Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka 53

QUOTE(lyrika @ 2010 02 28, 20:11)
gal turit kas patirties, ar labai aplinka nusiniokoja keiciant stoga ir sildinant nama?
...
o gal tiesiog palygint, uzset zolyte ir viskas? bet po metu vel draskyt reiktu zolyte, vel per naujo daryt viska..

tam tikros netvarkos kieme tikrai neišvengsi, juk bus vežamos statybinės medžiagos, statomi pastoliai ir t.t. Siūlyčiau pradėti nuo to, kad aiškiai apsibrėžt ribas ir jei yra planuose, tai pasisodint tarkim gyvatvorę, kažkokius augalus atokiau nuo namo, t.y. pradėt tvarkytis nuo tų vietų, kurių būsimos rekonstrukcijos nepalies. O kieme juk ir be vejos yra ką tvarkyti, pvz. įvažiavimą pasidaryti, kad į namus švariomis kojomis užeiti būtų galima. Jei patys sėsit veją, tai nebūkit optimistai, kad tai padarysit per kelias dienas. Na nebent marias laisvo laiko turit... Aišku, yra, kas sugeba, tačiau mes savo kieme veją sėjom gal tris vasaras (laisvu nuo darbo metu), kol pabaigėm blush2.gif Tą pačią veją galit pradėti sėti dalimis nuo tolesnių kampų, kur irgi mažai tikėtina, kad trukdys statybos darbams. O prie namų kad jaukiau būtų pasisodinkit vienmečių gėlių, kurios žydės visą vasarą ir atitrauks dėmesį nuo neapsėtų arimų. Galima lovelių, didesnių vazonų kompozicijų pasidaryti ir taip laikinai papuošti aplinką. Arba kitas variantas: pradžiai susitvarkykit tą pusę, kur akis labiau bado, tarkim yra kokia terasa, kur mėgstat pasibūt, o gal įėjimo pusę norisi išlaižyt...
Aišku, galima ir laikiną veją pasisėti, t.y. neruošti žemės labai kruopščiai, tik mažumėlę palyginus pasėti, tačiau gaila ir laiko ir investicijų, jei paskui viskas bus negailestingai trypiama... Arba kaip dažnai būna, tai kas laikina tampa amžina...
Žodžiu, nebūkit maksimalistai, nesiekit sublizgėti iš pirmos dienos visuose sodybos kampuose:mirksiukas:
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolaxus: 28 vasario 2010 - 22:50
Labas vakaras, mergaitės!

Gal patarsit ir man, naujokei:
4u.gif

Pasistatėm mažą namuką mažoj simpatiškoj sodų bendrijoj.
Aišku, langai iki žemės, aišku, sklypas mažutis (5 a.), taigi, iškilo dilema- kaipgi truputėlį nuo kaimynų akių pasislėpti (na, tik truputėlį). ax.gif

Norėčiau pasodinti vieną medelį (nei gyvatvorei, nei dar kam rimtesniam nėra vietos, patikėkit, todėl labai norėčiau sodinti gerai apsvarsčius doh.gif )

Kokį medelį geriausia būtų rinktis?
Norėčiau nelabai aukšto, bet ir nelabai žemo medelio apvalia laja ...
Hmmm, kad dar ir nelabai lepus ar lėtai augantis būtų (ot nagla aš, ane?)

Svarsčiau žagrenio kandidatūrą, kol sužinojau, kad lapų syvai nuodingi,atsirado pas mane lialytė maža, žodžiu-NETINKA... (kaip ir visi, kurie gali būti nuodingi, turėti nevalgomų uogų, dyglių ar pan.)

