QUOTE(Diva:) @ 2010 04 09, 18:08)
Na, as tada buvusi glutamato narkomane
! Man maistas skanus buvo tik su Vegeta ir tik padarytas pvz. PC- visada sakydavau- nu niekaip taip skaniai nepasidarau namie kaip pvz. kavineje ar PC. McDonaldas irgi jega! Man labai ilgai reikejo pratintis valgyti sriubas be Vegetos, tokias preskas ir be jokio skonio, vistiena kepti su kmynais, pipiru, druska bei zolelimis, taciau ilgainiui ismokau ir dabar man jau nebeskanu mamos sriubos
, kurios nuo vaikystes gardinamos" geru" prieskoniu- Vegetos, Santa M. ir kitu.
Dabar jauciu tikraji maisto skoni ! Pagaliau!
Diva, yra keletas būdų, kurie leidžia natūralų maistą gaminti taip, kad skonis būtų dar sodresnis, nei su gliutamatais. Svarbu tik gaminti taip ir iš tokių produktų, kad maiste būtų didelis kiekis laisvų amino rūgščių.
Vienas iš svarbiausių dalykų - tai pavyzdžiui, verdant sriubą, ją virti ilgai - kuo ilgiau verdi, tuo daugiau išsiskiria laisvų amino rūgščių iš mėsos ir daržovių. Todėl tikras sriubas reikia virti maždaug 4 valandas, o kai kurias, ypatingai geras - net ir 8-12 valandų. Iš dalies virimo laiką galima sutrumpinti, jei yra greitpuodis arba jei mėsa bei daržovės prieš verdant apkepamos - aukštesnėje temperatūroje baltymai skyla greičiau.
Pomidorai, obuoliai turi daug amino rūgščių, jei maistas su jais daromas, skonis irgi gaunasi žymiai sodresnis. Dar vienas variantas - įpilti į troškinį ar sriubą alaus (verdant, visas alkoholis išgaruoja, tad šitai saugu), jame irgi nemažai amino rūgščių, tik reikia pasirinkti tokią alaus rūšį, kuri būtų su kuo mažiau apynių arba išvis be jų - kad nebūtų kartaus prieskonio. Mėsai labai gerai marinavimas - rūgštys irgi skaido baltymus, tad išsiskiria laisvos amino rūgštys.
Tad tas maisto prėskumas išnyksta su patirtimi, visokiomis kulinarinėmis gudrybėmis. Tuo tarpu fabrikams norisi, kaip paprasčiau, tai ir pila gliutamatus.