Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios

QUOTE(Nerutė @ 2010 03 06, 18:24)
aciu audryta ir Margareta  4u.gif
va cia prasom issamiau - ka reiskia per ILGAI?  blush2.gif  ir pgl Teros aprasyma kadangi sian apie 9 ryto isemiau starteri is saldytuvo tai kept galiu tik ryt ryte ania? sorriukas uz kvailus klausimus nu bet PIRMAS kartas man su tuo raugu  lotuliukas.gif  doh.gif
planavau det pgl standartine programa kepima - pas mane uztrunka 3v20 min  nuo pradzios iki galo biggrin.gif


as ru raugu tai dabar darau taip, uzminkau duona su teslos programa ir palieku kokiom 5-6 val. jau ilgiau 6 kazkaip nenoriu laikyti, nes paskui man per rugsti buna. va vakar kepiau palaikiau kazkur 4 su puse val. ir duona gavos super su vos rugstele tokia svelni thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Margareta @ 2010 03 06, 20:08)
as ru raugu tai dabar darau taip,  uzminkau duona su teslos programa ir palieku kokiom 5-6 val. jau ilgiau 6 kazkaip nenoriu laikyti, nes paskui man per rugsti buna. va vakar kepiau palaikiau kazkur 4 su puse val. ir duona gavos super su vos rugstele tokia svelni thumbup.gif

4u.gif bet rauga islaikai para iki sudejimo i duonkepe? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Nerutė @ 2010 03 06, 21:11)
4u.gif  bet rauga islaikai para iki sudejimo i duonkepe?  blush2.gif

Duona ruošiama etapais, pirmiausiai atgaivinamas ir suaktyvinamas raugas, 1 ar dviem etapais, tik po to daroma tešla, tada ji kyla ir kepama. O laikas ir intervalai priklauso nuo metodikos, kurią naudoji, o realiai matai kada raugas max suklesti ir eini į kitą etapą, nebent nenori budėti ir žiūrėti, tada palieki per naktį ir tiek, ruginė duona nelabai sugadinama.
Atsakyti
QUOTE(pipete @ 2010 03 06, 22:41)
Duona ruošiama etapais, pirmiausiai atgaivinamas ir suaktyvinamas raugas, 1 ar dviem etapais, tik po to daroma tešla, tada ji kyla ir kepama. O laikas ir intervalai priklauso nuo metodikos, kurią naudoji, o realiai matai kada raugas max suklesti ir eini į kitą etapą, nebent nenori budėti ir žiūrėti, tada palieki per naktį ir tiek, ruginė duona nelabai sugadinama.


nezinojau sito blink.gif Tai as tiesiog isemiau rauga is saldytuvo ir i tesla blush2.gif
O gal galetumet papasakot kaip raugas atgaivinamas ir suaktyvinamas? blush2.gif Aciu 4u.gif
Atsakyti
la smile.gif

šimtalapiui gaminu skanią minkštą, elastingą mielinę tešlą - imu kokią su jogurtu, kiaušiniu, sviestu. Išsikildau duonkepėje. Tuomet išsikočioju blyną, ant jo, per burokinę tarką tarkuoju sviestą. Perlenkiu, dar užtarkuoju, vėl perlenkiu - dedu šaldytuvan pašaldyt, vėl kočioju blyną, tarkuoju sviestą, lankstau, šaldau. Paprastai užtenka gauti kokius 6-8 sluoksnelius. Pašaldyt būtina, kad sviestas sukietėtų ir neperlįstų per tešlą, o gražiai sluoksniuotųsi. Gal protinga būtų jo ne tarkuot, o tept g.gif bet man šitaip greičiau... Gal sluoksnis ir storesnis gaunasi, bet gryno darbo - max 1val. Vėliau iš tos sluoksniuotos tešlos (prapjovus matosi gražiausi sluoksneliai) kočioju stačiakampį, tepu aguonų tyre (turi būti sausa ! ), vynioju volelį ir darau žiedą. Pakildau ir kepu. Rods, Lung siunčiau visą technologiją su nuotraukom g.gif

Pagal Rasmos patarimą ir aš atnaujinu savo kvietinį raugą - norisi švelnesnio... O jau rūgsta - nespėju maitint doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Mrs. R @ 2010 03 06, 20:46)
la smile.gif