Svarsčiau apie uosialapį klevą (rausvai baltais lapais), vėlgi nesu tikra, ar sodų bendrijoje "neiškris iš konteksto", sakys, ot, miestiečiai atsikraustė ir klevų "pavarė" biggrin.gif
Turint omeny, kad vietos taip mažai, o vaikutis auga, gal tikrai vertėtų geriau kokį vaismedį pasodint, bet kaip suderint grožį su nauda? smile.gif
Žinoma, kai žydi, pvz., obelys, gražu, bet paskui medelis man taip ganėtinai neypatingai atrodo, lepių egzotinių vaismedžių nesinorėtų, ech, taip ir svarstau, ir nuspręst niekaip negaliu...

Pagelbėkit, būkit geros, savais patarimais, bučiau labai dėkinga 4u.gif 4u.gif 4u.gif

Beje, dar labai myliu sidabrines egles, aišku, laja tai jau neapvali, uždengtų mažiau, taip pat iškrenta iš sodų konteksto, nėra naudinga ir t.t., ir t.t., bet norėjau visgi paklausti, ar tiesa, kad nugnybus trečdalį viršūnės galima ženkliai sumažinti jos augimą? Nesinorėtų po 15 m. kirsti ir dovanot savivaldybei Kalėdoms, chi chi... (Na, klausiu tam atvejui, jei kada kitą "palocių" statytumėmės su daugiau arų...) blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Živilkinas: 28 vasario 2010 - 23:05
QUOTE(Živilkinas @ 2010 03 01, 00:03)

4u.gif

ta problema valgomas-nevalgomas nuolat čia išlenda, tad žinok, jei tai bus lemiamas pasirinkimo kriterijus, tai sunku bus išsirinkt, nes dekoratyviniai augalai na nėra gi valgomi, o avaikus kaip bebūtų reikia prižiūrėti ir aiškinamąjį darbą dirbti mirksiukas.gif bet čia tik lyrika biggrin.gif
o suprasdama, kad iš mažo sklypo nori išlaužt maksimalią naudą, tai siūlyčiau sodintis kokią neaukštą vyšnią, man atrodo žagarvyšnės būna neaukštos. Nebus lengva suderinti ir dekoratyvumo ir naudingumą...
O gal lazdynas "Contorta" patiktų? Čia tas, kur šakelės raitytos būna, žiemą irgi labai gražiai atrodo, kai kiti lapuočiai tiesiog pliki, tai šitas bent garbanotas. Tik štai kokio didumo jis auga reikia pasidomėt, neturiu, tik žinau kaip gražuolį biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2010 02 28, 23:48)
tam tikros netvarkos kieme tikrai neišvengsi, juk bus vežamos statybinės medžiagos, statomi pastoliai ir t.t. Siūlyčiau pradėti nuo to, kad aiškiai apsibrėžt ribas ir jei yra planuose, tai pasisodint tarkim gyvatvorę, kažkokius augalus atokiau nuo namo, t.y. pradėt tvarkytis nuo tų vietų, kurių būsimos rekonstrukcijos nepalies. O kieme juk ir be vejos yra ką tvarkyti, pvz. įvažiavimą pasidaryti, kad į namus švariomis kojomis užeiti būtų galima. Jei patys sėsit veją, tai nebūkit optimistai, kad tai padarysit per kelias dienas. Na nebent marias laisvo laiko turit... Aišku, yra, kas sugeba, tačiau mes savo kieme veją sėjom gal tris vasaras (laisvu nuo darbo metu), kol pabaigėm blush2.gif Tą pačią veją galit pradėti sėti dalimis nuo tolesnių kampų, kur irgi mažai tikėtina, kad trukdys statybos darbams. O prie namų kad jaukiau būtų pasisodinkit vienmečių gėlių, kurios žydės visą vasarą ir atitrauks dėmesį nuo neapsėtų arimų. Galima lovelių, didesnių vazonų kompozicijų pasidaryti ir taip laikinai papuošti aplinką. Arba kitas variantas: pradžiai susitvarkykit tą pusę, kur akis labiau bado, tarkim yra kokia terasa, kur mėgstat pasibūt, o gal įėjimo pusę norisi išlaižyt...
Aišku, galima ir laikiną veją pasisėti, t.y. neruošti žemės labai kruopščiai, tik mažumėlę palyginus pasėti, tačiau gaila ir laiko ir investicijų, jei paskui viskas bus negailestingai trypiama... Arba kaip dažnai būna, tai kas laikina tampa amžina...
Žodžiu, nebūkit maksimalistai, nesiekit sublizgėti iš pirmos dienos visuose sodybos kampuose:mirksiukas:

dekui uz toki issamu atsakyma. esme, kad pries musu namus iejimas kaip ir nieko, yra betonine aikstele, ivaziavimas, nereikia nesti purvo i namus.
tik galine puse, kur bus issvajota pievele, pavesine ir t.t. dabar dirvonuoja ir praklampoti ten praktiskai neimanoma doh.gif o taip noretusi jau nors vasaros pabaigoj ten koki staleli ar suoleli pasistatyt, kad grizus is darbo kur arbatos butu atsigert. yra didele pieva tevu teritorijoj, bet noris savo kazko..
o jeigu sejant pievele dalimis, nebus paskui sujungimo juostu? kazkaip bijau, kad neiseis graziai isygint, jeigu gabaliukais tvarkysim viska. o gal kaip tik taip lengviau? nes koki 10 aru islygint nelabai suprantu kaip tai padaryt reiktu doh.gif doh.gif bandysim daryt patys, aisku, suvokiu, kad laiko tai ohoh kiek uzims. gal tikrai islygint viska toleliau nuo namo, o prie namo palikt netvarkyta aplinka, na koki takeli is skaldeles isispilt ir viskas?
nes po stogo keitimo jauciu keliu metru spinduliu bus nuniokota viskas.
Atsakyti
QUOTE(lyrika @ 2010 03 01, 00:21)
tik galine puse, kur bus issvajota pievele, pavesine ir t.t. dabar dirvonuoja ir praklampoti ten praktiskai neimanoma  doh.gif  o taip noretusi jau nors vasaros pabaigoj ten koki staleli ar suoleli pasistatyt, kad grizus is darbo kur arbatos butu atsigert.

o jeigu sejant pievele dalimis, nebus paskui sujungimo juostu?

o toj galinėj pusėj pasamdykit traktoriuką, išarkit išakėkit ir bulvėm užsodinkit mirksiukas.gif bulvės - kaupiama daržovė, vadinasi žemė nedirvonuos, nevešės piktžolės ir pan, kitais metais bus puru ir lengva lyginti vejos sėjimui ruošiant. Palei bulvių lauką jurginų eilę užsodini ir į vasaros pabaigą netgi reginį turėsi biggrin.gif Gal kvaila mintis, bet šovė į galvą ir paleidau į eterį blush2.gif Juk stalui pastatyti viso dirvono nereikia, užtektų ir nediduką kampuką susitvarkyti, terasą pasidaryti, terasa juk ne laikinas dalykas, ji tikrai netrukdys namo tvarkymo darbams...
o vejos sujungimai tik pradžioj labiau matosi, kol viena veja jau ūgtelėjusi ar net antrų metų, o kita ką tik sužaliavusi, o ilgainiui susilygina. Žinoma, sėjant reikia stengtios tuos sujungimus kuo labiau išlyginti.
Papildyta:
dar mintis Živilkinui atėjo: lankantis Pailgės medelyne man visai patiko skiepytas į stiebą kažkoks pilkalapis gluosnis. Ne svyrantis, ne tas Hikuro..., o tiesiog pilkais "vilnoniais" lapeliais. Gali pasižiūrėti to medelyno asortimente ir pagal lotyniškus pavadinimus pasigooglinti kuris ten galėtų būti
o dar viena versija - šermukšnis (vis dar esu įsimylėjusisavo Sorbus "Josep Rock" giraitę, kelios geltonos uogos ir dabar kabo ax.gif ) tame pačiame medelyne net kelių rūšių yra. O šermukšnis sakoma, kad saugo kiemą nuo blogos akies mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Tina* @ 2010 02 28, 23:26)

