Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka 53

QUOTE(Tina* @ 2010 02 18, 15:15)
Vaizdinė medžiaga + aprašymai tęsiant mėtinę temą  smile.gif 

dar vystant mėtinę temą ir įkvėpta Tinos* užuominų atkapsčiau, kad bent jau mūsų su rokoko auginama mėta verčiant tiesiogiai iš anglų kalbos yra a'la "obuolinė mėta" biggrin.gif Apple mint
tsknt, mėtiniai obuliukai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Tina* @ 2010 02 18, 15:15)
Vaizdinė medžiaga + aprašymai tęsiant mėtinę temą  smile.gif 

Ačiū labai 4u.gif bet wikipedija kažkaip nelabai pasitikiu blush2.gif užtat pipirmėtę tai dabar užsimerkus atskirčiau biggrin.gif

QUOTE(MAMICY @ 2010 02 18, 14:52)
vienmetės. neužfiksavau, kuri siūlė sausmedį + vienmetes. sausmedis gal kiek sunkokas, nes kaimyno tvora tokia truputi "vaflinė". tos skardos net vėjui pučiant lankstosi ir skamba... o jei vietoj sausmedžio kobėja?

Bet, jei palei kitą patvorį jau kuriasi rododendrai su spygliuočiais (toks tradicinis, 'švarus' augalynas), tai kažin kaip čia prilips tie vienmečių brūzgynai g.gif , nebent atkartoti vienmečių plotelius spygliuotyne g.gif

QUOTE(jolaxus @ 2010 02 18, 15:34)
dar vystant mėtinę temą ir įkvėpta Tinos* užuominų atkapsčiau, kad bent jau mūsų su rokoko auginama mėta verčiant tiesiogiai iš anglų kalbos yra a'la "obuolinė mėta"  biggrin.gif Apple mint
tsknt, mėtiniai obuliukai biggrin.gif

Jolaxus AČIŪ notworthy.gif tikrai ta pati drinks_cheers.gif pagaliau aiškuma bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 18 vasario 2010 - 14:57
QUOTE(MAMICY @ 2010 02 18, 09:43)
user posted image
būčiau labai dėkinga už visas idėjas  4u.gif

labai gerai, kad yra foto su vaizdu ziema ax.gif .
pirmiausia, man sita vieta yra tamsoka (o ir vasara turbut ne pati sviesiausia), todel norisi kazko sviesaus. Kaip daryciau as - ties tvoros sujungimais/strypais, kad juos paslepti ir suvienodinti fona, sodinciau margalape gebene. Zinau, kad ji nera labai atspari, bet galvoju - jei tvoros antroje puseje yra skarda, turetu buti uzoveja, jei apsals, tai tikrai ne iki saknu (po tokia sniego kruva), kadangi siaurine puse, tai ir vasara neturetu skardos per daug ikaitinti....
Toliau... fortuno arba japoniniai ozeksniai (nebutinai sliauziantys, gali buti aukstyn augantys) - viszaliai, pusiau pavesis tinka, inestu gyvumo tame tamsiame fone, o ir vasara taptu puikiais akcentais zoliniu augalu kompozicijoje.
Be to susisauktu su kitoje puseje esanciais viszaliais.
Galima dar eleboru prideti biggrin.gif . Taigi, sie augalai atliktu savo ypatingaja misija ziema ir ankstyva pavasari.
Zoliniu vasariniu (ne vienmeciu turiu galvoje) augalu ivairove labai didele ir jau simtus kartu aptarta, todel nesiplesiu.
Labiausiai man kliuva tamsios ir sviesios tvoru susidurimo vieta - auksciai, spalvos... Ten noretusi kazko ypatingai didelio/auksto g.gif .
Kas del lapus metanciu vijokliu -
vijokline roze "New Dawn"yra labai atspari, tinka pusiau pavesiui, bet jai reikia nemazai vietos,
sausmedis grazu (ar jam nebus per mazai sales), esu maciusi ant tvoros auganti ir sulig tvoros auksciu nugeneta wub.gif ,
tiktu ir vynvytis.
Tikiu, kad ir ziema smulkus juodu saku raizgalas prie tamsios sienos labai i akis nekristu (nes ir nereikia, kad kristu) ir vaizdo negadintu, juolab, jei atsiras zvilgsniui uz kazko grazesnio uzkliuti (pvz. viszaliu).