šimtalapiui gaminu skanią minkštą, elastingą mielinę tešlą - imu kokią su jogurtu, kiaušiniu, sviestu. Išsikildau duonkepėje. Tuomet išsikočioju blyną, ant jo, per burokinę tarką tarkuoju sviestą. Perlenkiu, dar užtarkuoju, vėl perlenkiu - dedu šaldytuvan pašaldyt, vėl kočioju blyną, tarkuoju sviestą, lankstau, šaldau. Paprastai užtenka gauti kokius 6-8 sluoksnelius. Pašaldyt būtina, kad sviestas sukietėtų ir neperlįstų per tešlą, o gražiai sluoksniuotųsi. Gal protinga būtų jo ne tarkuot, o tept g.gif bet man šitaip greičiau... Gal sluoksnis ir storesnis gaunasi, bet gryno darbo - max 1val. Vėliau iš tos sluoksniuotos tešlos (prapjovus matosi gražiausi sluoksneliai) kočioju stačiakampį, tepu aguonų tyre (turi būti sausa ! ), vynioju volelį ir darau žiedą. Pakildau ir kepu. Rods, Lung siunčiau visą technologiją su nuotraukom g.gif




LUNG, gal išsisaugojai? g.gif Mrs.R, o gal Tu prie siųstų dar rastum? ...dafai, Mrs.ER tešlos rezeptąąą..aaaaa... springstu seilėm...
Ir..ką reiškia SAUSA tyrė? g.gif
Atsakyti
QUOTE(o-pa-pa @ 2010 03 06, 20:46)
nezinojau sito blink.gif Tai as tiesiog isemiau rauga is saldytuvo ir i tesla blush2.gif
O gal galetumet papasakot kaip raugas atgaivinamas ir suaktyvinamas? blush2.gif Aciu 4u.gif


nea..o-pa reikia palaikyti kambario tempraturoje rauga is saldytuvo. as tai ji dar isemusi pamaitinu ir palieku, pas mane silta tai per kelias val matau kaip raugas pradeda bujoti, kyla burbuliukai ta va tada as is jo darau duonos tesla ax.gif
Atsakyti
ratuto - dėl tavęs peržiūrėjau savo photobucketą, meilo istoriją - viskas tvarkingai išvalyta doh.gif
Tešlai naudoju arba tokią tešlą (labai skanios bandelės išeina)
 1 пакетика сухих дрожжей (2 1/4 ч л)
 1/4 чашки тёплой воды
 1 чашка молока или воды
 1/4 чашки (4 ст л)сливочного масла
 2 ст л сахара
 1 1/2 ч л соли
 1 яйцо
 3 1/2-4 чашки (500-550гр) муки

Atskirai pašildyti pieną, vandenį, cukrų, sviestą, kad susijungtų ir pravėsinti. Tada jau dėti viską duonkepėn ir maišyt.

Dar naudoju Kiflė ragelių tešlą (Sonatinos, man rodos, čia).

O štai paraususi savo receptuose radau originalų sluoksniuotos tešlos receptą, tik nesu pasižymėjusi iš kur jį traukiau, tai atsiprašau autorės 4u.gif (Pirmą kart dariau kaip parašyta, o vėliau pasitobulinau (tiksliau - pasilengvinau darbą hihihi.gif )

PRANCŪZIŠKI RAGELIAI

Nemeluosiu – šį receptą, ko gero, ryšis gaminti tik patys drąsiausieji. Nors jis nėra labai sudėtingas, tačiau užims daug laiko, o šiais laikais ragelių paprasčiau nusipirkti parduotuvėje, nei praleisti pusę dienos kočiojant jiems tešlą. Bet tie, kas visgi nuspręs pavargti, tikrai nenusivils. Man iškepus ragelius, pusė jų dingsta per kokias 10 minučių. Po to sėdime susiėmę už pilvų, kaltai dejuodami “Dieve, kaip persivalgiau”... Tačiau kas gi gali atsispirti tokiai pagundai?

