Įkraunama...
Įkraunama...

Informacija apie maisto pramonės gudrybes

QUOTE(darganos @ 2010 10 27, 19:10)
aga, dar labai populiaru patapo jį slėpti po užrašu "mielių ekstraktas". visose vegetos tipo mišiniuose, stebuklinguose maggi mišiniuose jis po šituo pavadinimu, dar dažnai sojos padažuose būna. arba dar geriau, užvadintas daržovių ekstraktu doh.gif

čia va apie mielių ekstraktą, reklamikė ekologiškos produkcijos mylėtojams biggrin.gif

Na, tai gal kas paaiškins, kokia to "mielių ekstrakto" sudėtis unsure.gif ? Toje reklamikėje jokios konkrečios info apie " to daikto" sudėtines medžiagas.
Atsakyti
Tiksliai nepamenu. bet atrodo, kad mieliu ekstrakto yra ir ekologiskuose sausuose sultiniuose. Tai ar gali taip buti ? g.gif
Atsakyti
QUOTE(rimule @ 2010 10 29, 00:22)
Tiksliai nepamenu. bet atrodo, kad mieliu ekstrakto yra ir ekologiskuose sausuose sultiniuose. Tai ar gali taip buti ? g.gif


Yra, taip pat ir veganiškame. Kažkokios firmos geltonuose maišeliuose buvo be mielių.
Atsakyti
Ka tik paziurejau naujuosius Vigora universalius prieskonius _ Jokiu E be konservantu_ sudetyje tupi mieliu ekstraktas unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(ESLAUDA @ 2010 10 29, 14:02)
Ka tik paziurejau naujuosius Vigora universalius prieskonius _ Jokiu E be konservantu_ sudetyje tupi mieliu ekstraktas  unsure.gif

marketingas tai vadinasis, marketingas biggrin.gif

gal jis ir yra natūralus, tas mielių ekstarktas, bet funkcija tai jo aiškiai toje reklamoje matosi - užmaskuoti blogą skonį ir sustiprinti skonį ir aromatą biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo darganos: 29 spalio 2010 - 14:20
Tai skonį ar kvapą sustiprina dauguma natūralių prieskonių, tam jie ir dedami į maistą, tam jie ir prieskoniai. Pridėkit česnako ir jums pribaigs bet kokį negerą skonį ar kvapą, bet tai nereiškia, kad tas česnakas yra blogis savaime, o jei jo yra maiste, tai nereiškia, kad tas maistas pašvinkęs biggrin.gif . Prieskonių funkcija paskaninti maistą.
Taigi, reiktų išsiaiškinti, kas ten tokio blogo yra tose "mielėse"? O gal iš viso nieko blogo g.gif ...
Atsakyti
Ne, man tokio dalyko nereik valgyt.. Galvokit galva, kas gali būt natūralaus, jei ženkliai galima sumažint sumažint druskos kiekį produkte, nors pats šis dalykas pasižymi itin žemu druskos kiekiu,, suteikia pilnesnį skonį neriebiems produktams,, ką įdėsi, tą sustiprins, čia prieskoniai turimi galvoje,, nu ir pigu... ar gali būt kas natūralaus? ž i n o m a , kad ne, be to Italija garsėja savo nykštukinėm technologijom,, tai ačiū, bet man nereik to valgyt schmoll.gif

Gal kas iš SM mamyčių skaito itališkai? įdomu kaip jie tą savo tinklalapy apibrėžia šį reikalą ax.gif

Ir iš kur atsirado pats pavadinimas "mielių ekstraktas", juk mielės jau savaime yra blogai, žinoma tai ne e ir tai būtų tik priviliot neišprususiai rinkai ax.gif kam aplamai vienodai ką deda į burną.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulužė: 29 spalio 2010 - 21:37
QUOTE(Saulužė @ 2010 10 29, 22:33)
Ir iš kur atsirado pats pavadinimas "mielių ekstraktas", juk mielės jau savaime yra blogai, žinoma tai ne e ir tai būtų tik priviliot neišprususiai rinkai ax.gif kam aplamai vienodai ką deda į burną.

