QUOTE(ingridukas @ 2010 07 17, 13:15)
Ir vat kaskada kaskas man pasake,kad pirktiniai kiausiniai yra geriau uz naminius,nes patikrinti ir yra mazesne tikimybe susirgti pvz kokia salmonelioze.Nu aisku as patikejau ir iki siol nevalgau naminiu.
Oi, kaip jus apgavo
Salmonelioze galit užsikrėsti tiek nuo naminių, tiek nuo pirktinių kiaušinių, jei gaminant nebus laikomasi sanitarinių-higieninių reikalavimų: t.y. prieš naudojimą (tik jokiu būdu ne prieš dedant šaldytuvą laikymui!) kiaušinius gerai nuplauti ir geriausia nevartoti žalių kiaušinių, o termiškai apdoroti
Tad siūlyčiau, jei tik įmanoma, su visa šeima mėgautis skaniais kaimiškais kiaušiniais ir pamiršt pirktinius
QUOTE(sena pažįstama @ 2010 07 17, 14:17)
Tad neveltui maisto perdirbimo imonems, dedancioms i kepinius kiausinius, yra keliamas reikalavimas, kad kiausini gerai nuplauti(mes juokdavomes-per 9 vandenis
), ir galima tada naudoti net zalia kiausini(papuosimams pvz), nieko nenutiks.
Esat ne visai teisi
Dideli konditerijos cechai naudoja pasterizuotas kiaušinių mases (baltymo, trynio ar viso kiaušinio), ten kur nebus įmanoma gaminio termiškai apdoroti.
Smulkesnieji konditerijos cechai, viešojo maitinimo įmonės dauguma kiaušinius ne tik plauna prieš gamybą, bet ir juos dezinfekuoja
Tik nuplauto žalio kiaušinio niekam nepatarčiau vartoti, nes negalit būti tikri, kad nesusirgsite
QUOTE(prieblanda @ 2010 07 17, 14:32)
Šiaip niekas iš tikrųjų nežino, ar salmonelės gyvena ant kiaušinio lukšto, ar pro jo poras patenka į vidų. Musė paropinėjus neužkrės, nes kad susirgtumėt salmonelioze, salmonelių bakterijų reikia tam tikros koncentracijos. Čia ne maras, kad susirgti galima nuo vienos bakterijos.
Todėl žalių kiaušinių saugiai valgyti nėra kaip, nebent prieš naudojant jie būtų tikrinti.
Termiškai apdorotus galima valgyti visus kiaušinius drąsiai. Tokiuose kiaušiniuose neturėtų būti likusio neiškepto/neišvirto iki galo trynio.
Labai teisingai parašėte
QUOTE(Diva:) @ 2010 07 17, 14:41)
Kaip ten tada kazkaip niekas nebijojo ir niekas nesirgo ir girdet negirdeje buvo - ir tevai vaikams duodavo ramiausiai
Ta piena melze, budavo nesa, smilgos merkiasi, katinai aplinkui laksto-paliege, nusene ir nelabai- perkosia per merliu ir geriam, ir varkse ir sviesta darydavo lauke - ant suolelio, nei ten tos svaros, nei ten to sterilumo, vienos muses aplink ir vabalai
, ir nieko!
Nebuvo tada tiek salmoneliozės, kokcidiozės atvejų kaip dabar
Buvo visko, tik nebuvo tiek pasiekiama inf-ja apie įvairius susirgimus, ligų protrūkius ir pan.
Atsiprašau už tiemukumą,
nusitriesdavo už tvarto gerai ir nesiaiškindavo kas, nuo ko..
Šiaip pati vaikystėje ne vienąsyk paipaliojausi po rimtų apsinuodijimų maistu..tpfu tpfu tpfu, dabar senai pamiršusi kas tai yra, tad ne visai tikslu sakyti, kad seniau buvo geriau
QUOTE(Diva:) @ 2010 07 17, 14:59)
eina sau, o kiek zuvies visokios pagulejusios nezinia kiek ir kur , paskui isrukytos privalgyta
Nesenai žiūrėjau per vieną Rusijos kanalą laidą apie vieną jų skandalingą atvejį, kai po gedulingų pietų praėjus valandai ėmė paralyžuoti žmones prie stalo, juos tampė traukuliai, visi pietavę ūmiai pajuto sunkius apsinuodijimo simptomus..buvo iškviesta ne viena greitukė, daugumą išvežė ir reanimavo..iš visų ūmiai susirgusiųjų, trijų nebeišgelbėjo...mirė praėjus pusantros val. nuo suvalgyto maisto
Rusų kontrolės institucijos atliko tyrimus ir paaiškėjo, kad kavinės darbuotojos pritrūkus maisto produktų tiem pietums, nusipirko žuvies/mėsos iš pakelės turgaus (pan. kaip būna nelegaliai prekiaujant turgaus prieigose arba pv. Vilniaus Šeškinės požeminėje pėsčiųjų perėjoje), o mėginiuose paimtuose iš mirusiųjų buvo aptiktas itin stiprus toksinas, kuris būna žuvyje...
O anksčiau turbūt kaip dauguma nuspirkdavau atostogų metu tiesiog gatvės kioskeliuose..
Beje, nesenai eko turgelyje, labai karštą dieną priėjo moteris su maišu ir paisūlė pirkti rūkytų ungurių
Sumesti į juodą didelį polietilieninį maišą ir nešiojasi su savimi, siūlo
Ungurių verslinė žūklė, kiek žinau - sustabdyta, tad aišku, kad jie visiškai nelegalūs