500g persijotų miltų
200ml šilto pieno
15g mielių
1 a.š. druskos
2 v.š. cukraus
1 lengvai suplakto kiaušinio
250g sviesto
Aptepimui
1 trynio
1 v.š. pieno
• Sutrinkite mieles su keletu šaukštų pieno ir cukrumi, palikite pastovėti 15-20 min. Supilkite mieles į miltus, supilkite likusį pieną, druską ir kiaušinį. Palengva sumaišykite su miltais, kol gausis vientisa tešla ir paminkykite 5-6 min. Įdėkite tešlą į riebalais pateptą dubenį, uždenkite riebalais patepta plastikine plėvele ar drėgnu rankšluosčiu ir pastatykite šiltoje vietoje 1-1.5 val., arba tol, kol tešla iškils dvigubai.
• Kumštelkite tešlą, kad ji išsileistų, suformuokite rutulį ir padėkite į šaldytuvą 30-60 min. atvėsti. Įdėkite sviestą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir kočėlu išmuškite jį iki 1cm storio (jei reikia, rankomis formuokite sviesto kraštus, kad gautųsi stačiakampis).
• Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite tešlą į kvadratą, kiek didesnį nei išmuštas sviestas (tešlos vidurys turėtų būti kiek storesnis nei kraštai). Kočiojant tešlą karts nuo karto tešlą pakelkite ir pabarstykite jos apačią miltais, kad tešla neliptų prie paviršiaus.
• Į tešlos centrą dėkite išmuštą sviestą. Užlankstykite tešlos kraštus, kad visiškai paslėptų sviestą, apverskite tešlą ir iškočiokite pailgą, maždaug 7-8mm storio stačiakampį (jei reikia, galite kiek patempti kraštus, kad susidarytų taisyklinga forma).
• Iškočiokite tešlą į maždaug 1 cm storio pailgą stačiakampį. Mintyse padalinkite stačiakampį į tris dalis. Paimkite pirmą trečdalį ir užlenkite, paimkite kitą tešlos galą ir užlenkite ant viršaus. Suvyniokite tešlą į virtuvinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent jau 30 minučių.
• Ištraukite atvėsusią tešlą iš šaldytuvo ir pasidėkite prieš save taip, kad perlenktas kraštas būtų jūsų kairėje, o “atviras” tešlos kraštas dešinėje. Iškočiokite tešlą į pailgą, maždaug 1 cm storumo stačiakampį, vėl sulankstykite ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių. Visą šį procesą pakartokite dar vieną kartą.
• Iškočiokite tešlą į 3-4 mm storumo pailgą lakštą. Supjaustykite lakštą norimo dydžio trikampiais. Tešlos trikampius susukite ir padėkite taip, kad ragelio viršūnėlė būtų pakišta po apačia ir sudėkite ragelius ant riebalais pateptos skardos. Suplakite trynį su pienu ir šiuo mišiniu patepkite ragelius. Uždenkite ragelius riebalais patepta virtuvine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 30-40 minučių, kad pakiltų.
• Kol rageliai kyla, įkaitinkite orkaitę iki 230°C. Kepkite ragelius 15-20 minučių, kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių prieš patiekiant. Skanaus!

Papildyta:
dėl sausų aguonų - na, jas ruošiant nuplikai, tai reik gerai nuvarvint, kad vandens nebūtų. Vėliau gan protinga cukrų ne į pačias aguonas maltas dėt, o ant tiesiai ant tešlos barstyt, nes cukrus aguonose tirpsta, vėl skystis atsiranda... Cipciukas yr labai gerai aprašęs, kaip pasigamint šimtalapio aguonų masę 4u.gif
Atsakyti
Mrs. R..ačiūūūūūūūūūūūū.....
user posted image user posted image user posted image

jėzaw marija, nebus dūšioj manoj ramybės...
Atsakyti
QUOTE(Mrs. R @ 2010 03 06, 21:46)
la smile.gif

šimtalapiui gaminu skanią minkštą, elastingą mielinę tešlą - imu kokią su jogurtu, kiaušiniu, sviestu. Išsikildau duonkepėje. Tuomet išsikočioju blyną, ant jo, per burokinę tarką tarkuoju sviestą. Perlenkiu, dar užtarkuoju, vėl perlenkiu - dedu šaldytuvan pašaldyt, vėl kočioju blyną, tarkuoju sviestą, lankstau, šaldau. Paprastai užtenka gauti kokius 6-8 sluoksnelius. Pašaldyt būtina, kad sviestas sukietėtų ir neperlįstų per tešlą, o gražiai sluoksniuotųsi. Gal protinga būtų jo ne tarkuot, o tept g.gif bet man šitaip greičiau... Gal sluoksnis ir storesnis gaunasi, bet gryno darbo - max 1val. Vėliau iš tos sluoksniuotos tešlos (prapjovus matosi gražiausi sluoksneliai) kočioju stačiakampį, tepu aguonų tyre (turi būti sausa ! ), vynioju volelį ir darau žiedą. Pakildau ir kepu. Rods, Lung siunčiau visą technologiją su nuotraukom g.gif

Pagal Rasmos patarimą ir aš atnaujinu savo kvietinį raugą - norisi švelnesnio... O jau rūgsta - nespėju maitint doh.gif

Jei nori išvis nerūgštaus raugo reikia kvietinį raugą daryti 50-60%, o ne 100 ir žinoma dažniau maitinti.
Atsakyti
laukiu laukiu Nataliunciko su pamokymais alia PASIRODO biggrin.gif siandien JOS gimtadienis 4u.gif SU Nataliuncik 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Ooo..Nataliuncik SU user posted image
Atsakyti