Nuo kada? bigsmile.gif Žinot, kai paskaitau kartais, tai nei juoktis, nei verkt... Jūs gal tiems veganams priklausot, kurie net uogos nuo krūmo nuskint negali, nes skauda tam krūmui, reikia sėdėt ir laukt, kol vaisius pats nukris? O kur dar energijos visokios - šviesios, juodos ir spalvotos lotuliukas.gif

Perlenkiat stipriai, mielės ar mielių raugas seniai naudojamas ir nemanau, kad jos jau savaime yra blogai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Agotukas @ 2010 10 29, 22:58)
Nuo kada?  bigsmile.gif Žinot, kai paskaitau kartais, tai nei juoktis, nei verkt... Jūs gal tiems veganams priklausot, kurie net uogos nuo krūmo nuskint negali, nes skauda tam krūmui, reikia sėdėt ir laukt, kol vaisius pats nukris? O kur dar energijos visokios - šviesios, juodos ir spalvotos  lotuliukas.gif

Perlenkiat stipriai, mielės ar mielių raugas seniai naudojamas ir nemanau, kad jos jau savaime yra blogai  biggrin.gif

Nežinot kuom mielės blogai? Pasiskaitykit šia tema. Ir niekam aš jų nedraudžiu gi, skanaus..

Mielės ir raugas skirtingi dalykai.
Atsakyti
QUOTE(Saulužė @ 2010 10 30, 17:27)
Nežinot kuom mielės blogai? Pasiskaitykit šia tema. Ir niekam aš jų nedraudžiu gi, skanaus..

Mielės ir raugas skirtingi dalykai.

Sauluže, nežinau koks tamstos išsilavinimas , ale man teko ne tik pasiskaityti, bet ir pastudijuoti ta tema nail.gif

Ta va, kad bent žinotumėte nuo ko mirsit laugh.gif :
Neaktyvios mielės ir jų produktai. Gali būti gaminami panaudonjant specialų substratą, arba kaip
fermentacijos pramonės šalutiniai produktai. Galutinis produktas, priklausomai nuo žaliavos, gali turėti
skirtingas skonines savybes. Šio tipo mielės džiovinamos ant karštų volų, tokiu būdu gaunamos
inaktyvuotos (negyvos) mielių ląstelės. Iš mielių pagaminti maisto papildai gali būti naudojami
neviršijant 0,4 g/dieną folio rūgšties ir 2 g/dieną nukleino rūgščių kiekio suaugusiam žmogui. Viršijant šį
kiekį gali išsivystyti podagra ar artritas. Skystos ar džiovintos mielės gali būti naudojamos gaminant
autolizatus, ekstraktus, fermentus ir kitus biopreparatus. Mielių autolizatai ar ekstraktai gaminami
optimizuojant autolizės parametrus, kad pasiekti didžiausią mielių ląstelių ištirpimą. Bendru atveju
autolizė vyksta, kai mielės pakaitinamos iki 40-55 C, tai nužudo ląsteles, tačiau suaktyvina ląstelėse
esančių hidrolitinių fermentų veiklą (proteazių, karbohidrazių ir nukleazių). Ląstelių mirtis sukelia
nekontroliuojamą hidrolitinių fermentų veiklą, todėl jie veikia visus ląstelių komponentus. Ląstelių
proteolitiniai fermentai skaldo baltymus iki peptidų ir amino rūgščių, o nukleazės – nukleinines rūgštis iki
nukleotidų ir nukleozidų. Svarbiausi iš jų yra 5’-GMP (guanozino monofosfatas) ir 5’-IMP (inozino
monofosfatas). Šie nukleotidai veikia sinergistiškai su glutamatu taip pat esančiu mielių ekstrakte taip
labai pastiprindami skonio ir aromato savybes, tai vadinamasis umami efektas. Fermentų poveikyje
ląstelių membranos pradeda irti ir praranda savo vientisumą, todėl ląstelėse buvę junginiai patenka į terpę.
Tada filtruojant pašalinus netirpias medžiagas likutis sukoncentruojamas iki pastos konsistencijos, arba
išdžiovinamas purkštuvinėje džiovykloje. Autolizės procesas gali būti greitinamas pridedant į terpę
proteazių ir glukonazių.
Be autolizės dažnai ląstelių suardymui naudojama plazmolizė ir hidrolizė. Plazmolizei naudojamos
druskos, kad sukurti osmosinį slėgį, arba etilo acetatas, kad pakeisti ląstelių sienelių pralaidumą ir taip
8
padidinti ekstrakcijos laipsnį. Tokio tipo produktai mažiau naudojami pramonėje dėl didelio pašalinių
medžiagų kiekio (druskų). Hidrolizatai ruošiami veikiant neyvas mielių ląsteles įvairios koncentracijos
HCl ir po to naudojant virimą, atšaldymą ir neutralizavimą NaOH, filtravimą ir koncentravimą. Šis
procesas duoda geriausiaas išeigas, tačiau jo metu suardomos kai kurios amino rūgštys, vitaminai, be to
produkte yra didelės druskų koncentracijos.
Taip pat sojų ar kiti baltymų hidrolizatai yra pigesni nei mielių hidrolizatas. Dar mielių ekstraktai gali būti
gaminami kaitintas mieles paveikiant pieno rūgšties bakterijomis, po to pasterizuojant, nuskaidrinant ir
išdžiovinant purkštuvinėje džiovykloje. Gaminant mielių ekstraktus jiems gali būti suteikiamas mėsos ar
sūrio aromatas. Tai gali būti pasiekiama arba tiesiog pridedant aromato į ekstraktą, arba parenkant
kaitinimo sąlygas, kad aromato junginiai susidarytų ekstrakte.
Mielių sudėtyje yra gana didelis kiekis baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl jos gali būti
naudojamos produktų praturtinimui šiomis medžiagomis. Be to mielės pasižymi produkto struktūrą
gerinančiomis savybėmis, todėl jos naudojamos tirštinimui, ir stabilizavimui.