Tiesa siandien radau ilagai ieskoto kano gumba pirkti. Striata. Be galo grazus jis man.

o kur jau čia pardavinėja viską blink.gif ?? Aš kažkaip dar tiksėklas mačiau...
Papildyta:
QUOTE(Živilkinas @ 2010 03 01, 00:03)

4u.gif

Aišku, langai iki žemės, aišku, sklypas mažutis (5 a.), taigi, iškilo dilema- kaipgi truputėlį nuo kaimynų akių pasislėpti (na, tik truputėlį).  ax.gif

Norėčiau pasodinti vieną medelį (nei gyvatvorei, nei dar kam rimtesniam nėra vietos, patikėkit, todėl labai norėčiau sodinti gerai apsvarsčius  doh.gif )

Kokį medelį geriausia būtų rinktis?
Norėčiau nelabai aukšto, bet ir nelabai žemo medelio apvalia laja ...
Hmmm, kad dar ir nelabai lepus ar lėtai augantis būtų (ot nagla aš, ane?)

Svarsčiau žagrenio kandidatūrą, kol sužinojau, kad lapų syvai nuodingi,atsirado pas mane lialytė maža, žodžiu-NETINKA... (kaip ir visi, kurie gali būti nuodingi, turėti nevalgomų uogų, dyglių ar pan.)

Svarsčiau apie uosialapį klevą (rausvai baltais lapais), vėlgi nesu tikra, ar sodų bendrijoje "neiškris iš konteksto", sakys, ot, miestiečiai atsikraustė ir klevų "pavarė"  biggrin.gif
Turint omeny, kad vietos taip mažai, o vaikutis auga, gal tikrai vertėtų geriau kokį vaismedį pasodint, bet kaip suderint grožį su nauda? smile.gif
Žinoma, kai žydi, pvz., obelys, gražu, bet paskui medelis man taip ganėtinai neypatingai atrodo, lepių egzotinių vaismedžių nesinorėtų, ech, taip ir svarstau, ir nuspręst niekaip negaliu...

Pagelbėkit, būkit geros, savais patarimais, bučiau labai dėkinga  4u.gif  4u.gif  4u.gif
Beje, dar labai myliu sidabrines egles, aišku, laja tai jau neapvali, uždengtų mažiau, taip pat iškrenta iš sodų konteksto, nėra naudinga ir t.t., ir t.t., bet norėjau visgi paklausti, ar tiesa, kad nugnybus trečdalį viršūnės galima ženkliai sumažinti jos augimą? Nesinorėtų po 15 m. kirsti ir dovanot savivaldybei Kalėdoms, chi chi... (Na, klausiu tam atvejui, jei kada kitą "palocių" statytumėmės su daugiau arų...)  blush2.gif

Aš laidą mačiau apie rojaus obuoliukų obelaites. Grožis nerealus blink.gif blink.gif ten nuo rūšies priklauso augimo greitis ir pan.

Atsakyti
QUOTE(lyrika @ 2010 02 28, 23:21)
nes po stogo keitimo jauciu keliu metru spinduliu bus nuniokota viskas.

mes pries pora metu keitem stoga tai aplink nama tikrai du metrai garantuotai issitrype g.gif ir tai mes saugojom keitem gabalais nes patys dirbom savaitgaliais blush2.gif dar kiemo dalis nusiniokojo kur pjaustem viska ir taip dirbom g.gif

as pernai nusipirkau zuikiakrumi raudona blush2.gif na jis suormuotas kaip medelis kazkaip galvojau bus grazu bet i vasaros pabaiga jis mane nervint pradejo doh.gif sluota paprasta i zeme ikasta atrodo doh.gif ziuresiu kaip per ziema isgyvens kaip atrodys g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo viljana: 01 kovo 2010 - 10:38
QUOTE(lyrika @ 2010 02 28, 19:11)