Cia gaunasi tarsi priesingas variantas zmogs atvejui, kai pas ja prie tamsios sienos visai netiko raugerskis, nes ten perdaug atvira vieta, i kuria zvilgsnis krypsta tiesiog automatiskai... ir staiga, pakankamai is arti, matai pries akis juoda kupsta ax.gif .

QUOTE(Knifofija @ 2010 02 18, 12:04)
Mano tėviškėj kieme buvo 4 beržai, tai aš jų iš tolo bijau. Jei vasara sausesnė, tai nuo liepos mėn pradeda barstyti lapus, lapai smulkūs su grėbimu sudėtinga, lieka tik šluotos ir siurbliai. sėklų net sriuboje būdavo, nors rodos visi langai ir durys uždaryti, todėl apie beržus turiu savo nuomonę ir sodinčiau juos tik didelėje sodyboje ir tik ten kur nereikia lapų grėbti.

aciu tau brangioji, jau antra karta atgaivini nuo berzu aptemusi mano prota biggrin.gif . Jau jau buvau beveik itikejusi, kad man jo nereikia, ale vis ta nerami dusia...

QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2010 02 18, 12:55)
roziu as tai bijau, nors vienas esu nusiziurejusi ir teks savo baime nugaleti, nes ju grozis mane pergalejo:
http://www.rozes.lt/htm/knirps.htm - va sitos grazuoles. per atviru duru dienas sibirkos rozyne maciau. ziedu begales, zemos, vystantis ziedas nebjaurus, lapija tamsiai zalia, blizganti, nu uogytes o ne rozytes. tik sitoje nuotraukoje truputeli ju spalva iskreipta, is tikruju man ji lyg siek tiek i ruzava su lasisiniu atspalviu realybeje labiau panasi.
mamicy, o jei pasiknistum tarp raganiu? ju irgi yra zydinciu  nuo geguzes iki salnu ir pusiau pavesi megstanciu.

paziurejau - grazi bjaurybe, bet sitos saldzios spalvos kaip negaliu pakesti blush2.gif , tai net palengvejo, kad ji is tikruju kitokia yra. Nu tikrai grazi ax.gif .

QUOTE(bitule @ 2010 02 18, 13:22)
Oho, rožė prikalta ant sienos super  swoon.gif Truputį sadistiška, bet man gražuuuu....o jaučiu su žiedais kaip atrodo......

skamba ziauriai, bet manau ten kalama tiesiai i siena, ne i roze lotuliukas.gif .

Iskilo baisingai neaiskus klausimas, gal kas pades isspresti.
Skaitau, kad yra vijoklines ir laipiojancios rozes... Bandau susivokti, kad laipiojancios tai tos, kurios tvarkingai lipa pertvarelemis ir puikiai tinka vertikaliam apzeldinimui, o vijoklines, tai jau tokios, kur auga placiai i visus sonus, i auksti ir visu savo svoriu uzgula nemaza plota - akmenines sienas, pavesines, pertvaras ir joms reikia jau rimtesniu atramu. Ar as teisi?

QUOTE(zmogs @ 2010 02 18, 13:38)
Bet o kaip praktiškai, kas gali negero nutikti? Pamatus, trinkeles iškilnos? Kokios dar problemos gali būt? Smth1, paaiškink plačiau ax.gif

kazkada skaiciau, kad tokiu augalu saknys nuo per didelio uzdarumo negauna pakankamai dregmes, maisto medziagu, augalas pradeda nykti, o galiausiai gali ir zuti.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2010 02 18, 14:22)
Tai pats savaime tas plotelis tikrai nėra kliūtis sodinti medžiams. Mieste medžiai susodinami vos ne į trinkelių grindinį  tongue.gif 
O su kaimynu sodinimą savaime suprantama reikėtų suderinti (ir parašus paimti). Juk jam irgi ta tvora turbūt didelio grožio nepriduoda. Medžių aukštį, rūšį ir formą galima parinkt ir su kaimynu suderint tokią, kad minimaliai užstotų apšvietimą (na tarkim skiepo vieta nedaug aukštesnė už tvorą) ir susitaikyti su nuolatiniu genėjimu. Aišku čia viskas ir  nuo tarpkaimyninių santykių priklauso  mirksiukas.gif
O blogiausiu atveju yra ir mini medelių - kad ir skiepyti ant kamieno fortuno ožekšniai  (esu mačiusi jų  ir beveik 2 m aukščio).