Atsakyti
QUOTE(Spalvota diena @ 2010 10 29, 19:01)
Tai skonį ar kvapą sustiprina dauguma natūralių prieskonių, tam jie ir dedami į maistą, tam jie ir prieskoniai. Pridėkit česnako ir jums pribaigs bet kokį negerą skonį ar kvapą, bet tai nereiškia, kad tas česnakas yra blogis savaime, o jei jo yra maiste, tai nereiškia, kad tas maistas pašvinkęs  biggrin.gif . Prieskonių funkcija paskaninti maistą.

tai bet namuose gi nepuolat priekoniais maskuoti neskanaus maisto? o ką ten tie pramonės atstovai maskuoja, ne man žinot, ir ne mano reikalas, nes iš principo neperku tokių dalykų kaip prieskonių mišiniai, bet kokie padažai ar sultiniai. o prieskonių funkcija šiaip jau ne užmaskuoti, o suteikti prieskonį, atspalvį kažkokį. aišku, jeigu kokią vegetą saujom pilstyti, tai užmaskuosit bet ką biggrin.gif
ir šiaip, man ko tais iš principo nenormalu valgyti kokį nors grybų skonio sultinį, katro tas skonis padidintas, paryškintas ir tt ir pan. ir nesvarbu, ar natūraliom, ar nenaūtaraliom priemonėm bando tokio efekto produktus žmonėms įkišti.
Atsakyti
QUOTE(darganos @ 2010 10 30, 20:47)
tai bet namuose gi nepuolat priekoniais maskuoti neskanaus maisto? o ką  ten tie pramonės atstovai maskuoja, ne man žinot, ir ne mano reikalas, nes iš principo neperku tokių dalykų kaip prieskonių mišiniai, bet kokie padažai ar sultiniai. o prieskonių funkcija šiaip jau ne užmaskuoti, o suteikti prieskonį, atspalvį kažkokį. aišku, jeigu kokią vegetą saujom pilstyti, tai užmaskuosit bet ką biggrin.gif
ir šiaip, man ko tais iš principo nenormalu valgyti kokį nors grybų skonio sultinį, katro tas skonis padidintas, paryškintas ir tt ir pan. ir nesvarbu, ar natūraliom, ar nenaūtaraliom priemonėm bando tokio efekto produktus žmonėms įkišti.

Taip, sutinku su jumis. Tiesiog svarstau, kas ten gero ar negero yra tame mišinyje g.gif . Na, nejaugi į eko sultinius kiša kažką, maskuojantį blogumus? Nesitiki. Tai kam tie sertifikatai?
Atsakyti