Įkraunama...
Įkraunama...

Informacija apie maisto pramonės gudrybes

Ir aš prieš kurį laiką labai buvau susikrimtusi dėl to ką valgom. Studijavau etiketes ilgai ir kantriai. Ieškojau kur ką pirkti. Dabar kiek aprimau smile.gif . Aišku, neperku bet ką, bet manau, kad ekologiško(tokiu įsivaizduoju be trąšų, augimo skatintojų ir kito brudo išaugintas daržoves, gyvuliukus maitintus be kombinuotų pašarų) maisto pardavime iš vis nėra. Todėl, kad taip auginant, derlius buna labai menkas, užpuola įvairiausi kenkėjai ir nugraužia, bo ir jiem skanu smile.gif , ir jei kokia močiutė užsiaugina, tai tik sau ir dar gal artimiausiem giminėm. Padavimui ir purškia, ir augti skatina, ir dar visokių dalykų daro.
O dėl tos laidos, man irgi kiek keista, kad atsibudo būtent dabar, kai toks vajus. Kur buvo anksčiau, juk ne pirma diena viskas vyksta? Teisybės yra, nesiginčiju, bet kažkoks suinteresuotumas irgi plika akim matosi smile.gif .
Kad nežinom ką valgom - tiesa, tik manau, kad ir tarybiniais laikais nežinojom. Tada trąšas sėjo lėktuvais, radioaktyvias atliekas pilstė po artimiausiais šalia esančiais krūmais. Dabar gal ne lėktuvais, bet tikrai ne mažiau tik kitais būdais. Taip, kad žmogus turi savybę prisitaikyti, antraip būtų jau išnykęs.
Be abejo, reikia rinktis tik iš ko? Iš kenksmingo + kenksmingo tik su etikete "eko" ir "be jokių E" ir dviguba kaina?
Atsakyti
QUOTE(sviesi spalva @ 2010 02 07, 13:32)
Ir aš prieš kurį laiką labai buvau susikrimtusi dėl to ką valgom. Studijavau etiketes ilgai ir kantriai. Ieškojau kur ką pirkti. Dabar kiek aprimau smile.gif . Aišku, neperku bet ką, bet manau, kad ekologiško(tokiu įsivaizduoju be trąšų, augimo skatintojų ir kito brudo išaugintas daržoves, gyvuliukus maitintus be kombinuotų pašarų) maisto pardavime iš vis nėra. Todėl, kad taip auginant, derlius buna labai menkas, užpuola įvairiausi kenkėjai ir nugraužia, bo ir jiem skanu  smile.gif , ir jei kokia močiutė užsiaugina, tai tik sau ir dar gal artimiausiem giminėm. Padavimui ir purškia, ir augti skatina, ir dar visokių dalykų daro.
O dėl tos laidos, man irgi kiek keista, kad atsibudo būtent dabar, kai toks vajus. Kur buvo anksčiau, juk ne pirma diena viskas vyksta? Teisybės yra, nesiginčiju, bet kažkoks suinteresuotumas irgi plika akim matosi smile.gif .
Kad nežinom ką valgom - tiesa, tik manau, kad ir tarybiniais laikais nežinojom. Tada  trąšas sėjo lėktuvais, radioaktyvias atliekas pilstė po artimiausiais šalia esančiais krūmais. Dabar gal ne lėktuvais, bet tikrai ne mažiau tik kitais būdais. Taip, kad žmogus turi savybę prisitaikyti, antraip būtų jau išnykęs.
Be abejo, reikia rinktis tik iš ko? Iš kenksmingo + kenksmingo tik su etikete "eko" ir "be jokių E" ir dviguba kaina?

manau 100% nera ekologisko maisto, bet juk daug dar ka kaime augina musu mociutes ir tevai, galima is ukininku nusipirkti, yra ekologiska sertivikuota produkcija (jei uzrasyta be jokiu E), bet nera sertifikato, tai tada istikruju neisku, gal tik apgaule ir tiek. Daug ka galima tiesiog namie pasigaminti -pvz. majonezas, pomidoru padazas, pyragai ivairus thumbup.gif Svarbiausia, tai, kad kiekvienas turime pasirinkimo teise- ir kai ne keli vartotojai, o keli tukstanciai rinksis sveikesnius produktus, tai ir sveiku produktu pasiula dides.
O panasiu laidu ir straipsniu as jau pries kelis metus esu skaiciusi ir maciusi.
Papildyta:
Beje tarybiniu metu rezultata dabar ir matome- musu tevai, seneliai serga baisiom ligom... O musu kartos maitinimosi rezultatas dar priesakyje....
Atsakyti
QUOTE(sviesi spalva @ 2010 02 07, 13:32)
Taip, kad žmogus turi savybę prisitaikyti, antraip būtų jau išnykęs.