Oho, rožė prikalta ant sienos super  swoon.gif Truputį sadistiška, bet man gražuuuu....o jaučiu su žiedais kaip atrodo......

Nusprendziau i diskusija apie tai nelisti 4u.gif Kas nores - pasidomes, kas nenores- vistiek darys kaip jam atrodo.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2010 02 18, 13:22)

aisku ne pati roze prikalta biggrin.gif
ten su tokiais kabliukais kaip elektrikai naudoja, salia vinukas, o laida kilpute prilaiko smile.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2010 02 18, 16:37)
Nusprendziau i diskusija apie tai nelisti 4u.gif Kas nores - pasidomes, kas nenores- vistiek darys kaip jam atrodo.

Bet kodėl nepasidalinus patirtim tuo klausimu....aš kalbu iš savo patirties blush2.gif , kažkas kitas - iš savo Taip ir gimsta tiesa - kažkur per vidurį ax.gif
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2010 02 18, 16:45)
aisku ne pati roze prikalta biggrin.gif
ten su tokiais kabliukais kaip elektrikai naudoja, salia vinukas, o laida kilpute prilaiko smile.gif

Tai supratau, kad ne rožė lotuliukas.gif 'Sadistiška' tik dėl to, kad suvaržyta natūrali augalo forma ax.gif Man, kaip linkusiai į natūralizmą, truputį gaila visų augalų, verčiamų augti jiems nebūdingu būdu. Na, bet grožis reikalauja aukų biggrin.gif , kartais tai neišvengiama.
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2010 02 18, 16:06)
Iskilo baisingai neaiskus klausimas, gal kas pades isspresti.
Skaitau, kad yra vijoklines ir laipiojancios rozes... Bandau susivokti, kad laipiojancios tai tos, kurios tvarkingai lipa pertvarelemis ir puikiai tinka vertikaliam apzeldinimui, o vijoklines, tai jau tokios, kur auga placiai i visus sonus, i auksti ir visu savo svoriu uzgula nemaza plota - akmenines sienas, pavesines, pertvaras ir joms reikia jau rimtesniu atramu. Ar as teisi?

Laipiojancios turi lankscius, ilgus uglius. Ja tinka sodinti prie pergoliu ir prie pvz. medzio kamieno. Jos vysis medziu. Prie namo sienos nerekomenduojama. Vijoklines - daugiau kaip krumas, kietais nelanksciais stiebais, todel jas reikia formuoti, lenkti, sukti. Jas tinka prie namo sienos, bet ir prie pergoliu galima. Bet paristi stiebus reikes ir laipiojancioms. Ir geneti, ir ziemai lenkti prie zemes ir dengti. Tai manau, kad tu visai teisingai mastai.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2010 02 18, 15:59)
Tai supratau, kad ne rožė  lotuliukas.gif 'Sadistiška' tik dėl to, kad suvaržyta natūrali augalo forma  ax.gif Man, kaip linkusiai į natūralizmą, truputį gaila visų augalų, verčiamų augti jiems nebūdingu būdu. Na, bet grožis reikalauja aukų  biggrin.gif , kartais tai neišvengiama.

nu, tai tada turetu buti gaila ir visu egzotiniu augalu, kurie, suvarzyti vazonu ir nenaturaliu augimo salygu, auga liliputais, o ne medziais, kaip tevyneje biggrin.gif .
Siais laikas manau bet kokiu atveju imanomas tik dalinis naturalizmas - esam jau per toli pazenge, kitaip nebutu nei naminiu gyvunu, nei kambariniu augalu...
Atsakyti
QUOTE(MAMICY @ 2010 02 18, 14:52)
tame ir sudėtingumas, kad tokios kaip aš nelabai žino ko nori. nes nelabai žinai ko gali norėti. 

