QUOTE(Dareliz @ 2010 03 17, 01:11)
Labas! Super paroda buvo, gaila niekas neparodė noro prisijungt. Pora foto, skaitmena su silver efex plug'inu
Dareliz, puikiai. Man labai norisi tavo juostinius bandymus pamatyt.
QUOTE(Gaziulka @ 2010 03 17, 15:13)
nutrauke Domas prie darbo
kokia smagi man.
Apie subraižymus neklausiu, o kadras labai smagus. Ypač žinant, kas fotografavo
QUOTE(Vyriukas @ 2010 03 18, 10:51)
Visiems labas.
Bandysiu pirmą kartą ryškint juostą namuose. Juosta 120 Ilford Delta 400 B&W.
1. Niekaip nedrystu savo galva nusipirkt ryškalo ir fiksažo. Nedrasu...
Taigi prašau išmanančiųjų padėt man ir duoti kokias www nuorodas į konkrečią chemiją kurią galėčiau pirkti internetu (esu Šiauliuose - čia nieko nėra todėl reikia siustis)
2. jūsų manymu geriausia tinkančias šiai juostai.
3. Ir dar vienas klausimas - kaip tvarkingai išimti išryškintą juosta iš bakelio?
4. Iš bakelio išpylus ryškalą reikia praplauti juostą (prieš pilant fiksažą). Kiek laiko plauti ir su kokios tem. vandeniu? Išpylus fiksažą irgi reikia praplauti?
Sveikas prisijungęs. Malonu matyti iš lėto, bet nuosekliai augančią bendruomenę. Į klausimus tau jau atsakė išsamiai taigi nesiplėsiu. Keletas patarimų iš patirties:
1. Pirk bet kokius chemikalus, kuriuos rasi. Geriausia pigiausius - negaila bus laistyti. Iš tokių rodinalis arba kodak d-76. Naudotus ryškalus galima naudoti vėl, tik didėjant išryškintų juostų skaičiui reikia ilginti ryškinimo laiką. Kiek ilginti, galima rasti gamintojo saite, bet tai patariu daryti kiek vėliau, kai jau turėsi šiek tiek patirties. Pradžioj geriau ilgai nemarinuok paruoštų ryškalų, nes sunku bus suprasti, kas kaltas dėl klaidų.
Fiksažas gali stovėti paruoštas ilgai. Jei jis pagelto, geriau pilk lauk. Kiek laiko fiksuot galima sužinot atlikus paprastą testą - į fiksažą imesk neryškintos juostos gabaliuką ir nuimk laiką, per kurį tas gabaliukas taps skaidrus (visa tai, žinoma, šviesoje). Laiką padaugink iš 2 ir gausi fiksavimo laiką.
2. Nusipirk vienus ryškalus ir dirbk su jais kokius metus. Nekaitaliok. Kitaip bus sunku suprasti kodėl gauni vienokius ar kitokius rezultatus.
3. Ritė paprasta dalijasi į 2 dalis. Aš niekada netraukiu juostos iš bakelio už galo, o padalinu ritę pusiau - taip juosta išsiima be streso.
4. Po ryškinimo rekomenduojama, bet nebūtina. Praplovimas po ryškinimo prailgina fiksažo tarnavimo laiką. Tuo tarpu po fiksavimo reikia išplauti sąžiningai, jei nori ilgai saugoti negatyvus. Aš plaunu kokias 2-3 minutes po tekančia srove (juosta ritėje bakelyje su nuimtu dangčiu), vis nupildamas vandenį ir pripildamas šviežio, o po to užpilu vandeniu ir palieku 10 minučių. Po 10 min nupilu, užpilu šviežiu vandeniu ir palieku dar 10-20 minučių. Prieš džiaunant praplaunu kodak photo flo. Po tokio plovimo nelieka kalkių dėmių ant išdžiūvusios juostos. Distiliuotu vandeniu pats plauti nebandžiau. Tikiu, kad tai nėra prasčiau už photo flo.
Sansara, ms, davai nesiparinkim
"Forcing yourself to use restricted means is the sort of restraint that liberates invention. It obliges you to make a kind of progress that you can't even imagine in advance." - Picasso