drinks_cheers.gif

dar labai svarbu per daug nepergyventi del tu dalyku, kurie mus supa - nes antraip greiciau 'uzsilenksim' nuo streso, nei maisto su E ax.gif
Atsakyti
ssaule, manai, kad Lietuvoje sertifikata sunku nusipirkti? biggrin.gif
O is kokiu produktu tu namie gamini tuos majonezus, kecupus? Pyragus kepi is tu paciu miltu apie kuriuos pasakojo Grineviciute?Nebent gyveni kaime ir pati viska uzsiaugini.
Sveikesnius produktus noreciau rinktis, tik ar jie tikrai nors kiek sveikesni?
Del ligu, tai ir prieskario laikais sirgo dar baisesnem ligom, kurias dabar pagydo. Mirdavo ir tada tik nelabai zinojo nuo ko. O aplamai, tai pakankamai netrumpai tie musu seneliai ir tevai gyvena(turint omeny kiek chemijos suvalge.
Bet kokiu atveju as uz tikra, sveika maista. Tik kur jo gauti?
Atsakyti
Belieka važiuoti į kalnus gyvent biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(sviesi spalva @ 2010 02 07, 19:02)
ssaule, manai, kad Lietuvoje sertifikata sunku nusipirkti? biggrin.gif
O is kokiu produktu tu namie gamini tuos majonezus, kecupus? Pyragus kepi is tu paciu miltu apie kuriuos pasakojo Grineviciute?Nebent gyveni kaime ir pati viska uzsiaugini.
Sveikesnius produktus noreciau rinktis, tik ar jie tikrai nors kiek sveikesni?
Del ligu, tai ir prieskario laikais sirgo dar baisesnem ligom, kurias dabar pagydo. Mirdavo ir tada tik nelabai zinojo nuo ko. O aplamai, tai pakankamai netrumpai tie musu seneliai ir tevai gyvena(turint omeny kiek chemijos suvalge.
Bet kokiu atveju as uz tikra, sveika maista. Tik kur jo gauti?

na, niekada negali buti del sertifikato 100% tikras, bet tada gal issvis niekuo nebetikekim? As pirkdama sertifikuota maista visvien jauciuosi labiau uztikrinta kokybe, nes yra tam tikros instancijos kurios gana grieztai tikrina ir sertifikuoja, aisku, yra nesaziningumo galimybe, bet yla anksciau ar veliau islenda is maiso, o nesaziningas ukininkas praranda sertifikata ir ES ismokas bei lengvatas ivairias.
Majoneza pasigaminti paprasta- kiausiniai+alyvuogiu aliejus+prieskoniai pagal fantazija ir viska suplaki mikseriu. Ekologisku kiausiniu tikrai yra pirkti, as turiu tokia galimybe, kad ir retai is kaimo dar naminiu gaunu. Prieskonius seniai be gliutamatu perku. Miltu yra ekologisku pilno grudo rupaus malimo kiekvienoj didesnej parduotuvej. Aisku, jei sertifikavimu nepasitiki, tada gal jokio skirtumo kokius pirkti.
Kaip minejau vyro tevai darzoves sode augina. Nenoriu buti 100% kategoriska, bet galimybe PASIRINKTI VISADA YRA. aisku lengviau yra tiesiog pasakyti, kad tavo pasirinkimas nieko nereiskia, bet as taip nemanau.
Atsakyti
Visada buvo, yra ir bus pesimistu ir optimistu smile.gif
Jau ne karta ne vienai esu cia rasiusi, jei netikit niekuom, pirkite PC, o as pasiieskosiu kokio ukininko, ar kaime gyvenanciu pagalbos ar to pacio eko ukio. Siandien vat vaziuoju pasiimti kaimisku, tikrai teisingai auginamu vistu, kiausiniu ax.gif - nu man bus skaniau turbut geltonu geltonu tryniu kiausiniene, nei gelvai-baltu... Tas pats su darzovemis - pirkite agurkus is PC, kuriu skonis nuplauto agurko, as pirksiu kaimiskus...Ir t.t. ir pan. Del skonio kaip sakant- nesigincijama mirksiukas.gif
Del palaikymo eko idejos, ukiu, zmoniu, kurie apsieme tai daryti - irgi nesigincysiu biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diva:): 08 vasario 2010 - 18:19
QUOTE(ssaule @ 2010 02 08, 18:03)
na, niekada negali buti del sertifikato 100% tikras, bet tada gal issvis niekuo nebetikekim? As pirkdama sertifikuota maista visvien jauciuosi labiau uztikrinta kokybe, nes yra tam tikros instancijos kurios gana grieztai tikrina ir sertifikuoja, aisku, yra nesaziningumo galimybe, bet yla anksciau ar veliau islenda is maiso, o nesaziningas ukininkas praranda sertifikata ir ES ismokas bei lengvatas ivairias.
Majoneza pasigaminti paprasta- kiausiniai+alyvuogiu aliejus+prieskoniai pagal fantazija ir viska suplaki mikseriu.  Ekologisku kiausiniu tikrai yra pirkti, as turiu tokia galimybe, kad ir retai is kaimo dar naminiu gaunu. Prieskonius seniai be gliutamatu perku. Miltu yra ekologisku pilno grudo rupaus malimo kiekvienoj didesnej parduotuvej. Aisku, jei sertifikavimu nepasitiki, tada gal jokio skirtumo kokius pirkti.
Kaip minejau vyro tevai darzoves sode augina. Nenoriu buti 100% kategoriska, bet galimybe PASIRINKTI VISADA YRA. aisku lengviau yra tiesiog pasakyti, kad tavo pasirinkimas nieko nereiskia, bet as taip nemanau.

