priremus ji su automatais"... gun_bandana.gif gun_smilie.gif

http://www.sib.lt/in...n...6&Itemid=36



Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hameris: 20 vasario 2010 - 14:56
QUOTE(pagyvenus @ 2010 02 20, 13:32)
Turiu aš šiandieną banke 100 kLt. Guli dalis tvarkingai su 9 proc. metinių palūkanų. Metų pabaigoje jie man "įdės į kišenę" 9000 Lt. Čia dabartinis vajus su palūkanom. Ta dalis, kur "saugesne valiuta" ne tokia "dosni", bet vis tiek po 5000 Lt per metus sukapsi.

O jūs sakote paimti tuos 100 kLt ir už juos priklijuoti putplastį prie namo sienos, apipūsti palėpę termoputomis, pakeisti langus, nusipirkti rekuperatorių, atkasti ir apšiltinti pamatus ir tada gausiu iš to 1000 Lt (gal 2000 Lt) sutaupymą per metus.  Čia jūs rimtai taip skaičiuojate  g.gif
Čia jums yra atsakymas - kai stataisi iš turimų (ypač uždirbtų iš samdomo darbo) visai kitaip vertini pinigus šiandieną ir naudą ateityje.
Kai vėl statys iš bankinių, daug lengviau bus prastumti pasyvaus namo idėjas, nepriklausomai nuo jų ekonominio atsiperkamumo. Nes kai leidžiama realiai nesuvokiant ką reiškia uždirbti tokią sumą, tai labai patraukliai tas ateities sutaupymas atrodo.


Niekas tau asmeniškai, nieko nepasiūlė. Nereikia savęs sureiksminti. Pasakiau faktą apie tai su kuo susidurių savo darbo aplinkoje paskutinius 4 mėnesius. Atidžiau skaityti reikia. Jokiu asmeniškumų tekste nebuvo. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(EVOY @ 2010 02 20, 15:17)
Ar ne gėda tokiame amžiuje slapstytis po moters sijonu?


Vis išlenda Evoy asmeninis noras man įkasti. Bet kaip sakoma: šunys loja, o karavanas eina...
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 20, 13:05)
Jūs puikiai sugebate ištraukti žodžius iš konteksto. Apie Floridą buvo pavyzdys tas, kad pastatė 2 vienodus namus ir tada padarė išvadas (žinoma, tai liečia daugiau vėdinimą, o ne šildymą). Aš tik norėjau pasakyti, kad jei amerikiečiai sugeba teisingai palyginti vėdinimo sistemos efektyvumą, todėl būtų labai sveikintinas panašus ir pasyvių namų šildymo sistemų palyginimas. Būtent tokio dalyko aš labai pasigendu. Nes N kartų vakariečių patirtis įrodė, kad popieriuje suprojektuoti 13-15 kWh/m2 gyvenime padidėja iki 20-30 kWh/m2.

Aš jau ilgai ir nuobodžiai sakau, kad teorija nuo praktikos skiriasi. Manau greitu laiku paaiškės, kad Veikmės namas, nors ir turi pasyvaus namo pasą, bet realiame gyvenime sunaudoja daugiau energijos, nei įsivaizdavo architektai ir projektuotojai.

Be to, su statybomis aš esu turėjęs reikalų, nors visiškai tuo ir nesigiriu (klaidinga daryti apie žmogų išvadas, jei jis gyveną bute).

Jei temoje pasisako "profai", tai labai abejoju jų kompetencija. O labiausiai - jūsų. Kaip galima neigti akivaizdžius pasyvaus namo standartas (rašant NESĄMONĖ), kuriuos sukūriau tikrai ne aš, o paėmiau iš vakariečių. Tai jų patirtis.

O svarbiausia, kad toks "profas", kaip jūs ne nėra pastatęs nei vieno pasyvaus namo, nors apsimeta didžiausiu pasyvaus namo ekspertu.

Aš gi nesakau, kad pasyvus namas blogai. Tačiau abejoju keliais jo principais, o svarbiausia - investicijų atsiperkamumu. Visas Vakarų pasaulis skaičiuoja bet kokių investicijų atsiperkamumą, o matotm lietuviams tai nė motais.

