QUOTE(karaoke999 @ 2010 11 01, 23:35)
Sveikutes,
iskilo siokiu tokiu klausimu su statistika-spss.
1. Ar likerto skale (pva. Klausimas ar jums patinka greitis: 1-visiskai sutinku; 10 - visiskai nesutinku galimi Ats.; 1,2,3.......10) laikoma intervaliniu kintamuoju ar ranginiu ?
2.taip pat noriu konkreciai issiaiskinti kas yra IMTIS .... Pvz. Tiriu konkrecios mokyklos mokiniu rukymo problema. Atranka - kas 5 mokinys nuo 7 klases.
Tai kaip suprantu mano imtis yra mokyklos mokiniai (pvz. 100 mokiniu?)
Ar galiu as kaip "imti" paimti tik mergaites ar berniukus???
Jei ne, tada man iskyla klausimas ar as galiu naudoti analizei (is esmes) visus
freedmanus, stjudentus etc. metodus, Hipotezei apie vidurkių lygybę tikrinti???
3.Ir paskutinis klausimlis . Siaip pvz. pajamos (kaip atsakymai i anketos klausima, kaip suprantu yra intervaliniai duomenys 300, 526, 456 etc.... O jei juos sugrupavus, pvz. 1- iki 300lt., 2 301-500lt. ir t.t. tai jie bus jau kaip interpretuojami? ir ar testai jiems skirsis ar ne?
iskilo siokiu tokiu klausimu su statistika-spss.
1. Ar likerto skale (pva. Klausimas ar jums patinka greitis: 1-visiskai sutinku; 10 - visiskai nesutinku galimi Ats.; 1,2,3.......10) laikoma intervaliniu kintamuoju ar ranginiu ?
2.taip pat noriu konkreciai issiaiskinti kas yra IMTIS .... Pvz. Tiriu konkrecios mokyklos mokiniu rukymo problema. Atranka - kas 5 mokinys nuo 7 klases.
Tai kaip suprantu mano imtis yra mokyklos mokiniai (pvz. 100 mokiniu?)
Ar galiu as kaip "imti" paimti tik mergaites ar berniukus???
Jei ne, tada man iskyla klausimas ar as galiu naudoti analizei (is esmes) visus
freedmanus, stjudentus etc. metodus, Hipotezei apie vidurkių lygybę tikrinti???
3.Ir paskutinis klausimlis . Siaip pvz. pajamos (kaip atsakymai i anketos klausima, kaip suprantu yra intervaliniai duomenys 300, 526, 456 etc.... O jei juos sugrupavus, pvz. 1- iki 300lt., 2 301-500lt. ir t.t. tai jie bus jau kaip interpretuojami? ir ar testai jiems skirsis ar ne?
1.manyčiau ranginis...
2.imtis - tai visi tavo turimi tiriamieji. Jei suskirstyti pagal lytį, pvz berniukai mergaitės, bus tiriamųjų grupės pagal lytį. Tikrinant ryšius, hipotazes ir t.t. galima imti tik vieną kažkokią grupę, jei yra tikslinga. tik turi žiūrėti, ąk lyginsi. Ar lyginsi benriukų ir megaičių vidurkius kažkokio dalyko, ar pvz lyginsi tik mergaičių, suskirstytų dar į kažkokias grupes kažkokio dalyko vidurkius.
3. jei sugrupuosi pajamas, jos vis tiek liks intervalinės.