nera jokiu sertifikatu, bande pazistami issimti sertifikata, viska ekologiskai augino ir t.t. nuejo prasyt sertifikato, liepe kysi duot ir net netikrino, kaip augino, ka augina ir pan. o jei neduodi kysio, kad ir kaip atitiktum visus reikalavimus, prisikabino prie bet ko, maziausios smulkmenos ir neduoda sertifikavo. tai vat...
Atsakyti
zinot toki dalyka, kad maximoje kai misraines praranda savo isvaizda jas praplauna ir vel sumaiso su konservantais ir majonezu? ir kad vaisiu nepultu musytes purskia "Kobra", cia kur vambzdzius visus uzmusa?ir cia is zmogaus kuris dirba maximoje. tiesa dar i pomidorus leidzia su svirkstu kazkokios skyscio kad ilgiau laikytusi.... kaip sakoma skanaus blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(gabija77 @ 2010 02 08, 22:05)
zinot toki dalyka, kad maximoje kai misraines praranda savo isvaizda jas praplauna ir vel sumaiso su konservantais ir majonezu? ir kad vaisiu nepultu musytes purskia "Kobra", cia kur vambzdzius visus uzmusa?ir cia is zmogaus kuris dirba maximoje. tiesa dar i pomidorus leidzia su svirkstu kazkokios skyscio kad ilgiau laikytusi.... kaip sakoma skanaus  blush2.gif

Ai, senos pasakos žinokit, net komentuoti nėra ką..
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 02 09, 00:19)
Ai, senos pasakos žinokit, net komentuoti nėra ką..

jei butu pasakos tai butu gerai, bet deje...
Papildyta:
QUOTE(sviesi spalva @ 2010 02 07, 14:32)
Ir aš prieš kurį laiką labai buvau susikrimtusi dėl to ką valgom. Studijavau etiketes ilgai ir kantriai. Ieškojau kur ką pirkti. Dabar kiek aprimau smile.gif . Aišku, neperku bet ką, bet manau, kad ekologiško(tokiu įsivaizduoju be trąšų, augimo skatintojų ir kito brudo išaugintas daržoves, gyvuliukus maitintus be kombinuotų pašarų) maisto pardavime iš vis nėra. Todėl, kad taip auginant, derlius buna labai menkas, užpuola įvairiausi kenkėjai ir nugraužia, bo ir jiem skanu  smile.gif , ir jei kokia močiutė užsiaugina, tai tik sau ir dar gal artimiausiem giminėm. Padavimui ir purškia, ir augti skatina, ir dar visokių dalykų daro.
Kad nežinom ką valgom - tiesa, tik manau, kad ir tarybiniais laikais nežinojom. Tada  trąšas sėjo lėktuvais, radioaktyvias atliekas pilstė po artimiausiais šalia esančiais krūmais. Dabar gal ne lėktuvais, bet tikrai ne mažiau tik kitais būdais. Taip, kad žmogus turi savybę prisitaikyti, antraip būtų jau išnykęs.

as kazkada irgi buvau uzsikretusi labai atsargiai rinktis maista, o paskui aprimau, dabar vel ziuriu ka perku, nes mano bendradarbe prekybos centre nusipirko darzoviu ir pasidare salotu, po keliu val pasidare labai blogai, ligonineje rado chemini apsinuodijyma kazkokia medziaga, kuri buvo darzovese, tai gerai kad suauge zmones, o jei vaikas butu valges verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(gabija77 @ 2010 02 08, 22:23)
jei butu pasakos tai butu gerai, bet deje...

Aš irgi dirbau "Maximoje", taigi sakau - pasakos. Kad senas mišraines sumaišo su naujom, tai faktas, niekas ten jų neplauna ir jokių ten pomidorų po vieną su švikštais nebado ir vaisių nepurškalioja..suveža šaldytuvan (galima/negalima jokio skirtumo) ir jokios ten musės nebaisios...tik kai kurie vaisiai/daržovės nepakelia šaldymo režimo, tai po to sutęžta, greit pūna ir pan.
Atsakyti