Tai gali nezinoti ko noreti 4u.gif Patarimas buvo pateikti konteksta kartu su klausimu. Nes be jo gaunasi viktorina ar jus atspesite ko as noriu ir kas man tinka.
Kadangi buvo paminetos iskepusios, nors ir laistomos petunijos, pagalvociau apie tai, koks ten dirvozemis. Galbut tik pavirsinis sluoksnis labai laidus, bet jei ir giliau priesmelis, tai rozes nelabai pakes lengvos zemes.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2010 02 18, 16:20)
Laipiojancios turi lankscius, ilgus uglius. Ja tinka sodinti prie pergoliu ir prie pvz. medzio kamieno. Jos vysis medziu. Prie namo sienos nerekomenduojama. Vijoklines - daugiau kaip krumas, kietais nelanksciais stiebais, todel jas reikia formuoti, lenkti, sukti. Jas tinka prie namo sienos, bet ir prie pergoliu galima. Bet paristi stiebus reikes ir laipiojancioms. Ir geneti, ir ziemai lenkti prie zemes ir dengti. Tai manau, kad tu visai teisingai mastai.

bet man kartais labai ilgai nedaeina, nes as noriu labai tiksliai zinoti biggrin.gif .

"Prie namo sienos nerekomenduojama" - butent sitie zodziai tiesiai i desimtuka. Butent cia as ir susipainiojau!
Jei jau tos laipiojancios tokios liaunos, tai pastatei prie namo sienos pertvarele ir jos sau kulturingai kops i pastoge...
Kodel tada nerekomenduojama?
Ar cia estetiniais sumetimais? Todel, kad apacioje jos buna poplikes? O jei man ziedu reikia pastogeje, o rozei po kojomis augs pvz. bijunai ar kitokie groziai - tai tada rekomenduojama g.gif ?
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2010 02 18, 17:24)
nu, tai tada turetu buti gaila ir visu egzotiniu augalu, kurie, suvarzyti vazonu ir nenaturaliu augimo salygu, auga liliputais, o ne medziais, kaip tevyneje  biggrin.gif .
Siais laikas manau bet kokiu atveju imanomas tik dalinis naturalizmas - esam jau per toli pazenge, kitaip nebutu nei naminiu gyvunu, nei kambariniu augalu...

Ghm. Kambariniai augalai, augantys pas mus, yra naturalus augalai, prisitaike prie prastesniu salygu, todel ne tokie veslus, ne tokie dideli ar maziau ryskiais ziedais.
Tuo tarpu bonsai nuo medziu jaunumes yra taip lankstomi, genimi ir formuojami, kad augtu mazais. Kaip ir medziai, kurie sakos risamos taip, kad augtu plokstuma. Kad ir kokias prastas salygas turetu, jie tokie naturaliai neisaugtu.
Negalima, man rodos, siu dalyku suplakti i viena.
O Lietuvoje dar daug naturalizmo like.
Papildyta:
QUOTE(vida777 @ 2010 02 18, 17:34)
bet man kartais labai ilgai nedaeina, nes as noriu labai tiksliai zinoti  biggrin.gif .

"Prie namo sienos nerekomenduojama" - butent sitie zodziai tiesiai i desimtuka. Butent cia as ir susipainiojau!
Jei jau tos laipiojancios tokios liaunos, tai pastatei prie namo sienos pertvarele ir jos sau kulturingai kops i pastoge...
Kodel tada nerekomenduojama?
Ar cia estetiniais sumetimais? Todel, kad apacioje jos buna poplikes? O jei man ziedu reikia pastogeje, o rozei po kojomis augs pvz. bijunai ar kitokie groziai - tai tada rekomenduojama  g.gif ?

Nerekomenduojama, nes l. daznai suserga miltlige. 4u.gif
Tiesa, vijoklines linke zydeti tik virsuneje, jei pvz. sodinant prie pergole rozes sakos nelenkiamos kad augtu horizontaliai.
Atsakyti
Rokoko, o ir kitoms gal bus įdomu apie augalų komponavimą vazonuose.
Ir dar apie spalvų derinimą.
Atsakyti