Vėl skleidžiate savo nesąmones:
* Dar kartą persiskaitykite savo "Floridos" postą. Ką Jūs čia bandote pritempti?
* Kur tie Jūsų "N kartų vakariečių patirtis įrodė"? Bet kuri save gerbianti įmonė sugeba pasiskaičiuoti kelių kWh atsargą- ir rodikliai visada bus geresni už planuotus. Tik idiotas gali rizikuoti skaičiuoti "kWh" į "kWh". Individualiai besistatančių tai neliečia: jiems dzin ar 15 kW/m² per metus ar 16 kW/m² per metus: prijungs papildomą kolbą saulės kolektoriun- ir problema išspręsta.
* Jei "teorija nuo praktikos skiriasi"- kodėl reguliariai kišate savo skaičiavimus "iš lubų" su prierašais "Tai tik patvirtina mano teiginį…"?
* Ir kokių gi reikalų turėjote su statybomis- stebėjote kaip statė kaimynų daugiabutį?
* Spėju, kad tiems profams giliai nusispjauti, kokius "kompetencijos rangus" nustatinėja kiek krepštelėtas ir be galo dėl to įsižeidęs Mindaugas7. O labiausiai- man.
* Kai žmogus kame tai "plaukioja", visai suprantamas jo noras gauti į rankas/surašyti "bibliją"- tikėjimas visada padeda išsiversti su mažesniu kiekiu atsakymų variantų. Mažiau būtumėte rašinėjęs, o daugiau skaitęs, gal būtumėte jau seniai pastebėjęs: vieno "tikėjimo" Pasyviam namui nėra- jų jau tūkstančiai.
* Tik absoliučiam profanui gali atrodyti, kad Pasyvaus namo statyba kuo tai skiriasi nuo "standarto statybos". Tokios patirties neturi praktiškai niekas- tai dėl to niekas nebestatys Pasyvių namų? Visiškas бред’as- bet kaip ateiviui iš marso…
* Čia tai iš viso leptelėjote visiškai savo stiliumi: "Visas Vakarų pasaulis skaičiuoja bet kokių investicijų atsiperkamumą (t.y. juda link energetiškai nepriklausomo būsto statybos), o matotm lietuviams tai nė motais (t.y. toliau statosi "standartą")". Kam tuomet surašėte tuos savo postus, jei viską paneigėte šiuo?
Atsakyti
QUOTE(pagyvenus @ 2010 02 20, 12:32)
Turiu aš šiandieną banke 100 kLt. Guli dalis tvarkingai su 9 proc. metinių palūkanų. Metų pabaigoje jie man "įdės į kišenę" 9000 Lt. Čia dabartinis vajus su palūkanom. Ta dalis, kur "saugesne valiuta" ne tokia "dosni", bet vis tiek po 5000 Lt per metus sukapsi.



Gal butu galima suzinoti, kur rasti toki banka, kuris dabar moka 9 proc. metinių palūkanų? As irgi pasinaudociau jo paslaugomis... bent jau kokiam pusmeciui... ax.gif
Kiek tenka dometis, dabar bankai vos 6 proc duoda.... g.gif
Atsakyti
Gerb. Pagyvenus, pati pastebite jog musu poziuriai i investicijas siek tiek skiriasi.
Kalba eina apie pasyvu nama ir jo atsiperkamuma. Taigi jei ziuret is to aspekto kad tarkim as investuoju i pasyvu nama, o Jus dedate pinigus i banka.
Tuomet atejus laikui prasideda investicijos i sildymo sistema (Jusu namas tarkim 200m2, mano 200m2 pasyvus).

Perkam katilus:

Jus perkate apie 20kW
Man - priklausomai nuo situacijos, reikes tarkim iki 10kW

Kaina tokiu katilu skirsis apie 5klt

Ateina sildymo sezonas (snekekim apie granules, man lengviau skaiciuoti):

6 menesiai sezonas. Jus sunaudojate apie 1t/men, as sunaudoju apie 600kg/men.
Jus uz menesi mokate 500Lt, as moku apie 300Lt.

skirtumas tarp musu yra apie 200lt*6men=1200Lt/ sildymo sezonui.

Realiai sios sumos gal ir nera tokios skausmingos, bet po kokiu 10metu (jei infliacija bus 0) musu skirtumas bus 12.000Lt.

Taigi dabar paskaiciuokime, jeigu as turedamas pasyvu nama dar tureciau banke kaip Jus 100klt ir kas metus gauciau (tebunie) 9klt.

Po 10 metu mano saskaitoje butu +107klt
Jusiskeje (jei moketumet skirtuma po 200lt is banko pajamu), butu +73klt
Skirtumas lygus 34klt

Cia mes snekame apie 0 infliacija, jei infliacija butu kitokia, manasis skirtumas isaugtu.
Tikiuosi be pykciu, bet tai mano induvidualus poziuris i finansus wink.gif

Mindaugas 7, gal geriau eik vel internete info paieskok vietoj to kad emocijas kurstytum....
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2010 02 20, 16:04)
Vis išlenda Evoy asmeninis noras man įkasti. Bet kaip sakoma: šunys loja, o karavanas eina...

Čia išlenda tik mano kol kas bevaisės pastangos priprašyti p. Mindaugas7 talpinti tik patikrintą informaciją, o ne savo išsigalvojimus.

Norėčiau "oficialiai" įspėti: jei dar bent kartą kuriam iš temos dalyvių bandysite klijuoti kokią tai etiketę ar būdvardį (iš serijos "neišmanėlis", "kosmonautas", "durnius", "šuo")– tikrai pasidėsiu savo "džentelmeno rinkinuką" į šoną. Jei manote, kad neprivesiu Jus iki "zombinės" Hamerio būsenos- prastai vertinate SM įgytą patirtį.

Kas Jūs per vyras, jei savo pozicijas sugebate ginti tik vienu būdu: klijuodamas etiketes kiekvienam paprieštaravusiam?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY: 20 vasario 2010 - 15:42