Baisesnis dalykas, vakar išgirdau iš vieno draugo chemiko. Tyrė neseniai studentai parduotuvinius marinuotus agurkėlius, juose sorbitolio aptiko. Kartu su actu, kuris tą sorbitolį skaldo į formaliną. Sorbitoliu pakeičia gamintojai cukrų, bet į sudėtį neįrašo.
Neatsimenu jau pavadinimo, kažkokie lietuviški agurkėliai buvo, nenoriu dabar spėliot, kad neteisingai nepasakyčiau. Sudėtyje rašyti privalo išties, bet ten nebuvo parašyta. Užsieniečiai dažniau vietoj cukraus deda sachariną, ypač į pigiausius agurkėlius. Kartais tiek prideda, kad skonis šlykštokas toks pasidaro, yra tas neskanus saldiklių prieskonis.
Pasiskaičiau pas Jus, aš gal silpnų nervų. Pagalvojau, ar negalima būtų su tomis aukštomis technologijomis savo skrandžio padžiauti. Nu ką daryti, susprogdinti centrus, gamintojus. Pati pas tėvelį daržovių užsiauginu, agurkėlius konservuoju, bet vistiek be prekybos centro neišsiverčiu. Biūdžetas irgi ne guminis. Ar mes negalime kaškaip įtakoti tų higienos normų. Gal reikia kažką keisti, nu negali vien tik žinoti. Gal peticiją galima būtų surengti. Gal kas realiai galėtų tokias galimybes pasverti. Aš prisidėčiau savo dviem rankom ir kojom. Arba bent jau, išsireikalauti centruose stovėtų kompiuteris, kur galima būtų prieš perkant pasitikrinti, kas yra kas. Ne taip, kaip dabar nusiperki, o po namuose skaitai, kas tas E 621, ar dar visokia chemija. Atsivertei pilną gamintojo sudėtį, susižinojai kas tas E nnnn, ir tada gali pirki. Jei turiu teisę į informaciją, tai ja norėčiau pasinaudoti prieš tai, o ne po to. Iš anksto atsiprašau, jei parašiau kvailai. Tiesa, jei kam įdomu, galiu pasidalinti raugintų agurkų receptu žiemai. Dedu tik druską ir žalumynus. Namuose naudojų jūros druską, gal kas pasakys, kad ir tai blogai. Dėja, konservavimui tinka tik akmens druska.
Arba bent jau, išsireikalauti centruose stovėtų kompiuteris, kur galima būtų prieš perkant pasitikrinti, kas yra kas. Ne taip, kaip dabar nusiperki, o po namuose skaitai, kas tas E 621, ar dar visokia chemija. Atsivertei pilną gamintojo sudėtį, susižinojai kas tas E nnnn, ir tada gali pirki. Jei turiu teisę į informaciją, tai ja norėčiau pasinaudoti prieš tai, o ne po to.
Iš anksto atsiprašau, jei parašiau kvailai.
Tiesa, jei kam įdomu, galiu pasidalinti raugintų agurkų receptu žiemai. Dedu tik druską ir žalumynus. Namuose naudojų jūros druską, gal kas pasakys, kad ir tai blogai. Dėja, konservavimui tinka tik akmens druska.
Gaila, bet kartais E uzraso zodziais, kad atrodytu, kad tu E isvis nera, arba paraso taip nekonkreciai: "prieskoniai", o ka gali zinoti kokie tie prieskoniai? Gal klystu, bet kartais gliutamato neraso kaip "prieskonio"?
Gaila, bet kartais E uzraso zodziais, kad atrodytu, kad tu E isvis nera, arba paraso taip nekonkreciai: "prieskoniai", o ka gali zinoti kokie tie prieskoniai? Gal klystu, bet kartais gliutamato neraso kaip "prieskonio"?
Tada prekybos centre turėtų būti knyga, kur žmoniškai būtų parašyta, kaip vaistų pakelyje: sudėtis , kontraindikacijos ir galimas šalutinis poveikis t.t. Nes kaip vaistai gali sukelti šalutinį poveikį, tai dabar ir maistas gali tai sukelti. O dar kaip suprantu, ne visada sudėtis ant pakelio būna pilnos sudėties. O agurkų receptas toks: jis tinka ir prastesniems agurkams raugti, bet aš raugiu gerus neperaugusius, tai jie būna traškūs. Ir stiklainių nebūtina taip kruopščiai sterilizuoti. Man ta pati moteris pasakė, kad ji stiklainius plauna ūkišku muilu ir po to gerai išskalauja. Nes su visokiais miltelais plaunant, kiek beplautum vistiek gerai neišplausi. O muilas ne taip putoja, taigi plauti reikia mažiau. Į stiklainį dedame česnako, krapų, vyšnių lapų ( čia pagal skonį) ir būtinai pasirinktinai ąžuolo lapų, arba krienų lapų. Man su krienais skaniau. Vieno litro stiklainiui vienas valgomas šaukštas druskos. Sudedam agurkus visus žalumynus druską ir užpilam vandeniu iš krano. Pridengiam met. dangteliu ( ne uždarom), galim patalaškuoti, kad druska išbrinktų. Pridengtus laikom vėsiai tris dienas, arba kol agurkai pakeičia spalvą. Raugintuose būna tokios baltos nuosėdos. Tada kiekvieno stiklainio atskirai nupilam skystį į puodą ir užverdame, o užverdusiu užpilam vėl agurkus ir uždarome met. dangteliais. Ankščiau niekada nekeldavo dangtelių, bet šiemet keliems taip nutiko, tai juos reikia arba suvalgyti, arba iš naujo užvirinti skystį ir uždaryti. Gal per sudėtingai parašiau, bet mano paauglys sūnus jau moka juos padaryti.
o štai žemiausio lygio, nevyniokim žodžių į vatą, sukčiavimas ir vartotojų mulkinimas. Iš mylimos VET apie Estrella bulvių traškučius "be priedų":
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl nustatyto vartotojus klaidinančio bulvinių traškučių ženklinimo UAB Estrela Baltic įpareigota perženklinti produktus.
Šis įpareigojimas įmonei pateiktas po to, kai atliekant valstybinę maisto produktų ženklinimo kontrolę bei papildomai gavus vartotojo skundus, nustatyta, kad kaimiškos grietinėlės ir svogūnų skonio bulvių traškučiai Estrella neteisingai ženklinami : ant pakuočių buvo pažymėta Be dirbtinių priedų! Bulviniai traškučiai Estrella yra gaminami be konservantų, dirbtinių dažiklių ir kvapiųjų medžiagų. Pasak Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Ričardo Kliučinsko, patikrinimo metu nustatyta, kad traškučių sudėtyje yra aromato ir skonio stiprikliai mononatrio gliutamatas E625, E627, E631.
Kaip informavo Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba, įmonėje atlikus patikrinimą nustatyta, kad įsipareigojimai vykdomi - parengti nauji visų pakuočių maketai, dviejų rūšių traškučiai jau pakuojami į naujas pakuotes, kitas rūšis UAB Estrela Baltic įsipareigojo teikti į rinką tinkamai paženklintas nuo gegužės mėnesio.
o štai žemiausio lygio, nevyniokim žodžių į vatą, sukčiavimas ir vartotojų mulkinimas. Iš mylimos VET apie Estrella bulvių traškučius "be priedų":
Priplot maza ! As ir sakau, jei preke ne zenklinta eko, nieko nereiskia tie BE E šūkiai! Gerai, kad ir nevalgau tokiu dalyku....Taciau majoneza, desreles labai retkarciais tenka pirkit "Be E" - o ka daryt