Labai praktiška Jolaxus idėja apie bulves, apskritai gali daržą toje vietoje šiais metais turėti, jei žemė ten gera. Man kilo mintis užsėti viską, kas bus vėliau keičiama/trypiama, žalia trąša. Tiktų vikiai, seradėlės. Labai pagerina dirvožemį, neleis veistis piktžolėms. Jeigu tarpuose dar pamaišytum kokių laukinių gėlyčių (būna sėklų berodslaukinei vejai vadinasi), išvis gražu būtų. Tik va žalios trąšos geriau nemindyti. Dar mintis kilo - trypiamas vietas uždengti lentomis, kai jau vyks statybos darbai. Kažkiek susiplūks dirvožemis, bet ne taip smarkiai kaip mindant tiesiai ant žemės - nes svoris ant lentos pasiskirsto.

QUOTE(Živilkinas @ 2010 02 28, 23:03)

4u.gif

Aišku, langai iki žemės, aišku, sklypas mažutis (5 a.), taigi, iškilo dilema- kaipgi truputėlį nuo kaimynų akių pasislėpti (na, tik truputėlį).  ax.gif

Norėčiau pasodinti vieną medelį (nei gyvatvorei, nei dar kam rimtesniam nėra vietos, patikėkit, todėl labai norėčiau sodinti gerai apsvarsčius  doh.gif )

Vienu medeliu kažin ar pasislėpsi biggrin.gif Mažokai info apie tavo sklypą. Ir apie norus nelabai aišku - ar dabar nori tik vieno medelio ar dar kažką daugiau sodinsi? Iš kurios pusės tas augalas/-ai turėtų būti (šiaurė, pietūs etc.). Ar tvorą turit? Kokių augalų jau yra tavo sklype, kokius dar planuoji? Parašyk daugiau, tai ir nuomonių daugiau sulauksi mirksiukas.gif
Ar tiks prie visos bendrijos - nelygu ką kiti sodininkai augina. Kai kuriose bendrijose jau apstu egzotikos. Dėl žagrenio ar kitų nuodingų/nevalgomų - vaikai tikrai nepuls ryti lapų ar šakų, o tuo labiau nuo medžio - jį gi pasiekti reikia. Uogos, kurias jie gali pasiekti - jau kitas reikalas, geriau nevalgomų ir nuodingų neturėti. Ir tai galima susitarti. Iki 1.5m., žinoma, į burną kiša viską, bet renka paprastai nuo žemės, ten kur šliaužioja. Bet tokio amžiaus vaiką vis vien „ant akių“ turi visą laiką. Tad saugosi tik šią vasarą, o vėliau, patikėk, greičiau jau augalus nuo jų, o ne vaikus nuo augalų saugoti reikia (mano trimetis dabar lazdyną nulaužė doh.gif )
Atsakyti
QUOTE(Pupytukas @ 2010 03 01, 09:06)
o kur jau čia pardavinėja viską blink.gif ?? Aš kažkaip dar tiksėklas mačiau...

2010 m. Lucia Elite linija, radau PC Maxima.
Atsakyti
QUOTE(Tina* @ 2010 03 01, 11:02)
2010 m. Lucia Elite linija, radau PC Maxima.

Jau paleistos į prekybą daugelis sėklų ir gumbų. Aš prieš porą savaičių liatrius pirkau. Senukuose, bet mačiau ir kituose didesniuose PC.
Atsakyti
Cia dalis yra ax.gif
Atsakyti
aciu labai visoms uz atsakymus 4u.gif 4u.gif
del bulviu, tai nemanau, kad as ju noriu biggrin.gif tiesiog kazkada vaikystej tevai bande bulves pardavimui augint, tai man tos nesibaigiancios bulviu vagos kelia siauba blink.gif
siaip galvoju apie darziuko pasidaryma(kokiu cukiniju ar moliugiu prisodinsiu), uzsikeros, nebus baisiu dirvonu. gal kai kur jau ir pievele kokia pasisesim..
ech kiek visko dar laukia priesaky.. daznai teks sioje temoje lankytis smile.gif
Atsakyti